DIY baksteenroker

 DIY baksteenroker

Velen van ons houden gewoon van allerlei gerookte producten - vlees, vis, zelfs groenten. Soms zijn het echter niet alleen de prijzen in de winkels die je bang maken, maar ook de kwaliteit. Het is al lang bewezen dat ze vrij vaak in de winkels geen gerookte producten verkopen, maar imitaties van dergelijke producten. Speciale mixen geven je dezelfde gerookte vissmaak en -smaak. Helaas laat de kwaliteit veel te wensen over.

Dus waarom zou u niet uw eigen rokerij maken? Het vinden van echt goede producten om te roken is niet moeilijk, en het kookproces zelf is niets ingewikkelds. Maar u weet zeker dat uw gerookte vlees of favoriete makreel voor bier natuurlijk en veilig zal zijn.Maar het belangrijkste is ongelooflijk lekker.

Maar eerst moet je deze rokerij bouwen. Dit is waar we vandaag mee zullen praten.

 Brick Smokehouse

Waar u rekening mee moet houden voor de bouw

Beschouw de volgende punten:

 1. Location. Het is noodzakelijk om de optimale plaats te vinden waar u een rokerij kunt plaatsen. Het mag u of uw buren geen ongemak bezorgen. De geur van gerookt vlees is natuurlijk aangenaam, maar niet iedereen wil het 24 uur per dag voelen.
 2. Materiaal. Nu kan de rokerij van alles gemaakt worden, tot aan de oude koelkast. De beste optie is echter een baksteen. Beschouw alleen baksteen uitsluitend brandveilig.
 3. Type roken. Er zijn er twee - koud en warm. Het type apparaat zelf is afhankelijk van het gekozen type. Omdat u van tevoren bedenkt wat u precies wilt bereiken.
 4. Producten. Je hebt waarschijnlijk al gedacht dat je zou gaan roken. Verschillende producten hebben hiervoor hun eigen eisen. De constructie van de rokerij hangt hier grotendeels van af. Voor sommige producten moet u het apparaat aanpassen. Houd dit in gedachten.

Soorten roken

Roken is een heel oude manier van koken.Hiermee kunt u de mogelijkheden van de boom effectief gebruiken. Wanneer een bepaalde temperatuur wordt bereikt, smeult het hout langzaam, zendt de nodige rook uit, waardoor sap ontstaat.

Roken zelf is van twee soorten:

 • hot;
 • koud.

Koud is een duurdere methode, maar het gekookte gerecht zelf wordt langer bewaard.

Heet roken laat niet toe dat het gerecht na het koken zo lang wordt bewaard, maar de producten zijn geurig en smakelijker.

Het belangrijkste verschil tussen hen ligt in het ontwerp. Dus als warme rookhokjes een ontstekingscentrum direct onder de kamer hebben, betekent koud: zet de haard opzij en een speciaal apparaat wordt naar de kamer gebracht waar gerookt wordt - rooktoevoer.

Locatie selectie

Baksteenrokerij is stationair. Daarom kan het niet van plaats naar plaats worden verplaatst. Dit suggereert dat de plaats met speciale zorg moet worden gekozen.

Kies om te beginnen een handig gebied op een bepaalde afstand van het huis. Je zult te maken krijgen met veel rook, en het is ongewenst om in de leefruimte te vallen.Bovendien kan deze rook schadelijk zijn voor bomen, uw plantages. Daarom is het vinden van de juiste plek niet zo eenvoudig.

Het hangt allemaal af van elk huis afzonderlijk. Maar je weet al de belangrijkste punten om een ​​plaats te kiezen.

ontwerp

Zoals we al hebben opgemerkt, is een rokerij in onze tijd gemaakt van vrijwel alles dat voorhanden is. Maar baksteenapparaten kunnen verschillende schema's hebben, afhankelijk van de grootte, het type roken enzovoort.

Hoe dan ook, de belangrijkste structurele elementen blijven ongewijzigd:

 • open haard;
 • rooster;
 • De oven;
 • Rooster of houders (waarop producten worden gerookt);
 • dekken;
 • De stenen.

Als we het hebben over koud roken, wordt er noodzakelijkerwijs een rooktoevoer aan de constructie toegevoegd, en de verbrandingskamer zelf bevindt zich niet onder de roosters, maar aan de zijkant, om de directe invloed van het gloeiende hout op de producten die zich daarboven bevinden te vermijden.

 Hete gerookte rokerij

Stadia van de bouw

Als u besluit uw eigen rokerij te maken, moet u het geplande werk duidelijk distribueren en in stappen in stappen in de juiste volgorde opdelen. Het is beter om je goed voor te bereiden, in plaats van instinctief te handelen van begin tot eind. Zodat u de belangrijke punten kunt missen en ernstige fouten kunt maken.

De bouw van de rokerij kan worden onderverdeeld in verschillende hoofdfasen:

 1. Voorbereidende evenementen.
 2. Selectie van gereedschappen en materialen.
 3. De basis leggen voor het toekomstige ontwerp.
 4. Metselwerk.
 5. De organisatie van een voorraad voor rook (als we het hebben over een koude rokerij).
 6. De introductie van het apparaat in het werk.
 Baksteenrokerij met zijn eigen handen

Voorbereidende werkzaamheden

Zonder voorbereidende maatregelen om een ​​echt hoogkwalitatief en efficiënt rokerijhuis te maken is behoorlijk problematisch.

Voorbereiding bestaat voornamelijk in het kiezen van het type apparaat. Wat je ook zegt, warm roken van koude is niet alleen te wijten aan het resultaat van koken, maar ook aan de ontwerpkenmerken van het apparaat zelf.

Als u eenmaal hebt besloten welk type roken u gebruikt, moet u zorgvuldig de plaats overwegen die geschikt is voor de structuur. We hebben je al verteld over de regels van keuze, dus er zouden geen problemen moeten zijn.

Vergeet niet het belang van hoogwaardige materialen. Hoe beter de baksteen en aanverwante artikelen, hoe langer en betrouwbaarder je wonderapparaat je van dienst zal zijn.

Nadat u de tekeningen hebt voorbereid en stapsgewijs notities voor de toekomstige bouw hebt gemaakt, kunt u uw eigen taak vergemakkelijken.U kunt dus strikt volgens plan handelen, niet afwijken van onze plannen. Dientengevolge, minder fouten, betere resultaten.

Als voorbeeld bieden we een van de tekeningen van de rokerij in combinatie met een oven en een fornuis om te koken - de meest populaire optie.

Smokehouse met barbecue trekken.

 Tekening - rokerij

Vereiste hulpmiddelen

Natuurlijk, zonder de juiste hulpmiddelen en materialen om te beginnen met werken heeft geen zin. En voor de vervaardiging van een rokerij moet u beschikken over:

 • Baksteen (keramisch of speciaal vuurvast, maar niet silicaat);
 • Klei (het kan worden vervangen door kant-en-klare droge mixen);
 • schop;
 • Capaciteit voor oplossing;
 • Houten deuren voor de rokerij;
 • Roosters of repen metaal waarop producten zullen worden geplaatst;
 • metalen dak (als een klein apparaat is vervaardigd);
 • hamer;
 • Gebouw niveau;
 • Troffel en troffel;
 • Een reeks componenten voor de stichting.

stichting

Over de stichting moet je apart praten. Voor de organisatie kunt u een metalen rooster gebruiken met beton, grind en zand of een betonnen plaat.

Als u besluit een betonnen pad te maken, is de volgorde van uw acties als volgt:

 1. Eerst graaf je een gat met de nodige diepte.
 2. Daarna goot de bodem van de resulterende put zand met puin. Probeer deze laag strak te maken, glad te maken.
 3. Vervolgens wordt een rooster van metaal in de put gelegd en wordt beton gestort.

Het enige dat overblijft is wachten tot het beton is uitgehard en de constructie zelf kan beginnen.

Als het mogelijk is om een ​​gewapende betonnen plaat te gebruiken in plaats van te gieten, gebruik deze dan. Het is veel eenvoudiger en sneller, plus er is geen noodzaak voor extra werk.

metselwerk

De pastelkleuren, lepels en steenpotten worden aangegeven in de volgende afbeelding.

Nadat de fundering is voltooid, begint het leggen van stenen.

 1. Om te beginnen moet de foundation worden aangebracht met behulp van een troffel. Het moet iets groter zijn dan het pastelgebied. Daarna wordt de steen zelf aangebracht. Hij zou het gewricht niet moeten bereiken.
 2. Nu gepord, wat het mogelijk maakt om de verticale naden te vullen. De steen moet naar beneden worden gedrukt, waardoor de oplossing die eronder zit, kan "verpletteren". Verplaats het naar de kruising.
 3. Als de oplossing als resultaat van het persen de naad verlaat, wordt het overschot verwijderd met een troffel.Om de juiste positie van de steen te garanderen, kun je hem gewoon een beetje slaan met een rubberen hamer. Probeer regelmatig de hoek van het metselwerk te bewaken met behulp van het gebouwniveau. Dit kan gedaan worden bij het leggen van elke rij. Vergeet niet om de muur te meten met een loodlijn of niveau.
 4. Verticale en horizontale naden moeten ongeveer 12 millimeter dik zijn. Dit is het ideaal.
 5. Een belangrijk punt is de overlapping van de verticale naden van de onderste rij met stenen bij het leggen van de hoeken. Hierdoor ontstaat een ligatie. Vergeet niet dat leggen het beste is om vanuit de hoek te beginnen, zodat er later geen problemen meer zijn.
 6. De laatste fase van het leggen is grouting. Dit geeft het ontwerp een aantrekkelijker uiterlijk.

Rookinlaat

Als uw rokerij koud wordt gerookt, is de toevoer ervan een must-have voor rook.

Om een ​​dergelijke schoorsteen te bouwen, is het noodzakelijk om een ​​speciale greppel te maken. De breedte is ongeveer 0,5 meter, diepte - 0,3 meter en lengte - ongeveer 2 meter.

Bakstenen worden op de randen van de greppelmuur gelegd. De oplossing voor dit gebied is gekozen in de verhouding van klei tot zand 3 tot 1. De resulterende structuur is bedekt met een metalen element bovenaan,of gegoten asbest.

Commissioning

Rokerij ervaren:

 1. Het overeenkomstige product wordt in het compartiment van het zaagsel gegoten. Het is het beste om zaagsel van kers of abrikoos te kiezen.
 2. Steek de vlamkast aan.
 3. Plaats geselecteerde producten in de rokerij. Het is het beste om het apparaat te testen op vlees of vis.
 4. Op het deksel sluit de uitlaatpijp en wacht tot het apparaat opwarmt, de binnenruimte is gevuld met rook. Zodat u kunt bijhouden wat er binnen gebeurt, kunt u een thermometer installeren.
 5. Wanneer de thermometer 600 graden bereikt, opent u de uitlaat. Het bevindt zich op het dak.
 6. De volgende stap is om 30 minuten te wachten. Het apparaat zou moeten werken.
 7. Open nu de deur en pak je producten. De kleur moet goudkleurig uitkomen, het vlees zelf of de vis heet.

Tijdens de test is het opvallend dat er rook uit het apparaat komt. Dit betekent dat sommige gaten niet dicht waren bedekt. Testen stelt u in staat om fouten te vinden, deze snel te elimineren en de volledige werking van de rokerij te starten.

Kenmerken van de bouw van een kleine rokerij

Het maken van een klein rookapparaat is niet moeilijk, zelfs niet door uzelf.Volg gewoon de aanbevelingen en ga stap voor stap verder.

 1. Om te beginnen vinden we een plaats om een ​​schoorsteen op de grond te installeren. Intra-channel sectie moet ongeveer 30 centimeter groot of iets kleiner zijn, de breedte is - 0,35 m en de hoogte - 0,25 m. Het optimale materiaal is baksteen.
 2. De verbrandingskamer bevindt zich aan het uiterste deel van het kanaal dat wordt gemaakt. Let op, de hoogte van de camera mag niet meer dan 1,5 m zijn. Bakstenen moeten op de ribben worden gestapeld.
 3. Om het kanaal te leggen, heb je een greppel nodig. De diepte is ongeveer 0,35 m en de breedte is 0,55 m. Plaats de vuurkist niet hoger dan de kamer. Als u het apparaat op een heuvel plaatst, zijn er geen extra gebeurtenissen nodig. Zo niet, dan is de schoorsteen beter gedaan met een helling van ongeveer acht graden. Pers de bodem en maak vervolgens een metselwerk.
 4. De nieuwe fase is het leggen van de muren in het kanaal van de schoorsteen. De muur is gemonteerd op een fundering van bakstenen. Elementen worden ook op de ribben gelegd. Zorg ervoor dat de ligatie overal hetzelfde is. De resulterende muur moet meerdere rijen stenen bevatten, dat wil zeggen dat de hoogte ongeveer 0,25 m is.
 5. Daarna moet je het bovenste gedeelte van het kanaal blokkeren met een steen. De overlapping moet als een huis worden gedaan, omdat een platte constructie niet zal werken.
 6. Aan het einde van het resulterende kanaal van de gecreëerde schoorsteen worden camera's geïnstalleerd waar het roken zal plaatsvinden. Monteer het op een zodanige manier dat het kanaal dieper gaat, niet meer dan 0,3 m.
 7. De laatste fase is het aankleden van de grondlaag tot het niveau van de kamer. Let op, de hoogte van deze laag moet ongeveer 0,15 m zijn.

Kenmerken van de bouw van een groot rokerij

Als je een groot rokerij wilt maken, dan is het gebouwd als een klein huis.

Zorg ervoor dat in het bouwproces de elementen worden gelegd waarop in feite geselecteerde producten worden gerookt. Bovenop de schoorsteen is gemonteerd, aangevuld met een klep. Deze klep zal helpen bij het regelen van de temperatuur en de snelheid van de stromende rookstroom.

Bij het ontwerp van de rokerij kan extra capaciteit zijn waar u brandhout opslaat. Ze moeten altijd bij de hand zijn in grote rookmachines.

Vergeet ook niet de pan, die alle vet zal afvoeren dat tijdens het kookproces wordt gegenereerd. En de deur moet bedekt zijn met klei, zoals andere structurele elementen gemaakt van hout. Dit voorkomt plotselinge branden.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer