Hoe maak je een spleet in de muur van een bakstenen huis af?

Een van de meest populaire materialen voor de constructie van verschillende objecten is baksteen. Dit materiaal is echter niet perfect, en in gebouwen ervan tijdens hun werking kan sprake zijn van gebreken en beschadigingen.

De meest voorkomende fout is scheuren in de muur. Het oplossen van deze fout zal niet eenvoudig zijn. Om dit te doen, ontdek de oorzaak van de scheur en kies de noodzakelijke technologische methode om het te elimineren.

  Speciale functies

  De manifestatie van scheuren op bakstenen muuroppervlakken is een slecht teken. Als de fundering echter correct is gelegd en het metselwerk correct is gelegd, mogen er geen scheuren ontstaan.

  Elke zichtbare tekortkoming duidt op niet-naleving van de normen voor montage of gebruik en vereist onmiddellijke correctie van de oorzaak van het optreden.De mate van complexiteit van afdichtingsscheuren in wandoppervlakken hangt af van hun dikte en diepte (soms moet u het benodigde metselwerk demonteren).

  Je kunt de spleet met je eigen handen vullen als je onze aanbevelingen opvolgt. Wij helpen u eventuele gebreken te verhelpen (bijvoorbeeld het gebarsten oppervlak van de dragende muur).

  Oorzaken van scheuren

  Er zijn verschillende redenen die een onaangenaam probleem creëren.

  • De afwezigheid of ongeschiktheid van het ligament tussen de blokken. Gemanifesteerd in de vorm van een verticale spleet over de gehele hoogte van de muur (treedt op bij het bouwen van een uitbreiding aan een bestaand gebouw of als het werk niet correct wordt gevolgd). Het is mogelijk om alleen van de opening af te komen als een pre-tie wordt gemaakt met een versterkte riem.
  • Tekortkomingen in het leggen van de fundering van het gebouw: het vullen van de fundering op een ondiepe diepte (minder dan het niveau van grond bevriezen), het gebruik van korrelige of minerale blokken, het gebruik van beton met slechte sterkte en vorstbestendigheid. Uitwendige manifestaties: scheuren in hoeken of snel toenemende scheuren in de bovenste delen van bakstenen muuroppervlakken.

  Dit kan worden voorkomen door de omtrek van de fundering te versterken door een betonnen gordel te maken.

  • Verkeerde bepaling van de bodemkwaliteit, vanwege welke fouten optreden wanneer rekening wordt gehouden met de belasting. Dit omvat ook de vervorming van de grond als gevolg van trillingen, natuurlijke fenomenen (bijvoorbeeld actief grondwater), evenals werkzaamheden die in de buurt van het object worden uitgevoerd. Dit alles leidt tot het verschijnen van grote scheuren over het gehele oppervlak van de wanden.
  • Opnamefaciliteiten tijdens het eerste jaar van gebruik. Dit komt tot uiting in de vorm van kleine en ondiepe scheuren, die in de toekomst niet groter worden. Om ze te elimineren, hoeft u slechts kleine reparaties uit te voeren.
  • Grote belasting van het metselwerk. Scheuren komen voor in gebieden met de grootste stress. Om dit te voorkomen, moet u de lading gelijkmatig verdelen en op de nodige plaatsen binden.

  Aanbevelingen voor het elimineren van defecten op de bakstenen muur

  Om een ​​scheur in de muur van een bakstenen huis af te dichten, moet je eenvoudige instructies volgen:

  • onderzoek zorgvuldig het hele gebouw, erken en elimineer de bronnen van scheuren;
  • controleer periodiek de staat van de muuroppervlakken;
  • als er scheurtjes worden gevonden, moet u onmiddellijk al het mogelijke doen om de verspreiding van defecten te voorkomen;
  • tijdens het vormen van scheuren, is het noodzakelijk om het noodzakelijke inwendige gebied van de scheuren te verwijderen, evenals om de interactie met afwerkmiddelen te maximaliseren;
  • na het controleren van de wanden en het verwerken van de openingen, bedek de holtes en maak de buitenste isolatie (of afwerking).

  Voordat de oorzaak van de fout wordt vastgesteld, is het zinloos iets te doen om dit te corrigeren.

  Bovendien is het noodzakelijk om de snelheid van toename van scheuren continu te controleren. Voor deze kloof is het noodzakelijk om de markers van de plamuursamenstelling of de concrete oplossing te markeren. Gewenste stripafmetingen zijn 100 x 40 mm met een laagdikte van minder dan tien millimeter. Er is ook een eenvoudigere papiermethode. Controleren op pauzes moet elke dag gedurende vijf weken worden gedaan. Als er problemen ontstaan, is een ingrijpende vernieuwing van de funderingsstructuur en de hulp van een professional noodzakelijk.

  Het is de moeite waard eraan te denken dat de scheurwijdte van meer dan twintig millimeter cruciaal is. In een dergelijke situatie is hulpversterking van de randen van scheuren en het versterken van baksteenstructuren noodzakelijk. Onder voorbehoud van de vernietiging van het gebied dat ontmanteld moet worden.

  Als u na het controleren merkt dat de scheur niet is toegenomen, dan kunt u de eenvoudige methode gebruiken om een ​​gat in een bakstenen muur af te dichten.

  Manieren om scheuren op te lossen

  Het is de moeite waard eraan te denken dat het optreden van verticale spleten met een breedte van tien millimeter een voorbode is van de vernietiging van de wanden van de constructie. Daarom zal het repareren van deze scheur met cementmortel zonder een solide metalen dekvloer niet werken. In dit opzicht zijn er verschillende opties voor reparatie.

  • Speciale ankers hameren van metaal tot deuvels, gemonteerd op de randen van de spleet.
  • Installatie van longitudinale metalen beugels met bochten langs de randen in de eerder gemaakte gaten in de muuroppervlakken (later zouden ze moeten worden bedekt met cementmortel). Deze methode is de gemakkelijkste en meest betrouwbare bij het repareren van de doorgaande scheuren van buitenaf.
  • Verharding van metselwerk van binnenuit met speciale bevestigingsmiddelen. Bij het monteren van bevestigingsmiddelen op het oppervlak van de muur, moeten ze tot een grotere diepte worden gezonken (meer dan de helft van de totale dikte van de muur). Het is toegestaan ​​om bevestigingsmiddelen te wisselen. In de praktijk wordt het afdichten van scheuren in de wandoppervlakken van baksteen gedaan na de installatie van bevestigingsstructuren.
  • Met wapeningsnetten Rationeel, als je het hele gebied van de structuur wilt versterken, omdat zelfs een zorgvuldige berekening van de fundering niet garandeert dat er geen risico op krimp bestaat. Bij het kiezen van een methode en materiaal voor het elimineren van scheuren, is het noodzakelijk om de aankomende buitenafwerking te overwegen. Alle onderdelen gemaakt van een metalen materiaal worden behandeld met anti-corrosieve verbindingen en gemaskeerd door te schilderen of te pleisteren.

  Hoe scheuren te sluiten

  Verbindingen voor smeerkloven zijn afhankelijk van de locatie van de gebreken (binnen, buiten het huis of zelfs onder het raam). Binnen is het mogelijk om een ​​scheur aan te spannen met een samenstelling op basis van gips of met een mengsel van kalk en cement. Voor buitenopstelling is het beter om de best resistente materialen te kiezen (anders zal de decoratie niet lang meegaan).

  • Voor kleine scheurtjes (breedte van minder dan vijf millimeter) reparatie geschikt met een oplossing van cement. In situaties waar microscopisch krimpen niet groter is dan één millimeter, worden ze het beste bedekt met epoxyhars.
  • Voor gebreken van vijf tot tien millimeter lang Afdichting kan worden gemaakt met cement en zand in een verhouding van 1: 2 of 1: 3.Om een ​​plastic consistentie te bereiken, moet je water toevoegen.
  • Voor meer problematische scheuren in bakstenen muurconstructies (maar ook in structuren met een laag lucht), zou schuim voor installatie een uitstekende oplossing zijn. Dergelijk materiaal vereist een verplichte bescherming tegen de zonnestralen, dus na verharding wordt het schuimende overschot verwijderd.
  • Voor gebreken van verschillende typen geschikte cementsamenstelling met de toevoeging van polymeren uit de categorie van klassen M400. De samenstellingen worden door een fijn rooster gevoerd met een kleine korrel zand of houtlijm op basis van polyvinylacetaat en water. PVA wordt in dergelijke gevallen overmatig toegevoegd (van één liter tot de emmer) en als laatste toegevoegd aan de samenstelling.
  • Voor probleemgebieden van de muur (aan de binnen- of buitenkant) kan een afdichtmiddel op siliconenbasis worden gebruikt. De voordelen van een dergelijk gereedschap zijn plasticiteit en een lange levensduur van het materiaal, tolerantie voor temperatuur- en vochtigheidsveranderingen en eenvoudige reparatie van scheuren met een montagepistool. Het nadeel van deze methode is hoge financiële kosten, dus voor grote gebieden en volumes is het niet geschikt.
  • Verwijder indien nodig defecten van buitenaf en in de aanwezigheid van een verouderde oplossing, worden mengsels met de toevoeging van gemetselde kruimels gebruikt.

  Aan het einde van de reparatie moet de staat van de stenen oppervlakken binnen twee maanden zorgvuldig worden geïnspecteerd.

  Lees meer over hoe je de spleet in de muur van een bakstenen huis goed afsluit, je leert van de volgende video.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer