Beschrijving en grootte van witte silicaatstenen

 Beschrijving en grootte van witte silicaatstenen

In een enorm assortiment van verschillende bouwmaterialen is baksteen jarenlang de meest gewilde en relevante gebleven. Er worden niet alleen woongebouwen van gebouwd, maar ook openbare of industriële gebouwen, evenals verschillende bijgebouwen. Door silicaatsteen kun je veilig contact opnemen als je van plan bent om een ​​structuur van hoge sterkte te bouwen. Dit bouwmateriaal is gekozen door veel gebruikers. Vandaag zullen we in detail bekijken welke maat en eigenschappen zo'n steen heeft.

Wat is het?

Een silicaatsteen is een kunstmatig vervaardigd bouwmateriaal met de juiste vorm van een parallellepipedum (niet-standaardmonsters kunnen andere vormen hebben).Het is gemaakt van kwartszand en kalk. Het heeft uitstekende sterkte-eigenschappen en garandeert ook een ideale geometrische vorm. Er moet rekening worden gehouden met het feit dat deze factor niet alleen belangrijk is voor de esthetiek van de gevel, maar ook voor de kwaliteit van de verbinding van de afzonderlijke componenten.

Hoe kleiner de naden tussen de stenen zullen blijven, hoe minder zichtbaar de koude bruggen zullen zijn.

Functies, voor- en nadelen

Momenteel is het assortiment bouwmaterialen tevreden met de diversiteit. Het is mogelijk om ideale producten op te halen voor alle constructiewerken. We kunnen praten over een klein bijgebouw, zoals een kippenhok, of een serieuzere constructie, bijvoorbeeld een groot huisje. In veel gevallen kiezen mensen silicabaksteen als de belangrijkste grondstof.

Dit bouwmateriaal werd relatief recent in de betreffende werken gebruikt. De technologie werd pas in 1880 voorgesteld, maar deze periode was voldoende om te begrijpen dat gebouwen gemaakt van silicaatsteen kunnen bogen op een grotere sterkte, duurzaamheid en betrouwbaarheid. Deze populaire grondstof heeft tegenwoordig veel positieve eigenschappen die het populair maken bij consumenten.

Leer ze kennen.

 • Allereerst moet je letten op de sterkte van silicabaksteen. Varianten zijn verkrijgbaar met de markering M-300, die zonder problemen druk tot 30 MPa kunnen overbrengen (deze waarde is aanzienlijk). Houd er rekening mee dat silicaten ook geschikt zijn voor zware buigbelastingen (maximaal 4 MPa).
 • Silicaatsteen is bestand tegen krimp. Gebouwen ervan zijn niet onderhevig aan scheurvorming. Bovendien zijn ze niet bang voor verschuivingen van de fundamentals.
 • Op zichzelf is witte silicaatsteen vrij aantrekkelijk en esthetisch. Van dergelijke producten zijn zeer nette gebouwen.
 • De silicaatsteen is erg handig in constructie. Praktisch alle metselwerkmengsels zijn geschikt voor dit bouwmateriaal.

Het kan zowel cement-limy, en polymeerlijm oplossing zijn. Zoeken naar speciale formuleringen hoeft niet te.

 • Dit bouwmateriaal is niet veeleisend in de zorg. Het is onpretentieus en duurzaam.
 • Competent gemaakte witte bakstenen constructies worden gekenmerkt door een lange levensduur. Het is meestal ongeveer 50-100 jaar oud.
 • Silicaatsteen is zo'n materiaalmet goede geluidsisolatie-eigenschappen. In gebouwen uit deze grondstof zullen vervelende straatgeluiden niet worden gehoord, wat veel mensen aantrekt.
 • Aangezien een kalkbestanddeel aanwezig is in silicaatsteen, heeft het geen extra antiseptische verwerking nodig. Een schimmel of een schimmel verschijnt uiterst zelden op de wanden die van dit product zijn gemaakt.
 • De constructie van silicaatstenen is goed omdat ze geen serieuze druk uitoefenen op de funderingsbasis en vrij licht zijn.
 • Een ander belangrijk voordeel van silicaatsteen is een heldere geometrie. Vanwege deze kwaliteit in de gebouwen van dit bouwmateriaal zijn er bijna geen koude bruggen en het is veel handiger om dergelijke onderdelen te stapelen.
 • Op de wanden van silicaatsteen is geen uitbloeiing.
 • De silicaatsteen is milieuvriendelijk. Het is niet in staat om de menselijke gezondheid te schaden, noch tijdens de bouw, noch na de voltooiing ervan. Voor het milieu is dit materiaal ook absoluut veilig.
 • Veel gebruikers geven de voorkeur aan silicaatsteen, omdat het niet brandbaar is.Ja, en hij ondersteunt het branden niet. Men dient echter in gedachten te houden dat silicaatsteen niet erg op hoge temperatuurindicatoren houdt - de limiet is 500 graden Celsius. Als de warmte de gespecificeerde limieten overschrijdt, zal de steen natuurlijk intact blijven en niet uit elkaar vallen, maar het niveau van sterkte zal aanzienlijk afnemen.
 • Dit bouwmateriaal heeft een betaalbare prijs en is te vinden in veel winkels, dus het is niet moeilijk om dit te vinden.

Als u besluit silicaatsteen in te nemen, moet u niet alleen weten wat de voordelen ervan zijn, maar ook wat de nadelen ervan zijn.

 • Het belangrijkste nadeel van dit bouwmateriaal is de hoge wateropname. Hierdoor is een dergelijke baksteen vatbaar voor vernietiging bij lage temperaturen (bevroren water barst eenvoudigweg uit de steen). Dat is de reden waarom silicaatstenen de fundamenten niet vormen, omdat het onwaarschijnlijk is dat ze van hoge kwaliteit en betrouwbaar zijn.
 • De silicaatsteen verschilt niet in hoge vorstbestendigheidseigenschappen. Het is wenselijk om het alleen in de zuidelijke of middenregio te gebruiken. Dergelijke bouwmaterialen zijn slecht geschikt voor koude gebieden, wat een grote minpunt is voor Rusland.
 • Op silicaatsteen zijn er in de regel geen decoratieve componenten, maar ook mooie gladde vormen. Verkoop dergelijke materialen alleen als standaard.
 • Dit bouwmateriaal heeft een hoge thermische geleidbaarheid. Gebouwen uit deze baksteen moeten worden geïsoleerd.

Als u besluit om extra isolatie achter te laten en in plaats daarvan te dikke muren te bouwen, moet u weten dat het uiteindelijk niet erg winstgevend zal zijn.

 • Ondanks het feit dat het mogelijk is om een ​​lichte structuur te bouwen van een silicaatsteen, is dit materiaal zelf zwaarder dan zijn analogen, wat bepaalde moeilijkheden bij het transport veroorzaakt.
 • Op de moderne markt zijn er veel producten van lage kwaliteit, uitgegeven voor betrouwbaar en duurzaam. Gebouwen van bakstenen van lage kwaliteit zijn van korte duur en beginnen snel in te storten.
 • Het kleurenpalet van zo'n baksteen is nogal zwak - er zijn alleen witte en rode materialen. Uitsluitend alkali-resistente pigmenten worden gebruikt in hun productie, en er zijn er maar heel weinig. Zeker, met een aanzienlijke vochtopname begint de baksteenkleur te veranderen - hij wordt grijs.Hierdoor wordt het gebouw minder esthetisch.

Zoals u ziet, zijn de nadelen van een silicaatsteen veel minder dan de voordelen. Natuurlijk hangt veel af van de specifieke partij, de materialen waaruit u hebt gekocht. Daarom raden deskundigen aan om dergelijke producten te kopen in betrouwbare vestigingen met een goede reputatie in uw stad.

Belangrijkste kenmerken en samenstelling

Hoogwaardige silicaatstenen moeten een aantal operationele kenmerken hebben, waardoor ze in verschillende bouwwerken kunnen worden gebruikt. Er is een aparte categorie van dit bouwmateriaal. Het omvat producten met een niet-standaard vorm (ver van het parallellepipedum) en dezelfde afmetingen. Met het gebruik van dergelijke elementen allerlei interessante architecturale structuren creëren.

Het kan bijvoorbeeld spectaculaire en rijke bogen, nette afgeronde hoeken of bogen zijn - er zijn veel opties voor het gebruik van niet-standaard bakstenen. De afmetingen van deze onderdelen worden bepaald door de specificaties en toepassingen volgens de normen van de overheid. De volgende eigenschappen van silicaatsteen zijn onder de controle van GOST-punten.

 • Sterkte. Maak materialen met het label M75-M300. Voor de voorbereiding van binnenmuren is het gebruikelijk om stenen te gebruiken met een geschikt niveau van dichtheid. Wat betreft werken aan het werk, alleen een steen met een markering niet lager dan M125 of een steen (dubbele steen) van een klasse die niet lager is dan M100 werkt hier.
 • Mate van vorstbestendigheid. Maak een silicaatbaksteen van de volgende merken - F25-F50. Dit betekent dat bouwmaterialen van verschillende klassen bestand zijn tegen 25 tot 50 cycli bevriezen en ontdooien zonder verlies van hun nuttige eigenschappen.
 • Warmtegeleiding. Hier wordt een zekere hoeveelheid warmte bedoeld, die zo'n steen per tijdseenheid kan genereren. Silicaatsteen is niet het hoogst.
 • Brandveiligheid. Deze parameter is afhankelijk van de directe samenstelling van de steen. Het mag geen ontvlambare componenten bevatten.
 • Radioactiviteit. Deze parameter in silicaatsteen overschrijdt het niveau van 370 Bq / kg niet.

Wat betreft de samenstelling van dergelijke producten - het is hetzelfde voor alle subtypen van bakstenen. Het bevat meestal de volgende componenten:

 • kwartszand (80-90%);
 • gehydrateerde kalk (10-15%);
 • gefilterd zand.
1 zand 2 kalk 3 water

Maar de structuur van dergelijke grondstoffen kan variëren, wat de karakteristieke eigenschappen ervan beïnvloedt. Onderscheid silicaatstenen met de volgende soorten structuren.

 • Volle kracht Het is een monolithisch silicaatproduct zonder holtes. In dit geval kan de grondstof zelf een bepaald aantal poriën hebben, wat de dichtheid ervan beïnvloedt. Full-bodied versies van stenen zijn dichter en sterker. Bovendien onderscheiden ze zich door een vrij lange levensduur en de minimale mate van wateropname. Opgemerkt moet echter worden dat bakstenen met een volle wand gekenmerkt worden door de hoogste thermische geleidingscoëfficiënt, evenals het maximale gewicht.
 • Hollow. In de structuur van dergelijke materialen zijn holtes (gaten van verschillende groottes). Deze modellen zijn lichter. Ze hebben ook goede geluidsisolatie en thermische isolatie-eigenschappen. Maar deze stenen absorberen meer vocht in hun structuur en houden het langer vast.

Het is ook noodzakelijk om rekening te houden met het feit dat er verschillende eisen worden gesteld aan de gewone en tegenoverliggende silicaatsteen - de hoogste daarvan hebben betrekking op de tweede opties.Deze onderdelen moeten idealiter de juiste afmetingen, uniforme kleur en een passend niveau van sterkte hebben. Zo'n baksteen moet twee voorvlakken hebben (ideaal glad) - een lepel en een snuifje. Sommige fabrikanten produceren producten waarin er slechts één specifiek oppervlak is.

Gezichtstype baksteen kan zowel hol als corpulent zijn. Het kan verschillen in kleur en bijvoorbeeld geel of zwart zijn. De textuur kan ook heel interessant zijn - met een imitatie van goud, oude stenen en andere soortgelijke objecten.

Gewone baksteen wordt gebruikt voor de constructie van binnenmuurfunderingen. Er zijn minimumvereisten voor producten. Afgeronde randen en basissen kunnen voorkomen. De aanwezigheid van afbrokkelen of afpellen is ook niet verboden. Er mogen echter niet teveel defecten zijn en ze mogen de sterkte / betrouwbaarheid van materialen niet beïnvloeden. De baksteen van een gewone ondersoort kan ook corpulent of hol zijn. Het wordt niet om duidelijke redenen geproduceerd, noch gekleurd noch getextureerd.

Productietechnologie

Productietechnologie van hoogwaardige en duurzame witte baksteen Het wordt als vrij eenvoudig beschouwd en bestaat uit verschillende belangrijke fasen.

 • Bereid en meng eerst de noodzakelijke grondstoffen - 9 delen kwartszand en 1 deel luchtkalk. Meestal worden hiervoor 2 hoofdmethoden gebruikt: silage of drum. De silage-methode wordt als efficiënter beschouwd, maar kost veel meer vrije tijd.
 • Daarna worden de goed voorbereide grondstoffen overgebracht naar speciale vormen. Hier is het uiterst belangrijk om het toegestane niveau van vochtigheid te onthouden - het zou niet meer dan 6% moeten zijn, zodat het materiaal behoorlijk dicht en duurzaam bleek te zijn. De werkdruk in deze fase moet 150-200 kg / sq zijn. cm.
 • Vervolgens worden de geoogste elementen naar de autoclaaf verplaatst. Ook zijn deze delen speciaal behandeld met hete stoom, waarvan de temperatuur 170-190 graden Celsius zou moeten bereiken. Wat betreft druk, zou het niet meer dan 1.2 MPa moeten zijn. Om de belading en verwarming te optimaliseren, is de verandering in temperatuurwaarden en druk erg traag. Het hele proces duurt meestal ongeveer 7 uur. Het bereiken van het regime en het verlagen van de temperatuur duurt ongeveer 4 uur.

toepassing

Gezien alle voor- en nadelen van silicaatsteen, dat tegenwoordig populair is, wordt het op de volgende gebieden gebruikt.

 • Tijdens de constructie van dragende, zelfdragende of binnenwanden in gebouwen met 1 tot 10 verdiepingen.
 • Bij het voorbereiden van allerlei bijgebouwen. Uitzonderingen zijn alleen die structuren met een hoge luchtvochtigheid. Dus voor de productie van baden, bijvoorbeeld, werkt silicaatsteen helemaal niet.
 • Verschillende hekken worden gebouwd op basis van de opgegeven grondstoffen.
 • Silicaatsteen is toegestaan ​​voor gebruik bij de vervaardiging van serieuze industriële objecten.
 • Wat betreft de ondergrondse erectie - hier silicaat baksteen wordt alleen gebruikt in uitzonderlijke gevallen en alleen onder de voorwaarde van hoogwaardige waterdichting. Anders zal het gebouw gedurende lange tijd niet in de aangegeven omstandigheden worden gebruikt.

Voordat u naar de winkel gaat voor de aankoop van deze grondstof, moet u bedenken dat deze niet wordt gebruikt voor de productie van putten of kelderconstructies, evenals de basis. Daarom moet je, voordat je een silicaatsteen koopt, duidelijk definiëren voor welke specifieke doeleinden je het nodig hebt.

afmeting

Kwaliteitsstenen moeten noodzakelijkerwijs voldoen aan de dimensionale parameters die zijn gespecificeerd in de staatsnormen. Dit geldt met name voor goederen die worden gebruikt bij de vervaardiging van grote bouwprojecten. De parameters van dergelijke producten mogen in geen geval de toegestane limieten overschrijden - dergelijke elementen mogen meestal niet werken.

Huidige silicaatstenen worden geproduceerd met de volgende dimensionale parameters (standaarden):

 • gewone single - soortgelijke soorten hebben een lengte van 250 mm, een breedte van 120 mm en een dikte van 65 mm. (het directe gewicht van deze producten hangt af van hun structuur - corpulent of hol);
 • anderhalve (verdikt) - dezelfde parameters voor lengte en breedte als hierboven, maar hun dikte bereikt 88 centimeter;
 • dubbele (silicaatstenen) - de parameter dikte van een baksteen van dit type is 138 mm.

Hoe te kiezen?

Om ervoor te zorgen dat elke erectie van silicaatsteen zo sterk en betrouwbaar mogelijk is, is deze gedurende lange tijd niet vernietigd, zelfs niet bij het kiezen van de bouwmaterialen zelf, moet men heel voorzichtig zijn. Deskundigen adviseren om speciale aandacht te schenken aan de volgende belangrijke punten.

 • Als je zachtjes een silicaatsteen tikt met een metalen voorwerp, moet het geluid behoorlijk resonant zijn. Als u een saaie echo hoort, kan dit duiden op een slechte kwaliteit van het drogen van het materiaal.
 • We mogen niet vergeten dat de opslagomstandigheden van dergelijke bouwmaterialen noodzakelijkerwijs van invloed zijn op de kwaliteit en duurzaamheid. Als de stenen in de open lucht liggen, zullen hun positieve eigenschappen aanzienlijk worden verminderd, dus je zou zo'n product niet moeten kopen, zelfs als het een aantrekkelijke prijs heeft.
 • Niet de laatste rol wordt gespeeld door de kwaliteit van verpakkingen, maar ook door de levering van stenen. Experts raden aan om producten te kopen die zijn verkocht in speciale pallets van een veilige hoogte. Dit is het gevolg van het feit dat in dergelijke containerbakstenen veel moeilijker te beschadigen of te vernietigen zijn.
 • Let op de integriteit van de silicaatstenen. Het moeten geen grote schade en grote fiches zijn. Als er iets is opgemerkt, is het beter om de aankoop te staken en naar betere producten te zoeken. Anders is de bouw van deze grondstof mogelijk niet de meest betrouwbare en hoogwaardige, zij het goedkoop.
 • Als u een aankoop doet, moet u controleren of hetgeen u van plan bent te kopen in overeenstemming is met wat u verzendt.

Waakzaamheid in dit stadium mag niet worden ingeslapen, anders leidt dit tot extra kosten.

 • Op zich is dit materiaal niet duur, dus het record lage kosten is het niet waard om nastreven. Een product waarvan de prijs schokkend laag is, is mogelijk van slechte kwaliteit. De constructie van dergelijke materialen duurt niet lang, je moet het werk opnieuw doen, maar met nieuwe stenen, en dit is extra afval.
 • Als u op zoek bent naar een geschikt afdekmateriaal, dan moet je alleen hoogwaardige mogelijkheden voor perfecte prestaties te kiezen - ze moeten niet de minste gebreken of schade zijn. Het is aan te raden om voorkeur te geven aan prachtige gestructureerde exemplaren. Bovendien kunnen deze producten niet alleen een witte kleur hebben.
 • Probeer dergelijke bouwmaterialen te kopen in vertrouwde winkels die bekend zijn in de stad waar u woont.

In de volgende video wacht je op de voor- en nadelen van silicabaksteen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer