Kenmerken van de woonkamer met open haard

Nu zijn open haarden populaire interieurartikelen geworden in zowel traditionele als moderne woonkamers. Ze geven het interieur een speciale sfeer van warmte en comfort, en helpen ook om interessante zelfs een eenvoudige en saaie sfeer te diversifiëren. Moderne versies van open haarden hebben vele variëteiten, zodat ze in bijna elke woonkamer van het ontwerpproject passen.

Speciale functies

Als u van plan bent om een ​​woonkamer te maken met een open haard, voor een bekwaam ontwerp is het belangrijk om rekening te houden met de eigenaardigheden van uw kamer. Het gaat om de lay-out, afmetingen, evenals de gewenste afwerking en zelfs plaatsing van meubels. Bij het ontwikkelen van een ontwerpproject zult u veel kenmerken van deze omgeving tegenkomen.

De plaats voor de haard moet zodanig worden gekozen dat deze organisch in de algemene indeling van de ruimte past. Het is niet aan te raden om een ​​openhaard in het gangpad te plaatsen, omdat dit eenvoudigweg ongemakkelijk is: rond de openhaard is meestal een recreatiegebied ingericht en als andere familieleden constant langsgaan, zal het onaangenaam zijn om uit te rusten. Bovendien is het niet gebruikelijk om de haard dicht bij deuren of ramen te plaatsen.

Je moet ook van tevoren zorgen voor praktische zaken, omdat de hoofdfunctie van de open haard het verwarmen van de kamer is. Het grootste deel van de warmte geeft open haarden die worden verwarmd met brandhout, evenals imitaties van branden, werken aan elektriciteit. Ook moet er rekening mee worden gehouden dat modieuze moderne modellen, geglazuurd van twee of drie zijden, in wezen verliezen aan de traditionele praktische varianten.

Als het mogelijk is om een ​​openhaardportaal met een doos beneden te kopen, is dit zeker de moeite waard. In een kleine kast onder de open haard is het erg handig om brandhout voor de haard op te bergen of gewoon alle items die u in het dagelijks leven nodig hebt, bijvoorbeeld een reinigingsborstel voor open haarden. Vaak hebben open haarden ook een kleine open plank bovenaan. Dit kan handig zijn als u een ruime woonkamer heeft, en in het interieur houdt u van een overvloed aan kleine details. Op een soortgelijke plank boven de poort van de open haard kunt u een klok, stijlvol keramiek of foto's plaatsen - zulke heldere accenten zullen helpen om de open haard verder te accentueren.

Velen vrezen dat de haard te opvallend zal zijn in het interieur en zal niet in staat zijn om harmonieus in het ontwerp te passen - dit is vooral kenmerkend voor die gevallen waarin het centrum met het traditionele ontwerp in een modern interieur wordt geplaatst. Om dit te voorkomen, zijn tafels of lage kasten aan de zijkant vaak bevestigd aan de openhaardportal. Ze kunnen worden versierd met dezelfde tegel of verf als de poort van de open haard. Zo kunt u de haard in het interieur ondersteunen en deze organisch in de inrichting van uw kamer plaatsen.

Soorten haarden

Moderne open haarden zijn zeer divers - ze kunnen verschillen in hun locatie, de benodigde brandstof, de uitstraling van warmte en stijl. Niettemin hebben alle open haarden een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Het grootste deel van de zichtbare structuur wordt ingenomen door het openhaardportaal - het is een gevel die kan worden versierd met een verscheidenheid aan decoratieve elementen: tegels, tegels, hout en schilderwerk. Ook bevat het ontwerp een kamer voor het verbranden van hout, de vuurhaard, de rookkast en de schoorsteen, met uitzicht op de straat.

Soms is een kleine haardkast voor het opbergen van brandhout aan de voorkant van de haard bevestigd, van boven of van onderen, en een kleine tafel, vaak in dezelfde stijl ingericht als de open haard, bevindt zich vaak aan de zijkant.

Ondanks het feit dat het ontwerp van alle echte open haarden erg op elkaar lijkt, zijn er een aantal verschillen.Allereerst onderscheiden open haarden zich door hun locatie in het huis, die ze kunnen bezetten.

Er zijn de volgende opties voor foci:

 • pristennye;
 • angle;
 • ingebouwd;
 • eiland.

De meest populaire optie is muur openhaard. Tegelijkertijd is deze optie vrij groot en neemt veel ruimte in beslag, dus het is aan te raden om een ​​vergelijkbaar model te overwegen voor ruime huizen. Het voor de hand liggende voordeel is dat een dergelijke haard in de muur past, waardoor hij er organisch uitziet in het interieur. Dit soort open haarden worden meestal onderscheiden met behulp van tegels, stenen of stenen.

Hoek open haard Het heeft een speciaal ontwerp en kan er in elk type interieur erg mooi uitzien. Dergelijke modellen zijn de ideale optie voor eigenaren van kleine woonkamers. De inrichting van een dergelijke open haard kan praktisch overal zijn en daar omheen kunt u gemakkelijk gezellige stoelen of zelfs een hoekbank plaatsen om te ontspannen.

Ingebouwde open haard heeft een schoorsteen ingebed in de muur - om te zorgen voor de aanwezigheid van een dergelijke open haard is nog steeds in het stadium van het bouwen van een huis. Deze optie ziet er goed uit en neemt weinig ruimte in beslag in de woonkamer.Tezelfdertijd is het, om merkbaar te zijn, zeker belangrijk om een ​​pakkende en interessante afwerking voor de portal te bedenken.

Eiland open haard niet erg gebruikelijk, maar het ziet er erg interessant uit. Meestal zijn vergelijkbare opties geschikt voor ruime woonkamers, anders kunt u eenvoudigweg nergens het eiland vinden. Tegelijkertijd hebben dergelijke opties een zwevende schoorsteen en is de warmteafgifte lager dan bij andere modellen. Eilandhaarden zijn meestal decoratief. De haard is van alle kanten zichtbaar en u kunt dergelijke modellen overal in uw kamer vinden, als aanvulling op een bank en fauteuils.

Naast de locatie in het huis, Het is belangrijk om de verschillen in haarden te benadrukken per type brandstof dat nodig is voor de kachel:

 • Een open haard is een traditionele optie, deze vereist een zorgvuldige installatie en geeft niet te veel warmte af. Het type brandende logboeken in de portal fascineert echter en creëert een speciale, onvergelijkbare sfeer in de ruimte.
 • Als u een meer praktische optie wilt, moet u een eenvoudig te gebruiken gashaard installeren.
 • Elektronische haarden - dit is een nabootsing van echt vuur, ze zijn geschikt voor het appartement en voor het huis, maar ook handig in gebruik.
 • Tot slot zijn biofireplaces innovatieve modellen die werken op alcohol, die een overwegend decoratieve functie hebben.

Volgens de warmtestralingsmethode kunnen moderne foci ook in verschillende soorten worden verdeeld:

 • De eerste optie is een centrum met een eenzijdige uitstraling van warmte, het populairst in particuliere woningen, is het eenvoudigste ontwerp en heeft de maximale warmteoverdracht.
 • Foci met dubbelzijdige straling zal de oorspronkelijke ontwerpwending in het interieur zijn, maar ze verliezen in warmteoverdracht en praktische bruikbaarheid.
 • Er zijn ook opties met driezijdige straling, ze zijn zeldzaam en hun hoofdfunctie is decoratief.

stijlen

  Het is erg belangrijk om het ontwerp van de haardportal voor uw stijl in het interieur te kiezen. De haard kan organisch in de inrichting van elke woonkamer passen, maar u moet geschikte decoratiemogelijkheden vinden.

  In het appartement of in een privéwoning moet de open haard een organisch deel van de leefruimte worden.

  Heel vaak worden open haarden geselecteerd voor interieurs. landelijke stijl in landhuizen. Vaak lijkt de traditionele bekleding van een open haard met een baksteen of steen in dergelijke woonkamers sterk op elkaar.Tegelijkertijd, als je de situatie wilt diversifiëren met volksmotieven, kun je gekleurde keramische tegels kiezen om de open haard te versieren. Uit hout gesneden fineeropties kunnen er ook erg organisch uitzien. Tot slot zullen eenvoudige metalen gevels ook passen in de landelijke stijl en het hoogtepunt van uw interieur worden.

  Woonkamer chalet stijl - Dit is een van de meest populaire varianten van landelijke stijl, zoals interieurs lijken op de decoratie van huizen in de Zwitserse Alpen. Typisch, deze woonkamers hebben houten muren, balken aan het plafond, grote panoramische ramen, en de muren en de vloer zijn ingericht met natuurlijke dierenhuiden. Stenen bekleding is het best geschikt voor dergelijke open haarden - beige en bruine tinten moeten zo worden gekozen dat ze niet contrasteren met de houten elementen in het interieur. Ook kun je soms minimalistische versies van metalen openhaardpoorten vinden - dat doen ze als je een speciale nadruk op de haard wilt leggen.

  Nu wordt het modieus en praktisch Scandinavische stijl in het interieur. De woonkamer zo inrichten kan goedkoop zijn, gedomineerd door een strak design, felle kleuren en milieuvriendelijke materialen.De oven wordt meestal afgezet met lichte keramische tegels of lichte steen - deze optie is geschikt voor een kleine ruimte. Als u een ruime woonkamer in Scandinavische stijl heeft, kunt u de haard markeren met behulp van donkerdere tinten van steen of tegels.

  Een populaire oplossing is onder andere de witte lijst, die meestal wordt gecombineerd met de hoofdstrip.

  Voor een moderne woonkamer hi-tech stijl gekenmerkt door glanzende oppervlakken voor de open haard. Verschillende metalen opties kunnen er heel interessant uitzien - staal of koper ziet er geweldig uit tegen de achtergrond van een donker interieur. Als u de voorkeur geeft aan pasteltinten, is het de moeite waard om plastic glanzende gevels te beschouwen die een modieuze en veelzijdige oplossing voor modern design zullen worden. Ten slotte moet u rekening houden met ongewone versies van open haarden, bedekt met glas aan twee of drie zijden - dergelijke open haarden zijn niet erg praktisch voor het verwarmen van de kamer, maar ze zien er zeer ongebruikelijk en stijlvol uit.

  Vaak zien huizen eruit in klassieke stijlNeoklassiek en barok zijn ook populair - zo'n interieur oogt luxueus en elegant.Open haard in dergelijke instellingen is meestal ingericht met kleine decoratieve kolommen en stucwerk. Een gevel van een enkele steen bijvoorbeeld, van marmer is ook populair. U kunt deze optie echter vervangen door een goedkoper equivalent - een geschikte keramische tegel. Daarnaast kan het soms interessant zijn om er een gladde witte gevel van gips of plastic uit te zien, evenals de op dit moment populaire lichte tegel, gestileerd als baksteen of metselwerk.

  Voor de woonkamer in moderne stijl metselwerk op de gevel van de open haard of de nabootsing ervan met behulp van een tegel zal de meest eenvoudige en harmonieuze optie zijn. Tegelijkertijd, als u een dergelijk ontwerp wilt diversifiëren, kunt u nu zeer interessante moderne afwerkingen vinden van zwarte, grijze of donkerbruine steen.

  Een dergelijke bekleding vormt een perfecte aanvulling op het interieur in een moderne stijl en zal een interessant hoogtepunt zijn in uw woonkamer.

  Voor de woonkamer in Engelse stijl gekenmerkt door ingetogen decoratie, pastelkleuren van decoratie, eenvoudige houten meubels, gestreepte en bloemige prints van textiel. Foci in Engeland is meestal afgezet met roze of witte steen - soortgelijke portefeuilles zien er terughoudend en stijlvol uit.Vaak wordt metselwerk gecombineerd met vorm- of houten elementen. Dergelijke schoorsteengevels worden gekenmerkt door open planken aan de bovenkant en kastjes aan de onderkant.

  Loft lounge impliceert de meest open ruimte met een eenvoudig, stijlvol ontwerp. Heel vaak op hokken zijn een of meer muren afgewerkt met bakstenen. Als u in dit geval kijkt naar de poort van de open haard met baksteen, ziet deze er ook erg harmonieus uit als deze zich op een van deze muren bevindt. Tegelijkertijd, als de open haard tegen de muur staat met een lichte afwerking, kunt u de poort in de kleur van de muren schilderen - hij ziet er ook erg stijlvol en organisch uit.

  Als u van plan bent uw woonkamer in te richten eclectische stijl, het is belangrijk dat het ontwerp van de open haard niet te ingetogen en niet te pakkend is - het moet organisch in de inrichting van de kamer passen. Een verscheidenheid aan moderne modellen van open haarden kan er geweldig uitzien - eilandhaarden, aan meerdere zijden geglazuurde portalen, evenals modellen met een ongewone vorm van metaal. Maar zelfs de meest gewone traditionele open haard die in de muur is gebouwd met bakstenen bekleding, kan er interessant uitzien - versier de muur rond de haard of plaats een paar heldere accessoires op de schoorsteenmantel.

  Kleurbereik

  De kleur van de gevel van uw vuurplaats is erg belangrijk in het interieur - natuurlijk moet het poortportaal opvallen, maar niet te pakkend zijn.

  Varianten van een goed kleurenschema voor het ontwerp van de haard, rekening houdend met de schakeringen van de afwerking:

  • Als u een interieur in witachtige of pasteltinten heeft en de grootte van de woonkamer klein is, moet de afwerking van de haardportal ook voornamelijk in lichte kleuren worden gekozen. Een helderwitte tegel, plastic, witachtige steen of baksteen kan geschikt zijn. De gevel van licht metaal ziet er ook heel toepasselijk uit. Een ongebruikelijk ontwerp kan worden gemaakt met niet-standaard kleurencombinaties - bijvoorbeeld lila tinten met olijf of beige met lichtgrijs kunnen er geweldig uitzien.
  • Als je de kamer in felle kleuren hebt voltooid, maar de ruimte vrij ruim is, kan de open haard een helder interessant accent zijn. Tegelijkertijd wordt aangeraden zuivere kleuren te vermijden - felblauw, geel, scharlaken of verzadigd groen. Het is beter om ze te vervangen door complexe composiettinten. Een open haard in de wijn, smaragdgroen, mosterd en grijsblauwe tinten kunnen een echte oplossing worden. U kunt ook diepe donkere tonen gebruiken - zwart, bruin, bordeaux of donkerblauw.
   • Voor een donkere woonkamer moet je niet kiezen voor een openhaardportaal dat overeenkomt met de toon met de afwerking - zo'n ontwerp kan te saai en somber zijn. Het is beter als de gevel van de haard iets lichter of helderder is dan de hoofdkleur van de afwerking: de mate van verschil tussen deze kleuren hangt af van hoeveel u de open haard in het interieur wilt benadrukken. Als je een bourgondische afwerking van de muren hebt, kunnen karmijnrode tegels geschikt zijn, voor de muren in kaki witte open haardgevels wordt vaak gekozen, en voor donkergrijze muren kun je de optie kiezen in kopertinten.
    • Als je een woonkamer hebt met een hal of keuken, die verschillende tonen heeft, met behulp van een open haardportaal met de juiste kleur, kun je het interieur mooier en solide maken. De haard, gelegen in de keuken, kan worden afgewerkt in de kleur van de afwerking van de woonkamer, en omgekeerd. Echter, met elke afwerking die twee kleuren in verschillende zones combineert, zijn opties met een witte bovenkant, tegenover een rode baksteen of metaal, win-win-opties.

    Waar te plaatsen?

    Overweeg de volgende kenmerken van een woonkamerontwerp met een open haard, afhankelijk van de indeling:

    • Als de haard zich in het midden van een kleine woonkamer in een privé-huis bevindt, is het het beste als het ontwerp voldoende beknopt is.Niettemin zal de openhaard het semantische centrum zijn, dus het moet visueel worden benadrukt. U kunt een heldere afwerking maken voor een dergelijke open haard, de wanden rond de lijst verfraaien of deze in een andere kleur verven. Meubilair bevindt zich meestal rond het semantische centrum van de kamer. In een kleine woonkamer met een open haard, kan dit het best in een cirkel worden gedaan, waardoor er een breed gangpad overblijft.
    • Als de kachel zich in het midden van de ruime hal bevindt, en u wilt de ruimte van de ruimte niet in zones verdelen, moet het ontwerp rijk en divers zijn - u moet uzelf niet beperken tot het kiezen van kleine accessoires en heldere accenten. Op hetzelfde moment om alle decoratieve elementen te regelen moet zo zijn dat de open haard opvalt. Dit kan op twee manieren worden gedaan. Je kunt de woonkamer vrij beknopt inrichten en met kleine elementen rond de openhaard decoreren. U kunt integendeel overal in de kamer lichte interieurelementen plaatsen en het gebied bij de open haard verlaten met een minimalistisch ontwerp - met deze optie kunt u ook uw haard markeren als het zinvolle middelpunt van de kamer.
    • Als u uw woonkamer in meerdere zones gaat verdelen, doet de locatie van de haard er niet toe.Hoogstwaarschijnlijk zal de openhaard zich bevinden in een van de twee of drie zones, die op hun beurt moeten worden onderscheiden door verlichting, kleurafwerkingen of bogen en kolommen. Om een ​​dergelijke woonkamer er goed uit te laten zien, moet u ervoor zorgen dat er meerdere zintuigcentra in de ruimte worden gecreëerd - één in elke zone. Het centrum, samen met de open haard, kan een tv, een tafel, een panoramisch raam, een hoek met bloemen of een aquarium worden.
    • Tegenwoordig zijn plannen met een gecombineerde woonkamer en keuken erg populair - deze trend is vooral kenmerkend voor particuliere huizen. Tegelijkertijd is het uitermate interessant om te kijken naar de opties waarin de kachel zich bevindt op het punt van scheiding tussen de keuken en de woonkamerzones. In dit geval wordt de open haard vaak aangevuld met een bar- of tafeleilandkeuken. De focus is meestal gericht op de woonkamer. Voor een harmonieus ontwerp moet u nadenken over de situatie zodat uw haard vanuit alle hoeken van de kamer kan worden bekeken.
    • In huizen met een erker wordt meestal een openhaard aan de rechter- of linkerzijde geplaatst. Langs de ramen worden de stoelen meestal geplaatst of een sofa geplaatst - vooral deze situatie is typerend voor klassieke en neoklassieke interieurs.Als u bang bent dat de focus in dit geval secundair wordt in het interieur, kunt u dit extra selecteren, bijvoorbeeld een tv erover hangen of een grote foto.
    • Gecombineerde woonkamers, gangen zijn ook heel gebruikelijk in moderne landhuizen. In dergelijke gevallen bevindt de haard zich vaak langs de muur onder de trap. Voor velen lijkt deze locatie ongelukkig, maar het kan erg interessant zijn om te verslaan. Met een goed doordachte setting wordt een dergelijke lay-out een hoogtepunt in uw interieur, hiervoor is het belangrijk dat de open haard onder de trap zo opvallend mogelijk is - bedenk een interessante afwerking;

    tips

    Naar de open haard in de woonkamer zag er organisch uit, het is beter om hem een ​​plaats in de kamer te vinden in het stadium van grote reparaties. Als u een afgewerkte woonkamer met decoratie en meubilair heeft, zal het veel moeilijker zijn om de haard binnen te gaan in een reeds vastgesteld ontwerpproject.

    De kachel is een onderdeel van het interieur, dat zeker opvalt in de ruimte, dus de plaatsing van gestoffeerde meubels en de nodige felle accenten hangt af van de locatie van de openhaardportal.

    Als wordt besloten om de haard in de woonkamer te plaatsen met een reeds afgewerkte afwerking en meubels, wordt deze vaak zo onopvallend mogelijk gemaakt. U kunt een open haard installeren langs een muur of in een van de hoeken van de kamer, en het is beter om het portaal in hetzelfde kleurenschema te fineren als de wanden. Het is mogelijk om de haard in een dergelijk interieur uit te kiezen, maar onopvallend - maak bijvoorbeeld een dun wit kader rond met een vormstuk of speel met glanzende en matte structuren bij het afwerken van het haardportaal.

    Voor moderne interieurs is het de moeite waard verschillende imitaties van open haarden te overwegen.aangedreven door elektriciteit. Hun ongetwijfeld voordeel zal een interessant ontwerp zijn - je kunt opties vinden die aan alle kanten geglazuurd zijn, opgehangen en afgesneden van de vloer of de meest ongewone vorm hebben. Deze haard kan niet op deze manier worden geregeld. Bovendien is de nabootsing van de haard de beste optie voor een stadsappartement waarin het installeren van een echte oven bijna onmogelijk is.

    Mooie voorbeelden in het interieur

    Om het juiste ontwerpproject voor uw woonkamer te kiezen, is het de moeite waard om een ​​verscheidenheid aan mogelijke opties te overwegen voor het plaatsen van de haard in een kamer.Het uiterlijk van het interieur is afhankelijk van vele factoren: bijvoorbeeld verlichting, kleur van de decoratie en het portaal van de open haard, indeling van de ruimte en de grootte ervan, meubels. Twee identieke interieurprojecten kunnen dat niet zijn, maar u kunt altijd individuele ideeën lenen en op basis daarvan iets unieks creëren.

    Als u niet weet welke optie u moet kiezen voor een schoorsteenportaal in een privéwoning, is het metselwerk in de meeste gevallen de meest succesvolle en organische optie. Vooral goede baksteen en steen passen in de stijl van het land - als de muren in uw huis zijn versierd met hout, ziet steen in tinten van bruin er geweldig uit op het portaal van de open haard.

    Om het ontwerp te diversifiëren, kunt u open planken onder de haard en erboven plaatsen - plaats vazen, kandelaars of potten met bloemen op deze planken.

    Als u de rustige Engelse stijl op prijs stelt, is de eenvoudigste manier om het ontwerp te kiezen voor een poort met openhaarden gemaakt van gips - het kan wit zijn of in elke kleur geverfd. Het is de moeite waard om pastel kleurenschaal te kiezen, verschillende beige en gouden tinten kunnen er interessant uitzien. Typisch, het ontwerp van een dergelijke open haard is discreet, maar interessant: de afwerking kan bijvoorbeeld verschillende kleuren en ongebruikelijke reliëfornamenten combineren.

    Voor moderne, minimalistische interieurs kiezen velen voor imitaties van de haard, aangedreven door elektriciteit. Vooral relevant zijn nu de opties geglazuurd van twee of drie zijden. Zo'n high-tech ontwerp past perfect in de laconieke meubels van een modern huis, maar tegelijkertijd zorgt een dergelijke haard ervoor dat je een sfeer van comfort creëert. Met een open haard zal een modern interieur nooit koud en saai lijken, zelfs als ingetogen vormen en lichte kleuren er de boventoon voeren.

    Zie de volgende video voor informatie over welke haard u moet kiezen.

    Comments
     auteur
    Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

    Inkomhal

    Woonkamer

    slaapkamer