Mooie ideeën voor een woonkamerontwerp

Omdat het de kern van elk huis is, heeft de woonkamer een speciale benadering nodig om een ​​interieurcompositie te creëren. Dit is een gemeenschappelijke plaats, de sfeer in de hal moet comfortabel zijn voor elk gezinslid. Om dit te bereiken, moet u de fijne kneepjes van het creëren van mooie huiskamerideeën begrijpen.

Speciale functies

Elke woonkamer is individueel. Afhankelijk van de beschikbare lay-out, kan deze recht, smal, breed vierkant, rechthoekig zijn, in de vorm van een vierkant met een halve cirkel eraan bevestigd of een schuin of gebroken perspectief hebben. Vaak is deze kamer beperkt in het bruikbare gebied, met een arrangement van niet meer dan 17-18 vierkante meter. m. Naast gebrek aan ruimte, woonkamers kunnen projecties, nissen, panelen hebben, zeer smalle deuropeningen en onbegrijpelijke bovenbouw die geen functionele belastingen dragen.Andere kamers daarentegen onderscheiden zich door vrijheid en bieden onbeperkte toegang tot de ontwerpstijl, soms in combinatie met aangrenzende kamers of een balkon of loggia, een bijzonder gebied met een erker.

Wat de ruimte ook is, in de "Chroesjtsjov", een klein appartement of een ruim landhuis of studio-appartement, u kunt een huiselijke sfeer creëren, of het nu gaat om een ​​klein appartement of een kamer met een massa vrije ruimte.

De belangrijkste kenmerken van het creëren van de nodige afvoersfeer van de woonkamer zijn:

 • verzadiging van de kamer met licht door middel van de basistint van stilistiek (gebruik van lichte tonen van beige, pastelschaal);
 • de ruimte visueel vergroten door glas en spiegeloppervlakken te activeren;
 • de ontwerpeigenschappen van de kamer het juiste kanaal geven, wat nadelen oplevert;
 • het vullen van de ruimte met de vereiste maat en aantal meubels in overeenstemming met de grootte en het thema van de stijl;
 • redelijke keuze van ideeën van ontwerprichting, overeenkomend met het beschikbare beeldmateriaal en temperament van elk familielid;
 • correct gebruik van verlichtingsapparatuur, de maximale natuurlijke temperatuur van de lichtstroom;
 • gebruik van niet meer dan 4 basiskleuren in het ontwerp van de ruimte (1 dominant, 1 contrast en 2 van hun bindmiddelen);
 • harmonieuze combinatie van gecombineerde kamers in termen van stijl en kleurontwerp.

De inrichting van de hal is afhankelijk van de beschikbare financiële mogelijkheden, daarom is in sommige gevallen het slopen van dragende muren toegestaan, in andere is alleen de budgetoptie aanvaardbaar met behulp van visuele ontwerptechnieken.

Deze kamer heeft statusmaterialen nodig met hoge praktische eigenschappen, bestand tegen nat reinigen, dus u moet designelementen kiezen met een hoge klasse slijtvastheid en incidentele mechanische schade, en niet te vergeten de esthetische kant van het probleem.

stijl

Schoonheid is een individueel concept voor iedereen. Hoe dan ook, klassiek, modern of etnisch, vintage stijlen, het is mooi om de woonkamer in interessante ontwerptechnieken voor iedereen te organiseren, zelfs met een beperkt budget.

Het belangrijkste ding dat in aanmerking moet worden genomen: alle objecten van de samenstelling van het interieur moeten een enkele stijl in gematigde hoeveelheden gehoorzamen. Hun overvloed zal leiden tot visuele zichtbaarheid van de aandoening.

Het is belangrijk om een ​​eenvoudige regel te volgen: hoe groter de ruimte, hoe moeilijker of creatiever het arrangement moet zijn. Het is onaanvaardbaar om elementen van het paleisthema te gebruiken in de Chroesjtsjov, waar het lage plafond en meubilair van een opvouwbaar type moeten worden gebruikt.

Succesvolle en gewilde huiskamerontwerpen die geschikt zijn voor het inrichten van een speciale kamer in een woning, omvatten de volgende stijlen:

 • minimalisme;
 • Art Nouveau;
 • neoclassicisme;
 • classicisme;
 • vintage;
 • Barok;
 • art deco;
 • grunge;
 • loft;
 • industrieel.

In elk geval wordt de situatie benadrukt door de aanwezigheid van materialen en afwerkingen, objecten om de ruimte in te kleuren met wand- en vloerbekleding en verlichtingsapparatuur.

zonering

Onder de zonering, die een modieus stilistisch ontwerp is, betekent onopvallende verdeling van de ruimte in afzonderlijke functionele gebieden (in dit geval gast, eetkamer, open haard of rustplaats) om het gebied te vergroten en de organisatie een ruimte te geven.

Als de leefruimte minimaal is, is het de enige woonkamer van een appartement of huis, het is vaak uitgerust met een werkruimte.

Zonering vindt op verschillende manieren plaats:

 • door muurafwerkingen te combineren met het spel van contrast van kleur, patroon, textuur, het mengen van tegenoverliggende materialen met elkaar;
 • gebruik van verschillende soorten scheidingswanden, inclusief die met de hand gemaakt met een hint van het verdelen van een kamer (bijvoorbeeld van gipsplaten, glas, textiel);
 • selectie van lampen met een afzonderlijke verlichting van elk functioneel gebied, waardoor dit gebied de gewenste atmosfeer en de mate van verspreiding van de lichtstroom krijgt;
 • door meubels te herschikken (sofa's, planken, smalle kasten), de ruimte in te delen door in elke zone verschillende interieurelementen in te delen;
 • gebruik van de bestaande ontwerpkenmerken van de kamer (richels, erkers, podia, kolommen).

In elk geval is de zonering van het arrangement individueel en afhankelijk van het beschikbare meubilair, hoewel het, indien gewenst, kan worden bijgewerkt zonder aanzienlijke financiële investeringen. Om dit te doen, kunt u eurocovers gebruiken, waarmee u een verstrooide bank en stoelen kunt samenstellen, waardoor ze het uiterlijk van het originele meubelensemble krijgen.

Kapoenen, decoratieve kussens, vloerbedekking, gordijntextiel zijn uitstekende bestemmingselementen, onopvallend maar duidelijk aangeven de organisatie van de ruimte gereserveerd voor elk functioneel gebied van het huis.

meubels

Mooi design van elke woonkamer bestaat uit verschillende belangrijke factoren:

wanden

In het ontwerp van de muren is om te kiezen tussen verschillende materialen, de belangrijkste zijn:

 • behang of foto's afdrukken;
 • laminaatvloer;
 • plastic panelen;
 • decoratieve pleister;
 • baksteen of metselwerk;
 • betonnen afwerking;
 • gebroken glasmozaïek.

Met een bepaalde stijl kunnen materialen met elkaar worden gecombineerd of grondstoffen kopen met imitatie van de noodzakelijke textuur om de sfeer van de gewenste stijl te behouden.

Zo toont behang met een wit of bruingrijs metselwerk met reliëfstructuur perfect de stijl van een loft, vooral met de ondersteuning van het te schilderen materiaal of in natuurlijke kleuren passend bij de natuurlijke grootte van de baksteen. Met laminaat kunt u de open haard of het gastengedeelte accentueren, omdat het een praktische voering is: het is gemakkelijk om vuil van het oppervlak te verwijderen, terwijl het de helderheid gedurende vele jaren niet verliest.

verlichting

Lichtontwerp van de hal, lampenmodellen houden zich aan de grootte van de ruimte en de ontwerpkenmerken van het plafond in verband met de verdeling van de ruimte in afzonderlijke functionele gebieden. Het plafond kan uit meerdere lagen bestaan ​​en een specifieke samenstelling hebben, waarbij de centrale kroonluchter een sleutelelement van de verlichting is, aangevuld met wand-, vloer- of individueel gedraaide verlichtingsarmaturen aan de rand aan weerszijden, gaande van plafond tot wanden.

De sfeer van thuiscomfort wordt gehandhaafd door een warme en neutrale tint van de gloed van gewone lampen, waaronder halogeen- en diodelampen.

Ze irriteren de ogen en het netvlies van de oogzenuw niet, stoten geen kwikdampen de lucht in als ze worden verwarmd, ze zijn onschadelijk voor de gezondheid en ze schijnen met een schaduw dicht bij natuurlijk daglicht.

De centrale armatuur kan worden opgehangen (aan een ketting, koorden) of in de buurt van een oppervlak (dicht bij de muur). De achtergrondverlichting in de vorm van een schans moet kleiner zijn om de schoonheid van de hoofdkroonluchter te benadrukken dan te onderbreken. In dit geval is een ander ontwerp van verschillende lampen toegestaan, als zonering dit vereist.

meubilair

De belangrijkste decoratie van elke woonkamer is een set gestoffeerde meubels en een koffie- (koffie) tafel, waardoor u gasten kunt ontvangen.

Om het decor mooi en gezellig te maken, bij het kiezen van een set van een gastenzone, vertrekken ze vanuit de kameropnames en de ruimte gereserveerd voor de gastzone: het meubilair mag niet omslachtig lijken, het vernietigt de harmonie van het interieur.

In een kleine kamer is er genoeg van een lineaire sofa met een tafel eraan, die plaats biedt aan de minimale set noodzakelijke kleinigheden. In de ruime hal, onder de gastenzone, is er een set bestaande uit een ruime hoek en directe banken, aangevuld met fauteuils. Deze kit kan modulair, klassiek of licht eclectisch zijn, gemaakt van verschillende materialen, maar dan in één kleurenschema.

Zorg ervoor dat de compositie wordt gecentreerd tot de tafel, die in de meeste gevallen een ruim glazen blad heeft. Vandaag de dag in de mode geschilderd versterkt glas, bestand tegen mechanische schade. Het wordt uitgevoerd in edele chocoladetinten en brengt een gevoel van lichtheid en nobelheid naar binnen, harmonieus passend in een set meubels, aangevuld met poefs, audio- en videosystemen.Vaak heeft glas een laserpatroon in de vorm van lichte kantmotieven, versierd met metalen poten. Minder vaak wordt de ondersteuning gemaakt in de vorm van stenen of glasstructuren.

In aanvulling op de belangrijkste set van meubels, de woonkamer is vaak geregeld eethoek. Koop hiervoor smalle tafels en stoelen met hoge ruggen of een bar met barkrukken. Als er voldoende ruimte in de kamer is of als het een studio-appartement betreft, regelen ze binnen de kookzone, die een keukenblok, een fornuis, een gootsteen, een koelkast en een eigen verlichting omvat.

Het is wenselijk dat het eetgedeelte en de plaats van koken van buitenaf verschillen door de tinten van decoratie of door de materialen van toepassing.

Voor het versieren van de woonkamer hebt u verschillende rekken nodig, die gebruikelijk of ingebouwd kunnen zijn, met glazen planken en verlichting.

Mooie voorbeelden in het interieur

U kunt een prachtig interieur van de hal maken met voorbeelden van verse interieurcomposities uit een fotocatalogus, de kamerindeling aanpassen aan uw voorkeuren en financiële mogelijkheden.

Een kleine ruimte kan volledig worden omgeleid naar de woonkamer door de compositie in bruine en beige kleuren van het kleurenpalet in te vullen en donkere meubels te kiezen voor de lichte muren en vloerbedekking.

U kunt de videozone markeren met een open haard aan de zijkanten van de sierimitatie van een vervallen metselwerk, decoratieve kussens, ongewone vazen ​​en levend groen toevoegen aan de inrichting.

In een ruime kamer met een groot raam, gemaakt in een combinatie van wit, crème en olijfkleur, zijn gekrulde lijnen in de vorm van projecties van muren en plafonds toegestaan; , glazen salontafel, kristallen kroonluchter en hoogpolig tapijt).

De projecties kunnen worden omgezet in de voordelen van een crèmewitte, kleine woonkamer door de accentzone van de muur te accentueren met contrasterende achtergronden en de vlakken te kleden met kleine schilderijen in laconieke lijsten. Het is beter om de ruimte van de kamer te vullen met witte gestoffeerde meubels, een ronde salontafel met twee niveaus, een glazen tafelblad, twee tafels met tafels en klassieke tafellampen en een plank voor decoratieve designelementen.

Door de stijl te imiteren in de geest van het land, kunt u ontwerpen in zonnige grijze en witte kleuren: de muren kunnen worden ommanteld met lichtpanelen en versierd met schilderijen in striktevergulde frames, meubels en textiel beter op te pikken in zandkleuren met bonte stoffering. Aan de zijkanten van de bank kun je twee miniatuurtabellen schikken, hun werkbladen versieren met lampen met staande lampen in schakeringen van de hoofdstijl.

Experimenteer met het studiothema, je kunt de open haard met metselwerk regelen met een constructieve projectie, er een bloemenplank aan toevoegen, dure gestoffeerde meubels in de kamer plaatsen en deze versieren met een houten tafel. Je kunt de ruimte verdelen in een keuken, een logeerkamer en een rustplaats door de compositie in uniforme tinten van het kleurenpalet in te vullen met verschillende materialen.

Als u een Turks thema wilt, kunt u crème, citroengeel en paars als basis gebruiken: versier de muren met lichtfineer en accentueer de gastruimte met een ronde spiegel en symmetrisch geplaatste wandkandelaars met kristallen en staande lampen, en markeer de sofa met een paarse tint. Het is noodzakelijk om stoelen of banken op te halen die er identiek aan zijn, het meubilair aanvullen met decoratieve kussens in verschillende vormen en kleuren en een kast met een glazen gevel en een tafel met een identiek tafelblad toevoegen aan de inrichting.

Zie de volgende video voor tips en ideeën voor het inrichten van uw woonkamer.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer