Hoe kies je een rek in de woonkamer?

 Hoe kies je een rek in de woonkamer?

Moderne benadering van de indeling van de woonkamer is afhankelijk van de inrichting. Neem tenminste een plank: tegenwoordig is zo'n accent vooral populair - het vervangt grote kasten en onderscheidt zich door de functionaliteit. Dergelijke meubels zijn vooral veel gevraagd bij de inrichting van de hal - een kamer die het hart van het huis vormt. Niet elk model is echter het kopen waard. We zullen de subtiliteiten van keuze begrijpen.

Speciale functies

De rekken in de woonkamer is een open meubel met veel planken. Dit is de massa van de planken, verenigd door een gemeenschappelijk frame van metaal of hout en zijn derivaten. Legborden kunnen qua configuratie en grootte variëren, wat wordt weerspiegeld in de algemene vorm van het product. Hiermee kunt u uw model kiezen voor een specifieke kameropname.

In dit geval houden fabrikanten niet alleen rekening met de afmetingen, maar ook met twee bijzonder belangrijke factoren:

 • naleving van een specifieke ontwerpstijl;
 • kleuren oplossing.

Dit meubel is een licht accent, wat de populariteit ervan verklaart. Door de open gevel is alles in zicht. Het is echter de nadeel van de openheid van het rek. Met externe aantrekkelijkheid en hoge functionaliteit is het extern in staat om een ​​gevoel van rommel te creëren, boordevol met een massa items die op de planken zijn opgeslagen.

Het nadeel van open planken is ook een neiging om stof te verzamelen, omdat het vooral snel op het open oppervlak valt.

De rekken in de woonkamer zijn anders dan de kasten en kasten, ramen en klassieke hangschappen. Dit is een apart type meubel, waarmee u de nodige artikelen en accessoires kunt plaatsen, terwijl u enkele van de kenmerken van het interieur laat zien. De stijl van dergelijke producten is direct gerelateerd aan het materiaal van fabricage, locatie en methode van vullen (de geplande functionaliteit).

afspraak

Vanwege zijn functionaliteit vervult het rek in moderne woonkamers verschillende taken:

 • stelt u in staat om kleine voorwerpen in de schappen te leggen zonder ze te overbelasten;
 • voorziet in de plaatsing van objecten van een bepaald functioneel gebied, waarbij kleine delen aan elkaar worden gecombineerd voor het beoogde doel;
 • toont bepaalde kenmerken van stylistiek, versierd met moderne verlichting;
 • slaat de nuttige ruimte van de kamer op, creëert ruimte voor beweging;
 • is een meubelstuk waarmee je de verdeling van de ruimte kunt uitvoeren.

Afhankelijk van de specifieke ontwerpstijl die als basis wordt genomen, verandert het thema van de items die in de schappen zijn geplaatst. In een klassiek ontwerp is het bijvoorbeeld aangewezen om boeken bij te houden, wat handig is voor elk huishouden.

Bij het ontwerpen van moderne trends is het gebruikelijk om het brede horizontale vlak van het TV-rek te gebruiken. Het ziet er interessant en stijlvol uit. Deze techniek maakt de maximale functionele opstelling van het videosysteem, aanverwante accessoires (bijvoorbeeld schijven) mogelijk, waardoor een duidelijke indeling van de ruimte door het rek wordt verkregen.

Boekenplanken zijn geschikt in vintage richtingen. Met de juiste kleur en textuur voor de overdracht van het tijdperk, kunt u de sfeer van lichtheid demonstreren, die vaak ontbreekt in kamers met een gebrek aan muurhoogte en totaal beeldmateriaal.Zelfs speelgoed kan in een dergelijke sleutel in de schappen worden opgeslagen als ze niet buiten het algemene plaatje van het ontwerp vallen. Dit zou bijvoorbeeld bijzonder geschikt zijn in de stijl van countrymuziek, die inherent is aan het gebruik van textiel in veel van zijn verschijningsvormen (bankkussens, capes, stoelhoezen, sofa en stoelen, een staande lamp).

Het gebruik van planken voor speelgoedplanken is ook geschikt als de woonkamer de enige woonkamer van het appartement is, en u moet een kinderhoek uitrusten en de ruimte in zones onderbrengen.

Dergelijke producten zijn niet bedoeld voor servies., omdat er een groot risico bestaat dat het per ongeluk breekt. Af en toe slaan en ontwerpen deze ontwerpen echter. Misschien houdt iemand van deze beslissing, hoewel in werkelijkheid enkele vazen ​​of beeldjes in de schappen er harmonischer zullen uitzien. Een belangrijk kenmerk is het moment van de locatie: om dit meubilair zo functioneel mogelijk te laten zijn, moet het dicht bij de muur worden geplaatst.

types

Op de moderne meubelmarkt zijn er veel modellen van rekken.

Conventioneel kunnen ze worden onderverdeeld in 2 groepen:

 • lineaire;
 • hoek.
 • Tegelijkertijd kan het rek open zijn van twee partijen, of om het gesloten achtervlak te hebben. Elk formulier heeft een andere vorm.Vaker is het product een rechthoekig ontwerp met verschillende planken van verschillende lengtes en breedtes. Je kunt zelden symmetrie in hen zien. In de regel zijn dit chaotisch gelegen planken met één accentuerende plaats voor tv.
 • Symmetrische ontwerpen houden aan klassiek design. In hen zijn planken van meestal dezelfde grootte. Af en toe zijn deze producten een rek met een kleine stapel onder het plasma, waarboven extra planken kunnen worden geplaatst.
 • Vooral stijlvolle en interessante ontwerpen met glazen ramen. Tegelijkertijd blijft het basisidee ongewijzigd: het rek verandert het ontwerp niet, het ziet er niet uit als een vitrinekast. Het kan smal en lang zijn, wat vooral geschikt is voor ruimtes met beperkte ruimte, omdat een dergelijk product de muur vervangt. Het centrale deel kan open of uitgerust zijn met een lage kast voor een tv met uittrekladen. De dikte van alle planken wordt vaak gelijkgesteld aan de hoofddoos, die de hele structuur verenigt.

materialen

Gebruik bij de fabricage van rekken verschillende grondstoffen. Vaak is dit meubilair gemaakt van hout (en zijn derivaten).De basis van het ontwerp bestaat uit verticale frames, dwarsbalken en planken.

Bij het kiezen van een variëteit uit een array wordt de voorkeur gegeven aan:

 • pine;
 • beuk;
 • mahonie;
 • eik

Van de derivaten zijn populaire modellen van gelamineerde spaanplaten, OSB en multiplex.

De metalen structuren in de woonkamer zijn niet passend, hoewel dit decor er in moderne ontwerprichtingen uit zal zien. Vaak is het onderdeel van het rek glas. Met deze techniek kunt u lichtheid en luchtigheid toevoegen aan het interieur, zelfs als de grootte van de structuur vrij groot is.

Kleur oplossingen

Het kleurenpallet van rekken in tinten voldoet aan een bepaalde stijl. De meeste van deze producten worden gekenmerkt door natuurlijke houttinten. Vandaag hebben ze hun favorieten. De nadruk ligt op modellen in de schaduw van licht en donker eiken, wengé, Sonoma. Van traditionele tinten in vraagopties van koude beige en chocoladetinten.

Zwarte kleur in de afwerking wordt minder vaak gebruikt. - het creëert een visuele beperking van de ruimte (de rigide geometrie van de planken onderbreekt de stijl). Witte kleur is een van de meest populaire. Het berooft de ruimte van beperkt, maakt het mogelijk om de boekenkast als een scheidingswand te gebruiken, maar dit staat niet in contrast met de belangrijkste details van het meubilair.Het is ook handig omdat het in een andere stijl past, zonder een strakke binding te hebben aan het kleurtype van het ontwerp.

Locatie in de kamer

De standaardmethode voor het plaatsen van het rek is de locatie tegen de muur tegenover de bank. Dit bespaart ruimte door de positie van de videozone te bepalen. Als de ruimte in de kamer klein is en het rek is ontworpen voor boeken, is het logisch om het in de zithoek te plaatsen. Dit kan een erker zijn, een muurrichel, een nis. Niet slecht dat het er aan de zijkant naast de locatie van de bank uitziet.

Hoekmodel wordt gekocht om ruimte te besparendaarom hangt de locatie ervan af van de kenmerken van de kamer. U kunt een product bestellen dat geschikt is voor de halzaalfuncties, waardoor het rek bijvoorbeeld ingebouwd is. Als er bijna geen ruimte is, is het mogelijk om een ​​speciale ontwerpbenadering te gebruiken, waarbij het beschikbare gebied voor plaatsing wordt vermeld dat de locatie van de meubeldetails niet overlapt. Een interessante oplossing zou de optie zijn met planken in de vorm van een ladder en gesloten deuren aan de onderkant van het product.

Het wordt aanbevolen om het model aan beide zijden tegen de muur te openen.

Hoe te kiezen?

Om een ​​rack te kopen was succesvol, het is de moeite waard om een ​​paar nuances te overwegen:

 • je moet het grondig kiezen, gezien de schaduw van meubels;
 • u moet de grootte van de planken kiezen: hun hoogte moet voldoende zijn om boeken, vazen, beeldjes, zeeschelpen te herbergen;
 • u moet de betrouwbaarheid niet vergeten: de houtvariant is sterker en duurzamer;
 • het aantal compartimenten moet voldoende zijn, een overaanbod aan compartimenten is onaanvaardbaar;
 • om niet te worstelen met de locatie van de tv, is het zinvol om de grootte van de apparatuur te correleren met de daarvoor toegewezen ruimte;
 • Het is belangrijk om rekening te houden met de hoogte: het mag niet meer zijn dan de groei van de eigenaar, anders zal het ongemak veroorzaken tijdens het gebruik;
 • het model moet in dezelfde ontwerpstijl worden geselecteerd als het interieur van de hal;
 • gesloten planken zijn wenselijk, omdat ze het mogelijk maken om items die u niet wilt verlaten te verwijderen;
 • het decor is ook belangrijk: als het model handgrepen voor gesloten planken heeft, verdient het de voorkeur dat ze, afhankelijk van de textuur of vorm, de inrichting van de hoofdinrichting, muurverlichting herhalen.

Mooie voorbeelden in het interieur

Het rek moet er stijlvol en aantrekkelijk uitzien.

Dit model ziet er organisch uit in vele ensembles:

 • Een symmetrisch model van een beige tint metplaats onder de tv en de glasplaat.
 • Ziet er luxe rek uit onder het totale interieur in een donkerbruine tint. Hiermee kunt u tegelijkertijd boeken, tv, gerechten en zelfs een bureaulamp regelen. Tegelijkertijd ziet alles er stijlvol en harmonieus uit.
 • Het model van de hoekvorm met een asymmetrische indeling van de planken ziet er ongewoon uit en past harmonieus in het interieur van een ruime woonkamer. Vanwege de witte kleur wordt de situatie niet overbelast.
 • Het rek onder de modulaire wand kan bij het raam worden geplaatst. Dit verlicht het werkgebied van het meubilair. Imitatie van een modulair ontwerp creëert de illusie van een duidelijke organisatie, waardoor het rek naar zijn bestemming wordt verplaatst op de werkplek en in de videozone.

Hoe je een rek met je eigen handen maakt, bekijk de video hieronder.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer