Planken in de woonkamer: modern ontwerp en praktisch

 Planken in de woonkamer: modern ontwerp en praktisch

In elk huis zijn er functionele opslagsystemen. Deze omvatten niet alleen kluisjes en kasten, maar ook handige schappen. Vandaag zullen we het hebben over moderne ontwerpen en hun rol in het ontwerp van de woonkamer.

Speciale functies

De tijden van massieve muren en kasten zijn voorbij. Ontwerpers proberen lichte, maximaal open ruimtes te creëren, zelfs binnen het kader van traditionele stijlen. Deze trend is meer consistent met open rekken en rekken. Planken in de woonkamer - het is niet alleen een opslagsysteem. Ze helpen om de interne ruimte te vormen en de nodige zones erin te markeren.

Bovendien veranderen schappen met ongewone vorm of kleur in decoratieve objecten zelf. Deze functie zal verschillende planken uitvoeren, versterkt op verschillende niveaus.

materialen

Het materiaal bepaalt niet alleen de sterkte van de plank. De vorm, het ontwerp en het karakter van het object, evenals de stijlrichting ervan, zijn ervan afhankelijk. Daarom hangt het in veel opzichten af ​​van het materiaal hoe geschikt het onderwerp in het interieur is. Fabrikanten bieden schappen aan van traditionele en ongewone materialen:

hout

Het is het meest comfortabel voor waarneming. Het creëert een gevoel van comfort, rust en veiligheid. Verschillende rassen zijn heel verschillende textuur en kleur. Hiermee kunt u meubels kiezen die geschikt zijn voor interieurs van land tot loft. Hout is eenvoudig in gebruik, decoreert, maakt ongebruikelijke objecten met hun eigen handen.

Spaanplaat, MDF, LMDF

Gerecycleerde houten panelen zijn goedkoop, zien er goed uit en zijn bestand tegen een grote belasting, bijvoorbeeld boeken. Er zijn matte en glanzende, heldere kleuren en rustgevende tinten van hout.

metaal

Hiermee kunt u ongebruikelijke ontwerpen belichamen. Het ziet er interessant uit in combinatie met glas en houten elementen.Metalen planken versieren niet alleen loft-stijl en hi-tech woonkamers.

Gesmede producten zijn geschikt in zowel klassieke als gestileerde rustieke interieurs.

glas

Alleen geschikt voor lichte planken. Maak ook decoratieve glazen schermen voor rekken.

gipsplaten

Het is mogelijk om een ​​nis te maken, een tv-standaard en een boekenkast van GKL-bladen. Constructies zijn gemakkelijk te schilderen en in te richten, en je kunt de sterkte vergroten met behulp van metalen profielen. Het is handig om ze te maken vanaf de gipsplaat die overblijft van de muurbekleding.

plastic

Geschikt voor composities van decoratieve planken. Dit materiaal wordt vandaag gepresenteerd in een rijk kleurengamma. Bovendien zijn er plastic planken vrij goedkoop.

ontwerp

De basis van een verscheidenheid aan ontwerpoplossingen zijn slechts 4 soorten ontwerpen. Beschouw ze in meer detail.

planken

Planken bestaan ​​uit verticale steunen en planken die eraan vastzitten. Helpt bij het mooi en compact plaatsen van een overvloed aan dingen. Het rek kan worden samengesteld uit vrijwel elk materiaal: van hout tot gipsplaat.

Ontwerpers gebruiken ze vaak om een ​​spatie in te delen of er een decoratief element van te maken.

Rekken kunnen onder een hoek ten opzichte van de vloer worden geplaatst en de cellen - verschillen in vorm en hoogte, of beklimmen de ladder. Er zijn constructies met een complexe vorm, waarbinnen binnenin een plek is om te lezen. Cilindrische en ingebouwde rekken met rekken helpen de ruimte van een kleine kamer te behouden.

hoek

Hoekplanken prachtig vormgegeven kleine kamers. U kunt driehoekige stellingdelen, modulaire of transformerende structuren gebruiken. Met lichtplanken kunt u bloemen en souvenirs plaatsen en zijn modulaire opties geschikt voor boeken.

Van modulaire planken (vierkant of rechthoekig, open en geglazuurd) is het eenvoudig om een ​​abstracte compositie voor de woonkamer samen te stellen. In de traditionele interieurs worden houten planken gebruikt en in progressieve kun je zelfs met plastic experimenteren.

vals

Opknoping genaamd smalle planken voor foto's en trivia. Ze zijn vaak versierd met vrije delen van de muren.

Ontwerpers experimenteren veel met de vorm en het ontwerp, waardoor ze verticaal, gebogen of opgehangen aan het plafond. Planken hebben alleen een decoratieve functie, zodat ze van glas kunnen zijn.

In verschillende stijlen

Laten we nu eens kijken hoe we een rek of plank kunnen kiezen, zodat ze in harmonie zijn met de inrichting van de woonkamer. Hiervoor moet je rekening houden met de ontwerpstijl en de sfeer van de ruimte.

klassiek

Onderscheidende kenmerken van de stijl - terughoudendheid, het verlangen naar perfecte harmonie en een beroep op de oude cultuur.

Voor een klassiek interieur hebben modellen van natuurlijk hout de voorkeur. Ze kunnen worden gedecoreerd met houtsnijwerk, gesmede metalen platen en de planken van de planken - om op de hoofdsteden van de kolommen te lijken. Het is belangrijk dat het onderwerp er compleet en eenvoudig uitziet.

barok

Om de pretentieuze, een beetje van theatrale luxe, dus alle meubels zijn rijkelijk versierd: met brons of verguldsel, gesneden of gesmede elementen. Het voorkeursmateriaal is hout. Misschien de combinatie met glas en metalen onderdelen.

Country muziek

Voor deze stijl passen in natuurlijk hout of verouderd. Het oppervlak is gevernist of geverfd. Het is goed te combineren met donker metaal. Het lijkt erop dat het regiment met de hand is gemaakt door de eigenaar.

Provence

De charmante eenvoud van deze stijl wordt benadrukt door houten planken.Meestal zijn het kleine, ingewikkelde vormen, versierd met houtsnijwerk of schilderijen, wit of pasteltinten.

High-tech

Meubelpunten worden abstracte composities. De stijl wordt gekenmerkt door een heldere geometrische vorm, contrasterende kleuren, een combinatie van metaal en glas en verchroomde details. U kunt glanzende MDF-panelen, plastic, gipsplaat gebruiken.

zolder

Experimenten met materialen (oude waterleidingen) en vorm zijn welkom. Moderne elementen worden op een ingewikkelde manier gecombineerd met traditionele elementen.

etnische

De stijl put inspiratie uit verschillende culturen, dankzij welke objecten van ongewone vorm en decor verschijnen. Alleen gemaakt van natuurlijke materialen: hout, staven, koorden.

Hoe te kiezen?

Een paar tips die beter opletten, en die planken voor de hal kiezen:

 • Bepaal het doel van het onderwerp. Het is beter om je meteen voor te stellen wat er op wordt opgeslagen. Kies op basis hiervan het materiaal, de maat en het ontwerp.
 • Wandplanken of planken met een ongewone vorm trekken de aandacht. Je kunt ze een "hoogtepunt" van het interieur maken. Het is beter om de planken op een effen oppervlak met een contrasterende kleur te plaatsen.
 • Als de planken een ondersteunende rol spelen, pak dan eenvoudige varianten van een duidelijke vorm en een minimale hoeveelheid decor op. Je kunt het zelf doen.
 • Overweeg van tevoren de locatie en grootte. Het is beter als ze van hetzelfde materiaal zijn gemaakt.
 • Kleur is ook belangrijk. Het moet een schaduw kiezen die wordt gecombineerd met de rest van het meubilair en niet samensmelt met de muren.
 • Vraag hoeveel belasting uw model aankan. Hoektrafo's zijn bijvoorbeeld niet ontworpen voor massieve objecten.
 • Je moet niet besparen op kwaliteit: spaanplaat- en MDF-panelen moeten glad zijn, zonder slijtage en spaanders en accessoires - veilig bevestigd.

Waar kan ik het plaatsen?

Ruimte voor planken is in elk interieur. Ontwerpers bieden verschillende lay-outopties:

 • Op een vrije muur.
 • In de hoeken.
 • In de raamopening.
 • Aan het plafond.

Planken worden niet alleen langs de wanden geplaatst: de structuur voor het opbergen van boeken zal de werkruimte of ruimte voor lezen afschermen. Als tijdelijke partitie kunt u transformerende planken gebruiken, indien nodig, de plaatsing van de wanden wijzigen.

Glazen planken vullen de ruimte niet. Dit kan worden gebruikt om de muren in de kleine woonkamer te versieren. In kleinere kamers zien lichte meubels er beter uit: zelfs grote objecten lijken lichter.

Hoekstructuren achter de bank zullen het nodige comprimeren. De kamer lijkt tegelijkertijd niet krap. De opslagruimte voor boeken en grote artikelen is een stelling en bloempotten kunnen op de plank worden geplaatst.

Wat te zetten?

De inhoud van de planken helpt de woonkameratmosfeer vorm te geven en vertelt over de eigenaars: hun levensstijl, smaak en waarden. Velen versieren de kamer met foto's, snuisterijen of ongebruikelijke voorwerpen. Je kunt ze op het rek leggen en je kunt ze op smalle planken leggen voor kleine dingen.

Correct geplaatste bloempotten zullen de ruimte veranderen in een hoek van de magische tuin. Het is handig om planken, bovenste planken van rekken of ontwerpen in de vensteropening voor bloemen te gebruiken. Het is beter om ze te vullen met kleine planten zoals viooltjes, zodat de woonkamer licht blijft. Stevige planken gemaakt van hout, MDF of dubbele gipsplaten weerstaan ​​een verzameling boeken, mooie gerechten en andere massieve items. U kunt ook een plaats onder de tv of luidsprekers vinden.

Maar vergeet niet: het is noodzakelijk om de orde in de schappen te handhaven.Stof, een overvloed aan prullaria, op de een of andere manier gedumpte boeken zullen de indruk van de kamer bederven.

Hoe te versieren?

Als je oude meubels hebt - modulaire planken of kledingkast, probeer dan hun ontwerp te veranderen. Het opnieuw ontworpen object wordt het compositorische middelpunt van de ruimte en zal ten minste 10.000 roebel besparen.

Overweeg verschillende manieren om oude items te herstellen:

 • Om te schilderen met witte of onverwacht felle verf: lichtgroen, blauw, rood. Als de grootte van het oppervlak dit toelaat, kunt u een kleur laten rekken of verven met acryl. Om de modulaire schappen van het Sovjettijdperk in het moderne te transformeren, verwijdert u gewoon de achterwand en overschildert u deze opnieuw.
 • Versier met decoupage-techniek, decoreer met snijwerk, mozaïek of stof. Het resultaat is een leuke toevoeging aan het interieur in een rustieke of etnische stijl.
 • Verander ontwerp: van een oude plank krijg je minstens twee nieuwe. Kledingkast of boekenkast kan worden omgezet in een rek. Om dit te doen, moet je de deuren en poten verwijderen (als ze dat waren) en de ontbrekende planken plaatsen. Het werkt alleen het oppervlak bij.

Mooie voorbeelden in het interieur

Het belangrijkste doel van dit rek is een handige ordening van boeken.Alleen de kroonlijst aan de bovenkant geeft de klassieke stijl aan. Dankzij dit detail schendt het de harmonie van het klassieke interieur niet. Originele schappen trekken de aandacht en vormen daarom een ​​belangrijk onderdeel van de compositie. Zonder hen wordt de situatie normaal, maar als er veel van dergelijke items zijn, verliezen de gasten hun oriëntatie in de ruimte.

Interessant is een hangende plank in retro-stijl, evenals unieke zelfgemaakte planken van de overblijfselen van gipsplaat. Met zulke ontwerpen kun je boeken en trivia prachtig in de hoek plaatsen en de achtergrondverlichting (indien aanwezig) creëert een sfeer van magie.

Decoratieve planken vullen met succes de ruimte boven de bank. U kunt ook stijlvolle composities van hangende planken gebruiken.

Hoe je een interessante plank met je eigen handen maakt, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer