Hoe maak je een woonkamerinterieur in een klassieke stijl?

De woonkamer vormt het hart van elk huis. Deze kamer is speciaal, het is een rustplaats voor huishoudens, een centrale receptie, een feestelijk gebied in de dagen van feesten. Modern interieurontwerp heeft veel aanwijzingen voor het inrichten van een woonkamer, maar de beste blijft een klassieker: het is deze stijl die bijzondere aandacht trekt met zijn plechtigheid.

Speciale functies

De klassieke stijl die is ontstaan ​​in de 18e eeuw bestaat uit mode: wat de nieuwste trends ook zijn, deze zal altijd populair zijn en zijn fans vinden. Op een gegeven moment, na Barok en Rococo te hebben vervangen, onderscheidde hij zich door rationalisme, terwijl hij alle elementen uit de oudheid en verfijning had, die harmonieus werden benadrukt door de minimale set designelementen.Het interieur van de woonkamer in de klassieke stijl is een teken van goede smaak, spreekt over de intelligentie van de eigenaren van het huis. Deze richting concurreert met vintage en moderne stijl, terwijl het belangrijkste principe matiging is. Het schreeuwt niet, valt niet in de ogen, irriteert niet met agressieve kleuren: alles gehoorzaamt aan harmonie en de natuurlijke kleuren van het kleurenpalet, daarom past de klassieker bij de gevestigde mensen van verschillende leeftijden.

Kenmerkende kenmerken van de stijl

Als een soort demonstratie van financieel welzijn en een ontspannen levenshouding, is de klassieke stijl niet zonder principes voor het opstellen van een interieurcompositie:

 • in de woonkamer moet er een hoog plafond zijn (ongeveer 3 m), waardoor de ruimte kan worden versierd met een omvangrijke centrale armatuur en sierlijsten;
 • het gebied van dergelijke ruimtes zou voldoende moeten zijn om de ruimte te voelen;
 • elk element van de stijl is onderworpen aan de symmetrie (het aandeel van de "gouden sectie"), strikte geometrie en beknoptheid van vorm, met een luxe uiterlijk, het is niet pretentieus;
 • de stijl verwelkomt de combinatie van verschillende materialen in de decoratie en inrichting, terwijl het belangrijk is dat ze duur zijn;
 • in de designelementen van de Engelse klassiekers zijn welkom (bijvoorbeeld openhaard en gastruimtes);
 • tussen de afwerkingen in het interieur kunnen lichte tonen van monumentaliteit en paleisstijl knipperen;
 • in het interieur van de ruimte is toegestaan ​​het ontwerp van de ruimte in de geest van het boudoir, terwijl het ontwerp elementen van de barokke kamer kan bevatten.

Het interieur van de woonkamer in een klassieke stijl behoudende liefde, vaak de smalle richting kiezen van de variëteit van deze stijl. Het kan geen eclecticisme worden genoemd: alle elementen worden grondig geselecteerd, kiezen voor een bescheiden of premium uiterlijk van het interieur en als het belangrijk is voor sommigen om welzijn te tonen, kiezen anderen voor interieurartikelen op een manier die zonder buitensporige pathos een hoog sociaal niveau aangeven. Het is onwenselijk om een ​​kleine ruimte in deze stijl uit te rusten: het lijkt erop dat het lijkt alsof het een erg rommelige ruimte is.

Kleurencombinaties

Het kleurenpalet van een klassiek interieur hecht aan voornamelijk delicate en pasteltinten. Dit zijn zachte beige, crème, olijf, gebleekte zonnige, gouden, lichtblauwe en lichtgroene tinten.Vaak wordt de woonkamer opgemaakt in combinatie met de gedempte tinten van het bruine gamma, met brons, koper en hout als contrasterende kleuren. Witte kleur is een favoriet van klassieke tonen: het brengt altijd ruimte in de ruimte, licht en geeft de diepte van de ruimte, en bewaart het van de beperkingen als het donkere tonen heeft.

Tegenwoordige combinaties van tinten van het kleurenpalet van de klassieke woonkamerstijl zijn de combinaties:

 • wit, lichtbruin, grijs en rokerig blauw;
 • goudgeel met wit, bruin en roze grijs;
 • wit met bruin en zwart;
 • room met goud, licht wengé en wijn;
 • beige met roodbruin, chocolade en wit;
 • olijf, wit met lichte wengé en goud;
 • beige, wit en bruin;
 • lichtgrijs, wit, amber en goud.

Lichte tinten van stijl worden vaak onderstreept door donkere strepen, waarvan de hoeveelheid beperkt is: de klassiekers accepteren geen duisternis en duisternis.

De decoratie van de wanden van de klassieke stijl maakt het gebruik mogelijk bij de decoratie van de verticale vlakken van behang van premium variëteiten en hun combinatie met moderne dure afwerkingsmaterialen.Budgetpapierbehang is hier onaanvaardbaar: alleen reliëfdrukken, zeefdrukken, ecologisch niet-geweven, textiel en vloeibaar behang kunnen de gewenste sfeer voldoende overbrengen.

Je kunt geen scherpe afdrukken gebruiken in de decoratie van de muren: Engelse stijfheid is welkom, de tekeningen mogen niet evident zijn. Idealiter als de kleuren door de textuur van het behang worden doorgegeven of door de methode van reliëf, waarbij de afbeelding niet van buitenaf opvalt, met een tint die twee tinten donkerder is dan de hoofdachtergrond. Het glinstert in het licht dat er stijlvol en duur uitziet. Geen abstracte en etnische motieven: vaker zijn het gouden monogrammen, niet schreeuwend in de helderheid van contrasten, maar ook lichte vegetatieve motieven.

materialen

De gebruikte materialen in de decoratie van de stijl moeten overeenkomen met het vereiste niveau van meubilair en verlichting, evenals muurdecoratie. Als het om meubels gaat, is het in de eerste plaats echt leer of tapisserie, fluweel, zijde, satijn.

Textielgordijnen moeten duur zijn, gecombineerd met fijne tule. De prioriteit is langpolige tapijten gemaakt van natuurlijke wol en katoenvezels. Minder vaak, tapijten kunnen worden gemaakt van gemengde grondstoffen met de toevoeging van hoogwaardige kunststoffen, die hun prestaties eigenschappen verbetert.Kies textiel, decoratieve kussens of een zacht tapijt, in het eerste geval heeft het de voorkeur om de voorkeur te geven aan zijde en jacquard materialen, in de tweede - wollen en katoen.

verlichting

Klassieke stijl impliceert massieve centrale verlichting en de bijbehorende extra verlichting. In dit geval hangen de beste plafondlampen aan kroonluchters. Ze kunnen op één of meerdere niveaus worden gemaakt, hebben veel lichtbronnen die elk worden bedekt door een identiek decor in de vorm van kleine staande lampen, zoals tafellampen, kaarsen of andere lampenkappen. Het kenmerk van klassieke verlichtingsapparaten is het gebruik van kristallen, glas en gesmede bronzen elementen in de decoratie van lampen.

Een opvallend kenmerk van de verlichting van deze stijl is de overvloed aan licht: woonkamer moet helder zijn, zo dicht mogelijk bij natuurlijk daglicht. Het ontwerp kan echter een soort van "theatrale" verlichting suggereren, waarbij de lichtstroom zachtjes wordt verspreid over de omtrek van de kamer. De originele benadering van verlichting is het gebruik van moderne stilistische technieken bij de decoratie van verlichting,wanneer, naast schansen met een kaarsachtig decor, puntdiode lampen worden toegevoegd aan de plafondarmatuur voor het accentueren van individuele functionele gebieden van de ruimte.

meubels

Bij het uitvoeren van de interieurcompositie van de woonkamer, is het belangrijk om de ruimte goed te organiseren. Elk item neemt de juiste plaats in, rekening houdend met het beschikbare bruikbare gebied. Meubels die inherent zijn aan deze stijl, zijn enorm en duur. Houtvezelmaterialen zijn onaanvaardbaar: kastmeubels worden uitsluitend gemaakt van de beste houtsoorten. Tegelijkertijd omvat de ruimte een heel ensemble van meubels, waaronder de elementen waarvan de bank en fauteuils, evenals een salontafel en een kledingkast belangrijke details zijn van de inrichting van de kamer. Als u een visuele lijn tekent en de ruimte in twee delen verdeelt, zal de situatie er vaak in worden weerspiegeld.

Meubilair mag niet klein zijn, terwijl het vrij in de kamer wordt geplaatst.zonder te interfereren met de bewegingsvrijheid van huishoudens. Ideaal als het decoratieve elementen heeft versierd met gouden of bronzen verf. Goedkope en bonte stoffering is onaanvaardbaar: alle details van de situatie spreken van een speciale status.In plaats van een salontafel kan een kamer een bolle bolder hebben, een bank kan lineair (recht) of schuin zijn, noodzakelijkerwijs groot, zich aanpassen aan een ontspannen sfeer. Het ziet er goed uit in het interieur van de woonkamer met een groot dressoir met een glazen gevel of een antiek bureau, evenals een piano.

De grondstoffen voor de inrichting moeten natuurlijk en onschadelijk zijn. Niet alle moderne materialen passen bij het begrip van de klassieke stijl: goedkope legeringen en plastic bijvoorbeeld, schadelijke stoffen uitgestoten in de lucht zijn geen manier om de ruimte van de klassieke stijl in te delen. Glas daarentegen past goed in de situatie, bijvoorbeeld als het een tafelblad van een salontafel of de voorkant van een kast is.

Aanwijzingen van de klassiekers

Klassieke stijl absorbeerde een paar stilistische trends. De meest opvallende daarvan zijn classicisme en neoklassiek. Classicisme is inherent aan de geest van de woningen. De stijl, die in Frankrijk verscheen, is gebaseerd op de normen van de oude architectuur, terwijl deze de strenge geometrie, symmetrie en balans van de interieurcompositie vertoont. De gebruikte materialen in deze stijl zijn duur: ze zijn noodzakelijkerwijs zeldzame stenen, kostbaar hout, satijn, fluweel en zijden stoffen.De muren van de stijl zijn versierd met decoratieve pleister, dun textiel of milieuvriendelijk vliesbehang. Ter ere, vormgegeven meubels, accessoires met kristal en glaswerk van duur glas.

Het interieur in neoklassieke stijl ligt dicht bij moderne trends. stilistiek met zijn inherente Italiaanse houding ten opzichte van decor: stijl + chic + geen overmaat. Hij verwerpt de innovaties van vooruitgang niet, terwijl het ontwerp vaak gordijnen bevat met lambrequins, stucwerklijsten, stoepranden, deuropeningen met pilasters en spiegels. Neoclassicisme is een soort van interpretatie van klassieke tradities op een nieuwe manier: aristocratisch en nobel, symmetrie en ordelijkheid zijn overal voelbaar. Gebruik in de decoratie van de muren decoratieve panelen, gips en behang, waarvan de kleuren gevarieerder zijn en de aanwezigheid van subtiele bloemen- en groentetekeningen op de doeken mogelijk maakt. De nieuwste materialen zijn hier van belang, keramische tegels, parketvloeren, hoogwaardige laminaatvloeren en een zelfegaliserende vloer zien er goed uit.

Frisse ideeën en modetrends

De modieuze trend van de moderniteit is de zonering van de ruimte.De woonkamer kan worden opgedeeld in afzonderlijke functionele gebieden, bijvoorbeeld om een ​​open haard of een gastenruimte te markeren. Dit wordt gedaan door het combineren van behang, verlichting, combineren in de decoratie van de wanden van verschillende samenstelling van materialen (bijvoorbeeld het begrenzen van het verticale vlak behang en panelen, lijstwerk, baguette). Een interessante optie voor zonering is de locatie van het tapijt, waarbij verschillende zones worden benadrukt.

De originele toevoeging aan de stijl is de opname van metaal in de decoratie van staande lampen en tafellampen. Poedertonen verdund in grijs worden toegevoegd aan de kleurenschaal. De gordijnen kunnen uit meerdere lagen bestaan ​​en verschillende tonen van hetzelfde gamma combineren, en ze moeten worden aangevuld met witte of beige tule.

De overvloed aan technologie is onaanvaardbaar: het plasmascherm kan groot zijn, maar het videosysteem zou niet veel ruimte in beslag nemen. Computerapparatuur kan niet in de woonkamer worden geïnstalleerd. Als er niet voldoende ruimte is en de computer nergens anders omheen kan, is het de moeite waard om er een intrekbare structuur voor te maken: het moet niet worden gezien, het past niet in de stijl van de klassieke ontwerprichting.

De klassieke stijl in het interieur van de woonkamer maakt tegenwoordig verschillende modieuze manieren om de ruimte in te richten. Als de basis van de gekozen functionaliteit, meubels kunnen strikt functioneel zijn, geen franjes, gemaakt in een ingetogen kleurenschema. Het kiezen van heldere contrasten met goud, creëert een premium interieur. De woonkamer ziet er geweldig uit audio en video-systeem, luxe schilderijen in vergulde frames, een open haard, een combinatie van oude en moderne verlichting.

Een succesvolle ontwerpontvangst is de plaatsing in de hal van een vitrinekast met een glas-inlegelement, een secretaresse, bankjes en banken. Populaire meubels in het gastenverblijf kunnen een typisch bankstel en fauteuils zijn of, naast een bank op uitgesneden poten, een houten tafel omgeven door meerdere stoelen in dezelfde stijl als de bank. Vaak ligt de nadruk van het gastenverblijf op twee lineaire banken met lederen bekleding en een paar identieke stoelen rondom een ​​massieve salontafel.

Mooie ontwerpvoorbeelden

Om te begrijpen hoe een modern woonkamerinterieur in een klassieke stijl eruit ziet, kunt u verwijzen naar voorbeelden van ervaren ontwerpers:

 • Het ontwerp van een kamer met een gebroken perspectief in een ruim appartement kan worden ingericht in warme beige tinten: de woonkamer in combinatie met de keuken ziet er modieus, stijlvol en duur uit (het interieur in de geest van neoclassicisme combineert met succes prints van kussens, meubelstoffering en kleuren van de vloerbedekking);
 • Vergroot de ruimte van 19-20 vierkante meter. m kan worden gedaan door middel van brede deuropeningen, het regelen van het interieur van de hal in zand-paarse kleuren, het maken van gips sierlijsten aan het plafond, het decoreren van de muren en het plafond met vergulding, het selecteren van meubels met een vergelijkbare afwerking, toe te voegen aan het meubilair massieve gordijnen en een siertapijt;
 • De stijlvolle mogelijkheid om de ruimte te versieren zorgt voor een minimale set meubels, accentueert de muren van de ruimte met beige behang, gecombineerd met lichtpanelen, terwijl de muren beter zijn versierd met schansen met kandelaars of staande lampen.

Hoe je moderne klassiekers in een interieur toepast, kijk in de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer