Versterkte betonnen palen: technische specificaties en installatieaanbevelingen

Versterkte betonnen palen zijn de meest populaire steun voor de organisatie van paalfunderingen. Dit komt door hun duurzaamheid, hoge draagkracht, vochtbestendigheid en het vermogen om op verschillende technologieën te installeren.

Speciale functies

Versterkte betonnen palen (RC) zijn een verstevigingskooi, die is gevuld met een betonoplossing. De lengte van het afgewerkte product kan van 3 tot 12 m zijn.

Versterkte betonnen palen worden gebruikt bij het organiseren van de basis van de blokkeringstechnologie. Met hun gebruik kun je de basis versterken en de vaste grondlagen bereiken.

Visueel zijn het bases met een rond (hol of vol), vierkant gedeelte.Ze verschillen in diameter en hoogte, wat bepalend is voor het draagvermogen en de omvang van de toepassing. Daarnaast zijn sterktewaarden afhankelijk van het type beton dat wordt gebruikt. Hoe hoger het is, hoe betrouwbaarder de elementen.

Voor het maken van versterkte betonnen palen wordt cement gebruikt waarvan de merksterkte niet minder is dan M100. Van de operationele eigenschappen van beton hangt niet alleen de sterkte van de stapel in compressie, maar ook vorstbestendigheid, vochtbestendigheid. De laatste parameters voor M100-beton zijn F 50 (dat wil zeggen, het ontwerp is bestand tegen maximaal 50 vries / dooicycli) en W2 (waterkolomdruk) - 2 MPa. Het gewicht van de ondersteuning wordt bepaald door de afmetingen ervan en is ook afhankelijk van de dichtheid van het gebruikte betontype.

Gewoonlijk worden dichtere soorten beton M-250, M-300, M-400 gebruikt. Vorstbestendigheid van dergelijke producten bereikt 150 cycli, en de waterdichtheidscoëfficiënt is niet minder dan 6.

Door de verhoogde weerstand tegen de mogelijkheid om tot een grotere diepte op te stapelen, wordt het gebruik ervan mogelijk op mobiele bodems (inclusief in de zone van verhoogde seismische activiteit), op klei, deinende en zwakke bodems, in met water verzadigde en wetlandbodems.

RC-palen kunnen niet alleen worden gebruikt als de fundering van de fundering, maar ook worden gebruikt om te voorkomen dat de put gaat afstoten, om de grond en de bestaande paalfundering te versterken. Hiertoe worden de lagers op een korte afstand van de bestaande structuren ondergedompeld, waarbij de functie van de tweede stapel wordt uitgevoerd. Bovendien kan met de extra versteviging van de fundering het type ondersteuning in kwestie worden uitgevoerd voorbij de grenzen van de bestaande basis en daarmee verbonden worden door middel van balken.

Voors en tegens

Een van de voordelen van ondersteuningen van gewapend beton onderscheidt meestal verschillende kenmerken.

  • Lange gebruiksperiode - tot 100 jaar afhankelijk van de installatietechniek. Beoordelingen van eigenaren laten ons concluderen dat een dergelijke stichting kan dienen, zonder dat grote reparaties nodig zijn, tot 110-120 jaar.
  • Hoge sterkte - Gemiddeld is één ondersteuning bestand tegen 10 tot 60 ton. Vanwege deze functie wordt dit type paal gebruikt voor de bouw van industriële voorzieningen, woongebouwen met meerdere verdiepingen, gebouwen van zware panelen.
  • Structurele stabiliteit op alle soorten grond, wat wordt bereikt door de aanzienlijke penetratie van de betonnen paal.Dit maakt het op zijn beurt mogelijk dat betonelementen vertrouwen op de diepe grondlagen met een maximaal draagvermogen.
  • Het vermogen om bouwwerkzaamheden uit te voeren op mobiele, reliëfgronden, gebruik van stapels van verschillende lengtes.

Onder de tekortkomingen - een aanzienlijke massa van de structuur, die het proces van transport en installatie van elementen ingewikkelder maakt.

Wettelijke vereisten

De productie wordt gereguleerd door de technische omstandigheden (technische voorwaarden), waarvan de belangrijkste punten worden gereguleerd volgens GOST 19804, die in 1991 werd aangenomen. De levensduur van producten is 90 jaar.

Gewapende betonproducten die overeenkomen met de gespecificeerde GOST, worden gebruikt bij de constructie van verschillende materialen met één en meerdere verdiepingen, de constructie van transport, engineering, brugconstructies, agrarische en industriële voorzieningen, hydraulische constructies.

In één woord, op al die objecten waarvan de fundering vereist is, verhoogde kracht, handhavend ook in omstandigheden van constante vochtigheid en onder invloed van agressieve media.

Regelgevingsdocument dat de kenmerken regelt van de productie van aangedreven versterkte betonnen palen van het fabriekstype, is GOST 19804-2012.Als we het hebben over wapening, dan moet het gebruikte staal voldoen aan de vereisten van GOST 6727.80 en 7348.81 (vereisten voor draden op basis van koolstof en koolstofarm staal gebruikt als wapening).

De bouw van brugconstructies omvat eigen regelgevingsdocumenten. Gebruikte steunen moeten voldoen aan GOST 19804-91. Beton M350 wordt gebruikt voor de vervaardiging ervan, de structuur zelf is versterkt met langswapening. Alleen dergelijke elementen zorgen voor de sterkte en betrouwbaarheid van de gehele structuur van de toekomstige brug.

Dezelfde monolithische palen worden gebruikt bij de constructie van hoogbouwgebouwen met meerdere verdiepingen, dimensionale industriële faciliteiten. De volgorde van selectie, de methode van penetratie, kwaliteitscontrole en kenmerken van het testen van aangedreven palen worden weerspiegeld in SNIP 2.02.03 -85.

types

Classificatie van ondersteuningen van dit type kan op verschillende criteria zijn gebaseerd. Over het algemeen zijn alle palen van gewapend beton verdeeld in 2 types - frames, die met beton direct op de bouwplaats worden gegoten en analogen die in de fabriek worden vervaardigd.

Hun type apparatuur is op de een of andere manier afhankelijk van het type palen.Palen, die direct na installatie in de grond worden gegoten, kunnen dus worden gemonteerd door te hameren met hydraulische hamers, met behulp van de methode van trillingspenetratie of door gebruik te maken van de indeukentechnologie onder invloed van statische (constante) druk.

Als we het hebben over afgewerkte constructies, gebruik dan een van de volgende installatiemethoden: gemalen cement, geboorde of boorinjectie.

Afhankelijk van de ontwerpkenmerken zijn palen van gewapend beton onderverdeeld in verschillende types.

monolitisch

Ze zijn een steun uit één stuk met een rechthoekig of vierkant gedeelte, hoewel palen met een cirkelvormig, trapeziumvormig of T-profiel mogelijk zijn, met een afmeting van 20-40 mm. Het onderste uiteinde heeft een peervorm, het kan scherp of bot zijn. Dergelijke steunen zijn niet hol, dus voor hun onderdompeling in de grond hoeven geen gaten te worden gemaakt. De technologie van hameraandrijving of vibro-injectie in de grond wordt gebruikt. Ze worden veel gebruikt in de weg- en waterbouw, maar er is ook veel vraag naar in de bouw van een woonhuis (houten, blok, frame).

Hollow (Shell)

Het heeft de vorm van een schaal, voor onderdompeling in de bodem waarvan een bron eerder is voorbereid.De steun kan rond of vierkant zijn, maar de laatste heeft nog steeds een cirkelvormige dwarsdoorsnede. Holle steunen zijn op hun beurt verdeeld in integraal en samengesteld (bestaan ​​uit verschillende elementen die direct voor de duik worden samengesteld).

gedrukt

Maar het is ook gemonteerd door onderdompeling in eerder voorbereid baggeren.

Afhankelijk van het type wapening hebben palen van gewapend beton de volgende types:

  • steunen met niet-gespannen langswapening met dwarswapening;
  • steunen met voorgespannen langswapening met of zonder dwarswapening.

Als we het hebben over de vorm van de stapel, zijn deze rond (hol of vast), vierkant, vierkant met een ronde holte, rechthoekig. Steunen met een vierkante doorsnede mogen niet in permafrostaarde worden geplaatst. Zelfs bij een lichte ontdooiing zullen de palen rollen en het gebouw scheeftrekken. In gebieden met verhoogde seismische activiteit, moeten structuren met een cirkelvormige doorsnede worden gebruikt.

Er zijn solide en geprefabriceerde structuren. De tweede bestaan ​​uit meerdere segmenten, waardoor het mogelijk is om de hoogte van het product te vergroten.Bevestigingssegmenten worden uitgevoerd door te lassen of door te bouten.

Duurzaamheid en extra betrouwbaarheid van de verbinding van de segmenten verzekeren de aanwezigheid van een "glas" -type op elk volgend segment.

montage

Installatie van palen wordt voorafgegaan door geologische onderzoeken en bodembemonstering op verschillende tijdstippen van het jaar. Op basis van de resultaten die zijn verkregen tijdens de analyse, wordt een beslissing genomen over de methoden van heien. En ook wordt ontwerpdocumentatie opgesteld, waarin onder andere de draaglast voor één poolelement wordt berekend, hun grootte en hoeveelheid worden bepaald.

De schatting omvat niet alleen de aankoop van palen, maar ook hun transport naar de bouwplaats, de aantrekking (aankoop of huur) van speciale apparatuur.

De volgende stap is blokkering van de proefondersteuning, die het mogelijk maakt om te evalueren hoe de ondersteuning zich in de praktijk gedraagt. Na het rijden blijft het enige tijd staan ​​(van 3 tot 7 dagen), waarin ook waarnemingen worden gedaan.

Om heipalen te verplaatsen, worden dynamische en statische krachten uitgeoefend - het oppervlak van de steun wordt geraakt met een speciale hamer. Om te voorkomen dat de elementen op dit moment worden vernietigd en vervormd, laat u de einddoppen toe en beschermt u de kop van de basis bij een botsing.

Als installatie wordt verondersteld in met water verzadigde grond te zijn, is het beter om een ​​trilhamer te gebruiken. Het installatieproces is een consistent optillen en vervolgens verlagen van de stapel in de grond. Deze cycli worden herhaald totdat de basis van het element de ontwerpdiepte bereikt.

Als de installatie op te dikke en harde grond zou moeten zijn, is het mogelijk om de methode van rijden en vibrodiving te combineren met het wegspoelen van de grond. Om dit te doen, wordt water onder druk de put in gepompt langs de stapel. Het vermindert de wrijving tussen het element en de grond, waardoor de laatste zachter wordt.

De methode van rijden en vibro-immersie is toepasbaar voor massieve en schilsteunen, maar is niet geschikt voor constructie in stedelijke omgevingen, omdat deze gepaard gaat met sterke ruis en trillingen. Dit laatste kan de staat van de ondergrond van naburige objecten nadelig beïnvloeden.

Holle en gevulde stapels worden geïnstalleerd op de boortechnologie, die zorgt voor de voorbereidende voorbereiding van de mijn. Er wordt een steun ingebracht en er wordt een primer of cementzandmortel tussen de wanden en de zijvlakken van de mijn gegoten.

Deze methode wordt gekenmerkt door een laag geluidsniveau en de afwezigheid van trillingen wanneer deze wordt ondergedompeld: er is geen massieve paddingstechniek of apparatuur voor nodig om trillingen te veroorzaken.

Boortechnologie heeft verschillende variëteiten. Dus voor kleigronden is de geboorde methode geschikt, waarbij een holle stapel in de put wordt neergelaten en direct in de grond wordt gebetonneerd. Bovendien kunnen kant-en-klare, gewapende betonnen palen worden gebruikt, die in de put worden bevestigd door tussen de zijvlakken van de basis en de wanden van de mijn te vullen met een kleimortel. In plaats van de laatste kan een behuizing worden gebruikt.

Bij bruine injectiemethoden wordt fijnkorrelige betonspecie in de put geïnjecteerd, terwijl bij bruine injectietechnieken de ruimte tussen de put en een stapel betonmortel erin wordt opgevuld.

tips

Palen worden geproduceerd door grote fabrieken of productieworkshops bij bouwbedrijven. In de regel hebben de producten van de eerste lagere kosten, maar de fabrieken werken het liefst samen met grootafnemers.

Als u een beperkt aantal ondersteuningen nodig heeft, is het beter om contact op te nemen met de winkel met een gerenommeerd bouwbedrijf. In de regel kunt u stapels op zijn minst één voor één bestellen, maar de kosten zullen hoger zijn. Dit komt doordat kleine bedrijven geen stroom kunnen opbouwen en daardoor hun eigen inkomsten kunnen vergroten door de prijs te verhogen.

Het is beter om stapels binnenlandse productie te kiezen, omdat ze zijn gemaakt in overeenstemming met de eisen van GOST.

Het is niet nodig om goedkope producten van onbekende merken te kopen, omdat de sterkte en duurzaamheid van de fundering, en daarmee het hele huis, afhankelijk is van de kwaliteit van de palen.

Typisch hangt de prijs van de stapel af van de lengte en afmetingen van de dwarsdoorsnede, evenals de graadsterkte van het gebruikte beton. Drie meter hoge structuren met een vierkante doorsnede, waarvan de zijkant 30 cm is, hebben de laagste kosten.

In de regel geldt: hoe groter de partij aangekochte betonproducten, hoe lager de kosten van één producteenheid. Bij het afhalen, in de meeste gevallen, een korting.

In de volgende video leer je meer over gewapende betonpalen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer