Funderingsgieten: stap-voor-stap instructies voor constructie

Het vullen van een solide basis vereist een grote hoeveelheid betonmix, die niet altijd in één keer kan worden bereid. Bouwlocaties gebruiken hiervoor een betonmixer, maar in een privé-huis kan niet iedereen dergelijke apparatuur betalen. In dit artikel zullen we stapsgewijze instructies overwegen voor het zelf schenken van de basis voor een privékamer.

Speciale functies

Voor de vervaardiging van beton gebruikt cement en hulpcomponenten (grind, geëxpandeerde klei, zand). Water helpt de vloeibaarheid van de oplossing te verbeteren, en weekmakers en additieven worden aan het mengsel toegevoegd om te beschermen tegen strenge vorst. Gieten van een vloeibaar mengsel in een vorm (bekisting) impliceert het begin van onomkeerbare processen in beton, namelijk: harden, zetten.

Tijdens het eerste proces verandert de oplossing in een vaste toestand, omdat water en de componenten ervan met elkaar interageren. Maar de verbinding tussen de componenten is nog steeds niet sterk genoeg, en als de belasting op het bouwmateriaal wordt toegepast, kan deze instorten en zal het mengsel niet opnieuw worden ingesteld.

De duur van het eerste proces hangt af van de temperatuur van de omgeving en het vochtgehalte in de lucht (van 4 tot 24 uur). Het verlagen van de temperatuur verhoogt de hardingstijd van de betonmix.

De tweede workflow is harden. Deze procedure is vrij lang. Op de eerste dag hardt het beton snel uit en op de daaropvolgende dagen neemt de hardingssnelheid af.

Je kunt de stichting met eigen handen vullen, maar je moet bepaalde aanbevelingen volgen:

 • Opeenvolgende vermenging van betonmix. Als het interval tussen het uitgieten niet langer is dan 2 uur in de zomer en 4 tijdens koud weer, er geen naden ontstaan, wordt het beton zo sterk als bij een continu gieten.
 • Tijdens tijdelijke onderbrekingen in het werk, is het toegestaan ​​om overstromingen uit te voeren in niet meer dan 64 uur. Tegelijkertijd moet het oppervlak worden gereinigd van stof en puin, schoongemaakt met een borstel, hierdoor is de beste hechting verzekerd.

Als we rekening houden met alle kenmerken van de rijping van de betonmix en belangrijke regels volgen, zal het gieten van de fundering in delen geen enkel probleem veroorzaken. De tweede laag beton wordt gestort, niet langer dan het tijdsinterval:

 • 2-3 uur in de zomer;
 • 4 uur als het werk buiten het seizoen wordt gedaan (lente, herfst);
 • 8 uur wanneer het gieten plaatsvindt in de winter.

Door de fundering te vullen met onderdelen tijdens de vloeistoffase van uitharden, worden de cementverbindingen niet verbroken en wanneer volledig uitgehard, wordt het beton een monolithische steenstructuur.

regelingen

Voordat u begint met het gieten van de foundation, moet u vertrouwd raken met de technologie voor het uitvoeren van deze procedure. Er zijn er twee:

 • blok;
 • gelaagdheid.

Tijdens de aanleg van de fundering van de uiterwaarden en de inrichting van de ondergrondse sloot, wordt de bekisting op de grond gestort.

In dit geval wordt het gieten uitgevoerd in overeenstemming met de verbindingen, dat wil zeggen in lagen. Let bij het bouwen van een monolithische basis op de blokvulling. In dit geval bevinden de naden zich in een loodrechte positie ten opzichte van de gewrichten.Deze schenkprocedure is geschikt als u besluit om een ​​begane grond te maken.

Voordat u met de werkzaamheden begint, is het nodig om tekeningen te maken in de vorm van een groot funderingsschema, waarop de totale oppervlakte van de fundering wordt aangegeven, of het is verdeeld in verschillende gebieden, afhankelijk van de gekozen technologie.

Op basis van de indeling in secties worden 3 varianten van het schema onderscheiden:

 • Verticaal splitsen. De basis van de fundering is verdeeld in afzonderlijke secties, die worden gedeeld door partities. Na 100% stollen worden de scheidingswanden verwijderd en wordt het beton gestort.
 • Schuine variatievulling. Ingewikkelde methode, waarbij de verdeling van het grondgebied diagonaal plaatsvindt. Om het uit te voeren, zijn bepaalde vaardigheden vereist, het wordt gebruikt in complexe superstructurele fundamenten.
 • Horizontaal gedeeltelijke overstroming. De basis is verdeeld in secties diep, waartussen geen schotten worden geplaatst. Bepaald door de hoogte van de toepassing van elke laag. Verder gieten wordt uitgevoerd volgens het schema en tijdstip van introductie van een nieuw gedeelte van het mengsel.

opleiding

De technologie van het gieten van de fundering onder het huis vereist een zorgvuldige voorbereiding. Voordat de constructie begint, wordt de markup uitgevoerd.De grenzen van de toekomstige fundering worden bepaald door middel van geïmproviseerde middelen: wapening, touw, haringen, touw. Door middel van een loodlijn wordt 1 hoek bepaald, waarna de andere hoeken loodrecht daarop worden bepaald. Door een vierkant toe te passen, kunt u 4 hoeken instellen.

Pinnen worden langs de gemarkeerde hoeken ingeleid, waartussen het touw wordt uitgerekt en de plaatsing van de as van de kamer wordt bepaald.

Dezelfde methode kan worden gebruikt voor interne markering en u moet zich 40 centimeter van de buitenlijn terugtrekken.

Wanneer het markeren is voltooid, kunt u het verschil in verhoogde oppervlakken op de site beginnen te bepalen. Om de diepte van de fundering te meten, moet je beginnen op het laagste punt van het hele territorium van de toekomstige cast. Voor kleine privéruimten met een diepte van 40 centimeter. Zodra de put klaar is, kun je beginnen met het klaar te maken.

Voordat de fundering wordt gestort, wordt een zandkussen op de bodem van de uitgegraven put gelegd, die is ontworpen om de belasting te verminderen. Het wordt verdeeld over het hele gebied van de site met een dikte van minstens 15 cm. Het zand wordt in lagen gegoten, elke laag wordt verdicht en gevuld met water.Als kussen kun je steenslag gebruiken, maar de laag moet minder dan 2 keer zijn. Na de bodem van de put is bedekt met waterdichtende bouwmaterialen (polyethyleen, dakbedekking).

Nu kunt u beginnen met het installeren van de bekisting en versterking. Dit is nodig voor een grotere duurzaamheid van de bodem van de kamer en extra bescherming tegen het afstoten van de sleufwanden.

De hoogte van de bekisting moet 30 cm meer zijn dan de rand van de greppel.

Geïnstalleerde fittingen mogen de grond niet raken, anders zal er roest verschijnen.

De schilden zijn geïnstalleerd op de uiterste rand van de contour en zijn verbonden met jumpers gemaakt van hout. Dergelijke lateien houden de bekisting in een verticale positie. De onderkant van de planken moet goed op de grond passen, zodat het mengsel niet naar buiten komt. Aan de buitenkant worden de bewakers ondersteund door rekwisieten gemaakt van ongelijke balken, planken, wapeningsstaven. Maar eerst moet u ervoor zorgen dat de wanden van de bekisting zich in een verticale positie bevinden.

Het anker is een groot rooster met rechthoekige cellen (30x40 cm). Het is noodzakelijk om wapeningsstaven met draad te verbinden, niet met lassen. De laatste optie kan leiden tot roest in de gewrichten.Als de fundering samengesteld is, moet u eerst de gaten voor de steunkolommen opvullen en 3-4 verstevigingsstaven invoegen die met elkaar verbonden zijn.

De staven moeten niet minder dan 30 centimeter boven de bodem van de greppel uitkomen.

Hoe te gieten?

Let bij het kopen van beton op de producten onder de merken M-200, M-250, M-300. Kortom, de constructie van privé-gebouwen en -structuren impliceert dat het voldoende is om een ​​kleine betonmixer te gebruiken. Daarin verwerft de betonmix de nodige consistentie. Het te gieten mengsel wordt gemakkelijk verdeeld in het binnengebied van de bekisting en vult ook zorgvuldig de luchtspleten.

Deskundigen adviseren niet om de fundering in regen of sneeuw te gieten.

In sommige gevallen wordt gebouwd in de lente of de herfst, wanneer de korte-termijn neerslag valt. Voor deze periode is de bekisting bedekt met speciaal materiaal.

Alvorens het betonneren uit te voeren, moet het verbruik van een mengsel van beton over het gehele gebied worden berekend. Omdat de basis uit meerdere banden bestaat, moet u eerst het volume van elke band weten en vervolgens alles vouwen. Om het volume te berekenen, wordt de breedte van de tape vermenigvuldigd met de lengte en hoogte. Het totale volume van de fundering is gelijk aan het volume van de betonmix.

Concrete voorbereiding:

 • zand wordt gescreend;
 • mengen van zand, puin en cement;
 • toevoeging van kleine hoeveelheden water;
 • grondige menging van ingrediënten.

Het afgewerkte mengsel heeft een uniforme structuur en kleur, de consistentie moet dik zijn. Om te controleren of het kneden goed is gebeurd, moet het mengsel bij het draaien van de schep langzaam uit het gereedschap glijden met het totale gewicht en niet in stukken verdelen.

Het is noodzakelijk de bekisting in lagen te vullen en de oplossing rond de omtrek te verdelen, waarvan de dikte ongeveer 20 cm moet zijn.

Als je onmiddellijk het hele mengsel giet, worden er binnenin luchtbellen gevormd, waardoor de dichtheid van de foundation afneemt.

Na het gieten van de eerste laag moet het mengsel op verschillende plaatsen door middel van wapening worden doorboord en vervolgens worden samengeperst met een bouwvibrator. Als alternatief voor de vibrator kunt u een houten stamper gebruiken. Wanneer het oppervlak van het beton waterpas staat, kunt u beginnen met het gieten van 2 lagen. De oplossing wordt opnieuw doorboord, aangezet en geëgaliseerd. De laatste laag moet zich ter hoogte van het gespannen touw bevinden.De wanden van de bekisting kloppen met een hamer en het oppervlak eromheen wordt gladgestreken door middel van een troffel.

Laatste fase

Het duurt lang om de betonmix 100% vast te maken, meestal duurt het ongeveer 30 dagen. Gedurende deze tijd wint beton 60-70% van zijn kracht. Wanneer de uithardingsprocedure voorbij is, is het noodzakelijk om de bekisting te verwijderen en deze waterdicht te maken met bitumen. Na voltooiing van de waterdichtingswerken zijn de sinussen in de kelder bedekt met aarde. Hierna eindigt het gietproces van de fundering, de volgende procedure is de constructie van de wanden van de kamer.

Hoeveel moet de fundering na het gieten worden gelegd, elke specialist heeft zijn eigen mening hierover. Er wordt meestal van uitgegaan dat de stichting 1-1,5 jaar nodig heeft om de nodige eigendommen te rekruteren. Maar men gelooft dat het leggen van stenen onmiddellijk na het gieten kan worden uitgevoerd.

Sommige bouwers adviseren om de constructie van de fundering in het najaar uit te voeren, omdat het in deze periode alle ongunstige omstandigheden (vorst, regen, temperatuurschommelingen) zal ondergaan. Een stichting die onder zulke agressieve omstandigheden heeft geleden, loopt niets verder.

In ieder geval moet u zich houden aan de termijnen voor het instandhouden van de stichting en niet-naleving van de regels zal rampzalige gevolgen hebben.

tips

Als u van plan bent om de oude fundering onder een staand huis te repareren, moet u de oorzaak van de vernietiging van de fundering bepalen. Vaak ontstaan ​​er problemen met de stichting doordat de eigenaren kiezen voor een goedkopere constructiemethode. Vergeet niet dat het gebouw een betrouwbare ondersteuning nodig heeft, zodat alle componenten van de structuur lang meegaan.

Als deze regel niet is gevolgd, moet u de fout corrigeren. Het is noodzakelijk om de fundering te verstevigen, zodat het gebouw als gevolg van kleine scheuren in de toekomst niet bezwijkt.

Seriële technologie van het werk:

 • Door de perforator worden gaten geponst door het midden van elke scheur (40 cm diep) waarin metalen pinnen zijn geïnstalleerd. De diameter van de pennen moet zodanig zijn dat ze stevig in de microgaten passen.
 • Met behulp van een hamer worden de pennen in de fundering geduwd zodat het uiteinde van het gereedschap 2-3 cm naar buiten blijft.
 • Bekisting uitvoeren, beton met hoogwaardig beton gieten en volledig laten uitharden.
 • Begraaf loopgraven, waarbij de grond rondom de fundering zoveel mogelijk wordt aangedrukt.

Als u besluit om de oude fundering te vervangen door een nieuwe betonnen gietvorm onder een staand huis, moet u speciale gereedschappen hebben om het gebouw op te tillen. In dit geval wordt een soortgelijke vulling van de tapestichting aangebracht.

Kelderisolatie

Als de fundering in de herfstperiode is gebouwd om de oplossing tegen lage temperaturen te beschermen, moet deze worden geïsoleerd. Er wordt niets aan de betonmix toegevoegd, de consistentie van de mortel wordt op dezelfde manier voorbereid als voor het gieten in de zomer.

Voor thermische isolatie van beton met behulp van verschillende bouwmaterialen:

 • dakbedekking;
 • plastic film;
 • tarp.

Bij strenge vorst wordt beton gestrooid met zaagsel, dat perfect voldoet aan de beschermende functie van blootstelling aan vorst. Maar het is ook nodig om een ​​helling uit te voeren zodat het smeltwater niet op het bouwmateriaal blijft, maar er uit vloeit.

Aanbevelingen voor de bouw van een opvulstichting:

 • Voor de bereiding van de betonmix wordt aangeraden schoon water te gebruiken en mogen grind en zand geen klei en aarde bevatten.
 • De productie van hoogwaardige betonmix is ​​een zeer belangrijke stap,daarom moet de verhouding van ingrediënten de juiste verhoudingen hebben en ook overeenkomen met 55-65% van het gewicht van het cementmengsel.
 • De constructie van de fundering in het koude seizoen maakt het gebruik van warm water voor het mengen van de oplossing mogelijk. Warme vloeistof versnelt het proces van verharding van beton. Als de bouw in de zomer wordt uitgevoerd, dan is alleen koud water nodig voor het deeg. Het is dus mogelijk om het versnelde uitharden van beton te vermijden.
 • 3 dagen na het gieten van de betonmassa moet de bekisting worden verwijderd. Pas als het beton voldoende kracht heeft gekregen, kun je beginnen met het bouwen van de basis.

De bouw van een stichting moet speciale aandacht krijgen en met grote verantwoordelijkheid worden behandeld, omdat een goed gemaakte ondergrond een goede basis vormt voor toekomstige bouw.

Het is een bijna onmogelijke taak om een ​​basis van slechte kwaliteit te ontmantelen, en bij een basis van slechte kwaliteit bestaat het risico van schade aan de hele kamer.

Zie onderstaande video voor informatie over hoe u het storten van de fundering met uw eigen handen uitvoert.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer