Soorten van de bases: technische kenmerken en functies van de werking

De basis is een onmisbaar onderdeel voor elk gebouw, zonder welke een structuur snel kan instorten onder invloed van destructieve omgevingsfactoren. Een goed begrip van welke basis in een bepaald geval vereist is, maakt het mogelijk om de optimale combinatie van prijs en kwaliteit te vinden.

Ontwerpkenmerken en doel

Grond van elk type is bestand tegen een bepaald gewicht, niet slap. Een persoon ziet dit meestal niet, omdat het relatief weinig weegt, maar de solide constructie van een eenpersoonswoning of een cottage met twee verdiepingen weegt minstens enkele tientallen tonnen. Zo een gewicht kan alleen maar vast gesteente weerstaan, maar een dergelijk terrein op het terrein wordt meestal niet als een plus beschouwd, dus de huizen worden op een zachtere ondergrond geplaatst.

De fundering is slechts een vervanging voor zo'n rots, waardoor je de fundering stabieler kunt maken. Modern SNiP bevat specifieke regels met betrekking tot de constructie van funderingen. De belangrijkste GOST, die de constructie van dergelijke structuren regelt, is SP 22.13330.2016 "Funderingen van gebouwen en structuren". Het negeren van de normen in dit document kan niet alleen leiden tot de vernietiging van een gebouw, maar ook tot de verantwoordelijkheid voor de veroorzaakte schade.

Bij grote bouwbedrijven zijn de experts betrokken bij de bijbehorende berekeningen, maar een persoon die besluit een landhuis met zijn eigen handen te bouwen, moet de berekeningen maken of gedetailleerd in detail treden.

Voor de bouw van de fundering worden materialen harder gebruikt dan de omringende grond. Dit is meestal beton, steen of hout, afhankelijk van het gewicht van de toekomstige structuur. In de meeste gevallen gaat het basisapparaat ervan uit dat het diep in de grond doordringt tot onder het niveau van bevriezing. Dit zorgt ervoor dat de bevroren grond niet opzwelt, daarom wordt het risico van het kraken van de wanden en de divergentie van de knooppunten van het gebouw als onbeduidend beschouwd.De enige uitzondering kan de situatie zijn waarin een licht tuinhuis is gevestigd bovenop niet-rotsachtige bodems.

De exacte keuze van het type fundering is afhankelijk van verschillende factoren.waaronder niet alleen het gewicht van de constructie, maar ook de architectonische vorm, de specificiteit van de bodem, de mate van seismische activiteit in de regio, terwijl sommige soorten materialen hun eigen eisen aan de arbeidsomstandigheden stellen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om met beton alleen bij temperaturen boven 5 graden te werken, zodat u in de winter een bestelling alleen kunt voltooien als er sprake is van elektrische verwarming.

classificatie

De fundamenten zijn zeer divers en zijn onderverdeeld in verschillende typen, afhankelijk van de ontwerpkenmerken. De meeste fundamenten zijn van het type diepe begraving om bescherming te bieden tegen zwelling wanneer de grond bevriest. Maar er zijn ook ondiepe structuren, als de structuur niet tot zware behoort. Over het algemeen is het het gemakkelijkst om de bases voor gebouwen te verdelen in vijf hoofdvariëteiten, die elk hun eigen kenmerken hebben die totaal verschillen van die van de concurrenten.

lint

Dit type fundering in de afgelopen decennia wordt terecht als een belangrijke beschouwd op het gebied van individuele constructie. In feite is het een voortzetting van de dragende muren, die diep in de grond gaat tot een bepaalde diepte, waardoor de stabiliteit van de constructie wordt vergroot. In de minimale versie dupliceert een dergelijke tape de omtrek van het huis volledig, maar het is mogelijk om het te versterken door alle of sommige binnenmuren te kopiëren. Je kunt ook de kolommen versterken.

De tape kan zowel het nationale team als monolithisch zijn. De prefab-optie is goed omdat deze veel sneller kan worden gebouwd. Hiervoor worden fabrieksblokken van beton of gewapend beton gebruikt. Het belangrijke punt is dat de blokkeerband zelf kan dienen als basis voor het leggen.

Het nadeel van deze oplossing is het feit dat het ontwerp niet integraal is en gewoonlijk zonder wapening is geconstrueerd en daarom onderhevig is aan vervormingen en andere onaangename verschijnselen die samenhangen met bijvoorbeeld het binnendringen van water in de verbindingen.

Een alternatief kan een stevige frameband zijnwanneer de versterking eerst wordt gevormd, die vervolgens wordt gegoten met beton en soms wordt verdund met een puin of een andere steen.Het is logisch dat een dergelijke constructie veel betrouwbaarder en duurzamer is, maar de constructie ervan kan lang worden uitgesteld.

Opgemerkt moet worden dat dit kader geschikt is voor de meeste particuliere gebouwen. De tape fundering is niet alleen bestand tegen het hek en kleine gebouwen zoals een garage of bad, maar ook residentiële huizen gemaakt van hout, cellenbeton, baksteen of steen, en soms gewapend beton. De enige uitzondering zou zijn de enorme gebouwen met meerdere verdiepingen, terwijl een typisch dorpshuis, zelfs gebouwd op een bepaalde schaal, niet langer nodig is.

Als we het hebben over de voordelen van het kiezen voor de "tape", dan zijn ze overduidelijk. Allereerst kan in de kelder van dezelfde muren worden uitgerust met een kelder of kelder. Zo'n dop is genoeg om het gewicht van twee of drie bovenverdiepingen te ondersteunen.

Bovendien kunt u er bovenop zware betonnen platen leggen, die een betrouwbare vloer van de eerste verdieping worden. Opgemerkt moet worden en de relatieve eenvoud van het gebouw - de eigenaar, die weet hoe een vlakke muur te bouwen, zal in staat zijn om de "tape" zelfstandig te bouwen. Het enige nadeel is de kosten van de benodigde materialen, maar het resultaat is het waard.

De stripfundering is ook verdeeld in twee typen: ondiep en diep. Het eerste type gaat slechts 50-60 cm diep in de grond, omdat de kelder hier niet kan worden uitgerust, maar u kunt besparen op materialen. Het ondiepe "lint" kan alleen op zand en grind worden gebouwd, maar ook op steenachtige grond - zulke bases zijn niet geschikt voor deinende. Als het grondwater echter ver onder het niveau van bevriezing ligt, is het toegestaan ​​om een ​​ondiepe tapebasis te bouwen, zelfs op leem en klei, en het terrein moet vlak zijn en zelfs een bakstenen huis met één verdieping kan te zwaar zijn voor een dergelijke ondergrond.

De verzonken versie is veel handiger, omdat deze in de grond minstens 70 cm diep gaat, en in de noordelijke gebieden zelfs tot 1,5 m. De basis van de fundering moet onder het vriesniveau liggen, maar boven het grondwaterpeil.

Het oppervlak op de site moet vlak zijn. Zo'n kelder is geschikt voor bijna alle gebouwen en alle gronden, behalve voor drassige en losse grond. Het lijkt ook niet handig om een ​​"lint" op te zetten als de grond te diep vriest, want dan zal zo'n basis voor het gebouw de eigenaar een aardige cent kosten.

zuilvormig

Als het gewicht van het gebouw niet zozeer wordt verwacht, zal het veel goedkoper zijn om een ​​kolomvormige fundering te bouwen, die perfect is voor lichte huizen gemaakt van hout en cellenbeton, maar ook voor kleine uitbreidingen.

De structuur bestaat uit pilaren van beton, puin steen of een combinatie daarvan, evenals stenen of hout, gelegen op een afstand van 2,5-3 m van elkaar langs de buitenste perimeter of onder alle muren. Dergelijke kolommen worden meestal doorgedrongen tot de diepte van het bevriezen van de grond, en als het gebied ongelijk is, dan tot het punt waar voldoende dichtheid van de grond wordt bereikt. Het is de taak van de bouwers om een ​​ideaal horizontaal oppervlak van alle pilaren te bieden, zodat bovenop deze een betonnen of houten grille kan worden gemaakt, die als basis dient voor het hele huis.

Het kolomachtige type fundering mag niet eens worden overwogen door die eigenaren die per se een kelder of een ondergrondse garage willen., maar dit is een goede optie als de helling op de site erg goed merkbaar is. Bovendien is de zuilvormige basis erg populair in gebieden met strenge winters, omdat deze een paar meter de grond in kan gaan - waar geen kou is.

Opgemerkt moet worden dat hout soms wordt gebruikt voor de bouw van pilaren, maar wordt beschouwd als de minst duurzame van alle materialen.

De keuze van houten palen zorgt voor de verplichte uitgebreide verwerking van het materiaal om het te beschermen tegen vocht, rot en verschillende plagen, maar het is nog steeds ongewenst om dit materiaal te gebruiken voor ernstige duurzame constructies. In feite is een houten kolomvoet alleen beperkt door priëlen.

Kolom-tape technologie TISE. Dit soort fundamenten is nog niet op de juiste schaal getest, omdat het een relatief nieuwe uitvinding is. Niettemin zijn er in de loop van de exploitatiejaren geen ernstige klachten ontvangen, maar over het algemeen worden alle goede eigenschappen van de twee soorten funderingen, die hierboven al zijn beschreven, van een dergelijke basis verwacht.

De betekenis van het ontwerp ligt in het feit dat het er in het onderste gedeelte net zo uitziet als een gewone kolomfundering. De pilaren gaan op 4-5 m onder de grond, dus ze zijn niet bang voor een bepaald klimaat en de steunen worden uitsluitend gemaakt door beton te gieten.Dit wordt gedaan omdat het bovenste deel van de constructie een typische stripfundering is, die in dit geval niet op kale grond rust, maar op pilaren.

Het belangrijkste voordeel van de "tape" - het vermogen om gebouwen van aanzienlijk gewicht te weerstaan ​​- blijft, terwijl het materiaalverbruik zelfs in de noordelijke regio's van het land veel kleiner wordt, omdat het onderste deel van de fundering relatief economisch is.

Het grootste nadeel van deze oplossing wordt beschouwd als een relatief lange bouwperiode, omdat een lichtgewichtconstructie, als deze bestand is tegen aanzienlijke belastingen, volledig moet worden gegoten uit beton. De vereiste sterkte wordt bereikt door dit materiaal gedurende ongeveer vier weken, het weer is wenselijk om droog en warm te kiezen, anders zult u meer moeten uitgeven aan elektrische verwarming. Tegelijkertijd heeft zelfs een dergelijk universeel ontwerp bepaalde beperkingen aan de werking: op moerassige gronden is de kans groot dat de fundering scheef gaat staan ​​of dat de pilaren van de "tape" kunnen worden gescheiden.

stapel

Als de grond zelfs voor een kolomvormige fundering onbetrouwbaar blijkt te zijn, dan is dit nog geen reden om te weigeren een huis te bouwen.Als het land op de site wordt gekenmerkt door een hoge vloeibaarheid en lage dichtheid, wateroverlast of een hoge spleetcoëfficiënt, is de meest geschikte oplossing om de fundering met behulp van palen te organiseren.

Opgemerkt moet worden dat het gebruik ervan niet is verboden op harde gronden, al is het maar om een ​​of andere reden winstgevender voor de klant.

Palen zijn meestal een fabrieksstructuur gemaakt van beton of gewapend beton, metaal of hout, vaak met een schroef einde voor gemakkelijker toegang tot de grond. De meeste mensen begrijpen het concept van stapels als een soort staande stapels. Deze steunen dringen door tot een diepte van 4-6 meter, waardoor ze vaak door de hele laag van zwakke grond passeren en tegen een stevige ondergrond aanliggen, wat de stabiliteit van het toekomstige gebouw garandeert.

In sommige gevallen is zelfs deze diepte niet voldoende om betrouwbare rotsen te verkrijgen. Maar in dit geval kunnen ook stapels (nu achterliggend) worden gebruikt. Hoewel ze naar verluidt geen betrouwbare ondersteuning hebben, maar door hun aanzienlijke penetratie onder verschillende delen van het gebouw, kan een juist evenwicht worden bereikt.

Er zijn rij- en gevulde stapels. De eerste zijn steunen, geproduceerd in de fabriek, die met speciale apparatuur de grond in worden gedreven. Het condenseert ook de grond rond de stapel, voor extra stabiliteit. Geramde palen zijn praktisch niet te onderscheiden van de pilaren die zijn gebruikt om de kolomvormige fundering te maken - ze zijn al op de bouwplaats terechtgekomen.

Ongeacht het type palen, er is een grillage bovenop geplaatst, wat de directe basis is voor het toekomstige huis. Het is noodzakelijk om hiervoor materiaal te kiezen, rekening houdend met het geplande gewicht van het gebouw - in de regel wordt een houten rooster gemaakt voor houten gebouwen en worden betonplaten gebruikt voor stenen huizen.

Stapelfundering - een van de weinige varianten van de basis, die absoluut geen beperkingen op het terrein kent.

Een huis bouwen op palen kan zelfs in een moeras of drijfzand worden gedaan, veengebieden en verzakkende bodems worden ook geen obstakel voor het hameren in palen. Een paalfundering is ook erg gewild in die gebieden waar een radicale mate van helling van het oppervlak wordt waargenomen.

plaat

Dit soort fundering wordt massaal gebruikt in steden,Waar juist deze methode de grond vormt voor zware gebouwen met meerdere verdiepingen, vindt deze technologie toepassing in privéconstructies. Dit kan te wijten zijn aan de extreem lage kwaliteit van de grond op de site in een situatie waarin de eigenaar graag een echt indrukwekkend en zwaar huis zou willen hebben. Het is duidelijk dat een opgedroogd veen- of veengebied niet op dezelfde manier bestand is tegen kolombelastingen of paalfunderingen en de "tape" waarschijnlijk wordt vervormd als gevolg van instabiliteit van de omliggende grond.

De fundering van de plaat, zoals de naam al aangeeft, is een solide gewapende betonnen plaat, die in dat geval zal verschuiven samen met de gehele structuur van het gebouw, maar de laatste blijft gegarandeerd intact. Zo'n oplossing wordt met recht de meest betrouwbare, duurzame en duurzame genoemd - het vereist eigenlijk een stevige rots, die de ideale basis zou worden voor een zwaar huis. De nadelen houden natuurlijk rechtstreeks verband met de complexiteit en hoge kosten van het regelen van een dergelijke basis, omdat er een enorme hoeveelheid materialen, speciale apparatuur en een paar werknemers nodig zullen zijn.

Het fundament van de plaat kan niet eens in een week gemaakt worden - het kost minstens een maand om een ​​put te graven, een krat erin te lassen van wapening, het te vullen met beton en te wachten tot het sterker wordt. Het regelen van een dergelijke stichting is een dringende behoefte en geen besparing.

Het is niet verrassend dat op betrouwbare solide gronden de fundering van de slab bijna nooit wordt gebouwd - voor een privéwoning is dit meestal niet nodig. Het is echter nuttig op klei en verzakkende bodems, in moerassige en veenachtige gebieden, op drijfzand of zwoegende bodems, en zelfs dan alleen als het geschatte gewicht van het gebouw het gebruik van andere soorten funderingen niet toestaat.

materialen

De soorten materialen die worden gebruikt bij de constructie van funderingen zijn zeer talrijk - het hangt allemaal niet alleen af ​​van het gewicht van de toekomstige constructie en de specificiteit van de grond, maar ook van het gekozen type basis en prijzen voor verschillende bouwmaterialen in een bepaalde regio. Aan het begin van het artikel werden hout, baksteen en beton genoemd als basismaterialen, maar je kunt ze niet alleen gebruiken, vooral als het gewicht van het toekomstige gebouw niet zo belangrijk is.

De stripfundering voor een lichtgewicht gebouw kan worden geconstrueerd uit relatief lichtgewicht materialen. - dezelfde schuimblokken of sintelblokken. Als de grond onder de bouwplaats zich onderscheidt door een goede betrouwbaarheid, en het gebouw zelf is gepland om klein te zijn en opgebouwd uit dezelfde lichte materialen of geëxpandeerde klei-betonblokken, is het vrij waarschijnlijk dat een dergelijke fundering volstaat.

Hier kun je niet zonder exacte berekeningen, waarvoor je je tot professionals moet wenden, maar voor meer betrouwbaarheid kun je eenvoudig de structuur versterken door er breedte en diepte aan toe te voegen of alle wanden onder de grond te dupliceren, en niet alleen de buitenmuren.

Het gebruik van metaal is waarschijnlijk in bijna alle soorten stichtingen. De gecombineerde variant van gewapend beton kan ofwel pilaren of een tape zijn, de laatste kan compleet zijn, op zijn plaats worden gegoten of op zijn plaats worden gemonteerd uit afzonderlijke blokken die zijn vervaardigd volgens de fabrieksmethode. Versterkend metaalgaas kan zelfs in combinatie met conventioneel metselwerk worden gebruikt. Een puur metalen basis voor lichte constructies kan worden gemaakt, zelfs uit pijpen alleen, waarvan sommige kunnen worden gebruikt als pilaren of palen, en de andere kan worden gelast op de top in de vorm van een grillage of de basis ervoor.

Het houten fundament is relatief zeldzaam, omdat het niet zo betrouwbaar en relatief kortstondig is. De voorkeur voor dit materiaal wordt meestal gegeven in het zelf oprichten van lichtgewicht gebouwen: kleine tuinhuizen en priëlen van hetzelfde hout.

Dit materiaal wordt gewaardeerd vanwege de beschikbaarheid en de mogelijkheid van eenvoudige verwerking, zelfs thuis, aangezien theoretisch de basis van een kolom- of paaltype zelfs kan worden samengesteld uit oude spoorbielzen. Een ander ding is dat dergelijke pilaren of palen verder moeten worden beschermd, en hoewel het gewoonlijk wordt aanbevolen om speciale impregneringen van insecten, knaagdieren of vocht te gebruiken, kan zelfs het dakbedekkingsmateriaal, dat achterblijft nadat de dakbedekking in het hoofdgebouw heeft gewerkt, het laatste probleem helpen oplossen. Vellen dakbedekkingsmateriaal moeten dat deel van de stapel dat diep in de grond gaat, stevig worden omwikkeld. Houd er echter rekening mee dat het dakbedekkingsmateriaal alleen tegen vocht beschermt, maar niet tegen volledige overstromingen.

Selectiecriteria

Funderingstypen zijn niet voor niets zo talrijk - elk heeft zijn eigen voor- en nadelen, gericht op verschillende bouwomstandigheden en klantverzoeken.De door iedereen geprezen stichting is misschien niet geschikt voor de bodem in een bepaald plot, maar het zou beter zijn als het te duur of te ingewikkeld is.

Veel eigenaren willen bijvoorbeeld niet veel uitgeven, omdat ze op zoek zijn naar de goedkoopste manier om een ​​stichting op te bouwen. Door de combinatie van prijs en kwaliteit lijkt de strookfundering van het ondiepe dieptestype de beste, maar wordt aangenomen dat de grond al behoorlijk stabiel zal zijn en het huis zelf relatief licht zal zijn. Als aan ten minste een van de gestelde eisen niet wordt voldaan, is het beter om te vergeten te besparen en te zorgen voor betrouwbaarheid, niet op basis van prijs, maar op duurzaamheid onder de heersende omstandigheden.

Ondiepe diepte tape is misschien de enige juiste optie om te geven als het grondwater zich op een hoog niveau bevindt, vrij dicht bij het oppervlak.

Elke andere soort fundering bevindt zich hier in een afnemende positie, omdat het bodemvocht in de zomer het materiaal zal eroderen en bij koud weer de grond zal doen opzwellen, met scheuren in de wanden tot gevolg. In dergelijke omstandigheden zal het nodig zijn om de constructie van een laag gebouw te beperken van lichte CIP-panelen.Alternatieve opties zoals palen geven ongeveer hetzelfde effect, maar hun onafhankelijke constructie is niet mogelijk en vereist dure apparatuur.

Het is mogelijk om elk type fundering op losse en zanderige grond te bouwen. op voorwaarde dat de dichtheid van de grond vrij hoog is. Zulke bases laten meestal gemakkelijk water door de diepere lagen van de ondergrond, dus het terrein onder het huis is zeer resistent. In dit geval worden ze geleid door het feit dat de constructie die wordt geconstrueerd eenvoudig het gewicht van de constructie tegen minimale kosten houdt. De eisen voor die gebouwen waarvan de fundering gepland is om te worden gebouwd op klei, maar met een verduidelijking, moet de grondwaterstand lager zijn dan het niveau van bevriezing van de bodem in deze regio, zijn volledig vergelijkbaar.

Het is het moeilijkst om gebouwen te bouwen op drijfzand, veengebieden, moerassen en andere onbetrouwbare oppervlakken. Er zijn hier slechts twee opties: ofwel snelle en relatief goedkope stapels of een solide en betrouwbare plakfundering. De keuze hangt alleen af ​​van het gewicht van het gebouw, aangezien je niet mag verwachten dat zelfs een verdieping maar een zwaar huis de stapels in dergelijke omstandigheden zal weerstaan.

Als het probleem van de site niet zozeer in niet-geslaagde grond ligt als bij een te ongelijke verlichting, dan moet je kiezen tussen pilaren en stapels. Beide opties maken het mogelijk om zelfs een aanzienlijke scheefstand te nivelleren, dus vaker is het nodig om eenvoudig te kiezen uit wat lokale bouwbedrijven kunnen bieden, met aandacht voor de gevraagde kosten.

berekening

Het bepalen van het type en de exacte parameters van de fundering is een nogal gecompliceerde technische taak, omdat je met veel factoren rekening zult moeten houden. Als het huis solide en groot is en de grond op de site niet stabiel is, is het beter om deze taak over te dragen aan gekwalificeerde professionals die kunnen garanderen dat de te bouwen constructie, afhankelijk van hun aantal, meer dan twaalf jaar meegaat.

Er moet worden begrepen dat het niet nodig is om de dichtheid van de bodem of de nabijheid van grondwater "op basis van het oog" te beoordelen - alle metingen moeten worden uitgevoerd met behulp van formules. Een uitzondering kan een volledige kopie van een ander gebouw zijn, op voorwaarde dat het zich letterlijk op de aangrenzende site bevindt.

In de meeste gevallen wordt de stichting echter opgericht door specialisten, die tegelijkertijd de nodige berekeningen uitvoeren. In dit geval kan de eigenaar ook grofweg vaststellen welke basis nodig is om een ​​eerste idee te krijgen van het bedrag dat nodig is voor de lay-out van bouwmaterialen. Voor dit doel kunt u waarden opnemen en benaderen die gemakkelijk te vinden zijn op internet.

Als we het bijvoorbeeld hebben over de stripfundering, is de diepte ervan afhankelijk van het niveau van bevriezen in de bodem: hoe meer noord de site is, hoe vaker deze is. In dit geval zal de band minstens een halve meter diep gaan, dus deze waarde moet als minimum worden beschouwd. Merk ook op dat meestal zo'n basis van minstens 20-30 cm boven de grond torent. De lengte wordt bepaald door de lengte op te tellen van alle wanden waaronder de fundering ligt. De dikte van de toekomstige ondersteuning wordt ongeveer 20% groter gemaakt dan de dikte van de muren die boven de grond worden gebouwd.

Dankzij alles wat is beschreven, is het mogelijk om het geschatte volume van de tape te bepalen, waarmee u de hoeveelheid blokmateriaal of beton die in de tapestichting wordt gegoten, kunt berekenen. Bij de berekeningen moet ook rekening worden gehouden met een laag puin van 30 cm en een laag zand van 10 cm, waarmee de bodem van de geul over de gehele lengte wordt opgevuld nog voor de constructie van de hoofdstructuur.De kosten zijn niet compleet als u geen rekening houdt met de kosten van de panlat en fittingen en met het waterdichtingsmateriaal dat de geul moet aanleggen.

Het berekenen van de kosten van de kolomvormige fundering zou moeten beginnen met het feit dat de kolommen zich in stappen van 2,5-3 meter van elkaar bevinden - vandaar hun aantal. De diepte van de pilaren is zodanig gekozen dat ze de niet-vrieslaag van de aarde bereiken, maar ze liggen boven het grondwaterniveau. De hoeveelheid zand, steenslag, waterdichtheid en wapening wordt berekend door het aantal pijlers, rekening houdend met hun dikte - er zijn geen geulen die langs de hele omtrek lopen, maar alle indicatoren met betrekking tot de strookvoet blijven.

Afzonderlijk, moet u de grillage plannen - het gebied is ongeveer gelijk aan of iets groter dan het gebied van het hele gebouw, dus het blijft om het materiaal en de dikte te bepalen.

De paalfundering wordt ongeveer op dezelfde manier berekend als de kolomfundering. Het kolombandtype, dat een combinatie is van kolom en band, wordt berekend als twee afzonderlijke grondslagen.

De omvang van het fundament van de plaat hangt sterk af van de vraag of de kelder of de kelder zal worden aangelegd. Als dat niet het geval is, volstaat het dat de plaatdikte binnen een halve meter ligt, hoewel het exacte cijfer afhangt van het gewicht van het gebouw en, in het geval van de kelderapparatuur, de beschreven plaatmaat alleen van toepassing is op de kelderverdieping. Zand en steenslag zijn verspreid over het oppervlak van de put, waarvan de afmetingen de grootte van het huis niet significant mogen overschrijden, waterdichting wordt op de bodem en de wanden aangelegd.

Als de kelder is ontworpen, moeten beton en wapening voldoende zijn voor gegoten wanden en plafond. In dit geval kunnen wanden worden berekend en geconstrueerd door volledige analogie met een strookfundering, in plaats van kelderplafonds kunnen betonplaten of houtmateriaal worden gebruikt.

Oorzaken van vervorming

Zelfs de meest betrouwbare structuren beginnen in de loop van de tijd te breken, maar dit is geen nieuws, tenzij de fundering onverwacht snel is vervormd. Als dit gebeurt, zal het moeilijk zijn om het probleem op te lossen, dus het is beter om van tevoren mogelijke oorzaken te bestuderen om een ​​dergelijk probleem te voorkomen.

 • Verkeerde berekening - Dit is de meest voorkomende oorzaak van problemen met de stichting. De allereerste fout is de verkeerde bepaling van het gewicht van het gebouw in de lagere richting, wanneer blijkt dat de fundering simpelweg niet het hoofdonderdeel is. Een andere optie - de wens om geld te besparen wanneer de eigenaar hoopte dat goedkoper materiaal niet slechter zou zijn dan duur. Onjuiste bepaling van het niveau van grondwater of bodemdichtheid is ook niet uitgesloten - met andere woorden, het funderingstype zelf is verkeerd gekozen.
 • Technologie inbreuk - de reden, die vaak kritiek is in het geval van zelfconstructie van de fundering. Alvorens zich te bezighouden met kapitaalconstructie, is het noodzakelijk om in detail de eigenschappen van de gebruikte bouwmaterialen te bestuderen.

Als een armatuur bijvoorbeeld met beton op een bouwterrein wordt gegoten, moet u weten dat de maximaal mogelijke dichtheid niet wordt bereikt - u hebt een speciale techniek nodig die de gevulde massa kneedt en de juiste diepgang garandeert, zelfs voordat deze is opgedroogd. Als dit niet gebeurt, vormen zich luchtbellen in het bevroren beton, waardoor holtes ontstaan ​​en kan er al een verzakking plaatsvinden onder een volledig afgewerkt huis met de mensen die erin wonen.Zelfs goed gemengd en verstijfd beton herkent haast niet - het moet ongeveer een maand staan ​​voordat de bouwwerkzaamheden op de fundering voortgaan.

Zulke dingen, als een goede bescherming tegen vocht, lijken überhaupt voor de hand te liggen, maar ze worden niet altijd volledig nageleefd, maar de naad van de geprefabriceerde fundering kan gemakkelijk vervormen als er water in komt. Wat hout betreft, moet het bovendien worden beschermd tegen insecten.

 • slijtage - het fenomeen is vrij natuurlijk, en als de materialen correct zijn geselecteerd en verwerkt, kan dit probleem zich voordoen vóór de kleinkinderen van de gastheer. Een plotselinge "verrassing" kan echter een fundament presenteren dat is opgebouwd uit gerecyclede materialen: veel eigenaren gebruiken metalen buizen of houten dwarsliggers in plaats van pilaren of palen. Als deze materialen vroeger al op de een of andere manier werden gebruikt, dan hebben ze al wat slijtage, waardoor de gebruiksperiode vrij onbeduidend zal zijn. Wat hout betreft, het is helemaal niet duurzaam, dus in de meeste gevallen is het dwaas om te rekenen op zijn langdurige werking.

service

Het is logisch om aan te nemen dat tijdig onderhoud van de fundering een sleutelrol kan spelen bij het uitbreiden van de werking. Door bijvoorbeeld tijdig defecten te identificeren, kunt u meer te weten komen over de problemen waarmee de structuur te kampen heeft en snel maatregelen nemen om deze te elimineren. Het verschijnen van scheuren in de betonconstructie houdt in dat ze worden gereinigd en onmiddellijk worden gerepareerd, maar als het scheuren te vroeg optreedt, moet u zorgvuldig zoeken naar de reden waarom dit gebeurt, met de nadruk op algemene oorzaken van vervorming.

Het moet ook duidelijk zijn dat de fundering een functionele, maar meestal de binnenkant van het gebouw is. Waar mogelijk is het de moeite waard om een ​​beschermende afwerking te gebruiken, omdat ze dan de hele last van zichzelf zal nemen en het vervangen ervan veel gemakkelijker is dan het volledig herstellen van de hele fundering.

  Het is duidelijk dat een aanzienlijk deel van de fundering onzichtbaar blijft, ondergronds gelegen, maar in ieder geval kan het zichtbare deel buiten worden geverfd met waterafstotende verf om het te beschermen tegen de negatieve effecten van neerslag. Een duurzaam alternatief voor zowel buiten als binnen kan waterdicht gips zijn.

  Voor een grotere duurzaamheid van een dergelijke reparatie en verhoogde bescherming van hetzelfde hout tegen ongedierte, kan hetzelfde wapeningsnet worden gebruikt, dat tijdens de renovatie opnieuw op de fundering wordt gelegd en wordt besmeurd met een nieuwe laag pleister. In sommige gevallen, als gevolg van de algemene vervorming van de fundering of onjuiste bevestiging, buigt het oude versterkende netwerk weg en scheurt het weg van de structuur en steekt de beschermende afwerkingslaag door - in dit geval is het noodzakelijk om de uitstekende en uitstekende uiteinden onmiddellijk uit te snijden en de opening te sluiten.

  Door de onderstaande video te bekijken, leer je wat de soorten funderingen en hun eigenschappen zijn.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer