UWB foundation: innovatieve oplossingen voor woningen

De constructie van elk gebouw begint met de installatie van de fundering, die niet alleen een betrouwbare basis is voor de constructie, maar ook de duurzaamheid van de constructie garandeert. Tot op heden zijn er vele soorten van dergelijke bases, maar de basis met het gebruik van geïsoleerde Zweedse platen (USW) is erg populair bij ontwikkelaars. Dit materiaal is gemaakt volgens moderne technologieën, maakt het mogelijk om te besparen op de kosten en tijd van de constructie en is ook een uitstekende warmte-isolator.

Wat is het?

UWB-foundation is een monolithische basis, opgebouwd uit Zweedse platen, met isolatie door het hele gebied en de omtrek van de zool. Deze fundering is een afgewerkte ondervloer voor de eerste verdieping, naast communicatie kunt u ook een verwarmingssysteem inbedden.

Legplaten presteren oppervlakkig, omdat ze hoogwaardige isolatie bevatten - polystyreenschuim, dat op betrouwbare wijze de bodem van de bodem beschermt tegen bevriezing. Bovendien bevat het bouwmateriaal deeltjes grafiet, waardoor de platen duurzaam zijn en bestand zijn tegen stroombelastingen en blootstelling aan zonlicht. Het is ook vermeldenswaard dat UWB stichting nooit krimpt - dit is erg belangrijk bij het bouwen van gebouwen in gebieden met problematische bodem.

Zweedse platen verschillen van conventionele meerlaagse structuren doordat ze de kosten van de funderingsconstructie aanzienlijk verminderen. Dergelijke elementen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt in huizen die zijn gelegen in gebieden met barre klimatologische omstandigheden, waar er een lage temperatuur en bodemvocht is in de lente en de herfst, omdat deze stichtingen bestand zijn tegen vorst en de structuur tegen warmteverlies beschermen.

Ze zijn ook ideaal voor gebouwen waarin onconventionele verwarming is gepland met behulp van waterverwarming. Warmtelijnen worden direct in de platen geïnstalleerd en dragen warmte-energie over van de drager naar het volledige oppervlak van de basis.

Wanneer de constructie op problematische grond wordt uitgevoerd, is dit ook een reden om UWB-technologie te gebruiken. Dankzij de meerlaagse constructie, die extra is versterkt met duurzame versterking en bedekt met beton, is de fundering betrouwbaar en kunt u huizen op de grond bouwen met een hoge concentratie aan turf, klei en zand.

Voor de constructie van gebouwen met meerdere verdiepingen waarvan de hoogte meer dan 9 m bedraagt, zijn deze platen ook een onmisbaar element. UWP-platen zorgen voor stabiliteit aan de kaders, maar versterken ook blokhutten en holle paneelstructuren.

Voors en tegens

UWB-foundation wordt veel gebruikt in de moderne bouw, omdat het, in tegenstelling tot andere soorten bases, een budgetoptie is en veel voordelen biedt. De voordelen van dit ontwerp zijn bijvoorbeeld de minimale installatietijd - volledige installatie van de platen wordt in de regel binnen twee weken uitgevoerd.

Ook heeft dit materiaal een goede thermische isolatie, omdat dankzij polystyreenschuim, dat deel uitmaakt van het materiaal, het bevriezen van de grond onder de funderingsbasis wordt geëlimineerd, waardoor het risico van verzakking en grondsterkte wordt verminderd.Bovendien hebben de verwarmingskosten van het gebouw aanzienlijk verlaagd.

Het oppervlak van de UFF is een kant-en-klare ruwe vloer, waarop u onmiddellijk keramische tegels kunt leggen zonder vooraf uitgelijnd te zijn. Dit verschil maakt het mogelijk om tijd te besparen bij het afwerken.

Het materiaal heeft een hoge druksterkte en weerstand tegen vocht, dus dit type fundering is duurzaam en kan betrouwbaar tientallen jaren meegaan, met behoud van de oorspronkelijke kenmerken. Tijdens de constructie van de Zweedse platen, is het ook belangrijk om hun nadelen te overwegen:

 • Het grootste deel van de communicatie vindt plaats in de stichting, wat betekent dat ze indien nodig kunnen worden vervangen. Het zal moeilijk zijn om dit te doen, aangezien toegang daartoe onmogelijk is;
 • USP-platen worden niet aanbevolen voor de bouw van zware gebouwen en gebouwen met meerdere verdiepingen - de technologie van hun installatie is alleen bedoeld voor kleine gebouwen;
 • Een dergelijke basis biedt niet de mogelijkheid om projecten uit te voeren voor huizen met een kelder.

inrichting

Zoals elk bouwmateriaal heeft de Zweedse plaat zijn eigen kenmerken van het apparaat. De basis is monolithisch,vervaardigd volgens de nieuwste productietechnologieën en bestaat uit de volgende lagen:

 • betonnen dekvloer;
 • verwarmingssystemen;
 • afsluiters;
 • thermische isolatie;
 • grind;
 • bouwzand;
 • geotextiel;
 • grondlaag;
 • afvoersysteem.

Daarom kunnen we dat zeggen De Zweedse plaat is een uniek type basis met een specifieke structuur die tegelijkertijd waterdichtheid, isolatie en een verwarmingssysteem combineert. Zo'n universele "taart" maakt het niet alleen mogelijk om snel gebouwen te bouwen, maar houdt ook de warmte goed vast, waardoor er meer comfort is in de kamers. Voor thermische isolatie worden vellen geëxpandeerd polystyreen gebruikt, waardoor de ondergrond geïsoleerd is. De wapening is gemaakt van stalen staven met een diameter van 12 tot 14 mm - ze versterken het frame van het gebouw en beschermen de vloer tegen scheuren.

Dankzij deze structuur is de UWB-stichting, net als zijn Finse tegenhanger, ideaal om een ​​huis te bouwen waar u geen strookfundering of fundering op palen kunt gebruiken. Bovendien wordt voor dit type constructie gekenmerkt door integriteit, waardoor de fundering niet wordt vernietigd onder invloed van lage temperatuur en vocht.

berekening

De installatie van Zweedse platen moet beginnen met voorlopige berekeningen, rekening houdend met de kenmerken van de bodem, de belasting van de structuur en het effect van neerslag. Daarom is het in de eerste plaats noodzakelijk om het type bodem op het perceel te bepalen waar de bouw gepland is. Bovendien, het bestuderen van het niveau van plaatsing van grondwater en de diepte van het bevriezen van lagen van de aarde. De hoofdtaak van de berekeningen is het opstellen van het ontwerp, dat de dikte van de funderingslagen aangeeft.

Voor de juiste berekening worden de volgende gegevens genomen:

 • totale oppervlakte van de basis;
 • USP-perimeter;
 • hoogte en lengte van de steunribben;
 • zand kussen dikte;
 • volume en massa beton.

De kosten voor het installeren van Zweedse platen kunnen verschillen, omdat dit afhankelijk is van de grootte van het gebouw, evenals de kenmerken van de constructie van afvalwater en waterleidingen.

Bouwtechnologie

UWB-foundation wordt veel gebruikt in de moderne bouw, het heeft vele voordelen en kan eenvoudig met uw eigen handen worden geïnstalleerd. Aangezien de Zweedse platen in hun ontwerp hoogwaardige isolatie hebben, blijkt de basis van het gebouw warm en vereist geen extra isolatie-installatie, wat niet alleen de werktijd, maar ook de financiën bespaart. Om dit type fundering onafhankelijk uit te voeren, is het noodzakelijk om consequent bepaalde stadia van het werk uit te voeren.

 • Voorbereiding van het land. In het geval dat een gebouw is gebouwd op een kwetsbare bodem, moet het worden ontdaan van turf- en kleilagen of eenvoudigweg worden bedekt met een dikke laag middelgroot zand. Bovendien moet de fundering strikt horizontaal worden geplaatst. De dikte wordt berekend rekening houdend met de dikte van het zandkussen en isolatie en kan niet minder zijn dan 40 cm. De bodem van de basis is bedekt met zand en gelijkmatig verdeeld, elke laag is zorgvuldig geramd.
 • Installatie van drainagesysteem. Een geul wordt langs de omtrek van de uitgegraven put gemaakt en er wordt een flexibele buis in gelegd. Voordat de buis wordt gelegd, moeten de wanden en de bodem van de greppel bedekt zijn met geotextiel met een overlap van 15 cm - dit materiaal zorgt voor een goede afwatering en verstevigt de grond. Daarna wordt het opvullen uitgevoerd, waarbij strikt wordt vastgehouden aan de afmetingen die in het project zijn gespecificeerd. Gevulde en geramde zandlaag moet met water worden gegoten.
 • Het leggen van technische communicatie. Alle rioolsystemen worden direct op zandbasis geplaatst, ze worden tijdelijk vastgezet met klemmen en fittingen. De uiteinden van buizen en kabels worden naar de oppervlakte gebracht.
 • De constructie van het houten frame. Van een gesneden bord op de omtrek van de basis regelen ze een frame. Om dit te doen, eerst het rek opzetten en vervolgens met schroeven de planken bevestigen. Om het frame duurzaam te maken, wordt aanbevolen om het frame extra te versterken met beugels.
 • Backfilling puin. Middelgrote steenslag is zeer geschikt voor dit type fundering. De laag materiaal moet gelijkmatig over het hele werkgebied worden verdeeld, de dikte mag niet minder dan 10 cm zijn.
 • Installatie van isolatie. Als isolator gebruikte platen gemaakt van geëxtrudeerd polystyreenschuim. Verwarmen moet zowel horizontaal als verticaal worden uitgevoerd. De dikte van de isolatie is in de regel 100 mm. Isolatie stevig aangedrukt op het oppervlak van het houten frame en de bekisting. Om de verplaatsing van de platen tijdens de installatie te voorkomen, worden deze met behulp van schroeven bevestigd en worden kleine gaten gemaakt in de delen van de communicatieuitgang.
 • Versterking. Dit soort werk wordt in twee fasen uitgevoerd: eerst wordt de roostering van het frame versterkt en vervolgens het vlak van de Zweedse plaat zelf. Het resultaat is een verstevigingskooi gemaakt van stangen onderling verbonden door breiring.Om de isolatie niet te beschadigen, is het wenselijk om het frame afzonderlijk te monteren en vervolgens in afgewerkte vorm te leggen. Bovendien is er over het hele gebied van de basis een wapeningsnet van staven met een diameter van minstens 10 mm en een celgrootte van 15 × 15 cm.
 • Opstelling van vloerverwarmingssysteem. De installatietechniek van UShP-foundation voorziet in de installatie van een verwarmde vloer rechtstreeks in de basisplaat. Hierdoor heeft de eerste verdieping van het gebouw geen extra verwarming nodig. Volgens het ontwerp van de buis wordt geplaatst op het wapeningsnet en bevestigd op nylon klemmen. Wat de verzamelaar betreft, deze is aangebracht in de hoogte van het basiskussen zoals aangegeven in de tekeningen. Op plaatsen waar leidingen naar de collector zullen stijgen, wordt extra gegolfde bescherming aangebracht.
 • Beton gieten. Het proces van betonneren kan alleen worden gestart in het geval dat alle bovenstaande stappen zijn voltooid. Betonmerk wordt geselecteerd in overeenstemming met het bouwproject. Om het gieten te vereenvoudigen, kan een speciale betonpomp of een betonmixer worden gebruikt. De oplossing wordt gelijkmatig over het hele souterrain verdeeld, zodat moeilijk bereikbare plaatsen niet leeg raken.Beton wordt aanbevolen om svezheprigotovlenny te gebruiken, aan het einde van de schenkwerkzaamheden, bevochtigd met water en behandeld met een primer.

Samenvattend kunnen we stellen dat de installatie van UWB-foundation niet bijzonder moeilijk is, maar om ervoor te zorgen dat de stichting sterk en betrouwbaar is, moet elk van de bovenstaande stappen strikt worden uitgevoerd volgens de technologie en niet vergeten kwaliteitscontrole uit te voeren.

Als alle bouwnormen in acht worden genomen, zal de fundering van UWB een warme en sterke steun voor het huis worden.

tips

Onlangs, bij de bouw van nieuwe gebouwen, proberen ze innovatieve technologieën toe te passen - dit betreft niet alleen de constructie van het raamwerk, maar ook de basis. De meeste ontwikkelaars kiezen Zweedse panels om de basis te installeren, omdat ze uitstekende prestaties hebben en positieve recensies hebben. Het opzetten van een dergelijke stichting, is het de moeite waard enkele van de aanbevelingen van experts te overwegen.

 • Om te beginnen met werken is het noodzakelijk met design. Hiervoor wordt het bouwplan bepaald, het materiaal voor het dak en de wanden gekozen, omdat de belasting op de fundering afhankelijk is van deze indicatoren.Het is ook belangrijk om de breedte van de fundering onder de dragende muren te berekenen. Het beste is om het ontwerp toe te vertrouwen aan ervaren professionals, maar als je persoonlijke vaardigheden hebt, dan kun je het zelf aan.
 • Tijdens de installatie is het belangrijk om aandacht te besteden aan de juiste plaatsing van de platen, vooral in die gevallen waarin het materiaal geen rechthoekige maar complexe geometrie heeft.

Hoe kleiner het aantal verbindingen in de basis, hoe minder kans op lekkage. Daarom is het ideaal de optie waarbij er geen verbindingen onder de plaat zijn.

 • Om de kosten van de daaropvolgende decoratie van het gebouw klein te houden, moet het oppervlak van de toekomstige platen vooraf worden uitgelijnd.
 • De dikte van de Zweedse platen wordt voor elk project individueel bepaald, omdat deze rechtstreeks afhankelijk is van de belastingen.
 • Een belangrijk punt bij het leggen van de UWB-fundering is de plaatsing van het afwateringssysteem. Als het wordt uitgevoerd met fouten, kunnen er problemen zijn met de verwijdering van grondwater.
 • Bij het installeren van de buizen in de fundering, is het noodzakelijk om meerdere extra kanalen en kabels te leggen. Ze zullen nuttig zijn voor het geval u in de toekomst een nieuw communicatiesysteem moet bouwen.
 • Nadat u een warme vloer hebt geplaatst voordat u beton giet, moet u de kwaliteit van de verwarming controleren. Hiertoe worden de pijpen met water gevuld en wordt het krimpen uitgevoerd. Als de verzegeling verbroken is, verschijnt er een lek dat moet worden verholpen. De druk in het systeem van warme vloeren moet in het bereik van 2,5-3 atm liggen.
 • Na het storten van het beton wordt de tijd gegeven om de fundering te laten stollen. In de regel duurt het niet meer dan een week. Doorgaan naar de verdere constructie is alleen mogelijk in het geval dat het oppervlak duurzaam wordt. In het hete seizoen is het aan te bevelen om het beton nat te maken en het af te dekken met een film.
 • Voor het betonneren van de basislaag is het het beste om betonmerk M300 te kiezen - het garandeert een solide basis.
 • De basis bij voltooiing van het werk kan met elk materiaal worden afgewerkt, maar het ontwerp ziet eruit als een kunststeen.
 • Je kunt dit type fundering niet gebruiken voor de bouw van huizen boven twee verdiepingen.
 • Voor het schikken van de fundering is het niet nodig om een ​​diepe put te graven - het is voldoende om een ​​kuil van 40-50 cm diep te maken. Het is raadzaam om een ​​voorbereide put met chemicaliën te behandelen - dit zal de groei van vegetatie tegenhouden.

Isolatieplaten moeten verspringend worden gelegd, anders zullen de gecombineerde voegen de indruk wekken dat ze koud zijn.

Hoe je de UWB-basis legt, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer