Kelderconstructietechniek met kelder

In sommige gevallen missen huiseigenaren de faciliteiten die zich aan de oppervlakte bevinden. Dit probleem lijkt eenvoudig te worden opgelost door een kelder te organiseren. Maar het is belangrijk om te overwegen dat elk geval een aanpassing van de fundering van het huis vereist.

Speciale functies

De kelder met de kelder gaat onvermijdelijk duurder en gecompliceerder dan een eenvoudige analoge. Het volume grondwerken neemt toe, het verbruik van bouwmaterialen neemt toe. Er moet meer aandacht worden besteed aan de preventie van waterpenetratie en condensatie. Ter informatie: de fundamenten die voor de kelder zijn ontworpen, ongeacht de eigenschappen van de bodem en de ernst van het gebouw, zijn diep.

De berekeningen houden rekening met de mate van staan ​​van het grondwater en de kenmerken van het land op een bepaalde plaats.

types

Voordat je een kelder in het huis gaat maken, moet je omgaan met het uiterlijk van de onderliggende fundering. Maak meestal het basislint. De definitieve keuze wordt gemaakt na het bestuderen van de mechanische en deinende eigenschappen van de grond.

Belangrijk: de tape kan niet alleen monolithisch zijn, maar ook het nationale team bij uitvoering.

Door kant-en-klare blokken radicaal te gebruiken, bespaart u tijd en hoeft u niet bang te zijn voor de slechte kwaliteit van het werk. Monolithische linten worden noodzakelijkerwijs gevormd met bekisting, en het is noodzakelijk om er in één keer strikt beton in te storten.

In elk geval wordt de behoefte aan mortel en andere materialen verduidelijkt door speciale berekeningen. Zorg ervoor dat u de bouwplaats markeert om problemen te voorkomen. De funderingsput onder de tape is zo gelijkmatig mogelijk gemaakt en onderaan liggen lagen puin en zand, die grondig moeten worden geramd. Voor bekistingen zijn duurzame houten planken met een minimale dikte van 25 mm toegestaan. De tape wordt meestal versterkt met metalen staven met een doorsnede van 1,2 - 1,6 cm.

Het is noodzakelijk om te voorkomen dat de frame-elementen uit de fundering gaan. En in het ideale geval moeten de uiteinden ongeveer 30 mm worden begraven. Bijzondere aandacht wordt besteed aan het verstevigen van de hoeken en de laagste punten. Waterproofing tapes produceerden bitumen, dakleer of modernere materialen. De stripfundering kan zelfs worden gebruikt voor een kelder met een kelder.

Met deze oplossing kunt u voedsel besparen en andere bederfelijke zaken, ongeacht de beschikbaarheid van elektriciteit, in elk seizoen van het jaar. Zelfs als de koelkast kapot gaat, kan de kelder helpen. En alleen de tapebasis is het best geschikt voor dit doel. Als de fundering is gemaakt met behulp van plaktechnologie, moet je de kelder volledig verlaten of uitrusten buiten het hoofdgebouw.

In elk geval moet een soort van structuur boven de kelders worden aangebracht, dit zal toelaten de ventilatie te verbeteren en de droogefficiëntie te verhogen.

Een eenvoudige kelder (zonder kelder) kan worden gebouwd op een monolithische plaat. Deze praktijk is het meest geschikt voor gecompliceerde bodems, dat wil zeggen:

 • deinende;
 • verzakking;
 • actief samendrukbaar enzovoort.

Het klassieke plaatpatroon vereist dat de fundering dieper wordt dan dat deze door de grond vriest. In de zwevende versie van de berg wordt gemaakt op 0,6-0,8 m onder het oppervlak van de aarde, ongeacht de bevriezing. De put zal 2 m meer moeten graven dan de geschatte plaat in alle richtingen. Als je deze plek hebt gereserveerd, is het veel eenvoudiger om basiswerk uit te voeren. De bodem van de put is nodig om voorzichtig op te tampelen.

Nadat u het kussen hebt opgevuld, gaat u door met het vormen van funderingen, dat wil zeggen, dekvloeren met een dikte van 4 cm. Het betonneren gebeurt eigenlijk met zandbeton M300. Verpletterde stenen moeten worden besproeid met delen van deze oplossing, en niet allemaal tegelijk, de enige manier om een ​​soort "korst" te krijgen. Wanneer de pre-chape wordt gevormd, kunt u waterdicht maken. Gebruik hiervoor voornamelijk gerolde materialen op bitumenbasis.

Een alternatief voor de beschreven oplossingen is het stichten van een basementkelder van FBS-blokken. Dit ontwerp heeft drie voordelen:

 • vergroot de bruikbare oppervlakte van het huis;
 • maakt het gebouw stabieler;
 • verhoogt de energie-efficiëntie, omdat de muren van de ondergrondse ruimte zijn geïsoleerd.

Funderingsblokken verschillen en passen zich aan de grootte van gebouwen aan. Maar volgens deskundigen is het het gemakkelijkst om de grootste producten te gebruiken, en alle anderen kunnen het beste als extra onderdelen worden gebruikt. Feit is dat geen enkele berekening en zorgvuldige voorbereiding het mogelijk maken om het ontstaan ​​van lege ruimtes en een tekort aan lengte te voorkomen. FBS wordt gekenmerkt door perfecte veiligheid voor de menselijke gezondheid en het milieu. Dit materiaal zal zich niet ophopen in schimmels en zal niet worden beïnvloed door microbiële kolonies.

Wat betreft de tekortkomingen van FBS, is het de moeite waard om te onthouden over hun hoge prijs. Vanwege de afwezigheid van fittingen is de bouwprijs echter 1 cu. m is nog steeds minder dan bij het gebruik van massieve platen. Nog ernstiger is het feit dat de voegen niet 100% verzegeld kunnen worden. Bulkfunderingsopties worden veel beter verdragen door contact met grondwater en met waterverzadigde bodems. Het is ook belangrijk om te onthouden dat FBS zwaar, normaal is om met hen samen te werken zonder de hulp van autokranen en getrainde installateurs is onmogelijk.

In sommige gevallen worden kelders geplaatst in een verdieping onder de basis van de kelder. Dit gebeurt als de kelder niet oorspronkelijk was uitgerust, maar toen werd het noodzakelijk. Dit kan alleen worden gedaan als u tapes of heipalen gebruikt. Onder de plaat gaan is strikt onaanvaardbaar. Dit kan zelfs resulteren in de vernietiging van een volledig huis of een andere structuur.

Het is erg moeilijk om een ​​inkeping onder de kelder onder de fundering te maken. Het zal nodig zijn om aanzienlijke hoeveelheden aarde te verwijderen en de zool te versterken. Bovendien moet u een zandvulling maken voor toekomstige vloeren, er beton in gieten, de muren afsnijden, de bedrading strekken en elektrische apparaten installeren. Volgens de statistieken kost het bouwen van een kelder in een reeds geëxploiteerd huis twee keer zoveel als het bouwen op hetzelfde moment als een woning (en dit is ook de minimale schatting).

Het is voorlopig aanbevolen om in te schatten hoe diep het vocht in de grond is; controle wordt uitgevoerd door gaten te graven in de heetste dag van het jaar.

De opmaak voor de toekomstige kelder wordt aangepast voor de dikte van de buitenmuren. De meeste kelders zijn gemaakt in het formaat 2x3x2 m - meer serieuze afmetingen zijn niet altijd nodig. Het zal nodig zijn om de dekvloer te demonteren in overeenstemming met de opmaak en dan pas de graafwerkzaamheden uit te voeren.De wanden moeten worden afgedekt met dubbellaagse waterdichting op basis van elk rolmateriaal.

Bij betonneren is het toegestaan ​​zowel afneembare als eendelige bekisting te gebruiken.

In de echte bouwpraktijk wordt vaak een gecombineerde fundering gevonden in plaats van een strakke tape, plak of paalfundering. Er zijn verschillende schema's om het te maken:

 • plaats een blokconstructie op een monolithisch kussen;
 • in plaats van de grille, bind de palen vast met hoog geplaatste tape;
 • leg stenen of blokken tussen de pilaren;
 • om een ​​steunplaat op de stapel te maken (in plaats van de gebruikelijke zanderige vloer).

De vorming van een laag monolithisch gewapend beton rond de omtrek van de fundering, gemaakt van stukdelen, stelt u in staat de betrouwbaarheid van de constructie te garanderen en de verschillende onderdelen te combineren. De combinatie van tape en pilaren maakt het mogelijk om de ondersteuning van de tape-basis te versterken. Voor zwakke bodems of voor grond die vatbaar is voor deining, is dit de beste optie. Uiteindelijk zal het zelfs blijken om een ​​zwaar huis te bouwen op een perceel met een ruwe beweging van de grond horizontaal. De gecreëerde belasting wordt gelijkmatig verdeeld, inclusief complexe zaken zoals het bouwen op de hellingen.

Belangrijk: de combinatie van verschillende soorten funderingen onder één gebouw moet worden goedgekeurd door professionals.

Pogingen om onafhankelijk informatie te verzamelen maken waarschijnlijk niet de juiste beslissing. En in het beste geval krijg je onnodige vertragingen in de bouw, overmatige grondverzet en andere extra kosten. Afzonderlijke misrekeningen kunnen zelfs het leven van het huis verkorten en zelfs tot zijn voortijdige vernietiging leiden. Als de kenmerken van de samengevoegde blokken niet worden gecombineerd, zijn er soms scheuren tussen beide.

De kolomvormige fundering onder het woonhuis trekt de aandacht van ontwikkelaars met minimale kosten, gemak en gebrek aan speciale vereisten voor de ervaring van bouwers. De sterkste en meest stabiele pilaren zijn structuren op basis van monolithisch gewapend beton. Alleen zij moeten worden gebruikt waar het slepen van de grond wordt verergerd door hoogstaand grondwater. Meestal is het gebruikelijk om pijlers in de hoeken te plaatsen, op de kruispunten van de muren tussen zichzelf en met de muren.

Er wordt extra verstevigd als de tussenruimte bij het plaatsen van steunen in overeenstemming met de basisregel meer dan 3 m bedraagt.Bij het bouwen van een zwaar huis is het nodig om de steunen bij elkaar te brengen, maar je moet ze niet dichter dan 1 m bij elkaar plaatsen, dit zal alleen onnodige kosten creëren zonder voldoende terugstootkracht. Omdat de dwarsbalk, die de waarschijnlijk ongelijkmatige krimp doven, de grille en tape met een geringe diepte kan gebruiken.

De bouw in dergelijke formaten en het gebruik van funderingsblokken put niet uit de mogelijkheden om een ​​kelder onder een huis met een kelder te maken. We moeten nog steeds nadenken over de paalfundering, die in sommige situaties een ideale keuze voor ontwikkelaars blijkt te zijn. Een dergelijke oplossing wordt aanbevolen als bij het verder gaan in de diepte de grond alleen maar verzwakt in plaats van de verwachte uitharding.

Een sloot van tientallen meters onder een eigen huis graven is onpraktisch, waarbij het nauwkeuriger is om alleen stapels te gebruiken. Ze worden actief gebruikt op zwakke bodems:

 • rijk aan humus en turf;
 • als löss;
 • drijfzand;
 • plastic leem.

Maar in zeer dichte grond zijn paalstructuren ook nuttig. Ze verminderen de complexiteit van het werk en de noodzaak om de fundering te betonneren. Nu zijn er veel soorten stapels en modi van hun toepassing.Om onnodige problemen te voorkomen, kunt u het beste met experts overleggen. Zonder overleg is het echter duidelijk dat het hout in geval van nood moet worden achtergelaten. Zelfs bij een vaste behandeling met beschermende geneesmiddelen, dient het te weinig.

Staalproducten van groot formaat kunnen niet zonder kranen worden gemonteerd.

In elk geval moet u geld uitgeven aan een zorgvuldige anti-corrosiebehandeling. Het is noodzakelijk om rekening te houden met de gestegen kosten van het metaal. Versterkte betonconstructies worden als de beste keuze beschouwd. Je kunt ze op de bouwplaats zelf maken, als er een geschikt hulpmiddel en minimale vaardigheden zijn. Nadat u de stapels gewapend beton volgens alle regels hebt gemaakt, kunt u verwachten dat ze minstens 100 jaar meegaan.

Hoe bouw je met je eigen handen?

De bouwtechniek voor stap-voor-stap instructies na het graven van de put is:

 • opvulling van grind en zand;
 • cementdekvloer morsen;
 • water bescherming;
 • de basis vormen voor de stichting;
 • voorbereiding van de afwatering (bij bovengronds grondwater);
 • kelderverdieping overlappen met extra waterdichtheid.

Zelfstandig werk is goed omdat het helpt om geld te besparen op de salarissen van professionals.Maar eerst moet je alles grondig berekenen. Als een of ander werk handmatig en met behulp van speciale apparatuur kan worden gedaan, is het beter om de gemechaniseerde versie te verkiezen. Kosten voor de betaling van apparatuur of hulp van meesters zullen snel worden gerechtvaardigd door een aanzienlijke kwaliteitsverbetering. Het is raadzaam om werkzaamheden met cementgieten in één werkdag uit te voeren, anders zullen de sterkte-eigenschappen niet bevredigend zijn.

Belangrijk: de fundering met de kelder zal niet kunnen bouwen zonder grootschalige grondwerken. En omdat de volgorde van vrachtwagens voor het verwijderen van teruggetrokken grond in elk geval noodzakelijk is.

Nadat de graafmachine zijn werk heeft voltooid, moeten de bodem en de wanden van de put worden gecomprimeerd door aanstampen. Het is noodzakelijk om de muren en de vloer in de kelder te berekenen, alleen dan zal het van binnen en van buiten van hoge kwaliteit zijn. Degenen die dergelijke structuren bouwen zonder berekeningen verkeren in een verliezende positie.

Houd bij het berekenen rekening met:

 • of de versterking van de muur in de fundering wordt gelegd;
 • of de vulgrond naar de top van de muur wordt gebracht;
 • hoe de overlapping is gemaakt;
 • Zijn technische en geologische omstandigheden moeilijk tijdens de bouw?
 • welke factoren zijn geldig in het gebied.

In de meeste gevallen wordt de kelder niet alleen gebruikt om blanks voor de winter op te slaan. En dit betekent dat ze niet alleen de muren en de vloer moeten installeren, maar ook goed moeten worden geïsoleerd. Dit is vooral belangrijk wanneer extra woon- of werkruimte wordt georganiseerd. Aanvullen kan alleen met materialen die niet geneigd zijn te deinzen. In elke warme kelder maken ze warmte-isolatie van basen, hiervoor gebruiken ze materialen met een wateropname van nul, die hun eigenschappen behouden, zelfs als ze bevochtigd zijn.

Meestal wordt het aanbevolen om extrusieschuimen te gebruiken. Platen worden geïsoleerd door het materiaal tussen de lagers op de dragende delen aan te brengen. Isolatielaag wordt voorafgegaan door bescherming tegen nat worden. Boven de isolatie wordt een dampscherm gevormd dat blootstelling aan waterdamp in de lucht voorkomt. Het materiaal van deze barrière wordt geplaatst met een raid van rollen van ten minste 10 cm.

Zelfs de warmste basis van het huis kan de taak niet aan. Het is een feit dat na het gieten van de band de versterking natuurlijk moet worden gemaakt. Alleen deze benadering garandeert een normale mechanische sterkte.De scheuren die verschijnen moeten onmiddellijk worden verzadigd met een oplossing en worden aangehaald met stroken metaal.

Bijna altijd stopt deze techniek de verdere vernietiging van het materiaal.

tips

Wanneer een fundering onder een landhuis wordt gebouwd, is het wenselijk om een ​​enkele basis voor het hele gebouw te vormen. Als er bijvoorbeeld een kelder is in het ene gedeelte en een band in een ander deel, zal het simpelweg in de lucht zakken. Al snel zal dit ontwerp breken. De optimale betonnen muur voor de thuiskelder heeft een dikte van 0,4-0,5 m. Er is geen speciale behoefte aan het bouwen van een bovendorpel in de kelder.

Over het bouwen van een fundering voor een huis met een kelder, zie hieronder.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer