Subtiliteiten voor het berekenen van het verbruik van beton op de fundering

Een huis bouwen begint altijd met het bouwen van een solide basis. De betrouwbaarheid en duurzaamheid van het toekomstige huis hangt af van hoe goed het is gebouwd en ondergelopen. De juistheid van de berekeningen zal tijd en geld besparen. In dit artikel wordt besproken hoe het beton op de fundering wordt berekend en op basis waarvan de berekeningen afhankelijk zijn.

Speciale functies

Er zijn drie soorten funderingen te onderscheiden voor de bouw:

 • lint - een strook beton onder alle dragende wanden, met inbegrip van ijzeren hulpstukken, zand, grind en cement van een kwaliteit die niet kleiner is dan M200;
 • monolithische plaat - ondiepe diepplaat, gelijk aan het gehele gebied van het gebouw;
 • zuilvormig - Het ondersteuningssysteem van de pilaren, gebruikt bij de bouw van kleine gebouwen zonder kelder, met de palen geplaatst rond de omtrek met een interval van maximaal twee meter.

De naam van de tape-foundation kreeg zijn naam vanwege het uiterlijk en design. De tapestichting is aangebracht rond de omtrek van het hele huis, inclusief de binnenwanden van het lager. Dit ontwerp wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de belasting gelijkmatig over het hele gebied van de basis wordt verdeeld. Zelfs met de zwelling van de grond komt scheefstand op het gebouw niet voor. Bij moerassige grond zal dit type fundering echter niet werken, in dit geval wordt een fundering van het pooltype gebruikt. De tapebasis heeft een relatief grote hoeveelheid werk, evenals een hoog materiaalverbruik.

Vaak wordt dit type fundering met gewapende betonnen vloeren opgetrokken voor bakstenen of stenen gebouwen en in het geval van de kelderverdieping.

Het is vrij eenvoudig, zelfs met de constructie van hun eigen handen. In de aanwezigheid van een kraan, zal de constructie van dit type fundering niet meer dan twee dagen duren en is de inkrimpingstijd veel minder dan die van monolithische fundamenten.

De voordelen van de stripvoet omvatten verschillende kenmerken.

 • Relatief lage kosten.
 • Eenvoudige installatie.
 • Geschikt voor elke laagbouw.
 • Snelheid. De basis voor de bouw van 100 m2 kan in slechts een week met uw eigen handen worden gebouwd.Het ontwerp van de tapebasis wordt beïnvloed door het reliëf van het landperceel, het type grond, de complexiteit en het gewicht van het project, de hoogte van het grondwater en de diepte van het bevriezen van de bodem.

Vóór de bouw moet de structuur van de fundering, de materialen die nodig zijn voor de bouw van de fundering, het legniveau en de technologie van alle installatiewerkzaamheden worden bepaald.

De plaatbasis wordt vanwege de duurzaamheid en betrouwbaarheid gebruikt voor de constructie van stenen en bakstenen huizen.

De gebruikte materialen voor de constructie - speciale platen van gewapend beton en een kussen van puin en zand, gelegd op de bodem van de put voor het gieten. Bij het bouwen is het belangrijk om de belasting van het toekomstige gebouw te berekenen.

De belangrijkste voordelen van dit type fundering: installatiegemak en de mogelijkheid van constructie in elke grondsoort. Nadelen: voor gieten is het noodzakelijk om een ​​ideaal vlak oppervlak te vormen, evenals aanzienlijke uitgaven tijdens de bouw als gevolg van het gebruik van ijzeren versterking en het leggen van de waterdichtingslaag. Het vullen van de vloer van de vloer vindt plaats in lagen van ongeveer 15 cm.

Pijlerstichting - economisch en betrouwbaar voor lichtgewicht gebouwen.

Onder de positieve kenmerken zijn de volgende:

 • Ongeacht het seizoen en de weersomstandigheden, dit type fundering kan eenvoudig met de hand worden gemaakt;
 • betonnen heipalen worden op alle oppervlakken geplaatst, zelfs op steile hellingen;
 • lage materiaalkosten.

Waar hangt het van af?

De belangrijkste vraag in de beginfase is om erachter te komen hoeveel concreet het zal duren om de fundering te fabriceren om geen geld te verspillen en tegelijkertijd om aan alle technologische vereisten te voldoen.

Zoals eerder vermeld, zijn er drie soorten funderingen voor de constructie: strip, plaat en kolom.

Als u een stripfundering voor de constructie kiest, moet u nauwkeurige berekeningen maken van de diepte en breedte, die bestand moeten zijn tegen de massa van het gebouw. De hoeveelheid betonmix hangt af van de lineaire afmetingen van de fundering.

De hak van de tape-basis is minimaal gelijk aan 30x80 cm. Maar het is ook noodzakelijk om te hechten aan de afmeting van de ligatie van de versterkende riem, anders kan de fundering uiteenvallen in verschillende fragmenten onder het gewicht van het huis.

Bij het bouwen van een tape-basis op vaste grond, kan de breedte ervan samenvallen met de breedte van de wanden, dus breiden we de sleuven alleen uit door de dikte van de bekistingsplaten.En op zachte grond blijft er een kleine opening over, ongeveer 10 cm, die aan het einde van de constructie wordt opgevuld met gewoon zand. Een dergelijk kussen laat geen veranderingen in de druk op de ondergrond toe.

Van de kwaliteitsindicatoren van de bodem hangt niet alleen de complexiteit van de constructie af, maar ook de contante kosten.

Rotsachtige of semi-rotsachtige grond bijvoorbeeld, onderscheidt zich door goede draagmogelijkheden, daarom is het mogelijk om elk type fundering daarop te bouwen. Maar zandige, siltige of kleiachtige grond behoort tot het geslacht van sterk deinende, daarom wordt het type basis gekozen op basis van het grondwaterpeil en de diepte van het bevriezen van de grond.

Om het type bodem te bepalen, zijn er verschillende manieren. Het gemakkelijkst is om meerdere kuilen door het hele landperceel te maken en te overwegen de grond te maaien. Houd in gedachten dat de aarde letterlijk een paar meter verderop al volledig andere eigenschappen kan hebben. Vertrouw in geen geval op de studies van buren, want de bodem kan heel verschillend zijn, en dit heeft in de toekomst ernstige gevolgen. Volgens de resultaten van bodemonderzoek van je eigen site, heb je een idee voor jezelf hoe diep de fundering gelegd zal worden.

Even belangrijk is de diepte van het bevriezen van de grond, omdat de grond die onder dit merkteken ligt erg dicht is, maar daarboven is altijd verzadigd met vocht en deze neigt te hechten wanneer het seizoense ontdooien plaatsvindt. Deze eigenschap is ook belangrijk voor de berekeningen van de stripfundering.

Tegenwoordig is het gemakkelijk referentietabellen te vinden voor het verkrijgen van informatie over de diepte van de fundering per regio. U kunt ook contact opnemen met de experts die een project voor u zullen ontwikkelen op basis van gegevens voor uw regio en een bekwame berekening uitvoeren.

Op probleemgronden wordt meestal een massieve monolithische betonplaat gestort. Het verdeelt de belasting gelijkmatig in het geval van bevriezing van de grond, en in geval van zwelling van de grond wordt de monolithische basis opgetild om vervolgens terug te keren naar zijn vroegere toestand onder zijn eigen gewicht.

Het is ook noodzakelijk om de massa van het toekomstige gebouw te bepalen, het geschatte gewicht van meubilair en andere items die in het huis zullen zijn, en ook rekening te houden met de sneeuwbelasting in de winter op het dak van het huis.

formule

Om de benodigde hoeveelheid betonmix te vullen, is het nodig om het volume van de fundering in kubieke meters te weten te komen.

Voor elk type stichting heeft zijn eigen berekeningsmethode.

 1. Belt. De hoogte wordt berekend volgens de volgende formule: diepte van het ondergrondse deel + hoogte van de basis. De standaardbreedte van de fundering is 40 cm, maar vaker wordt deze groter gemaakt afhankelijk van de dikte van de muren van het toekomstige gebouw. Door de hoogte, breedte en lengte van de basis te vermenigvuldigen, verkrijgen we het vereiste volume.
 2. Slab. Als de fundering een monolithische plaat met rechthoekige of vierkante vorm vertegenwoordigt, zijn de berekeningen gelijk: de lengte van het huis x breedte x dikte van het gebouw. Technologische standaardafmetingen van de laagdikte voor gebouwen met één verdieping zijn vanaf 10 cm, huizen met twee verdiepingen met een laag gewicht zijn vanaf 25 cm, voor gebouwen gemaakt van omvangrijke bouwmaterialen 0 cm. Laten we bijvoorbeeld de hoeveelheid beton berekenen die nodig is voor de plaatbasis van een huis van 10x10 m. rekening houdend met de kelder, zal de diepte 1,7 m, breedte 0,5 en totale lengte 62 m zijn. Vermenigvuldig en we krijgen 52,7 kubieke meter, dat wil zeggen ongeveer 53 m3 beton.
 3. Zuilvormige. Het aantal pijlers zal afhangen van het gebied van het hele gebouw. Stel dat je zulke pijlerparameters hebt zoals diameter, hoogte en aantal pilaren. Eerst moet je het oppervlak van de dwarsdoorsnede berekenen: S = 3,14 x R (diameter).Bereken vervolgens het volume beton in kubieke meters van één pilaar, vermenigvuldig hiervoor het oppervlak met de hoogte. Uiteindelijk wordt het resulterende aantal vermenigvuldigd met het aantal kolommen en krijgen we het volume beton dat we nodig hebben voor de constructie van de kolomvormige fundering.

Vergeet niet om de vereiste hoeveelheid cement voor de betonvoorbereiding te berekenen. Om bijvoorbeeld één kubus betonbeton van het merk M300 te produceren, zijn 382 kilogram cement, 700 kilogram zand, steenslag van een kleine fractie tot één ton en ook ongeveer 220 liter water nodig. Dientengevolge hebben we dergelijke verhoudingen (cement, zand, steenslag) voor de vervaardiging van beton M300 = 1.0: 1.7: 3.2.

tips

Installatie en gieten van de fundering - misschien wel het grootste deel van de constructie van een huis of een huisje.

Om alles goed te doen en niet te verwarren in de berekeningen, gebruik het advies van professionals.

 • Uitgraven om sleuven voor stripfunderingen sneller te graven, maar hij houdt zich niet altijd aan de gewenste afmetingen. Ergens kan het iets breder worden, ergens een beetje dieper.
 • Bij het bestellen van beton moet u van tevoren bedenken waar het overschot kan worden gebruikt. U kunt bijvoorbeeld een betonbaan in de tuin maken.
 • Als u het niet alleen aan kunt, kunt u de berekening van de kubieke capaciteit van beton bij deskundigen bestellen.
 • Kolomfundering mag niet worden uitgevoerd met te mobiele of zwak dragende grond.
 • Voor plaatfunderingen is het noodzakelijk om de locatie te voorzien van een afvoersysteem, zodat water in het geval van zware sneeuwsmelten de grond onder de basis niet zal eroderen.
 • Leg bij het berekenen altijd materialen met een marge, anders kan de constructie een dag of zelfs langer stilstaan.
 • U moet de fundering niet laden totdat deze volledig is gestold. Nadat het gieten in de bekisting is geplaatst, vindt op de eerste dag stolling van 30% sterkte plaats. Een week later, ongeveer 70%. Maar volledige, betrouwbare rijping kan niet vroeger dan in een week worden bereikt, rekening houdend met de luchttemperatuur en weersomstandigheden.
 • De technologie van de plakfundering impliceert een correcte correcte markering.
 • Het wordt aanbevolen om op een droge warme dag met beton te vullen.

Om geld te besparen, moet u geen producten van lage kwaliteit nemen, dit kan leiden tot de vernietiging van het huis. Om in de toekomst ernstige gevolgen te voorkomen, is het noodzakelijk om de juiste berekeningen en aankoopmaterialen van binnenlandse beproefde fabrikanten te maken, vergelijkbaar in kwaliteit met buitenlandse fabrikanten.

 • Niet-naleving van de temperatuurinstelling van beton, onnauwkeurige markering van de hoeken van de put kan in de toekomst tot een verstoring van de structuur leiden.
 • Het kussen voor de fundering wordt gelegd van gewassen zand, zonder toevoeging van klei.
 • In dergelijke gronden als leem of klei moet de tape minstens de helft van de diepte van de grond bevriezen.
 • Denk bij het bouwen altijd aan de locatie van de communicatie die het huis binnenkomt en de dikte van de wanden van de rioolbuizen.
 • Speciale aandacht moet worden besteed aan het waterdicht maken van de stripfundering. De minste fout in deze kwestie kan leiden tot de overstroming van de kelder.
 • Gebruik geen gladde staven voor de versterking van het frame, omdat het beton er langs zal glijden.
 • Het is ook noodzakelijk om de geschatte coëfficiënt van de krimp van de betonoplossing te berekenen, aangezien beton tijdens het drogen kleiner wordt.
 • Bij onjuiste berekening en gebruik van versterkte staven tijdens de werking, zal de fundering beginnen in te storten.

Voordat je begint met de bouw, haast je niet. Maak zorgvuldig alle noodzakelijke berekeningen, vraag om hulp aan vrienden die het stadium van de stichting al gepasseerd zijn, maak een actieplan en pas dan aan het werk.

Zie de volgende video voor informatie over het berekenen van de lintfundering voor het huis, wapening en bekisting.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer