Funderingskussens: wat is het en wat is er nodig?

 Funderingskussens: wat is het en wat is er nodig?

De fundering van het gebouw is een van de belangrijkste structurele elementen die verantwoordelijk zijn voor de algehele stabiliteit van de constructie en de duur van de levensduur. De basis van elke constructie ondervindt ernstige gewichts- en trillingsbelastingen, die verband houden met de mobiliteit van de grond, het aantal verdiepingen en de kenmerken van de werking van de constructie. Om de sterkte en duurzaamheid van de constructie te vergroten, wordt een kussen onder de fundering gelegd, waardoor de operationele kenmerken van het object worden vermenigvuldigd.

Speciale functies

Het funderingskussen is een kunstmatige basis,die bovenop de zandafvoerput wordt gelegd en wordt gevormd uit verschillende materialen. Funderingskussen voert verschillende belangrijke functies uit.

  1. Alignment. Deze missie is een van de belangrijkste en is om de gebreken van de funderingsput die ontstaan ​​na het werk van bouwmachines te elimineren. Voor dergelijke doeleinden, meestal gebruikt zandkussen. In het geval van het leggen van de basis van de vullerbasis, is het materiaalkussen geen eerste vereiste: het is genoeg om een ​​betonoplossing te gieten die effectief alle bestaande holtes en holtes vult, en zal afvlakken zonder extra maatregelen te gebruiken.
  2. inverminderde belasting op de grond. Het funderingskussen beschermt de grond tegen beweging en verzakkingen, werkt als een compensator en neemt het gewicht op zich. Door de vorming ervan treedt de vervanging van zwakke en deinende grond op het zand op, waardoor het draagvermogen van de grond aanzienlijk toeneemt en de sterkte van de fundering wordt gewaarborgd.
  3. Drainage-functie. Bij het plaatsen van een kussen van zand met een dikte van 30 cm, is de capillaire permeabiliteit van de grond verstoord.Dit leidt tot de onmogelijkheid om vocht van de grond naar de fundering te brengen, evenals tot het verwijderen van overmatig vocht uit neerslag naar een lager niveau ten opzichte van de fundering.

Technische vereisten

Het apparaat van het funderingskussen wordt gereguleerd door SNiP en GESN, daarom is het bij de opstelling belangrijk om rekening te houden met alle vereisten en normen. Dus, in de bouw van gewapend beton kussens, geleid door GOST 13580, aangenomen in de verre 1985, maar nog steeds niet verloren zijn relevantie. Het document regelt de normen van opstelling en het bereik van betonnen kussens voor de fundamenten van industriële en civiele objecten, wat wijst op de aanwezigheid van zware wanden.

Laagelementen zijn constructies met zwaar beton en stalen wapening.

Dergelijke blokken moeten strikt voldoen aan alle vereisten van GOST en hebben een hoge sterkte, weerstand tegen seismische belastingen, extreem lage temperaturen en corrosie. Het betonnen kussen dat wordt gebruikt in de stripbasis verhoogt de breedte van de steunbasis aanzienlijk, wat op zijn beurt leidt tot een afname van de eenheidsbelasting per oppervlakte-eenheid.Dit stelt ons in staat om de basispad te beschouwen als het belangrijkste structurele element, dat de volledige gewichtsbelasting veronderstelt. Dat is de reden waarom het bij de bouw van de stichting belangrijk is om strikt te voldoen aan alle noodzakelijke normen en standaarden.

types

Funderingskussens kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, waarvan de keuze afhankelijk is van het aantal verdiepingen, bodemomstandigheden, seismiciteit en het doel van de constructie.

zand

Het meest goedkope bouwmateriaal dat wordt gebruikt bij het aanbrengen van kussens voor lichte of houten gebouwen met één verdieping. Met een laagdikte van 25-30 cm beschermt het zand op betrouwbare wijze de bodem van het huis en werkt het als een compensator wanneer de grond krimpt. Op het apparaat van een kussen kan het zowel rivier, als een carrière type zand worden gebruikt. De belangrijkste voordelen van het gebruik van dit goedkope materiaal zijn de beschikbaarheid, het eenvoudige installatieproces, de lage thermische geleidbaarheid, het aanzienlijk verminderen van warmteverlies in een gebouw en hoge verdichtingssnelheden.

Met behulp van een zandlaag kunt u eenvoudig de oneffenheden van de bodem van de put of het landschap elimineren.

De nadelen van zand omvatten de onmogelijkheid van het gebruik ervan bij de constructie van gebouwen met meerdere verdiepingen enindustriële ondernemingen, evenals de irrationaliteit van het gebruik ervan op bodems met een hoge grondwateropslag. In gevallen waarin het niveau van de watervoerende laag onstabiel is en seizoensgebonden schommelingen ondervindt, moet vóór de constructie van het kussen een drainagesysteem worden geïnstalleerd.

Zand en grind

Deze optie is de meest voorkomende voor de vorming van kussens, het wordt veel gebruikt in de bouw van particuliere huizen en huisjes. Zo'n kussen wordt gevormd op zwak dragende grond en moet zorgvuldig worden aangedrukt. Het mengsel moet een middellange korrelstructuur hebben, het gebruik van zandstof of fijn zand is onaanvaardbaar.

Het materiaal wordt gebruikt in gevallen waarin u een betrouwbare basis nodig heeft voor een log of blokhut, uitgerust met een loft of met een groot oppervlak.

steenslag

Vrij duurzaam materiaal, verdeelt de gewichtsbelasting gelijkmatig over het hele oppervlak van de basis. Het wordt gebruikt voor de vorming van hoofdkussens in huizen van niet meer dan twee verdiepingen. Voor de vorming van de steenslaglaag worden zand en grind als hulpcomponenten gebruikt, waarvan de verhouding ten minste 30% van de totale dikte moet zijn.

beton

Het is het duurste en meest betrouwbare materiaal en wordt gebruikt bij de bouw van residentiële gebouwen met meerdere verdiepingen en industriële gebouwen. Het betonnen pad werkt als een compensator voor de reactie van problematische deinende grond en neemt het volledige gewicht van de structuur aan. Betonnen pad is een blok van gewapend beton, gelabeld met FL, wat de funderingsband betekent

De dichtheid van een dergelijk blok is niet minder dan 2,5 t / m3, wat een zeer hoge indicator is en de toegenomen sterkte van de monolithische plaat aangeeft.

grind

Het gebruik van dit materiaal als een kussen bij de constructie van gebouwen met meerdere verdiepingen suggereert de aanwezigheid van grote fractionele elementen in de samenstelling, waarvan de grootte varieert van 2 tot 4 cm.

Elk van de materialen die worden gebruikt om een ​​kussen onder de fundering te maken, heeft unieke technische kenmerken of combineert verschillende eigenschappen die inherent zijn aan de composietcomponenten. Bijvoorbeeld, bij de vorming van de steenslaglaag zijn zand en grind noodzakelijke componenten, zonder welke de werking van het kussen niet compleet zal zijn. Daarom is het bij het kiezen van het juiste materiaal noodzakelijk rekening te houden met de combinatie van alle factoren die de sterkte en duurzaamheid van de fundering beïnvloeden.

inrichting

Installatie van sommige soorten basiskussens kan onafhankelijk worden uitgevoerd zonder het gebruik van dure apparatuur en de betrokkenheid van specialisten. De meest effectieve, maar tegelijkertijd goedkope manier om de tussenlaag te rangschikken, is de installatie van een zand-grindkussen, waarvan de installatietechniek meerdere fasen omvat.

Aanvankelijk moet je een geul graven, waarvan de diepte overeenkomt met het begin van een dichte laag aarde. Dan moet grof rivierzand in de voorbereide gracht worden gegoten. Slapen moet in kleine porties worden gedaan, waarbij geleidelijk uniforme lagen van 15 cm dik worden gevormd en afwisselend worden afgestoten en gestampt.

Tussen de lagen zand gestapelde lagen grind. Hun dikte kan variëren van 5 tot 25 cm en is afhankelijk van het type grond en de hoogte van het huis. Een kussen van zand en grind wordt aanbevolen om onder het hele gebouw uit te rusten: dit zorgt voor een gelijkmatige krimp van het gebouw en voorkomt scheuren aan de muren. De breedte van het kussen moet 30 cm voorbij de basis uitsteken.

Een belangrijke voorwaarde voor het aanbrengen van dit type laag is bijzonder voorzichtig aanstampen van elke laag.De dichtheid van de vers gestorte basis voor de fundering moet 1,6 g / cm3 zijn in verhouding tot de dichtheid van de grond.

Er moet zorgvuldig worden gelet op de keuze van zand. In zijn samenstelling mag niet worden afgewisseld met klei, anders kan dit leiden tot zwelling van het kussen in contact met vocht.

Evenzo is het apparaat gemaakt van kussens uit puin. In dit geval zijn de twee onderste lagen zand en grind, waarop een laag gemalen steen met een dikte van 25 tot 30 cm bovenop wordt gegoten. De horizontale positie van de gelegde laag moet worden gecontroleerd met behulp van een gebouwniveau. De afmetingen van het kussen moeten 50 cm groter zijn dan de afmetingen van de ondergrond.

De indeling van een zandkussen is vrij eenvoudig. Voor de installatie moet u eerst een opmaak maken en de grond op de gewenste diepte verwijderen. Vervolgens moet u onderaan de afgegraven greppel een geotextiel leggen, dat als een basisbescherming tegen vocht dient. Dan kunt u beginnen met het vullen van de drainagelaag, voor de vorming van geschikt grof zand.

De dikte van de drainage moet minimaal 25 cm zijn, dan moet je verder gaan met het opvullen van rivier- of steenzand, met grondig aanstampen en overvloedig bevochtigen van elke laag.

De kwaliteit van aanstampen kan als volgt worden gecontroleerd.: je moet met beide voeten op een kussen stappen en dan uitstappen en op sporen van schoenen letten. Er mogen geen sporen zijn van correct geschuurd zand. Anders moet u het werk hervatten en een hoge dichtheid van het gecreëerde kussen bereiken.

De berekening van de dikte van de hoofdlaag wordt individueel gemaakt en is afhankelijk van het gebied van het huis en het constructiemateriaal van de muren. In elk geval moet de totale dikte van het zandkussen minimaal 15 cm zijn. Na het voltooien van de installatiewerkzaamheden, moet u de horizontale positie opnieuw controleren, waarna u kunt beginnen met het bouwen van de bekisting en het schenken van de fundering.

aanbevelingen

Voordat u overgaat tot de keuze van het materiaal om een ​​kussen te maken, moet u een aantal punten overwegen.

  • Tijdens de constructie van de tapestichting mag de dikte van de laag niet minder zijn dan 25 cm, en de breedte moet 10 cm groter zijn dan de tape aan beide zijden. Het proces van het stampen van zand en grind tussenlagen kan het beste gebeuren met behulp van een trilplaat. Aan het einde van het aanstampen moet het kussen zorgvuldig worden geëgaliseerd en moet er een laag waterdichtheid op worden aangebracht.
  • Tijdens de constructie van een monolithische fundering, wordt de plaatsing van het kussen gemaakt op het gehele oppervlak van de uitgegraven put.Hiervoor is de bodem genivelleerd en bedekt met puin of grind. De dikte van de laag moet 15 cm zijn, er wordt 10 cm zand op het puin gegoten, waarna de hele cake stevig wordt aangedrukt met een trilplaat. Vervolgens wordt de laag waterdicht gemaakt en begint de installatie van de fundering.
  • Voor kolom- en paalfunderingen wordt aanbevolen om een ​​zand- en grindpad van ten minste 30 cm dik uit te rusten.De breedte ervan moet 20 cm groter zijn dan de pilaar.Het kussen moet bedekt zijn met polyethyleen of een dakleer erop, zodat het geen vocht van de gegoten betonoplossing kan opnemen.
  • Voor particuliere huizen met twee en drie verdiepingen soms gebruik maken van een zelfgemaakte betonnen kussen. Om dit te doen, wordt op de bodem van de put grind gestort met een laag van 10 cm en goed aangedrukt. Vervolgens wordt een bekisting van 30 cm hoogte uitgevoerd om de structuur te verstevigen kan er wapening worden gemaakt uit puin of wapeningsstaven. Maak vervolgens een concrete oplossing en giet deze in de voorbereide bekisting. Nadat het beton volledig is uitgehard, wordt het aanbevolen om het kussen waterdicht te maken.

Funderingskussens zijn een effectieve oplossing voor het probleem van zwakke bodems in de constructie van gebouwen en constructies.Ze helpen om een ​​solide basis te vormen, de fundering te versterken en de levensduur van de constructie aanzienlijk te verlengen.

Lees de volgende video voor meer informatie over het maken van een funderingskussen met uw eigen handen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer