Welke basis is beter om te kiezen: stapel of riem?

De constructie van elk object begint met de voorbereiding van de fundering. De meest populaire zijn tegenwoordig tapes en paaltypes van bases. Laten we eens kijken wat de voordelen zijn van elk van hen. Dit zal u helpen beslissen welk type de moeite van het kiezen waard is.

Selectiecriteria

Het is niet helemaal juist om te zeggen welke basis beter is. Eenvoudig, elk type fundering (gordel of pool) heeft zijn eigen kenmerken en is geschikt voor een bepaald type grond. Juist kiezen voor het type fundering maakt een objectieve beoordeling van de volgende aspecten mogelijk:

 • bodemkenmerken;
 • functies en type object in aanbouw;
 • originaliteit van elk type fundering;
 • financiële capaciteit, sitegrootte, etc.

Alvorens de voorkeur te geven aan een of ander type fundering, moeten grondige geologische onderzoeken worden uitgevoerd en bodemmonsters worden genomen op verschillende tijdstippen van het jaar. Het is wenselijk dat de analyse wordt uitgevoerd door een professional. Op basis van de verkregen gegevens wordt een beslissing genomen over de keuze van het type fundering.

Schat in hoe deze laatste winstgevend zal zijn, en zal helpen bij het berekenen van de belasting die het gebouw op de fundering heeft. Ook belangrijke punten zijn de aanwezigheid of afwezigheid van de kelder, de hoogte en het doel van het gebouw.

Deze en vele andere berekeningen vormen de basis van projectdocumentatie. Op basis hiervan wordt een funderingsplan opgesteld, waarin het type, de breedte, diepte, configuratiekenmerken, poolafstand, vorm en afmetingen en sectiekenmerken van de laatste worden weerspiegeld.

Als beide soorten funderingen geschikt zijn voor dit type bodem en betonconstructie, is het raadzaam voor elk van deze funderingen een schatting te maken. Daarna kan een objectieve beoordeling van de financiële en technische mogelijkheden worden gegeven en kan de beste optie worden gekozen.

Bodemfuncties

Er zijn verschillende soorten aarde.

 • Steenachtige en rotsachtige grond. Ze worden beschouwd als de beste optie voor constructie, omdat ze worden gekenmerkt door duurzaamheid, vorstbestendigheid en waterbestendigheid. Het is echter niet eenvoudig om een ​​kuil te graven of palen in dergelijke grond te slaan. De uitweg uit de situatie wordt meestal leider boren - voorbereiding van de put waarin de steun vervolgens wordt gedreven of verlaagd.
 • Clay. Ze onderscheiden zich door een grotere deining (ze zijn verzadigd met water en krijgen een "deinende" toestand, ze zwellen op als ze bevriezen). Kleigronden zijn niet erg dicht en daarom vatbaar voor vervorming. Ze zijn verdeeld in klei, leem, zandige leem.

Dit is niet de beste optie voor constructie, omdat er een hoog risico is van verzakking van de fundering, overstroming van de basis en de eerste verdiepingen van de faciliteit, uitval van communicatie. Voor dergelijke gronden wordt het gebruik van stripfunderingen niet aanbevolen. De uitzondering is klei, maar alleen op voorwaarde dat een diep gelegde strip (tot 1,5 m) wordt gebruikt.

 • Zand. In het algemeen kan dit type bodem worden toegeschreven aan niet-rotsachtig, omdat het zand water passeert zonder te worden onderworpen aan vervormingen en zich goed leent voor verdichting. Deze grond heeft verschillende variëteiten.Dit zijn grindachtige gronden (grof zand), bodems van medium zand en "siltige" bodems (op basis van het fijne zand, dat qua eigenschappen vergelijkbaar is met klei).
 • organisch. Deze omvatten siltige, veenachtige bodems. Ze zijn het meest ongeschikt voor constructie, omdat ze worden gekenmerkt door broosheid, een hoog gehalte aan grondwater.

Samenvattend kunnen we zeggen dat de stripfundering een duurzamere, dichte, niet-verzadigde grond vereist. Dit type fundering wordt niet aanbevolen voor gebruik op reliëfgronden, tijdens de bouw op berghellingen, in de buurt van waterlichamen.

Het gebruik van een stripbasis op bodems van organische oorsprong is ten strengste verboden.

De paalmethode (afhankelijk van de gekozen technologie van inrijden van de steunen) kan op bijna elk type bodem worden geplaatst - verzadigd met vocht, beweging, klei en zelfs organisch. Op te dichte rotsachtige gronden echter is een poging om een ​​heipaal aan te leggen beladen met zijn vervorming. Onmogelijk te gebruiken en stapel-schroef methode van installatie van steunen. De uitweg uit de situatie is de installatie van stripfunderingen of het voorlopig voorboren van putten voor het rammen.

In andere zaken, op vaste maar niet rotsachtige bodems, kun je proberen een paalfundering te organiseren met behulp van de techniek van het wegspoelen van de grond. Hiervoor wordt ook een mijn voorbereid, waarbij de ondersteuning wordt verlaagd (voor zover mogelijk). Daarna wordt water in de ruimte tussen de steun en de schacht gevoerd. Stromend, het verzacht de grond, en helpt ook wrijving tussen de structuur en de grond te verminderen.

Een paalfundering kan een gebouw helpen heffen, waardoor het optimaal is voor objecten die gevoelig zijn voor overstromingen. Het belangrijkste is om gewapende betonnen palen te gebruiken met een betrouwbare anti-corrosie coating in 2-3 lagen.

kenmerken van

Visueel gezien is de stripfundering een gewapende betonstrip, die zich over de gehele omtrek van het gebouw uitstrekt en in één systeem wordt gesloten. Het is van twee soorten: monolithisch en modulair. De eerste is georganiseerd door gewapend beton te gieten met beton, de tweede is samengesteld uit blokken gewapend beton die samen met een betonoplossing zijn bevestigd en bovendien zijn versterkt. Afhankelijk van de diepte van de kelder, kan deze onder de diepte van de grond bevriezen (diepe fundering) of boven deze markering (fijn ingebed).

De mate van diepte van de lintbasis wordt gekozen op basis van de kenmerken van de structuur. Kapitaal dimensionale objecten, evenals de constructie van baksteen, steen vereisen een diepe fundering van de fundering. Voor kleine bijgebouwen, houten of kozijnhuizen, kunt u een ondiepe analoog van de basis gebruiken.

Over het algemeen is de tapebasis geschikt voor de meeste soorten gebouwen. Tegelijkertijd is het mogelijk om de diepte te regelen en zo nodig de kostprijs te verlagen.

In tegenstelling tot de stapel, kunt u met de basis van het tapetype de kelder en kelderruimtes in het huis uitrusten. Met hoogwaardige isolatie van de kelder kan het warmteverlies van de constructie aanzienlijk worden verminderd, waardoor de kosten van de verwarming worden verlaagd.

In de kelder kunt u de stookruimte, garage, werkplaats, zwembad regelen. Met andere woorden, u kunt het nuttige of technische gedeelte van de ruimte vergroten. We mogen echter niet vergeten welke grond gepland is om een ​​huis te bouwen met een kelderverdieping. Het is onwaarschijnlijk dat het gebruik van de laatste comfortabel zal zijn in omstandigheden van regelmatige overstroming. Dit zou namelijk te verwachten zijn tijdens de bouw van een soortgelijk object op bodems met een hoog niveau van grondwaterstijging en op sterk gesmolten bodems.

Onder de paalfundering wordt verstaan ​​de constructie van in de grond gehamerd steunen, van bovenaf verbonden door balken of een rooster (monolithische plaat op een betonnen of gewapend betonnen basis). De belasting valt op deze steunen, die worden gekenmerkt door hoge sterkte. Palen worden onder het vriesniveau van de grond gedreven. Ze moeten de gevaarlijke stammen passeren die gevoelig zijn voor vervorming en zich versterken op sterke lagen.

Steunen kunnen worden gemaakt van:

 • hout (minder duurzaam, geschikt voor kleine houten gebouwen);
 • metaal (kan worden gebruikt als woongebouwen op één verdieping);
 • gewapend beton (de meest duurzame metaalconstructies, gevuld met beton en versterkt in de dwarsrichting met stalen wapening, zijn geschikt voor bouw met meerdere verdiepingen, organisatie van hydraulische en technische constructies, industriële en landbouwfaciliteiten).

Installatie van palen kan op verschillende manieren worden gedaan. Dit is het belangrijkste voordeel van deze technologie - door een of andere installatiemethode te kiezen, kunt u de paalfundering aanpassen aan bijna elke, zelfs de meest "grillige" grondsoort.

Poolfunderingen kunnen niet alleen op permafrost, met water verzadigde en onstabiele bodems worden gemonteerd, maar ook in regio's met een hoge seismische activiteit.

Alle verschillende methoden van heien kunnen worden teruggebracht tot verschillende groepen.

 • Hamermethoden ze stellen voor een paal in de grond te drijven of erin te duwen met speciale trilinrichtingen. De methode vereist het gebruik van zware machines, bescherming van de stapel met een speciale tip (zodat deze niet splitst wanneer deze wordt geraakt). Het kan alleen worden gebruikt in onontwikkelde gebieden. Dit komt door het feit dat het installatieproces gepaard gaat met een hoge mate van geluid en trillingen, die de bodem van de aangrenzende gebouwen nadelig beïnvloeden.
 • Gevulde methoden (ze zijn ook onder water te krijgen) stel voor de stapel in een vooraf voorbereide put te laten zakken. De diameter ervan is iets groter dan de diameter van de buis, dus de behuizing wordt gebruikt om de laatste te fixeren. Ook kan de vrije ruimte tussen de wanden van de put en de zijoppervlakken van de ondersteuning worden gevuld met een gemalen mortel of soortgelijk cement en zand. Deze methode verschilt van de vorige door het geluidsniveau te verlagen, de afwezigheid van trillingen, dus het kan zelfs in omstandigheden met een dichte stedelijke ontwikkeling worden gebruikt.
 • Methode om palen te schroeven Het omvat ook het gebruik van een eerder gemaakte mijn, maar de stapel wordt niet neergelaten of erin gehamerd, maar ingeschroefd dankzij de bladen aan de onderkant van de steun. Hierdoor is er een vermindering van wrijving tussen de ondersteuning en de grond, en daarom - het installatieproces vereenvoudigen.

Een belangrijk nadeel van de fundering op palen is het onvermogen om een ​​gebouw met een kelder te bouwen. Dit is niet alleen onhandig, maar vereist ook een meer serieuze isolatie van het gebouw zelf.

De kosten en complexiteit van de installatie

Als we het hebben over de financiële kosten en de arbeidsintensiviteit van het proces, dan verliest de stripfundering in dat opzicht aan de heipaal - hij is duurder. Het omvat het uitvoeren van uitgravingen, de aankoop van zand en grind voor het "kussen", evenals de duur van het proces vanwege de noodzaak om te wachten tot het beton de gewenste sterkte opneemt.

Het wordt aanbevolen om tijdens het warme seizoen bij droog en helder weer zowel funderingen van palen als stroken aan te leggen. Bij negatieve temperaturen kan het storten van beton en het stapelen van palen worden uitgevoerd als het niveau van bevriezing van de grond niet meer dan 1 m bedraagt. In dit geval is het echter noodzakelijk speciale apparatuur te gebruiken en speciale componenten aan de oplossing toe te voegen, zodat het beton de vereiste sterkte heeft. Dit verhoogt de installatiekosten.

Ondanks het feit dat in theorie zelfs in de winter palen kunnen worden gereden, dreigt een dergelijke installatie te rollen wanneer de grond smelt.

Als het niet mogelijk is de constructie uit te stellen tot het warme seizoen, moet u speciale apparaten gebruiken die hete stoom genereren. Ze worden in de put neergelaten om de grond te verwarmen, waarna ze de steun op een gemakkelijke manier monteren.

Aan de andere kant, als u over de nodige vaardigheden beschikt, kan de stripfundering met uw eigen handen worden georganiseerd zonder speciale apparatuur te betrekken. De enige uitzondering is de betonmixer, die nodig is voor het storten van de fundering van een groot gebied. Als we het hebben over de kleine omvang van de basis, dan kan de oplossing onafhankelijk op de bouwplaats worden voorbereid.

Deze verklaring kan echter niet als redelijk worden beschouwd met betrekking tot stripfunderingen van een groot gebied. Het is een feit dat om een ​​hoog draagvermogen te waarborgen, de oplossing van beton tegelijkertijd moet worden gegoten. Met een grote front of work kan niet zonder de betrokkenheid van speciale apparatuur en het inhuren van een bouwteam.

De organisatie van de paalfundering omvat in de meeste gevallen de betrokkenheid van zware machines (mijnbouwinstallaties, graafmachines met een hamer, enz.)). Als we het hebben over systemen voor vibro-immersie van palen, kan speciale apparatuur alleen worden geplaatst op bouwplaatsen waarvan de afmetingen niet minder dan 500 m kV zijn. Persoonlijk kunt u alleen stapels met bladen installeren. Het zal goedkoper zijn, maar het proces zal arbeidsintensief en tijdrovend zijn.

De uitweg uit de situatie, als het nodig is om een ​​hoofdobject te bouwen op zwakke, mobiele bodems die vatbaar zijn voor bevriezing, is de installatie van een funderingsstrook. Beoordelingen van professionele aannemers bevestigen dat deze optie de beste eigenschappen van de fundering op palen en strook tegenhanger bevat. CVai bieden weerstand tegen de vervorming van de grond en de betonnen "strip" neemt de lading van het gebouw over.

Dat is beter: plak of schroef stapels voor de fundering, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer