Hoe de fundering te ontmantelen?

Als het huis te vervallen is, of op de site van een oud gebouw is het noodzakelijk om een ​​nieuw gebouw te bouwen, dan moet je het gebouw volledig ontmantelen. En het is noodzakelijk om niet alleen de muren en het dak, maar ook de fundering te verwijderen. Dergelijk werk vereist speciale aandacht, omdat het specifiek is. Het ontmantelen van de fundering is niet altijd mogelijk om het zelf te doen zonder het gebruik van speciale gereedschappen en apparatuur. Bovendien is het voor dergelijke werkzaamheden noodzakelijk technische documentatie voor te bereiden die is goedgekeurd door professionals. Overweeg de functies van deze procedure in meer detail.

Begin van het werk

Zodra het bouwwerk is afgebroken, haast u niet om onmiddellijk te beginnen met het demonteren van de betonnen fundering.Eerst moet u beslissen over de methode van ontmanteling, de kosten correleren, verduidelijken welke apparatuur en in welke hoeveelheid nodig zijn. En het is ook belangrijk om op voorhand te zorgen voor het verwijderen van alle bouwafval en -afval, om uzelf vertrouwd te maken met de veiligheidsvoorschriften in detail. En al op basis van alle voorbereide informatie om een ​​gedetailleerd werkplan te maken. Pas daarna kunt u beginnen met demontage.

Methode selectie

Tot op heden zijn er verschillende technologieën voor het ontmantelen van de fundering.

Om erachter te komen welke geschikt is voor uw geval, moet u rekening houden met verschillende parameters:

 • het dieptiveau waarop de basis van het gebouw zich bevindt;
 • het type en de configuratie van de fundering (gordel, stapel);
 • de aanwezigheid van versterking;
 • staat van het betonnen massief;
 • het type en de kenmerken van de bodem;
 • beschikbaarheid van grondwater;
 • de mate van beschikbaarheid van het object;
 • soort materiaal - beton, baksteen, puin;
 • afgelegen ligging van aangrenzende gebouwen enzovoort.

De meest gebruikelijke en voor de hand liggende methoden voor het demonteren van een betonnen basis zijn handmatige en mechanische methoden. Veel mensen denken dat handmatige demontage van de fundering de beste en gemakkelijkste optie is, omdat de implementatie ervan alleen zijn eigen tijd en moeite kost.Deze methode is echter erg lang en kan niet altijd worden gebruikt. Het is belangrijk om niet alleen rekening te houden met de totale kosten, die het werk zullen kosten, maar ook met de energie en de rationaliteit van de bestede tijd. Tegelijkertijd is het ook de moeite waard om te begrijpen dat niet dezelfde ontmantelingstechnologieën geschikt zijn voor elke site. Dus voor een landhuisconstructie, die zich in een afgelegen gebied bevindt, zal het type werk optimaal zijn, anders dan de methoden voor het ontmantelen van de fundering in een grote woonwijk.

Overweeg beide opties in meer detail.

handboek

Dit is de eenvoudigste en meest ruige manier van werken. Het is heel eerlijk om het 'oud' en het meest niet-technologisch te noemen. Het vergt vrijwel geen financiële kosten, daarom trekt handmatige verwerking nog steeds enkele huiseigenaren aan. De enorme hoeveelheid tijd en moeite die aan ontmanteling moet worden uitgegeven, is echter niet evenredig met kostenbesparingen. En als je een baksteen- of puinfundering met je eigen handen kunt vernietigen, zal het helemaal niet werken voor een monolithische betonnen fundering. Vooral als het frame is gemaakt met de toevoeging van versterking.Hetzelfde geldt voor de stripfundering.

Als je besluit de fundering met de hand te demonteren, wapent u dan met een houweel en een hamer. En betrek ook alle vrienden en familieleden bij het werk, maar huur liever een team van werknemers in. Immers, alleen hiermee kan het gewoon niet goed.

gemechaniseerde

Vaker, de ontmanteling van de stichting wordt uitgevoerd precies met de betrokkenheid van speciale apparatuur. Met behulp hiervan kan zelfs sterk gewapend beton, beton en paalfunderingen worden gebroken.

Voor het uitvoeren van het werk heeft u de volgende apparatuur nodig:

 • hydraulische hamer;
 • hamer;
 • punch;
 • gidroklin;
 • diamantsnijder;
 • hydraulische schaar en dergelijke.

Maar ook voor de implementatie van de gemechaniseerde methode zijn soms graafmachines met hydraulische hamer, kranen, enzovoort betrokken. Dit is vooral het geval wanneer de betonnen basis een groot oppervlak heeft of diep onder de grond ligt. De kraan wordt gebruikt bij het monteren van de voet van de FBS-blokken, dus er is een noodzaak om de componenten onder te dompelen voor hergebruik. Hydrohammer wordt meestal gebruikt voor de vernietiging van de monolithische betonnen fundering.Het gereedschap heeft het gewicht en is op een graafmachine gemonteerd. Met deze apparatuur worden de brugdragers gedemonteerd. Het is vermeldenswaard dat de kosten van het werk met de betrokkenheid van speciale apparatuur vrij hoog is. De efficiëntie en snelheid van deze methode is echter top.

Naast de voordelen van gemechaniseerde demontage van de basis heeft deze techniek aanzienlijke nadelen. Speciale gereedschappen en technologie produceren dus veel lawaai. Dus, toestemming om dergelijk werk uit te voeren kan niet worden verkregen. Dit is met name het geval wanneer het gebouw naast een school, een kleuterschool, een ziekenhuis of een andere soortgelijke openbare instelling ligt. Bovendien vereist het werken met apparatuur de grootst mogelijke zorgvuldigheid en voorzichtigheid. Het is belangrijk om zorgvuldig te zorgen voor de veiligheid. Je kunt de techniek niet benaderen, omdat fragmenten van het materiaal over lange afstanden kunnen worden verspreid en anderen schade kunnen berokkenen.

niet-standaard

Omdat de eerste twee werkmethoden niet altijd toepasbaar zijn, hebben professionals alternatieven ontwikkeld.

We noemen een aantal van hen.

 1. De ontploffing. Het belangrijkste voordeel van deze methode is snelheid - beton of ander materiaal wordt onmiddellijk vernietigd. Deze explosie veroorzaakt echter een grote hoeveelheid ruis. Het is dus ook niet geschikt voor alle sites. Maar ook deze methode is niet altijd veilig, omdat fragmenten van beton uiteen kunnen vliegen over lange afstanden en schade aan aangrenzende constructies kunnen veroorzaken. Bovendien zijn de kosten van dergelijke diensten vrij hoog.
 2. Bijtende stoffen. Als geen van de hierboven genoemde ontmantelingsmethoden geschikt voor u is, kunt u de andere op een eenvoudige maar effectieve manier gebruiken. Eerst moet je gaten in het oppervlak van de basis boren en dan een speciale oplossing gieten die materialen vernietigt. Aan het einde van dit proces kost het veel tijd - van 8 tot 50 uur. Maar tegelijkertijd zijn er geen beperkingen voor het gebruik ervan. En zelfs nabijgelegen kleuterscholen of ziekenhuizen zullen niet voorkomen dat u de fundering ontmantelt.
 3. Ultrasound. Het verpletteren van het materiaal wordt uitgevoerd door krachtige ultrasone golven, die naar de voorbereide holten worden verzonden. De basis wordt vernietigd door blokken van de vereiste grootte.Dit is een erg handige en efficiënte manier, maar de prijs van dergelijke werken is vrij hoog.

  Kosten van werk

  Om de geschatte hoeveelheid te berekenen die de fundering zal ontmantelen, Er zijn verschillende factoren om te overwegen:

  • kenmerken van de geselecteerde methode
  • niveau van complexiteit van werk
  • het aantal en de kwalificatie van werknemers,
  • website release snelheid,
  • afschrijving van mechanismen en hulpmiddelen
  • de kosten van diensten voor het verwijderen van bouwafval,
  • grootte van de betonnen (of andere) ondergrond.

  De exacte kosten van het werk worden pas berekend na een volledige inspectie van de site en de analyse door specialisten. Maar ook een aanzienlijke uitgavenpost is de huur en levering van speciale apparatuur, als de door u gekozen methode van demontage ervan wordt gebruikt.

  Zie de volgende video voor informatie over het ontmantelen van de oude fundering met hydroclin.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer