Funderingsblokken: soorten en kenmerken, aanbevelingen voor installatie

Alle bouwactiviteiten voor de constructie van gebouwen en constructies beginnen met de voorbereiding van de fundering. Van zijn kwaliteit zal afhangen van de betrouwbaarheid en de duurzaamheid van het gehele gebouw. De bouwmarkt biedt een verscheidenheid aan materialen voor deze cruciale taak. Om in korte tijd een goed resultaat te behalen zonder extra kosten, extra training, zonder gebruik te maken van bekistingen, stellen experts voor om bouwstenen, afgekort FBS, te gebruiken.

Wat is het?

Funderblokken bevatten beton in hun basis. Ze zijn ontworpen om het leggen van de fundering te versnellen.

FBS hebben een brede reikwijdte:

 • constructie van funderingen voor residentiële en industriële gebouwen;
 • constructie van kelders en kelders;
 • de constructie van verschillende steunen, rekken en bruggen;
 • constructie van garages en kelders;
 • installatie van barrières.

Bij het gebruik van hoogwaardig materiaal, zal de basis van de blokken duurzaam en betrouwbaar zijn.

afmeting

De afmetingen van de funderingsblokken worden geregeld door GOST. In de regel worden lengte, breedte en hoogte onmiddellijk aangegeven in de aanduiding van een standaardafmeting.

standaard

Traditioneel vormen vormen voor FBS rechthoekige parallellepipeda, maar u kunt producten van een individueel formaat bestellen.

Aan de zijkanten hebben de blokken eindgroeven die zorgen voor een goede pakkingsdichtheid.

Het meest voorkomende en populaire model heeft de parameters 2400 x 400 x 600 mm. Bovendien is de lengte afgerond naar boven, aangezien de norm in feite 2380 mm is.

Naast deze, de benodigde funderingsblokken met een lengte van 1180 en 880 mm. In dit geval kan de breedte van 300 tot 600 mm in stappen van 100 zijn. De standaardhoogte is in de regel 580 mm (afgerond op 600 mm).

klein

Volgens GOST worden ook blokken met kleine afmetingen van 40 en 60 cm lengte geproduceerd, die ze gebruiken voor niet-standaard constructies. Bouwers gebruiken bijvoorbeeld vaak constructies van zwaar beton van 200 x 200 x 400 mm (20 x 20 x 40 cm) voor de bouw van laagbouw,ze kunnen handmatig worden gelegd zonder het gebruik van speciale apparatuur. En ze zullen ook onmisbaar zijn voor de bouw van de fundering op zandgrond. Een dergelijke eenheid weegt gemiddeld ongeveer 31 kilogram.

En ook kleine producten bevatten blokken met parameters van 600 x 600 x 600 en 400 x 400 x 200 mm. Ze worden gebruikt als muur voor de bouw van kelders en kelderverdiepingen, maar ook voor de constructie van funderingen van het kolomtype.

Wanneer u parameters selecteert, moet u zich concentreren op het type grond. Met een lage mate van stabiliteit van de bodem gebruikt meer massieve blokken. FBS met een lengte van 2400 mm wordt bijvoorbeeld op kleigrond en kleine varianten op zandgrond gelegd.

standaarden

Alle technische kenmerken van FBS worden ook gereguleerd door GOST.

Naast de afmetingen geeft de norm de massa van het blok aan. Deze indicator bepaalt de dichtheid van beton, evenals het gewicht, waarvan kennis nodig is voor laden, transport en leggen.

Afmetingen en gewicht moeten in overeenstemming zijn. Afwijking is acceptabel, maar niet significant. De maximaal toegestane lengteafwijking mag dus niet groter zijn dan 13 mm, breedte en hoogte - 8 mm.

Als het gewicht vastgesteld door de standaard voor een bepaald model aanzienlijk verschilt van het origineel, heeft het blok onaanvaardbare interne leegtes,wat zijn kracht verlaagt. Dergelijke modellen kunnen niet worden gebruikt voor de constructie van ondersteunende structuren.

Het geeft ook aan welk gebouw geschikt is voor de constructie van een bepaald type. Als u bijvoorbeeld de kennis van de standaard gebruikt, kunt u nauwkeurig berekenen welke diepte de basis moet zijn voor een huis met één verdieping.

Voor de productie van elk type funderingsblok moet beton van hoge dichtheid worden gebruikt.

Zijn klasse bepaalt de kracht van PBS:

 • T - zwaar beton, dichtheid ongeveer 2400 kg / cu. m;
 • P - geëxpandeerd klei-beton, dichtheid 1800 kg / cu. m;
 • C - silicaatbeton, dichtheid 2000 kg / cu. m.

Alle fabrikanten moeten vermelden op de etikettering. Als het bijvoorbeeld FBS-24-4-6 t specificeert, wordt een blok met parameters 2380 x 400 x 580 gebruikt, waarvan de productie zwaar beton heeft gebruikt.

Naast standaardparameters regelt GOST bijvoorbeeld vorstbestendigheid en thermische geleidbaarheid.

Voor degenen die onwetend zijn op het gebied van bouwmaterialen, is het noodzakelijk om te verduidelijken dat hoe hoger de thermische geleidingscoëfficiënt, hoe minder warmte wordt vastgehouden. Dergelijke blokken vereisen isolatie.

Vorstweerstandindicator gedraagt ​​zich het tegenovergestelde. Hoe groter de coëfficiënt, hoe hoger de weerstand van het materiaal tegen bevriezing.

Andere parameters die door GOST worden bepaald omvatten brandweerstand en waterbestendigheid.

types

De indeling van de funderingsblokken is afhankelijk van de oorzakelijke factor.

Op type materiaal

Volgens GOST wordt een structureel type grondstof gebruikt bij de productie van funderingsblokken: verschillende soorten betonmengsels met verhoogde dichtheid.

 1. Beton, cement of gewapend beton. Voeg voor de sterkte van de laatste kruimel van graniet of basalt toe. FBS, die worden gebruikt bij de productie van zware soorten beton, hebben een maximale dichtheid. Het belangrijkste voordeel van gewapend beton is de duurzaamheid en sterkte van de hele constructie.
 2. Silicaat. Productie-technologie is vergelijkbaar met de productie van bakstenen. Sommige merken leveren additieven in de vorm van hoogwaardig cement, maar niet meer dan 14 procent van het totaal. Voor sterkte wordt de oplossing verwarmd en vervolgens onderworpen aan langzame afkoeling. Deze procedure biedt honderd procent genezing.
 3. Lichtgewicht aggregaat. De blokken die in de samenstelling geëxpandeerde klei bevatten, hebben de toegestane uitharding van 70 procent.Dergelijke producten behoren tot de klasse van lichtgewicht betonmaterialen en worden gebruikt voor handmatig leggen.
 4. Van schuimbeton. Opgemerkt moet worden dat er veel bouwmaterialen zijn die een vergelijkbare productietechnologie met FBS hebben, maar ze kunnen niet worden gebruikt voor de constructie van de fundering. Experts raden bijvoorbeeld niet aan om gassilicaatproducten te gebruiken zonder externe bescherming, omdat poreuze materialen de mogelijkheid hebben om damp te absorberen. Dit proces leidt tot kraken van beton bij lage temperaturen. Zonder afdichting kan de fundering van schuimbeton alleen worden aangebracht voor technische ruimten: schuren, garages. Tegelijkertijd moet het raamwerk niet veel worden verdiept.
 5. Eerder, sintelblok werd op grote schaal gebruikt in de Sovjet-ruimte. Het werd gebruikt in verschillende kwaliteiten: voor muren, voor stichtingen. De productie ervan was een neveneffect op alle metallurgische producties, aangezien hoogovenslakken werden gebruikt voor de productie ervan. Nu kunnen de additieven in slakkenstenen anders zijn: zand, grind, steenslag, gebroken baksteen of bouwafval van beton, perliet, zaagsel. De technische kenmerken van het product zijn afhankelijk van de additieven.In de regel hebben sintelblokken een ongelijkmatig lelijk oppervlak, maar zijn uitzonderlijk goedkoop.

Silicaat en geëxpandeerde kleimaterialen hebben een verhoogde hechting en daarom construeren ze met hun hulp structuren met complexe vormen.

Om ze als basisblokken te gebruiken, wordt de initiële massa aan een speciale behandeling onderworpen.

 • Silicaatoplossingen zijn verzadigd met additieven uit grond-hoogovenslakken, waardoor het blok waterdichter wordt.
 • Bij het vormen wordt de procedure van vibrocompactie gebruikt, waarbij ze de overtollige lucht in het mengsel verwijderen, waardoor de toegang voor de daaropvolgende doordringing van stoom en water wordt geblokkeerd.
 • Blokken verwerken met hydrofobe oplossingen. Dit zijn meestal organosilicium-preparaten, gekenmerkt door een hoge penetratiegraad.

Door technologie

Degelijk of stevig. Deze modificatie is weer opgedeeld in versterkte versies en blokken zonder wapening.

Dergelijke modificaties zijn bedoeld voor dragende structuren.

 • Aangezien de basis onder constante druk staat op compressie, zijn stevige versterkte blokken de meest populaire optie voor de constructie ervan.
 • Hollow.Als bekisting is het handig om holle kernmodellen van FBS te gebruiken. Het anker wordt in bestaande gaten gegoten en gevuld met beton. En ook soortgelijke producten worden gebruikt voor de constructie van lichtgewicht soorten funderingen.
 • Met uitsparingen. Dergelijke blokken worden vaak op bestelling gemaakt voor het leggen van communicatie over een specifiek project. Eindgroeven zorgen voor een solide constructie.

Op type oppervlak

Funderingsblokken kunnen een oppervlak hebben dat niet kan worden bedekt met decoratieve materialen of worden bijgesneden.

Er zijn geen diepe scheuren toegestaan ​​aan de randen van het blok. De toegestane parameters zijn 0,1 mm voor zware en silicaat-type beton, 0,2 mm indien gebruikt als onderdeel van geëxpandeerde klei.

In vorm

FBS zijn beschikbaar in twee hoofdformaten.

 • De kachel. Als de fundering op een zwakke ondergrond wordt geplaatst, zijn speciale FBS, die 'kussen' worden genoemd, onmisbaar voor de eerste rij. Deze bouwproducten hebben een groot oppervlak van een van de oppervlakken, waardoor de stabiliteit van de constructie kan worden vergroot. Dergelijke platen dragen officieel de naam "voor de tapebasis" (FL). Ze zijn ontworpen om uniforme krimp van de gehele constructie te garanderen.
 • Unit. Voor alle andere typen geschikt bodemtype, kunnen de afmetingen variëren.

Naar bestemming

Fabrikanten produceren funderingsblokken, verschillend in hun technische kenmerken. Ze zijn niet uitwisselbaar, dus je moet hun keuze zorgvuldig benaderen.

De volgende typen kunnen worden onderscheiden:

 • wanden;
 • stichting;
 • kelder.

Bij wijze van toenemende kracht

Funderingsblokken winnen op veel manieren aan kracht.

 • Drogen. Het proces bestaat uit het natuurlijk drogen en verharden van het beton na het gieten. Hiervoor worden de blokken enkele weken in een geventileerde ruimte bewaard.
 • Stomen. In tegenstelling tot de eerste methode kost het stomen minder tijd, bijvoorbeeld een dag, om een ​​standaard hardheidsniveau van 70% te bereiken. In dit geval is FBS onder invloed van hoge druk bij hoge luchtvochtigheid.

De kwaliteit van producten is praktisch niet te onderscheiden, maar de kosten van de tweede methode zijn hoger.

Overzicht fabrikanten

Elke betoncentrale in Rusland heeft een lijn voor de productie van PBS. Helaas produceren ze niet allemaal kwaliteitsproducten. Iemand overtreedt de technologie, voegt ergens in de oplossing beton van verschillende merken toe, ontmanteld van andere bouwplaatsen.

Bij het kiezen, is het noodzakelijk om verder te gaan met het doel van het geplande gebouw. Als dit kleine technische gebouwen zijn, kun je geld besparen door een goedkope eenheid te kopen. Maar in het geval van kapitaalconstructies, met name woningen, moet u contact opnemen met een betrouwbare leverancier die gespecialiseerd is in de productie van FBS.

Onder binnenlandse fabrieken zijn er verschillende.

JSC "Fabriek van industriële bouwdelen". De productie bevindt zich in de stad Surgut en is een van de grootste in Rusland. Concrete producten zijn onderworpen aan strenge kwaliteitscontrole. Het laboratorium dat zich bezighoudt met het verbeteren van de kwaliteitskenmerken is geaccrediteerd door Gosstroy van de Russische Federatie. Alle gefabriceerde producten zijn gecertificeerd.

De belangrijkste producten zijn:

 • wegplaten;
 • verschillende soorten stapels;
 • goed ringen;
 • stichting blokken.

LLC winkelcentrum "Vira" in St. Petersburg produceert meer dan 400 soorten beton afgewerkte producten. Het bedrijf produceert bouwproducten die vanaf het begin elke constructie kunnen leveren. De vaste klanten van het bedrijf zijn binnenlandse ondernemingen in de Leningrad-regio en de gehele noordwestelijke regio van de Russische Federatie. Gevestigde partnerschappen met leveranciers uit binnen- en buitenland.

Voor de productie van gebruikt hoogwaardig beton. Alle producten hebben kwaliteitscertificaten en technische paspoorten.

Een goed ontwikkeld logistiek netwerk stelt het bedrijf in staat prijzen te reguleren en gunstige voorwaarden te bieden aan vaste klanten. Daarnaast geeft de installatie advies over de selectie, bediening en maakt de nodige berekeningen van verbruiksgoederen.

Belangrijkste producten:

 • cellenbetonblokken;
 • keramische baksteen;
 • dakbedekking;
 • natuursteen;
 • gevelbeplating;
 • flexibele steen;
 • concrete producten, inclusief de funderingsblokken.

Het bedrijf biedt solide funderingsblokken voor de constructie van strokenfunderingen. Algemene parameters zijn divers: van 2400 x 500 x 600 tot 380 x 190 x 190 mm. Voor hun vervaardiging gebruikt zware kwaliteit beton.

Master LLC - een jong snelgroeiend bedrijf uit Voskresensk. Het bedrijf produceert een breed scala aan producten voor het bouwsegment, inclusief funderingsblokken.

 • Grote FBS-lengte 2400 en een hoogte van 600 mm. De breedte varieert van 300 tot 600 mm in stappen van 100.
 • FBS voor wanden en kelders, waarvan de hoogte onveranderd blijft op 600 mm, de voorgestelde lengtes van 2400, 2200, 900, 800, 500 mm, wijzigingen in breedte zijn vergelijkbaar met producten van grote afmetingen.
 • Platen voor stripfunderingen worden vertegenwoordigd door een enorme lijst met producten.
 • Basisbalken, verschillend van blokken van aanzienlijke lengte tot 6000 mm.

Het bedrijf produceert ook vloerplaten, trappen, palen van gewapend beton, pilaren voor krachtoverbrenging, kolommen, steunen, hekken en nog veel meer.

Alle producten hebben de nodige ondersteunende documentatie. Master LLC is niet alleen bezig met de productie en levering van goederen aan de klant, maar biedt ook installatiediensten.

LLC Aleksinsky Ceramsite Plant. De fabriek is gevestigd in de regio Tula en is sinds 1985 actief. De hoofdactiviteit is de productie van geëxpandeerde klei en daaruit gemaakte producten, inclusief muurfunderingsblokken.

De onmiskenbare voordelen zijn de ontwikkeling van haar eigen technologieën, een hoge professionaliteit van de werknemers, meertraps kwaliteitscontrole.

Bouwstenen van claydite-beton hebben de volgende technische kenmerken:

 • sterkte van het beton - zwaar;
 • dichtheid van 2100-2300 kg per kubieke meter;
 • sterkte volgens GOST M150-M200;
 • vulmiddel - zand en grind mengsel;
 • afmetingen 390 x 190 x 188 mm;
 • gewicht binnen 27-29 kilogram;
 • voert geen stroom uit;
 • gebrek aan radioactiviteit bevestigd door een certificaat;
 • wateropname tot 7%.

LLC "Zlatoust plant"gevestigd in de regio Chelyabinsk, produceert een breed scala aan standaard bouwmaterialen. Bovendien zijn individuele bestellingen vereist.

De kwaliteit van de producten wordt uitgevoerd door ons eigen geaccrediteerde laboratorium. Het gebruik van hightech apparatuur en zijn eigen ontwikkelingen op het gebied van technologie stellen het bedrijf in staat om de kwaliteitskenmerken van zijn producten te verbeteren.

Alle producten voldoen aan GOST en hebben ondersteunende documentatie in de vorm van certificaten, licenties, garanties en technische paspoorten.

Een ontwikkeld logistiek netwerk stelt ons in staat om onze klanten gunstige voorwaarden te bieden.

Onder het grote aantal aangeboden producten bevinden zich funderingsblokken, zowel grote, 2400 mm lange als kleine, 600 mm lange.

Sterke en zwakke punten

Zoals elk bouwmateriaal heeft PBS zijn eigen karakteristieke voor- en nadelen.

Laten we beginnen met de verdiensten.

 • De kortere installatietijd van de basis.Bulkoptie bereikt het vereiste niveau van kracht gemiddeld na 4 weken.
 • Eenvoudig te berekenen dankzij standaardafmetingen.
 • Het verminderen van de kosten van bekisting en wapening.
 • Mogelijkheid om basisblokken met specifieke technische kenmerken te kiezen, bijvoorbeeld vorstbestendigheid of vochtbestendigheid.
 • Lange levensduur.
 • Weerstand tegen vervorming.
 • Slijtvastheid.
 • Milieuvriendelijk in de meeste gevallen.
 • Corrosieweerstand.
 • FBS zijn niet onderhevig aan rot.
 • Uniforme krimp en belastingverdeling.
 • De afwezigheid van een huwelijk in verband met een schending van de vulling of versterking. Onder voorbehoud van de keuze van een door de kwaliteit gecertificeerde eenheid.
 • Exacte geometrische vorm.
 • Het aantal handmatige bewerkingen verminderen.
 • Groot assortiment maten.
 • Veelzijdigheid. Dezelfde typen kunnen worden gebruikt in particuliere en industriële bouw, voor muren en voor funderingen.
 • Werken kunnen het hele jaar door worden uitgevoerd, ongeacht de weersomstandigheden.

nadelen:

 • in tegenstelling tot de bulkversie heeft de fundering van bouwstenen verbindingen die moeten worden geïsoleerd;
 • de installatie van de fundering met behulp van grote blokken vereist de betrokkenheid van bouwmachines voor hijsen en leggen;
 • niet alle soorten funderingen kunnen worden geconstrueerd met behulp van PBS, bijvoorbeeld voor hoogbouw;
 • slechte thermische geleidbaarheid vereist isolatie van de fundering van de blokken.

Hoe te kiezen?

Voordat u de basisblokken koopt, moet u vertrouwd raken met hun technische kenmerken en meer te weten komen over de fabrikanten die ze in de regio produceren.

Moet focussen op de volgende factoren:

 • klimaat van de regio;
 • bodemtype;
 • de hoogte en hoogte van het gebouw;
 • de geplande dikte van de wanden en vloeren;
 • totaal gewicht van de structuur;
 • basisgebied.

Vóór de aankoop moet u de juiste berekening van de verbruiksgoederen maken: blokken en cementmortel. Veel bedrijven bieden dit als een bonus bij het kopen.

Gebruik voor industriële bouw grote bouwstenen van zware merken van beton.

Voor de bouw van particuliere gebouwen zoals huisjes of garages worden kleine blokken van gewapend beton gebruikt.

Voor de datsja, met een frame van lichte bouwmaterialen: hout of schuimblokken, het is ongepast om geld uit te geven aan een solide basis, in dit geval kunt u lichte funderingsblokken van silicaat of geëxpandeerd kleimateriaal gebruiken. Lichtgewicht FBS kan handmatig worden gelegd zonder het gebruik van speciale apparatuur. Hier zijn blokken met parameters van 20 x 20 x 40 cm geschikt.

Voor een gazebo of een technische ruimte kunt u cellenbeton kiezen.

Bovendien moet u bij het kiezen op de fabrikant letten.

 • Het is beter als de blokken in de fabriek zijn gemaakt, omdat ze in dit geval kwaliteitscontrole op meerdere niveaus ondergaan en voldoen aan GOST.
 • Een gerenommeerde fabrikant levert niet alleen het volledige pakket documenten, maar biedt ook een garantie of het verbruik van materialen.
 • Voor de bouw van residentiële of grote structuren is het beter om blokken te kopen met een veiligheidsmarge, bijvoorbeeld versterkt.

Als de productietechnologie niet wordt geschonden, duurt FBS lang (maximaal 50 jaar). De uitzondering zijn blokken met de toevoeging van hoogovenslakken. Deze producten worden in de loop van de tijd vernietigd, niet versterkt, omdat slakken na verloop van tijd uiteenvallen. Daarom is het aanschaffen van PBS van dit type alleen mogelijk voor tijdelijke of technische gebouwen.

Een belangrijk kenmerk bij het kiezen is de geometrische vorm van FBS. Ideale geometrie zal het cementmortelverbruik en de afwerkingskosten optimaliseren. En ook zal het de kwaliteit van de verbindende verbindingen verbeteren. De beste indicatoren hiervoor zijn in ceramoblokken en schuimbeton.

Als we alle kenmerken in het geheel beschouwen, dan zijn de meest winstgevende in termen van prijskwaliteit keramsit-betonproducten en schuimbeton. Tegen relatief lage kosten hebben ze hoge vorstbestendigheidscoëfficiënten, uitstekende energiebesparende eigenschappen, goede sterkte.

De meest welsprekende factor bij het kiezen zijn de beoordelingen van degenen die het gespecificeerde materiaal al hebben gebruikt, maar redelijk.

Werk met materiaal

De technologie van het werken met funderingsblokken is vergelijkbaar met de methode van het leggen van stenen of sintelblokken. Het enige verschil is grootte en snelheid. Installatie van constructies met behulp van FBS is sneller, dus geven ze de voorkeur aan het gebruik voor de bouw van industriële faciliteiten.

Kenmerken van het werken met schuimblokken

Een karakteristiek kenmerk van schuimbetonproducten is een lage stijfheid. De schuimvariatie, in tegenstelling tot de monolithische, wordt gekenmerkt door verhoogde elasticiteit en is onderhevig aan krimp.Schuimbetonblokken zijn niet geschikt als basis in gevallen met een zwaar frame van de structuur zelf. Onder belasting krimpen ze aanzienlijk, waardoor de wanden kunnen buigen.

Deskundigen adviseren in dit geval om stalen wapening te gebruiken voor de herdistributie van de lading.

project

Elke constructie begint met een project dat alle informatie over de constructie bevat. Het bevat tekeningen van elke vloer en fundering, communicatieschema's, berekening van het materiaalverbruik en nog veel meer.

Op basis hiervan kunt u het type funderingsblokken bepalen en hun aantal berekenen.

Funderingstekeningen moeten informatie bevatten over de aanwezigheid van kelders, kelder of het ontbreken daarvan. Manieren om de basis te leggen zijn ervan afhankelijk.

Op basis van het project kunt u afzonderlijke eenheden met een gatenpatroon bestellen voor communicatie.

Voorbereiding van het leggen van funderingsblokken omvat verschillende bewerkingen.

het merken

Ontwerplay-out helpt de basislay-out te maken. Om dit te doen, worden in de hoeken van de site, die wordt bepaald door het gebouw, pinnen gereden. Tussen hen, wordt het touw uitgerekt en installeer daarnaast een tussenmarkering van de wanden.

Funderingsput

Je kunt elke fundering met je eigen handen neerleggen, maar hiervoor moet je de put goed voorbereiden, met de nadruk op het soort aarde.

De diepte van de put onder de gebruikelijke fundering is in de regel gelijk aan de diepte van het bevriezen van de grond plus 20 centimeter. Maar deze regel is alleen mogelijk voor een gematigd klimaat. In koude gebieden is de waarde van bevriezing veel hoger. Graven is zo intens arbeidsintensief en duur, dus in dit geval hebben we ons beperkt tot een diepte van 1-1,5 meter.

De afmetingen van de put, als je een diepe fundering plant, moet breder zijn, beter met 1 - 1,5 meter. Deze afstand is nodig om werkzaamheden aan de hydro- en thermische isolatie uit te voeren.

Als de basis silicaat blokken verdiepen met 50-60 cm, en de geschatte constructie hoogte van 2 - 3 rijen blokkeert, dan kunt u het werkgebied niet uitbreiden.

De zool

Voor de opstelling van de stichting op twee manieren gebruikt.

 • Op een zanderig kussen. Eerder werd in de uitgegraven sleuf de bodem genivelleerd, klei en turf verwijderd. Vervolgens wordt het ruwe grind gegoten en zorgvuldig aangedrukt, waarbij geleidelijk een fijne fractie grind en zand wordt toegevoegd. De volgende stap bestaat uit de drainage vloeren en geotextiel.
 • Op een betonnen basis. Na het aanstampen van de grond gaat bekisting van de planken rond de omtrek van de fundering.Volgende fittingen. Voor de vervaardiging ervan met stalen staven met een diameter van 12 tot 14 mm. Ze zijn verbonden met metaaldraad in een rooster met cellen van 10 of 15 cm. Afhankelijk van de hoogte van de structuur en de afmetingen ervan, kunnen de versterkende lagen van twee of meer zijn. Na de voorbereiding wordt de basis met beton gestort. Het vullen moet langzaam en gelijkmatig gebeuren en overtollige lucht afvoeren. Het oppervlak is in lijn met de regel. Het basiskussen zou moeten drogen en pas na 3 - 4 weken sterker worden. Bij warm weer is het noodzakelijk om het te bevochtigen met water om kraken te voorkomen.

anders

Om rond de basisomtrek te bewegen, zelfs bij slecht weer, moet u voor houten vloeren zorgen.

houdende

De volgende stap is het leggen van de basisblokken. Het leggen van FBS moet zorgvuldig en individueel worden aangepast.

Bodemeffect

Het leggen van de fundering met behulp van FBS is mogelijk op alle grondsoorten.

Als de grondcoating zwak, viskeus, verkruimelend is, is het nodig om de draagconstructie om de twee rijen te verstevigen met versterkingsgordels.

Voor duurzame grondsoorten wordt de installatie van een discontinue fundering getoond, waarbij de blokken in intervallen van niet meer dan 70 cm moeten worden gelegd. De holtes worden opgevuld met aarde en goed aangedrukt.Deze optie is minder duur. Hoogbouw op een dergelijke fundering is verboden.

Op zwakke grondsoorten is het beter om de eerste rij met blokken-kussens neer te leggen.

In plaats van funderingsblokken in de grond te begraven, kunt u een kolomvormige versie van de blokken samenstellen. Dit ontwerp is geschikt voor gebouwen van lichtgewicht beton of houten betonplaten. Om de begane grond te maken, combineert u schuimblokken en stapels.

Eerste rij

De betrouwbaarheid, duurzaamheid en geometrische nauwkeurigheid van het gebouw hangen grotendeels af van de vraag of de installatie van de eerste rij van de FBS correct is uitgevoerd.

Vaker bestaat de eerste voorbereiding uit het nivelleren van de horizon, dat wil zeggen, de installatie van FL-type platen is gepland om de voetafdruk en gelijkmatige krimp van de zware fundering te vergroten.

Het leggen van de eerste rij begint met de hoeken, waarna ze een controlemeting uitvoeren van de hoogte van het gebouwniveau of niveau. Vervolgens wordt het koord gespannen tussen de hoekblokken om de tussenliggende delen gemakkelijker te kunnen leggen. Funderingsblokken worden bevestigd met behulp van cementmortel. Het is beter om FBS aan elkaar te passen met een rubberen hamer.

Wanneer de oplossing is ingesteld, wordt zo nodig versterkt.

Verdere installatie wordt pas na enige tijd aanbevolen wanneer het cement volledig is uitgehard. Als u de volgende rijen eerder begint op te stellen, bestaat er een groot risico op vervorming van de eerste rij.

Installatie van funderingsblokken

Bij het bouwen van industriële gebouwen of constructies worden grote blokken gebruikt, waarvoor een bouwkraan vereist is.

Voor kleine constructie is geen speciale uitrusting vereist, omdat u het alleen aan kunt.

Het leggen begint op dezelfde manier als de eerste rij: vanuit de hoeken. Vervolgens worden de tussenblokken gemonteerd. Cementmortel wordt gebruikt voor de bevestiging en verticale voegvoegen worden ermee gevuld.

Installatie-technologie is vergelijkbaar met metselwerk. De naden van de vorige en volgende rijen mogen niet hetzelfde zijn. Geometrie moet continu worden bewaakt, met behulp van een niveau voor dit doel. Het is belangrijk dat de foundation de juiste vorm heeft.

waterdicht

Funderingsblokken, in het bijzonder poreus, moeten worden behandeld met hydrofobe oplossingen. Meestal behandelen experts het leggen van vloeibare mastiek. Ze moet het merkteken niet alleen buiten missenmaar ook de interne oppervlakken van de fundering.

Als het klimaat in de regio nat is, moet u zorgen voor extra waterdichtheid. Ruberoid wordt hiervoor gebruikt.

Gepantserde riem

Sommige deskundigen raden aan de bovenste funderingsrij te verstevigen. Dit geldt met name in die gebieden waar de bodem onstabiel is, waardoor de bodem "circuleert".

Versterkte betonnen riem is ontworpen om de basisstructuur te versterken. Vloerplaten worden erop gelegd.

Voor het gieten wordt langs de hele omtrek houten bekisting aangebracht. Voor betrouwbaarheid zijn de planken bevestigd met draad. Stalen versteviging met een doorsnede van 10 mm wordt in de doos gelegd. Vervolgens wordt de hele constructie met beton gegoten.

De constructie kan worden voortgezet na het volledig uitharden van de gepantserde riem.

Handige tips

 • In de ontwerpfase is het noodzakelijk om de conclusie te trekken van het geodetische bedrijf over de kenmerken van de grond op de site. Dit is nodig om het probleem op te lossen van de mogelijkheid om funderingsblokken voor de bouw te gebruiken, evenals de keuze van methoden voor het leggen van de fundering. Daarnaast geeft dit rapport de diepte van het grondwater aan, wat ook nodig is voor de bouw van de fundering.
 • Voor woningen is het beter om prefab-eenheden te kiezen, aangezien dergelijke producten onder de controle van deskundigen staan.
 • Hoe slechter de draagkracht van de grond, de totale afmetingen moeten FBS zijn.
 • Volgens de aanbevelingen van de bouwers moet de fundering zich onder het niveau van bevriezing van de bodem bevinden.
 • Melkofraktsionny geëxpandeerde klei in de samenstelling van de funderingsblokken zorgt voor de juiste geometrische vorm, en staat je toe om gelijkmatig warmte te verdelen.
 • Voor geprefabriceerde funderingen is het beter om gewapend beton FBS te gebruiken.
 • Het is beter om geen handwerkproductie-eenheden te kopen voor de bouw van woongebouwen, omdat de schending van technologie tijdens de productie kan leiden tot de vernietiging van het hele gebouw.
 • Hoe groter de lengte van het blok, hoe kleiner de verbindingen, en vervolgens betrouwbaarder.
 • Versterkte betonblokken hebben een veiligheidsmarge van maximaal 70 procent, waardoor scheuren worden voorkomen.
 • Behandel basissilicaatblokken na het leggen met hydrofobe substanties. Als u dit eerder doet, wordt de legsterkte beïnvloed, omdat de bindmiddeloplossing niet goed wordt geabsorbeerd.

Voor het waterdicht maken van de ondergrond van de beste vloeibare mastiek of bitumen.

Deskundigen gebruiken echter andere methoden:

 • ruberoid plakken;
 • verven met speciale verf op basis van acryl, silicone of polyurethaan;
 • pleisterpolymeersamenstellingen;
 • hydrofobe additieven die aan beton worden toegevoegd, waardoor de gehele eenheid hydraulisch stabiel is;
 • spuiten van een dunne rubberen laag.

Het leggen van de kolomstichting met behulp van FBS is eenvoudiger en goedkoper dan de eerste tape. Maar houd er rekening mee dat het niet geschikt is voor de bouw van een huis met twee verdiepingen. Deze optie is meer geschikt voor de bouw van kassen, tuinhuisjes en lichte huisjes.

Wandblokken kunnen alleen als basis worden gebruikt in gebouwen met een lage belasting.

Het basiskussen onder de fundering moet grondig worden gesmeerd en constant worden bevochtigd, waardoor de structuur niet kan "lopen".

  Bij het berekenen van het materiaalverbruik moet rekening worden gehouden met het gewicht van de constructie. Onthoud dat het volume beton van verschillende modellen kan verschillen afhankelijk van de dichtheid.

  Bij het maken van de berekening, is het ook nodig om de verwerving van verschillende blokken met uitsparingen voor het leggen van communicatie te leggen. Anders moet u gaten in de gekochte FBS boren.

  Als u een stripfundering voor de afrastering wilt maken, is het aan te raden om gebruikte blokken te gebruiken om geld te besparen. Het belangrijkste is dat ze geen chips en significante scheuren hebben. Naar schatting zal de kostenreductie in dit geval van 30 tot 50 procent zijn. FBS, tweedehands, is ook geschikt voor priëlen, kleine kassen en tijdelijke technische constructies.

  Alles over block foundation en de fijne kneepjes van de constructie, zie in deze video.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer