Deurvergrendeling: types, apparaat en subtiliteiten van installatie

 Deurvergrendeling: types, apparaat en subtiliteiten van installatie

Binnendeuren zijn al lang niet meer zo verrassend voor veel mensen en zijn een integraal onderdeel geworden van onze appartementen en huizen. Het gebruik ervan maakt het mogelijk de ruimte van verschillende kamers duidelijk af te bakenen en elk gezinslid de mogelijkheid te bieden om een ​​bepaald gebied te beschermen tegen de tussenkomst van andere mensen.

Men zou moeten zeggen dat één deur hiervoor niet voldoende is. Het moet noodzakelijkerwijs uitgerust zijn met zoiets, dat de deurklink wordt genoemd.

inrichting

Het apparaat van dit element is eigenlijk heel, heel eenvoudig. En zozeer zelfs dat, waarschijnlijk, deze factor precies het belangrijkste is als het gaat om het feit dat het vrij duurzaam is.In de handgrepen voor de deur van dit type wordt een bevestigingsmethode gebruikt, die op grote schaal wordt gebruikt in verschillende meubels. De essentie is hier heel eenvoudig, en het is de moeite waard om er over na te denken over het voorbeeld van een van de methoden. Namelijk de methode die hierboven is genoemd.

De constructieve basis is in dit geval heel eenvoudig en bestaat uit twee magneten, die zo krachtig mogelijk moeten zijn. Ze zullen als permanent worden geclassificeerd, daarom is er geen noodzaak om elektriciteit of iets anders te leveren. Een van deze magnetische elementen bevindt zich direct in het handvat zelf in de vorm van een bout, die is bevestigd in de groef die zich in het deurkozijn bevindt. En het tweede magnetische element bevindt zich in de groef, die zich aan de onderkant bevindt.

Het principe van de werking is dat als twee magneten met de juiste polariteit zich op een kleine afstand van elkaar bevinden, ze dan worden aangetrokken. Dit proces zal worden uitgevoerd wanneer de deur gesloten is. Wanneer de afstand tussen de magneten minimaal is, trekt de magneet in het deurframe de slotbout naar zichzelf aan. Trek dan gewoon aan of duw op de deur zal niet werken.

Om te openen, moet u eerst het mechanisme ontgrendelen, wat kan worden gedaan door de hendel te kantelen of te draaien. Dit maakt het mogelijk om de bout af te trekken en de scheiding van de magneten uit te voeren. Wanneer de vleugel wordt geopend, bevinden de magnetische elementen zich weer op een bepaalde afstand, waardoor ze geen enkel effect op elkaar zullen hebben. Tegelijkertijd zal de bout niet naar buiten gluren of uitsteken uit de slotkast, maar zal hij stevig en efficiënt binnen worden bevestigd.

Men zou moeten zeggen dat onlangs een dergelijk magnetisch klinktype begon vrij te geven dat het niet meer zal zijn dan conventionele baloplossingen.

Basisvereisten

Als we het hebben over de basisvereisten die op een dergelijk element van toepassing zijn, dan moet worden opgemerkt dat ze in onze tijd taaier zijn geworden. De reden is dat hackers met nieuwe en nieuwe ideeën komen over hoe ze dergelijke beschermende oplossingen kunnen omzeilen, ondanks het feit dat dit een eenvoudige bescherming is voor interieurontwerpen, en geen buitendeuren. Als we het hebben over de basisvereisten voor dergelijke elementen, moet het volgende worden vermeld:

 • de werking van het mechanisme tijdens het openen en sluiten van de constructie moet stil zijn vanwege het feit dat het constant is,een vrij luid klikgeluid zal geen aanwijzing zijn voor meer comfort in het huis;
 • loodgieterswerk of een andere grendel zou soepel moeten werken, alsof het op een bepaald moment gewoon vastzit, kunt u worden opgesloten in de kamer;
 • betrouwbare bevestiging van de deur wanneer deze zich in de gesloten positie bevindt, omdat niemand wil dat de deur vanzelf opent en tegelijkertijd iemand de persoonlijke ruimte van een persoon in verschillende situaties schendt.

species

Nu is het de moeite waard om te praten over de soorten grendels in kwestie. Opgemerkt moet worden dat hun installatie alleen wordt uitgevoerd op een schommelachtige deur, maar voor een glijdende oplossing wordt een ander type meubel vervaardigd. Deursloten kunnen van de volgende types zijn:

 • glijden - dergelijke oplossingen vertegenwoordigen tegelijkertijd de vergrendeling en de bout van het vergrendelingstype;
 • magnetisch - ze kunnen de deur in de gesloten toestand houden, zonder deze te sluiten;
 • elektronisch en elektromechanisch - dergelijke oplossingen kunnen op afstand worden bediend met behulp van kaarten of geprogrammeerde toetsen;
 • roller - ze zijn uitgerust met rollen van een veertype, die roteren;
 • falevic - dergelijke oplossingen hebben een lentetaal met een schuine vorm.

Elk type vergrendeling moet meer in detail worden beschouwd. Om de deur te sluiten met een klink van het flaptype, is het nodig om enige inspanning uit te oefenen, waarbij de schuine tong langs de reactieplaat moet glijden en na het inklikken het deurblad zal vergrendelen. Als een dergelijk mechanisme correct is gemonteerd, kan de deur pas worden geopend nadat op het handvat is geklikt of de sleutel is verdraaid. Installatie van handgrepen kan zowel van één als van twee partijen worden uitgevoerd. Een dergelijke insteekscharnierende vergrendeling kan twee sloten krijgen: de ene gaat open dankzij de hendel en de tweede werkt als een grendel. Het handvat van dergelijke mechanismen vervult niet alleen zijn functie, maar tooit ook de deur.

Als we het hebben over een roltype, dan is hier de rol van een bout ofwel een tong, aan beide zijden afgeschuind, ofwel een speciale rol die roteert. Een dergelijke vergrendeling kan zowel op de doos als op het deurblad zijn. Wanneer het slams, komt de veerbelaste roller het gat op de tegenoverliggende planochka binnen en vergrendelt het blad in de gesloten positie. Een dergelijke grendel kan op de deurdoos en op het canvas zelf worden gemonteerd.

Wanneer de deur is afgedekt, bevindt de veerrol zich in het gat op de contraplaat en kunt u het blad in de gesloten positie vergrendelen. Overigens kunnen dit type vergrendelingen als een afzonderlijk apparaat zowel op de slinger als op de draaideuren worden gemonteerd. Met andere details op het slot is deze op geen enkele manier verbonden. Het is onmogelijk om de deur volledig te sluiten met behulp van een dergelijke vergrendeling, want als u op de deur drukt, gaat deze open.

Magnetische vergrendeling werkt op het principe van een magneet die metalen onderdelen aantrekt. Dergelijke stille oplossingen worden typisch gebruikt in zowel kantoor- als residentiële gebouwen. Met deze optie kan de vleugel in de gesloten positie worden gefixeerd en om deze te openen, moet u een bepaalde inspanning leveren. Het eerste deel wordt op het canvasuiteinde en het tweede op het deurframe geïnstalleerd. Wanneer de deur gesloten is, wordt de magneet omhoog getrokken naar de contraplaat van metaal en het canvas bevestigt de deur in de gesloten positie.

Een ander type dat moet worden genoemd, is een schuifvergrendeling. Er zal niet alleen een grendel worden gepresenteerd, maar ook een slot.Dergelijke beslissingen worden zonder handgrepen uitgevoerd, zodat ze uitsluitend van binnenuit kunnen worden geopend, hetzij met een draaitafel, hetzij met een sleutel.

Bijna al dergelijke oplossingen zijn uitgerust met een slot, dat het, indien nodig, mogelijk maakt om de veerbout in de klikbehuizing te verbergen. Wanneer het is verborgen en vergrendeld, hoeft u zich geen zorgen te maken dat het mechanisme automatisch wordt gesloten.

Een elektrische of elektronische vergrendeling maakt het mogelijk om de deuren op afstand te bedienen, waardoor ze meestal op poorten worden gemonteerd, evenals bij de ingang van sommige bewaakte gebouwen. Het moet gezegd worden dat dergelijke grendels zelfaandrijving nodig hebben. De reden hiervoor is dat bij afwezigheid van elektriciteit de grendel in de open stand staat. Overigens is het vermeldenswaardig dat de elektrische grendel ook een mechanisch onderdeel heeft.

Over het algemeen is deze categorie vergrendelingen verdeeld in verschillende typen.

 • Normaal open. Wanneer de stroom is uitgeschakeld, beweegt de grendel naar de open positie. In de regel zijn dergelijke oplossingen gemonteerd op nooduitgangen en deuren naar de trap.
 • Normaal gesloten. Als er geen elektriciteit is, dan beweegt een dergelijke grendel naar de gesloten positie, wat het mogelijk maakt om de kamer veilig te maken als er geen stroom is.Het is mogelijk om een ​​dergelijke grendel te openen met behulp van een handvat van binnenuit en een sleutel van buitenaf.
 • Met de mogelijkheid tot arrestatie. Wanneer stroom wordt toegepast, wordt de vergrendeling ontgrendeld en blijft deze in positie totdat de deur ten minste één keer wordt geopend. Wanneer de tong in de behuizing komt, wordt deze in deze positie vastgezet met speciale pinnen die hem vasthouden totdat iemand de deur buit maakt.

Hoe te kiezen?

De deurkogelgrendel is een universele oplossing met een slot dat geschikt is voor alle deuren: kunststof, frame, glas, aluminium, hout en metaal. Maar voor glijden of slingeren, kun je ook zo'n mechanisme gebruiken. Maar als we het hebben over de benoeming van deuren, dan zijn er helemaal geen beperkingen. Bovendien kunnen bijna alle grendels gemakkelijk samengaan met sloten. Over het algemeen gemak en bruikbaarheid.

Als voorbeeld kan worden gesteld dat een kind, wanneer het op een deur van een kinderkamer wordt gemonteerd, gemakkelijk zelfstandig kan binnengaan of vertrekken. Tegelijkertijd kunnen de andere soorten grendels die hierboven zijn genoemd de draaiknop nodig hebben, het zal voor het kind moeilijk zijn om dit te doen en te komen waar het moet zijn.

Maar toch is het noodzakelijk om een ​​keuze te maken, afhankelijk van welke deur en waar deze naar toe leidt. Voor de vergrendeling van de voordeur is het bijvoorbeeld beter om niet te verwaarlozen en de meest betrouwbare optie te selecteren. En voor de bad- of toiletdeur kunt u magnetische, schuif- of rolgrendels gebruiken.

Het voordeel van dergelijke klemmen, naast het feit dat ze gemakkelijk te gebruiken zijn, zal ook zijn dat ze eenvoudig te bedienen en te onderhouden zijn, evenals ze betrouwbaar zijn en vrij lage kosten hebben. Het enige belangrijke nadeel van een aantal modellen kan alleen het feit worden genoemd dat verschillende opties nogal luide klikken opleveren, wat misschien niet iedereen tevreden stelt. Hoewel dit hun nadeel is. Overigens zijn dergelijke oplossingen voor het toilet de beste optie.

Bovendien zal veel afhangen van de fabrikant van de grendel. Om deze reden is het beter om geen geld te sparen en producten uitsluitend te kopen van bekende merken die zich al lang in de markt hebben gevestigd.

DIY-montage

Het is de moeite waard om te overwegen hoe je het slot en het handvat direct in de deur van PVC of een ander installeert. Als een persoon op zijn minst elementaire vaardigheden heeft in timmerwerk, dan zal hij geen problemen hebben met het monteren van een grendel. Om het te implementeren, zou je de volgende set tools bij de hand moeten hebben:

 • elektrische boor;
 • sets van schroevendraaiers en boormachines;
 • hamer en schroevendraaier;
 • een mes;
 • frezer met een beitel;
 • liniaal, hoek.

Om de vergrendeling zelf te installeren, moet het proces in verschillende componenten worden verdeeld.

 • De keuze van de montageplaats in hoogte. Om de deurklink gemakkelijk te kunnen gebruiken als onderdeel van een geïnstalleerd vergrendelmechanisme, moeten deze op een hoogte van 85 tot 105 centimeter worden geïnstalleerd. Maar dan hangt alles af van de mensen die in het gebouw wonen.
 • Markeer de deur. Op de gewenste hoogte wordt aangegeven waar de grendel zal worden geplaatst, waarna deze wordt vastgemaakt aan het deurtje van de deur en in potlood wordt omcirkeld. Als er een handvat aanwezig is, is aan de andere kant ook een deur vereist, zodat het mechanisme niet krom is.
 • Het maken en voorbereiden van gaten. Wanneer de contouren van de toekomstige gaten gemarkeerd zijn, met behulp van een boor, is het noodzakelijk om een ​​gat met een bepaalde diepte te boren, afhankelijk van het door de persoon gekozen klinkmodel. Wanneer dit is gebeurd, is het noodzakelijk om een ​​hamer en een beitel te nemen om het gat uit te lijnen.Nu is het noodzakelijk om een ​​armatuur voor het handvat te maken. In de aanwezigheid van een frees bij de hand kan deze fase snel worden uitgevoerd. Om te voorkomen dat er stukjes in het gat voor het handvat vallen, worden deze aan beide zijden van het deurblad geboord, zodat de boor ongeveer de helft van de dikte van het deurblad heeft.
 • De volgende stap is om een ​​plaats te maken voor de vergrendelingsbalk. Eerst moet je controleren of het mechanisme het gat binnengaat dat is gemaakt. Als dit niet het geval is, wordt het gat geëxpandeerd met behulp van de hierboven genoemde beitel en hamer, waarna de vergrendeling in het voorbereide gat wordt gestoken en met een potlood in de pad wordt omcirkeld. Nu wordt het apparaat uitgetrokken en een kleine uitsparing gemaakt zodat de grendelstang gelijk ligt met het deureinde.
 • Nu kunt u direct doorgaan om de vergrendeling te installeren. Het wordt gemonteerd in een voorbereid gat, waarna het wordt vastgezet met zelftappende schroeven. Om het makkelijker te maken om te draaien en niet om hun hoofd te likken, raden deskundigen aan gaten te maken voor hen met een dunne boor. Als de grendel is uitgerust met een hendel, kunt u een pin van het vierzijdige type installeren, vervolgens de hendels ophangen en ze bevestigen. En daarna blijft het om decoratieve overlays te maken.
 • Het blijft over om de installatie van de tegenpartij te maken. Om de plaats op het deurframe onder de lat van het retourtype nauwkeurig vast te stellen, moet u de tand smeren met tandpasta en vervolgens de deur sluiten. Op het frame zal een spoor zijn waaraan de tegenpartij zal worden bevestigd en de plaats van de fixatie zal worden gemarkeerd. Met een beitel en een hamer moet je op het frame een hol maken voor de tong en vervolgens de reactieplaat bevestigen.

Het is ook de moeite waard om te overwegen hoe de installatie van de grendel wordt uitgevoerd. Ten eerste zijn er op het deurblad markeerlocaties voor de vergrendeling voor zelftappende schroeven. Nu wordt het vergrendelingsmechanisme op zijn plaats gedraaid, wat eerder was voorbereid.

Tegenover de grendel die op het deurkozijn was geïnstalleerd, moet u het tegenelement bevestigen. Overigens is het niet overbodig om vooraf gaten te boren voor schroeven.

reparaties

Het gebeurt vaak dat de deurvergrendeling is verbroken of gestopt met werken als dat nodig is, daarom is het noodzakelijk geworden om het te ontleden. Dit is meestal nodig in de volgende gevallen:

 • tijdens het werk is het kraakgeluid hoorbaar of loopt het mechanisme vast;
 • smeer het mechanisme en maak het vergrendeldeel schoon;
 • vervang kapotte onderdelen;
 • Het is noodzakelijk de vergrendeling te vervangen.

De volgorde van werken kan variëren afhankelijk van de categorie van de geïnstalleerde vergrendeling, maar ongeveer zal het als volgt zijn:

 • het is nodig om decoratieve pads voor handgrepen te ontmantelen, wat kan worden gedaan door de bevestigingsschroef los te draaien;
 • Nu worden de hendels gedemonteerd door het losdraaien van de schroeven waarmee de hendels zijn bevestigd, waarna ze worden verwijderd en de tetraëdrische pen wordt uitgetrokken;
 • je moet het vergrendelingsmechanisme naar buiten trekken - om dit te doen, draai je de bevestigingsmiddelen los die zich op het doekeinde bevinden, waarna je de klink uit het canvas kunt trekken;
 • in de laatste fase moet u de laatste houder verwijderen en de vergrendeling naar buiten trekken.

Daarna is het noodzakelijk om de redenen vast te stellen die hebben geleid tot de storing, namelijk:

 • als het kraken en problemen te wijten zijn aan het gebrek aan smering of vuile mechanisme, dan is dit alles schoongemaakt;
 • als er roest is verschenen, moet deze worden verwijderd, waarna de metalen elementen moeten worden behandeld met een oplossing met corrosiewerende eigenschappen;
 • als de tong of veer is gebroken, moet het onderdeel worden vervangen;
 • Als het mechanisme volledig is versleten, is het noodzakelijk om een ​​nieuwe vergrendeling te monteren.

In de volgende video vindt u de reparatie van de deurvergrendeling.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer