Vergrendelingen: types en hun parameters, ontwerpopties en installatieworkshop

Natuurlijk zijn hoogwaardige sloten meestal alleen nodig voor toegangsdeuren. Maar voor binnendeuren moeten vaak grendels worden gebruikt om ze in de gesloten positie te houden. Dit geldt met name voor huishoudelijke ruimten: badkamers, toiletten. In dergelijke situaties, redt een eenvoudige glijdende apparaat - een bout.

Wat is het?

De deurbout is een vergrendeling in de vorm van een klep, de zogenaamde kleine bout.

Volgens GOST zijn deze mechanismen gemaakt van verschillende metalen en hun legeringen, waaronder de meest voorkomende zijn aluminium, staal, messing en koper. Produceren momenteel ook plastic sloten.

Er zijn nogal wat modellen van deze eenvoudige sluitingen en je kunt gemakkelijk de meest geschikte optie voor je deuren krijgen.

types

Deurafsluiters kunnen in verschillende typen worden verdeeld, lees hier meer over.

 • Insteeksloten. Het meest populaire type glijdende apparaten. Het wordt tijdens de installatie in de deurbody geïnstalleerd. Bederft niet het uiterlijk van deurontwerpen, het wordt meestal gebruikt voor deuren met twee bladeren. Het enige nadeel is dat in geval van een storing u een nogal arbeidsintensief vervangingsproces zult hebben.
 • Embedded. Gemonteerd op de hoogte van het canvas, is het mogelijk om zowel de boven- als onderkant van de deur te openen. Om ze te installeren, moet je een groef in het deurblad maken. Bovendien zijn de producten bijna onzichtbaar vanaf de zijkant.
 • False. Gemonteerd op het oppervlak van de deurbehuizing en de deurpost met schroeven. Zeer merkbaar, dus wordt het aangeraden dergelijke apparaten te selecteren in overeenstemming met de kleur van het deurmateriaal en de rest van het meubilair. Ze zijn extreem eenvoudig te installeren, goedkoop en bieden een verscheidenheid aan modellen die geschikt zijn voor elk deurmateriaal.

Ook zijn de bouten vervaardigd als extra elementen voor de scharnierende vergrendelmechanismen.

Door het principe van verrichting van de klep, kunnen de producten in mechanisch en automatisch worden verdeeld; naar type constructie - open en gesloten. Mechanische insteekmodellen zijn uitgerust met een draaibare handgreep voor het sluiten en openen van de bout.Automatische vergrendelingen zijn vaak veerbelast, met een knop voor het bevestigen van de positie van de bout. In open mechanismen, in elke positie, zijn alle details van de constructie, inclusief de sluitstang, zichtbaar, terwijl in gesloten structuren slechts een deel zichtbaar is.

Elektromechanische kleppen, met name radiografisch bestuurd, winnen aan populariteit. Inrichtingen van dit type zijn op een tapgat aangebracht in het lichaam van de deur. Voor de procedure van openen en sluiten heb je een speciale sleutel in de vorm van een sleutelhanger met een knop. Als de sleutelhanger verloren gaat, worden de oude codes uit het systeem verwijderd en worden nieuwe codes ingevoerd. Om de werking van een dergelijk schuifapparaat te behouden, zelfs als er geen stroom is, is een kleine batterij ingebouwd.

materialen

Volgens het fabricagemateriaal worden slechts twee soorten grendels onderscheiden: kunststof en metaal. Uiteraard is de duurzaamheid en sterkte van metalen producten veel hoger dan die van plastic modellen.

Om de aantrekkelijkheid te vergroten, zijn veel klinkmodellen bedekt met aluminium, koper, messing, imiteren goud en zilver. De basis van het apparaat is meestal gemaakt van roestvrij staal.

Als je een unieke stijl in de kamer wilt creëren, zelfs in kleine dingen, wees dan niet gierig, teken een schets en bestel zelf gesmede kleppen.

afmeting

De afmetingen van de producten variëren van kleine - voor deuren van kasten, kasten en ander meubilair tot grote grendels die op de toegangspoort zijn geïnstalleerd.

Let bij het kiezen van ventielen op de grootte van het deurblad, met name de dikte. Als de deur dun is, past u alleen het type vergrendeling van het factuurtype aan. Voor dikke deuren gemaakt van massief hout of metaal, worden apparaten aanbevolen die zijn ingebed of ingebed, ze zijn betrouwbaarder en duurzamer dan overhead.

ontwerp

Het ontwerp van de vergrendeling varieert sterk: van retro-achtige decoratieve drukkers tot eenvoudige metalen sluitelementen. Let bij het kiezen van sluitingen voor uw deuren op het algehele ontwerp van de kamer - als het een oud huis imiteert, gaat u ermee akkoord dat gewone valse vergrendelingen niet in het interieur passen. In dit geval kunt u verborgen mechanismen gebruiken - insteek of verzonken, of, na overleg met de ontwerper, exclusieve schuifafsluiters bestellen.

Hoe te kiezen?

Bij het kiezen van kleppen voor de deurstructuur, moet in de eerste plaats aandacht worden besteed aan het materiaal, de dikte van het deurblad. Kies vervolgens de methode voor het regelen van het mechanisme - mechanisch of automatisch, het materiaal waarvan het apparaat is gemaakt, het model en de afmetingen van het product. Kies vervolgens het model dat u nodig hebt, gezien het kleurenschema.

Vergrendelingen voor kunststof deuren hebben hun eigen kenmerken. Meestal gebruiken ze voor hen het factuurmechanisme van het gesloten type. Elke deurstructuur is uitgerust met een eigen vergrendeling. Voor betrouwbaarheid wordt het aanbevolen om het te dupliceren, bijvoorbeeld door het boven en onder aan het deurblad te plaatsen. Het belangrijke punt is de volledige harmonie in de kleuren met het deurmateriaal.

Voor PVC-deurontwerpen kunt u de volgende soorten klemmen kiezen.

 • Roller. Ze zijn een bal in een holle cilinder / doos, ondersteund door een veer. Dergelijke klemmen vereisen niet veel inspanning om de deur te openen of te sluiten.
 • Magnetic. Soortgelijke klemsluitingen werken ten koste van de gemagnetiseerde elementen. Ze worden gekenmerkt door duurzaamheid en betrouwbaarheid.Ze functioneren normaal, zelfs met een lichte vervorming van het deurlichaam.
 • Falevye. Dergelijke apparaten zijn ontworpen met een veerbelaste bout. Wanneer het de voorbereide uitsparing binnengaat, wordt de tong vastgezet en is de deurstructuur gesloten. Om het te openen, moet u aan de hendel draaien.

Voor metalen deurconstructies is het niet aan te raden overheadsloten te selecteren. Dergelijke deuren worden immers meestal als invoer gemonteerd en de insteek- of inbouwproducten zijn het meest geschikt voor hen. Ook begonnen ze voor dergelijke deuren steeds meer zogenaamde nachtkleppen te gebruiken - voor extra bevestiging van de gesloten positie van het deurblad.

Alle soorten grendels zijn geschikt voor houten deuren, hier hangt de keuze af van het doel van de deurconstructie: of de deur nu een ingang, een interlokaal of naar de nevenruimten is.

Gebruik voor glazen deuren alleen schuifmechanismen boven het hoofd. Meestal is het ontwerp van dergelijke apparaten uiterst eenvoudig: een haakvormige dagschoot of magnetische klemmen. De meest populaire plaats om deze snaps te installeren is de onderkant van de glazen deur.

Hoe te zetten?

Het is heel eenvoudig om een ​​valse vergrendeling op een houten deur met uw eigen handen te installeren.

Stapsgewijs proces:

 1. markeer nauwkeurig de plaats van bevestiging van het hoofdonderdeel en de sluitplaat;
 2. maak uitsparingen voor bevestigingsmiddelen;
 3. bevestig het hoofdgedeelte van het mechanisme en controleer de werking ervan - als de vergrendeling soepel loopt, gaat u verder met de volgende stap;
 4. bevestig de sluitplaat;
 5. sluit de deur en test de grendel opnieuw.

Om de bovenklep op een metalen deur te installeren, moeten speciale pinnen van hetzelfde materiaal worden gebruikt. Het is mogelijk om ze te kopen op dezelfde plaats (winkel, winkelcentrum) waar u de klep zelf hebt gekocht.

   Twee deuren worden meestal op dubbele deuren geïnstalleerd: bovenaan en onderaan het deurblad.

   Het wordt aanbevolen om verticale insteekmodellen voor dubbele deurconstructies (inclusief glijdende) te installeren voordat de deur aan de scharnieren wordt opgehangen.

   Het wordt als volgt geproduceerd:

   1. je moet de zijschoot van de rand van het deurlichaam bevestigen (van de bovenkant - voor de bovenste grendel, van de onderkant - voor de onderkant) strikt in het midden van het eindvlak en snijd rond de omtrek met krijt, potlood of pen;
   2. snij een groef frezer of beitel;
   3. steek een grendel in de uitsparing;
   4. maak de positie vast met schroeven.

   De tegenhanger van de vergrendeling wordt aanbevolen om te monteren nadat de deur aan de scharnieren is geïnstalleerd. Bedek de deur en markeer de locatie van de groef voor de boutstang. Boor de vereiste diepte van het gat iets groter dan de diameter van de staaf.

   Sluit de deur, controleer de werking van de vergrendeling. Als de vergrendeling soepel en moeiteloos sluit, schroef dan het koppelingsdeel van het mechanisme met zelftappende schroeven.

   Hoe je een latch met je eigen handen maakt, zie de volgende video.

   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer