Functies en inrichting van kogel- en rolgrendels

 Functies en inrichting van kogel- en rolgrendels

Een betrouwbare vergrendeling is op geen enkele manier nodig voor alle deuren. Dit geldt vooral voor binnendeuren. Ze zijn voldoende zodat ze niet uit windvlagen komen. Om dit te doen, monteer de deurloze grendelsluitingen, waarvan het eenvoudigste type een kogel (rol) grendel is.

Doel en soorten fixers

Op afspraak zijn de apparaten onderverdeeld in producten:

 • deuren blijven open;
 • vergrendeling van deuren in de gesloten positie;
 • Beperking van de openingshoek van de deur.

Maak ook onderscheid tussen stationaire en mobiele typen.Stationaire modellen worden aan het deurblad bevestigd en indien nodig worden mobiele gebruikt. Op locatie zijn grendels vloer, muur, deur.

Door ontwerpkenmerken te onderscheiden:

 • falevy (mechanisch);
 • bal (rol);
 • glijden (bouten, heck);
 • magnetisch (onderverdeeld in ingebouwd, passief en elektromagnetisch).

Dit artikel bespreekt in detail de bal (roller) klemmen. Deze vergrendeling heeft betrekking op het stationaire type apparaten dat de deur in de gesloten positie vergrendelt.

Waarvan zijn ze gemaakt?

Het ontwerp van de kogelvergrendeling is extreem eenvoudig:

 • een hol cilindrisch lichaam met een veer, waarop een kogel zit;
 • reciproque plaat met een uitsparing op de diameter van de bal.

Het lichaam is aan de voorkant van de deur gemonteerd en de reactie is tegenovergesteld in het deurframe. Wanneer de deur gesloten is, wordt de bal ondergedompeld in de cilinder, en vervolgens onder invloed van een veer gaat deze naar zijn oorspronkelijke positie en neemt een uitsparing in de staaf. Om de deur te openen, volstaat een simpele duw- of trekbeweging van het handvat. De deurklink is niet verbonden met de grendel, dus hun onderlinge opstelling kan dit zijn.

Het deurslot kan worden gebruikt in combinatie met een ander hoogwaardig vergrendelingsmechanisme, omdat dit het apparaat op geen enkele manier hindert. Beide structurele elementen van de kogelhouder zijn voorzien van gaten voor bevestigingsmiddelen.

Schroeven voor bevestigingsmiddelen zijn opgenomen in het productpakket.

Toepassingsgebied

De kogelvormige deurklink is een universele vergrendeling die geschikt is voor deurstructuren gemaakt van verschillende materialen - hout, glas, kunststof, metaal-plastic en elk type, zelfs slinger en glijden. Kies voor de glazen deur het model van de overheadsloten. Er zijn geen beperkingen aan het doel van de deuren, omdat het mogelijk is om een ​​dubbele combinatie van dergelijke klemmen met slotapparaten te gebruiken.

Dergelijke grendels worden gebruikt in meubeldeurontwerpen.

Sterke en zwakke punten

De voordelen van dit type deursluitingen zijn onder meer gebruiksgemak, eenvoud van ontwerp en installatie, weerstand tegen slijtage en vervorming, betrouwbaarheid, lange levensduur en lage kosten.

En voor de minnen - alleen een luid klikgeluid wanneer de deur open en dicht gaat.

Hoe te kiezen?

Het is niet eenvoudig om een ​​eenvoudiger en betrouwbaarder ontwerp te bedenken, de veer kan als de enige zwakke schakel worden beschouwd, waarvan de kwaliteit van het materiaal de duurzaamheid van het apparaat bepaalt. Experts raden aan producten van bekende fabrikanten te kiezen:

 • Russische firma Apecs;
 • Fins bedrijf Abloy;
 • METTEM, een andere Russische fabrikant van deursloten;
 • Turkse firma Kale.

Bij de aanschaf van klemmen is het wenselijk om de kleurenharmonie met andere deurbeslagen te respecteren. Dit is meestal geen probleem - de markt biedt een enorme selectie van verschillende kleuren voor deze producten. Vergelijk voor het kopen ook de afmetingen van de vergrendeling en de afmetingen van uw deur.

Product installatie

Voeg voor elk model installatie-instructies toe, dus installeer het zelf met behulp van hulpmiddelen. Het is een eenvoudige zaak.

Installatie op een houten deur

Eerst bevestigt u op een comfortabele hoogte voor u de deurhendel. Het kan iedereen zijn - van eenvoudige metalen beugels tot houten figuurtjes. Hierna boor- of schroevendraaierboor aan het einde van het landingsnest van het deurblad onder het cilindrische deel van het mechanisme. De diepte moet iets groter zijn dan de lengte van de cilinder.

Steek de houder in de uitsparing, lijn hem uit met de randen van de deur en teken een weg. Op deze lijnen maken de beitels een landingsuitsparing voor de buitenrail.Nu zullen we het cilindrische deel van het apparaat installeren en het bevestigen aan het einde van de deur met schroeven of houtschroeven. Het installeren van de slagpin op het deurframe gebeurt op dezelfde manier. Zoals u kunt zien, is alles heel eenvoudig.

Er zijn geen specifieke hulpmiddelen of grote fysieke kracht nodig.

Installatie op kunststof balkondeuren

Het installatieproces van de rollervergrendeling begint met de installatie van de bal op het deurblad. Merk trouwens op dat de clips op de plastic deuren zijn verdeeld in 9 mm en 13 mm. De grootte hangt af van het geïnstalleerde profiel. Vraag bij het kopen van de grendel de verkoper over de fabrikant van uw kunststof deuren, dan zal hij het juiste model voor u selecteren.

Voordat u het slot installeert, draait u de schroef los die zich het dichtst bij de hoofdhandgreep bevindt. De plastic deur kan een beetje buigen, dus wanneer u de vergrendeling aan de boven- of onderkant van de deur installeert, bestaat de kans dat u extra inspanningen moet leveren om te klikken wanneer u de deur sluit.

Bevestig de rol op de plaats van de vastgeschroefde schroef. De schroef voor de rol moet iets langer worden gekozen dan zijn voorganger, omdat de rol boven het deurblad uitsteekt.Voor het monteren van de tegenhanger op het frame, is een nauwkeurige markering van de locatie van de bal vereist. Bevestig hiervoor een horizontale liniaal in het midden van de rol en markeer deze met een potlood aan de buitenzijde van het deurblad. Sluit vervolgens de deur en breng het merkteken over naar het frame.

Het merkteken op de voorkant van het frame moet samenvallen met het midden van de inlaat van de houder. Bevestig het tegenstuk aan het merkteken en bevestig het eerst met een bovenste schroef (neem de schroef met een kleine lengte, 19 mm). Daarna volgt het testen van de nauwkeurigheid van het invoeren van de rol in de gleuf - 5-6 keer open en sluit de deur. Als alles goed gaat, schroef dan de onderste schroef in.

Hoe je de grendel op de plastic deur met je eigen handen kunt installeren, zie de video hieronder.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer