Insteeksloten voor houten deuren: beschrijving en installatie

 Insteeksloten voor houten deuren: beschrijving en installatie

Vaak als een deur om woonappartementen te betreden met houtmodellen. Ze zijn sterk genoeg, houden de warmte goed vast en beschermen de kamer tegen overmatig buitengeluid. In 90% van de gevallen van ongeoorloofde toegang tot een woning, zijn het niet de deuren zelf die openbreken, maar vergrendelen. Op basis hiervan is het handiger om een ​​goede insteekslot te kopen voor een bestaande houten deur dan om deze te veranderen in een stalen model.

kenmerken

De vergrendelingsmechanismen op de deuren zijn op drie manieren gemonteerd, volgens welke de modellen van sloten zijn verdeeld.

 • Mortise. De vergrendeling is direct in de deurbehuizing gemonteerd. Het is het meest veelzijdige en veilige type vergrendeling.
 • False.
 • Scharnierend.

In ons artikel zullen we ons concentreren op de insteekslotmechanismen. Om te beginnen, overweeg de voordelen van het gebruik van insteeksystemen.

 • Het mechanisme dat zich in het deurlichaam bevindt, bemoeilijkt de ongeoorloofde toegang tot de larve en de slotbouten.
 • Bescherming van het slotmechanisme tegen binnendringen van stof en strooisel.
 • Behoud van de onschendbaarheid van het uiterlijk van de deur, wat vooral belangrijk is voor producten die zijn afgezet met fijn hout. Van buitenaf zijn alleen de putboring en de deurkruk zichtbaar.

Nadeel: het dode slot kan maar één keer in de deur worden geïnstalleerd: als het mechanisme breekt, moet de deur worden vervangen of moet er worden gereviseerd, waardoor de nis voor het slot opnieuw wordt gedaan.

types

De meest voorkomende soorten insteeksloten voor houten deuren zijn:

 • cilinder - de meest betrouwbare en betaalbare modellen om te installeren;
 • suvaldnye - hebben een hoge mate van weerstand tegen inbraak;
 • code;
 • elektromechanische.

Systemen op basis van roterende cilinders onderscheiden zich door hun betrouwbaarheid en het vermogen om hacking met een hoofdsleutel te weerstaan. Naast deze voordelen hebben cilindersloten van hoge kwaliteit een zeer grote veiligheid en slijtvastheid. Ook vergemakkelijkt de eenvoud van bevestiging en de uniformiteit van de grootte van de slotcilinder zijn snelheidvervanging in geval van breuk of verlies van de sleutel. Cilindersloten zijn klein van formaat. De duurzaamheid van de cilinderspenvergrendeling wordt bereikt door het gebruik van messinggeleiders en een krachtige aandrijving.

De tweede plaats in populariteit wordt ingenomen door hefboomsloten. Het mechanisme is gebaseerd op het gebruik van verschillende hendels - speciale codeplaten, die alleen worden verschoven door een sleutel met een geschikt profiel. Een insteekslotbout biedt een perfecte weerstand tegen het krachtig openen en snijden van de vergrendelingsbouten. Produceren en modellen met de mogelijkheid van conversie - het is erg handig, want met het verlies van de sleutel hoeft niet het hele sluitmechanisme te ontmantelen. De hercoderingsprocedure zelf, uitgevoerd door specialisten, duurt slechts 5-10 minuten.

Combinatiesloten worden als volgt gemonteerd: het hoofdgedeelte van het mechanisme wordt in de deurbehuizing geplaatst en alleen de code met cijfers blijft buiten. De constipatie wordt geopend door een vooraf ingestelde digitale combinatie. Van buitenaf kan een dergelijk slotmechanisme niet worden gedemonteerd. Dit type slotapparaten worden vaker gebruikt in kantoren en in fabrieken.Ze zijn ook gebruikelijk als vergrendelingsmechanismen voor toegangsdeuren in flatgebouwen met meerdere appartementen.

Naast de hierboven genoemde types worden verborgen vergrendelingsmechanismen met elektrische of elektromagnetische elementen gebruikt voor het vergrendelen van houten deurconstructies. Het mechanisme is ingebed in de deurbehuizing en verbonden met het opdrachtbord. De belangrijkste voorwaarde voor het monteren van de insteekslotinrichting is om de locatie ervan goed te maskeren. Vaak worden elektromechanische blokkers gecombineerd met een cilinderslot.

Naast de vergrendelingsmechanismen kunnen gecombineerde grendelinrichtingen met een grendel op de voeding in de houten deur worden gestanst. Dit type vergrendelingsmechanismen vereist de levering van een elektrische kabel. Wanneer de stroom wordt toegevoerd aan de spoel, wordt de bout die is verbonden met de kern teruggetrokken in het mechanisme en de deur gaat open.

Bij afwezigheid van een elektrische stroom bevinden de bouten zich in de sleuven en is de deur gesloten. Dat wil zeggen, als u de toevoerkabelvergrendeling snijdt (met ongeoorloofde penetratie), zal het mechanisme niet ontgrendelen. Alleen de native sleutel kan hier helpen.Als het verloren is, is het niet moeilijk om de slotcilinder te vervangen. Het is onmogelijk dergelijke sloten te openen met behulp van een hoofdsleutel, omdat een inbreker het gedrag van het mechanisme bij de cilinderverschuiving niet kan voorspellen.

Hoe te kiezen?

Wanneer u een deurslot kiest, moet u eerst bepalen voor welke deur u de deur nodig hebt. Voor de binnendeur is het beter om een ​​eenvoudig insteekslot of dagschoot te kiezen. Voor toegangsdeuren kunt u zowel een opgelegd vergrendelingsmechanisme als een gat kiezen, maar hier begint de veiligheid van het huis een grote rol te spelen. Dat wil zeggen, voor de deuren van appartementen, huizen is het beter om een ​​insteekslot van een hogere veiligheidsklasse te kiezen. Dit zijn cilinder-, suvaldnye-modellen en ook elektromechanische, gecodeerde sluitapparaten.

Op de binnendeuren kunnen de deuren worden geplaatst als slechts een grendel en een volledig slot met een grendel en grendel. Als u alleen een slot met een grendel hebt gekozen, moet u er rekening mee houden dat deze mechanisch, magnetisch en falevy zijn. Falovy grendelt een deur open-dicht onder invloed van de hendel. Magnetische sloten behouden de gesloten toestand van de deur met behulp van gemagnetiseerde elementen, die naar elkaar toe worden aangetrokken.

De bouten in de sloten verschillen ook van vorm: ze zijn recht en gehaakt. Het eerste type wordt gebruikt voor klapdeuren, de tweede - voor schuifdeurstructuren, om ongeautoriseerde verplaatsing van deurbladen tegen te gaan. Tabel met vergelijkende kenmerken van sloten van verschillende beveiligingsklassen.

Slotklasse

Beveiligingsniveau

Actie om te breken, niet minder, N

Minimale onbevoegde openingstijd, minuten

Toepassingsgebied

Hasp en constipatie riem

Bout mechanisme

De verbinding van het voorpaneel met het lichaam van de pen

ik

small

≈2940

≈785

≈785

≈1-3

Extra en deur tussen kamers.

II

normaal

≈2940

≈785

≈785

≈5-10

Deuren om woonflats in te gaan.

III

verhoogde

≈4900

≈1500

≈1960

≈10-15

Deuren voor toegang tot woonflats, niet-residentiële gebouwen waar geld wordt bewaard, kostbaarheden en / of beveiliging.

IV

hoog

≈6860

≈1960

≈4900

≈30-40

Deuren voor toegang tot woonflats, niet-residentiële gebouwen waar geld wordt bewaard, kostbaarheden en / of beveiliging.

installatie

De procedure voor het installeren van de insteekslot van verschillende ondersoorten is bijna hetzelfde. Selecteer eerst de set gereedschappen die u nodig hebt om het slot te duwen.

 • elektrische boormachine met boormachines van de juiste grootte of een freesinrichting;
 • potlood voor markeringen;
 • beitels (smal en breed);
 • schroevendraaier en schroevendraaier;
 • een hamer;
 • meettoestel (meetlint, liniaal, enz.);
 • Schroeven (schroeven, schroeven).

Kies een handige locatie van het vergrendelingsmechanisme: het wordt meestal op een hoogte van 1-1,1 m van het vloeroppervlak in de deur dichtgeslagen. Bevestig met het slot de locatie van het mechanisme en de slagplaat op het eindvlak van de deur en het deurkozijn. Als u een freesapparaat hebt, is uw taak om de slotsleuf door te snijden sterk vereenvoudigd. De kwaliteit van het uitgevoerde werk zal ook toenemen, terwijl de waarschijnlijkheid van schade aan het deurlichaam wordt verminderd.

Verwijder de deur van de scharnieren (als deze al is opgehangen), draai hem ondersteboven en vergrendel hem in deze positie. De locatie van het toekomstige kasteel is gemarkeerd met twee stroken plakband (schilderij). Plaats de snijplotter van de gewenste grootte in de freesunit en pas de indringdiepte in de deur aan. Maak dan een groef. Als u een elektrische boormachine hebt, boor dan twee inkepingen langs de bovenste en onderste markering voor de diepte en breedte van de sluitstructuur. Dit kan op twee manieren worden gedaan:

 • om niet meteen een kuiltje te maken voor de hele waarde, maar geleidelijk, 1-2 cm om dieper in het gewenste merk te komen;
 • Boor in één keer de verdieping van de vereiste maat uit, maak hiervoor tags met tape of een stuk draad.

Houd er rekening mee dat de afmetingen van de geboorde uitsparing enkele millimeters groter moeten zijn dan de afmetingen van de ingestoken vergrendeling. Het lichaam van het mechanisme moet samen met de voorplaat in de groef worden geplaatst zonder obstakels. Handhaaf een strikte haaksheid van de boor ten opzichte van het lichaam van de deur om verplaatsing te voorkomen. Behandel de resulterende verdieping met een beitel en een hamer. Bereik een maximale vlakheid van de groefwanden. Markeer vervolgens de plaats van de voorste latten. Steek het slot in de uitsparing en teken een potlood rond de bar. Op de resulterende contour slaan we een kleine uitsparing uit met een beitel.

Vervolgens moet u de locatie van de put en pennen plannen. Bevestig het apparaat aan het deurlichaam tegenover de groef en gebruik de liniaal om nauwkeurig de positie van de hendel en het boorgat van het slot te markeren. Boor met een geschikte boormaat om gaten voor ze te boren. Steek nu het vergrendelingsmechanisme in de groef en als er geen afwijkingen zijn, bevestig het dan aan de deurbody met de schroeven die zijn meegeleverd in de verpakking van het apparaat.Als u onnauwkeurigheden vindt, lijnt u de uitsparing uit met een beitel en een bestand en test u constant de nauwkeurigheid van de ingang van het vergrendelingsmechanisme.

De volgende stap is het debuggen van de werking van het slot en de voorbereiding van groeven voor de schuifbouten en de grendel. Breng de boring van de slotcilinder in, bevestig deze met de schroef in de set, test de werking ervan. Als het probleem niet zichtbaar is, maak dan de deurklink en de voorplaat vast. Schilder de grendel en de trekstangen, dek de deur af, draai de sleutel zodat sporen van hen op het deurkozijn worden afgedrukt. Snijd de groeven onder de grendel en bouten, knip de randen af ​​met een beitel. Hol de uitsparing onder de slotplaat uit. Bevestig het aan de schroeven in de vergrendelingsset.

Controleer de werking van het slot - draai aan het handvat, draai de sleutel een aantal keer heen en weer. Als het slot zonder moeite werkt, is er nergens vervorming, dan is alles in orde. Als je gebreken ontdekt, doe dan een kleine beitel en vijl het werk om de locatie van de details van het sluitmechanisme gelijk te maken. Zoals u kunt zien, is de zelfinstallatie van het insteeksmodel van het slot in een houten deur vrij eenvoudig en voor iedereen geschikt.Om de waarschijnlijkheid van problemen als gevolg van de onnauwkeurigheid van de uitgevoerde procedures te verminderen, test u de werking van het mechanisme in elke fase. Vergeet niet dat nauwkeurigheid en grondigheid in werk het halve succes is!

Hoe u een insteekslot voor houten deuren installeert, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer