Larven voor het slot: soorten, apparaat, selectie en installatie

 Larven voor het slot: soorten, apparaat, selectie en installatie

Bij het horen van de naam, kun je niet meteen begrijpen wat het is. De larve van het deurslot vormt de kern van het gehele sluitmechanisme. Technisch gezien wordt dit terecht het cilindermechanisme van geheimhouding of CMS genoemd. Op een eenvoudige manier is dit een verwijderbare sleutelgatmodule. Dit ontwerp vergemakkelijkt soms de reparatie van sloten, en indien nodig, hoeft de sleutel niet geheel te worden gewijzigd. Vrij eenvoudig om de bot te vervangen. In dit geval hebben vergrendelingsmechanismen van dit type een groot voordeel ten opzichte van suvaldnye of andere constructies die niet voorzien in een verwijderbaar sleutelgat. Vervanging en reparatie kunnen onafhankelijk worden uitgevoerd en kosten slechts één schroevendraaier.

Wat is het?

Het apparaat van een larve van het deurslot is vrij eenvoudig. Simpel gezegd, het is een cilinder met een draaibare tong in het midden, die wordt aangedreven door een sleutel, ontgrendelen en vergrendeling van de nachtslot. Het bevindt zich binnen het deurblad in een speciaal doorgaand gat en is in de regel bevestigd met één bout van het voorste deel van de deur op de plaats waar het slot in contact komt met de sluitplaat. Dergelijke mechanismen worden voornamelijk toegepast bij de toegangsdeuren in appartementen en particuliere huizen. Meestal worden de larven aangetroffen in insteeksoorten sloten, veel minder vaak volgens dit schema toegepaste overheadmechanismen. Afhankelijk van het type sloten hebben de larven een verschillende mate van weerstand tegen scheuren. Het hangt ook af van de complexiteit van de interne structuur van de cilinder zelf, de kwaliteit van de materialen en het type sleutels.

Typen en afmetingen

Larven deursloten hebben verschillende soorten ontwerpen. De eenvoudigste en tegelijkertijd het meest populaire is een cilinder met twee sleutelgaten aan weerszijden van de larve, de zogenaamde sleutel. Het slot kan worden vergrendeld om van de buitenkant te openen door eenvoudig de sleutel van binnen naar het einde te plaatsen.Deze functie kan ook een minpuntje zijn. Modellen van dit type kernen zijn best handig bij continu gebruik. Ze zijn beroofd van een van de belangrijkste nadelen van de sluizen boven het hoofd en de larven met een draaischijf, waardoor de overvaller die het huis door het raam is binnengekomen eenvoudig door de voordeur kan gaan, simpelweg door aan de grendel te draaien.

Ondanks dat een behoorlijk significante min-kernen met een draaitafel erg populair zijn. Ze zijn gericht op gebruiksgemak, en ook bij gebruik van dergelijke mechanismen neemt de sleetperiode toe. De kern met de draaitafel kan niet van binnenuit worden geblokkeerd zoals in het vorige geval, wat tegelijkertijd een plus en een min kan zijn. Hun kosten kunnen vaak iets hoger zijn dan voor cilinders van het sleutelcilindertype.

De zogenaamde semi-cilinder of eenzijdige larve, waarvan de kern voornamelijk wordt geïnstalleerd in de nutsruimten, waar het niet nodig is om de deur van binnenuit te openen en te sluiten. Het sleutelgat bevindt zich dus slechts aan één kant van de deur. Deze cilinders zijn uitgevonden om economische redenen. Dit is vooral handig bij het installeren van sloten op grote locaties zoals ziekenhuizen, scholen of kantoren.

Deze voorbeelden worden Europese standaardcilinders genoemd. Ze zijn eenvoudig van vorm te onderscheiden van anderen, het lijkt op een omgekeerde gloeilamp. In de regel worden dergelijke kernen aangevuld met sleutels van twee typen - zogenaamde Engelse sleutels of geperforeerde. De Engelse sleutel (of zoals hij ook de platte tand wordt genoemd) lijkt qua uiterlijk op een kleine zaag. Het gat van het sleutelgat bevindt zich verticaal. Dergelijke sleutels worden aangevuld met een aanzienlijk deel van de sloten op de markt. Helaas hebben ze een laag niveau van geheimhouding, met slechts 1000-2000 combinaties. Een hacker met een hoofdsleutel zal in een paar minuten met zo'n slot omgaan zonder lawaai en stof.

Geperforeerde of profielsleutels hebben een platte vierkante vorm met een groot aantal inkepingen en kraters door het hele gebied. De sleutel is horizontaal. Dergelijke sloten hebben een zeer hoog niveau van geheimhouding, het aantal combinaties kan oplopen tot enkele miljoenen. Als je probeert zo'n slot te openen met een hoofdsleutel, is het mogelijk om tevergeefs ongeveer een uur met hem door te brengen.

De breekweerstand wordt ook beïnvloed door het materiaal waaruit de larve is gemaakt. In de regel zijn ze gemaakt van messing en aluminium.Messing omhulsels zijn opgenomen in het middelste prijssegment en worden ook gebruikt bij de vervaardiging van dure kernen. Het materiaal wordt gekenmerkt door zijn sterkte, is niet onderhevig aan corrosie. Mechanismen van koper hebben over het algemeen een hoge mate van geheimhouding. Met de eigenschappen van de legering kunt u een complexer mechanisme maken dat niet in elkaar klapt tijdens het gebruik. Sommige modellen hebben bescherming tegen boren door harde legeringen toe te voegen.

Aluminiumkernen zijn goedkoop. Complexe mechanismen ervan, in de regel, doen dat niet. Daarom hebben ze een lage geheimhouding, ze kunnen eenvoudig worden gekraakt met een hoofdsleutel en het is eenvoudig om uit te boren. Dergelijke larven zijn onderhevig aan snelle slijtage. Installatie van aluminiumkernen wordt alleen aanbevolen voor binnendeuren of in de technische ruimten, ze zijn niet geschikt voor zware toegangsdeuren.

Naast de Europese standaardlarven, kan de markt andere, minder populaire opties bieden. De schijfkernen hebben een ronde vorm en zijn ontgrendeld met een halfcirkelvormige sleutel met dwarse sneden. Dit type larven is lang verouderd en werd ooit als betrouwbaar beschouwd.Op dit moment zijn ze beschikbaar in vrije verkoop en vallen ze slechts op een lage prijs. Door dit principe worden hangsloten vaak gerangschikt.

Er zijn zogenaamde cruciale larven. Op basis van de naam openen ze de kruisvormige sleutel. Het kan zowel Engels als geperforeerd zijn. Dergelijke sloten onderscheiden zich door een hoge mate van geheimhouding, maar ze houden zich slecht met hun taak bezig. Het slot kan met een normale schroevendraaier worden geopend, wat enige moeite kost. Bovendien zijn kruisvormige kernen moeilijk te vervangen en in sommige gevallen vereist een defect het vervangen van het hele slot, wat in tegenspraak is met het idee om een ​​verwijderbare cilinder te gebruiken.

  Fabrikanten bieden ook een grote selectie van elektronische kernen. Dergelijke cilinders zijn ontworpen voor een standaardpassing in een insteekslot. Hiermee kunt u een elektromechanische verbinding maken met een conventionele mechanische vergrendeling. De installatie van de larven is precies hetzelfde als in het geval van het Europese hart. Het werkingsprincipe is vrij eenvoudig, namelijk:

  • het mechanisme heeft twee handvatten aan beide zijden van de kern;
  • de binnenhandgreep is als een spinner verbonden met het mechanisme van de cilinder, terwijl de buitenhandgreep vrij roteert, zonder het mechanisme te beïnvloeden;
  • zodra een elektronische sleutel of sleutelhanger op het handvat wordt aangebracht, vindt een bos van externe hendels en sloten plaats;
  • het blijft alleen maar om de knop een paar slagen te draaien en de deur te openen;
  • om de deur van buitenaf te sluiten, moet u hetzelfde doen in de omgekeerde volgorde.

  Het is belangrijk! In dergelijke systemen is gebruiksgemak het meest aantrekkelijk. Hoge betrouwbaarheid, ze verschillen niet.

  Om het slot betrouwbaarder te maken zal een speciale pad op de larve van het kasteel helpen. Ze worden ook wel gepantserd beddengoed genoemd. Een dergelijke beveiliging zit standaard in veel vergrendelingen. Het sluit het grootste deel van de cilinder af, met een kleine roterende sleuf waarmee je de sleutel in het sleutelgat kunt steken en kunt draaien. Dit verhoogt de betrouwbaarheid van het slot aanzienlijk en beschermt het tegen mechanische invloeden.

  Larven deursloten hebben verschillende maten. De meest voorkomende kernen zijn 60,70 en 80 millimeter. Maar het hele scala aan maten varieert van 54 tot 130 mm. Met deze parameter wordt rekening gehouden bij het kiezen van een bot.

  Hoe te kiezen?

  Om een ​​bot correct te kiezen, moet u eerst de grootte ervan kennen. Ze kunnen verschillen afhankelijk van de breedte van het deurblad.En ook de larven zijn verdeeld in gelijkzijdig en veelzijdig. Voor gelijkzijdige cilinders zijn de afstanden van de rand tot het bevestigingsgat rechts en links gelijk. In de veelzijdige kant is langer. Ze kunnen ook symmetrisch en asymmetrisch worden genoemd. Het komt niet altijd precies overeen met de lengte van de kern tot de dikte van het deurblad. De larve mag niet meer dan 3 mm uitstulpen aan de buitenkant.

  In de regel zijn de larven van hetzelfde type universeel. De kern van andere fabrikanten zonder problemen is geschikt voor uw slot. Om het type kern te bepalen dat bij uw slot past, evenals de grootte en beeldverhouding, is het het beste om de vergrendeling te demonteren en de defecte kern te krijgen door een nieuwe te selecteren op basis van de parameters. Let bij het kiezen van een larve op de fabrikant. Door te focussen op de ratings van kwaliteit en reputatie van een bedrijf dat sloten produceert, kunt u een favoriet kiezen in de verhouding prijs / kwaliteit. Het wordt niet aangeraden om absoluut goedkope kernen te nemen, wat met uw eigen veiligheid te maken heeft.

  De beste keuze voor de voordeur zou een koperen kern van het sleuteltype zijn met een geperforeerde sleutel van de gemiddelde prijscategorie.Een dergelijke keuze biedt u meer betrouwbare bescherming en comfort tijdens het gebruik. Voor binnen- of kunststof deuren is er een perfecte aluminium kern met de Engelse sleutel. Neem niet de goedkoopste.

  De meeste larven zijn ontworpen voor insteeksloten. Omdat de installatie en het onderhoud van dit type mechanisme geen gemakkelijke taak is, zijn verwijderbare kernen ontworpen om dit proces te vergemakkelijken. Met hangsloten is alles veel eenvoudiger, in de meeste gevallen zijn ze niet uitgerust met verwijderbare kernen, met zeldzame uitzonderingen. Hun bevestigingen zijn op een iets andere manier gemaakt, het is bevestigd aan de binnenkant van het slot, om de kern te vervangen, is het vaak nodig om de padvergrendeling te demonteren. En ook zeldzaamheid zijn kernen voor magnetische sloten.

  Hoe te installeren?

  Het voordeel van verwijderbare larven voor deursloten is het gemak van vervanging en installatie. Om dit probleem te begrijpen en zelf de kern te bepalen, zal het geen probleem zijn. In de regel is de installatie van de larve vereist in geval van breuk of, indien nodig, het verwisselen van de sleutel, onder dergelijke omstandigheden is het mogelijk om alleen de kern te vervangen. Om dit te doen, moet u het volgende algoritme uitvoeren:

  1. verwijder de decoratieve afdekkingen van het insteekslot;
  2. verwijder vervolgens de larve zelf om het type mechanisme te bepalen, dat wordt gedaan door de centrale bout los te draaien die deze vasthoudt;
  3. gebaseerd op de parameters van de oude kern, kunt u gemakkelijk een nieuwe kiezen op basis van het bovenstaande;
  4. na aankoop van een geschikte cilinder blijft het alleen om het op zijn plaats te plaatsen en te bevestigen met een bout.

  Hoe je een bot voor het kasteel kiest, zul je leren van de onderstaande video.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer