Maten van toegangsdeuren: standaarden en tips

 Maten van toegangsdeuren: standaarden en tips

Deurbladen worden gebruikt in elke ruimte waar het nodig is om de toegang ertoe te beperken. Een van de populairste componenten zijn entreepanelen, waarvoor speciale eisen gelden. Een belangrijk kenmerk van een dergelijk ontwerp zijn de afmetingen, die moeten voldoen aan de technische parameters van de opening. Afmetingen, normen en tips voor toegangsdeuren zorgen ervoor dat u het optimale systeem kunt kiezen.

Normen voor een deuropening

Installatie van deurbladen is een relatief eenvoudige handeling, die in de eerste plaats hoogwaardige metingen van alle afmetingen vereist.

De belangrijkste factor hierbij is de grootte van de deuropening, waar de straatstructuur zal worden geïnstalleerd. Deze waarde, volgens de normen, moet overeenkomen met de afmetingen van de toegangsdeuren met de doos.

Deuropeningen zijn er in verschillende typische maten, afhankelijk van de breedte van de hoogte.

De openingen die geschikt zijn voor entreedoeken met één deur hebben de volgende afmetingen:

 • 630-650 * 1940-2030 mm (respectievelijk breedte en hoogte);
 • 660-760 * 1940 * 2030 mm. De beschouwde deurgroepen zijn de kleinste en worden tegenwoordig relatief weinig geïnstalleerd;
 • 660-760 * 2040-2100 mm;
 • 770-870 * 2040-2100 mm;
 • 880-970 * 2040-2100 mm.

De openingen waar u systemen van anderhalf of dubbele deuren kunt installeren, verschillen in reeds verhoogde waarden van breedte en hoogte.

 • 980-1100 * 2040-2100 (respectievelijk breedte- en hoogtebereiken).
 • 1280-1300 * 2040-2100 mm.
 • 1480-1500 * 2040-2100 mm.
 • 1580-1600 * 2040-2100 mm.

Opgemerkt moet worden dat deze afmetingen, samen met de doos, iets groter zijn dan de afmetingen van de deuren zelf. Hiermee kunt u het systeem snel installeren en, indien nodig, de locatie van het deurblad in het gat in de muur aanpassen.

Er zijn ook openingen waardoor deuren met een breedte tot 1.800 mm kunnen worden geïnstalleerd, maar deze afmetingen zijn niet standaard en worden alleen in privéwoningen gevonden, hoewel veel fabrikanten tegenwoordig hun producten voor dergelijke openingen produceren.

Wat zijn de ontwerpen van schilderijen

Deuren worden niet altijd vervaardigd volgens voorschriften en normen. Dit komt door het feit dat veel eigenaars van privé-huizen verschillende soorten deuren uitrusten, waardoor de markt voor entreestructuren verzadigd is met veel variëteiten die in verschillende soorten kunnen worden verdeeld.

 • Deuren met spiegel. Een kenmerk van dit ontwerp is een extra inzetstuk boven het deurblad. Het is de bedoeling om de opening op een niet-standaard hoogte van de deuropening te sluiten;
 • Enkele deuren. Dit zijn standaard typen toegangsdeuren, die uit één vleugel bestaan. Hun breedte kan variëren van 60 tot 90 cm, afhankelijk van de fabrikant. Deze variëteit is de meest voorkomende en wordt zowel in residentiële appartementen als in industriële faciliteiten gevestigd.
 • Anderhalf. De deur van een dergelijke deur bestaat uit twee bewegende deuren die in de doos zijn bevestigd, maar een van hen heeft afmetingen die veel kleiner zijn dan de tweede. Vaak kan de breedte van de kleine kant variëren in het bereik van 40-60 cm, afhankelijk van de afmetingen van het tweede web. Gebruik soortgelijke dubbele deuren alleen voor het uitbreiden van de opening voor gemakkelijk gebruik of wanneer deze niet-standaardafmetingen heeft.Tegelijkertijd blijft de kleine flap bijna altijd gefixeerd en gaat deze zeer zelden open.
 • Dubbele deuren. Deze systemen bestaan ​​uit twee full-sized kleppen, die overeenkomen met de standaardafmetingen van enkelbladige tegenhangers. De breedte van beide delen is gelijk en kan 60, 80 of 90 cm zijn, afhankelijk van het type constructie. Dubbelbladige doeken zijn perfect voor buitenhuizen, waar de opening van de muur veel eenvoudiger op maat gemaakt kan worden, met één flap in de doos en de tweede als belangrijkste.

In sommige gevallen bewegen beide doeken, maar dit is uiterst zeldzaam in typische toegangsdeuren.

Installatie richtlijnen

Toegangsdeuren zijn niet alleen een object om het huis te beschermen, maar ook een soort van barrière om te verlaten. Volgens moderne GOST's zijn deze constructies ook dienstuitgangen voor gebruik in noodsituaties, dus alle kenmerken van deuropeningen (zowel voor een landhuis als een appartement) moeten aan deze vereisten voldoen (SNiP 210197). Het is hierbij belangrijk dat u met de exit snel en efficiënt kunt evacueren.

Daarom zou het de volgende parameters moeten hebben.

 • De minimale hoogte moet 1900 mm zijn;
 • De breedte van de vrije ruimte van een open deur moet groter zijn dan 800 mm.

Als de deuren op openbare plaatsen worden geïnstalleerd (cafés, kantoren, enzovoort), moeten ze worden uitgerust met een constructie met een breedte van ten minste 1,2 m. De minimumhoogte blijft op zijn beurt hetzelfde als voor cottages en andere typen privé-huizen.

Wat betreft de buitendeuren (voordeuren) van woongebouwen met meerdere verdiepingen, mag de openingsbreedte niet minder zijn dan een trap. Dit is noodzakelijk om de evacuatie van mensen in geval van brand en dergelijke te waarborgen. Bijna alle fabrikanten laten zich leiden door deze aanbevelingen en produceren stoffen die aan deze eisen voldoen.

Tegenwoordig zijn er verschillende merken standaard metalen toegangsdeuren, die verschillen in hun afmetingen:

 • 21-9. Dit ontwerp is uitgerust met een doosmaat van 2071 * 870 mm, en het canvas zelf heeft 2000 * 800 mm;
 • 21-13. De deuren van dit merk worden aangevuld door een doos met een hoogte van 2071 mm en een breedte van 1272 mm waarin het product wordt geplaatst met afmetingen van 2000 * 1202 mm. Vaak zijn deze kenmerken anderhalf modellen, die worden aangevuld door twee deuren van 800 mm en 400 mm;
 • 21-15. De optimale maat van het deurblad voor tweevleugelige aanpassingen. Het systeem wordt aangevuld met een doos met afmetingen van 2371 * 1472 mm, en het canvas zelf heeft afmetingen van 2300 * 1402 mm;
 • 21-19. Dit type constructie is het grootste. De afmetingen van de doos reiken 2371 * 1872 mm. Binnen dit kader kunt u een canvas installeren met een hoogte van 2300 mm en een breedte van 1802 mm. Het maakt ook gebruik van twee deuren, die een breedte hebben gelijk aan 900 mm.

Houd er rekening mee dat deze lijst niet compleet is en wordt aangevuld met meerdere wijzigingen met onderscheidende parameters. Volgens de standaard zijn er nog meer modificaties van dergelijke structuren. Dit document beschrijft niet alleen de afmetingen van de producten, maar ook de kenmerken van secties van elk van hun typen.

Het is noodzakelijk om alle berekeningen bij de keuze van deuren alleen uit te voeren door de externe afmetingen van een doos.

Als je alleen het canvas in aanmerking neemt, is de opening misschien gewoon te klein voor dit systeem en in de toekomst zul je een nieuwe deurstructuur moeten uitbreiden of kopen.

Voordelen van standaardmaten

Het standaardiseren van de dimensionering van deuren is een manier om de productie van deze producten te optimaliseren.Dit stelt bedrijven in staat om speciale apparatuur die niet nodig is om een ​​minimum verandering in grootte herconfigureren gebruiken.

Standaard maatproducten hebben verschillende voordelen:

 • Gepresenteerd op de markt veel aanpassingen van deurpanelen. Hiermee kunt u het optimale model kiezen voor elke smaak of stijl van de kamer. Fabrikanten produceren niet alleen klassieke metalen modellen, maar ook verwarmde versies die niet bang zijn voor temperatuurdalingen;
 • Eenvoudige installatie. Dit komt door het feit dat het deurblad bijna hetzelfde is als de opening. Voor de vaststelling van het ontwerp dat u hoeft alleen maar om het te repareren met behulp van speciale ankers of andere montagesystemen voor de installatie van niet-standaard-half wijzigingen in opening voor enkele modellen nodig om de uitbreiding opening uit te voeren. Merk op dat dit zal leiden tot tijd en geld (gebruik van hulpinstrumenten, de aankoop van extra bouwmaterialen en dergelijke);
 • Kosten. Standaard deurmaten kunnen de prijs ervan aanzienlijk verlagen. Dit wordt bereikt door het gebruik van dezelfde productiealgoritmen,die eenvoudig kan worden geautomatiseerd. Sommige aanpassingen zijn gemaakt met goedkope materialen, wat ook van invloed is op de prijs;
 • Veelzijdigheid. Het is heel eenvoudig om de geïnstalleerde deuren in een soortgelijke opening te vervangen door nieuwe, hiervoor hoeft u alleen de structuur te ontmantelen en een standaardproduct in plaats van het oude te plaatsen. Dit alles vereist een minimum aan voorbereiding van de opening.

Kenmerken van meetsystemen

Fabrikanten van deurpanelen moeten zich richten op een verscheidenheid aan eigenschappen. Een van deze parameters is het meetsysteem. De klassieker is het Engelse type, waarbij alle dimensies in voeten worden berekend.

Volgens dit systeem hebben de standaard deuren de volgende afmetingen met de overdracht in het metrische systeem:

 • Hoogte 6 feet 8 inches. In het metrische systeem is deze waarde 203,2 cm;
 • Breedte is 84 cm (2 feet 9 inches).

In ons land vandaag een metrisch systeem aangenomen voor het meten van deurbladen.

Standaardformaten van deze producten wijken enigszins af van het Engels:

 • Breedte kan variëren van 60 tot 160 cm;
 • De hoogte mag op zijn beurt niet meer zijn dan 205 cm.

Er moet worden begrepen dat er nog steeds een lichte overeenstemming is tussen deze systemen, en dit maakt het in sommige gevallen mogelijk om deuren van het ene type te vervangen door een ander.Het is ook belangrijk om niet alleen de afmetingen van het web in overweging te nemen, maar ook de afmetingen van de opening zelf. Let er bij de aanschaf op op te specificeren op basis van welk systeem het product is gemaakt, dit voorkomt onvoorziene problemen, zoals de discrepantie tussen de elementen van het installatiesysteem en de bestaande opening.

Hoe parameters te meten

Toegangsdeuren zijn geïnstalleerd om te voorkomen dat het huis wordt gehackt, dus het is belangrijk om de beste ontwerpen te kiezen die in de deuropening passen en er veilig in te vergrendelen. Het algoritme voor het meten van de parameters van de opening kan in verschillende opeenvolgende stappen worden verdeeld:

 1. Voordat u de afmetingen bepaalt, moet u toegang krijgen tot het uiteinde van de muur waaraan het deurkozijn is bevestigd. Als je een oude constructie hebt geïnstalleerd, moet je de bekleding verwijderen die de muur afdekt;
 2. Nadat u kunt beginnen te meten. Alle openingskarakteristieken worden op verschillende plaatsen gemeten. Dit is nodig om het beste resultaat te krijgen. Soms kan de opening scheef staan ​​en vervolgens, als u de meting op een willekeurig punt verwijdert, kunt u het product verkeerd oppakken. U moet alleen de minimumwaarden in overweging nemen;
 3. Als het deurblad wordt verwijderd, moet voor het meten de kwaliteit van de afwerking van de uiteinden worden gecontroleerd. Als er gips op het oppervlak van de muur is dat afbrokkelt, is het beter om het te verwijderen voordat u het meet. Indien nodig kunt u ook de contouren van het gat uitlijnen om het de meest correcte vorm te geven.

Na het verwijderen van alle metingen uit de opening, vergelijkt u de verkregen waarden met de standaardwaarden. Vaak corresponderen veel deuren met vergelijkbare parameters, omdat ze a priori klassieke afmetingen moeten zijn.

Elke opening heeft een zekere overeenkomst met deurbladen.

 • Het gat met afmetingen van 208 * 88 cm is bedoeld voor de installatie van een constructie waarin deze waarden niet groter zijn dan 205 * 85 cm;
 • De inkompassage met afmetingen van 210 * 100 cm biedt plaats aan een deur met afmetingen van 207 * 97 cm;
 • Als het de bedoeling is versterkte deurconstructies te installeren, moet de opening slechts 1-3 cm groter zijn dan de doos, bijvoorbeeld producten met een afmeting van 205 * 86,5 cm passen op een opening van 89 cm breed en niet meer dan 208 cm hoog.

Merk op dat bijna alle deurstructuren voor elk van de criteria (hoogte en breedte) ongeveer 3-4 cm kleiner zijn dan het gat waar ze zijn geïnstalleerd, waardoor de afmetingen van de deuropening worden gemeten,Het zal niet moeilijk zijn om de technische kenmerken van de aanpassing te leren. Daarna vergelijkt u eenvoudig de verkregen waarden met de standaardafmetingen van de fabrieksproducten en selecteert u het gewenste model.

Bij het berekenen van de afmetingen moet niet alleen rekening worden gehouden met de parameters van het canvas, maar ook met de dikte van het deurkozijn.

Wat de dikte van de deuren en de doos betreft, deze kenmerken zijn vaak niet belangrijk. Dit komt omdat in de meeste gevallen de breedte van het uiteinde van de muur veel groter is dan de dikte van het canvas, maar deze factor is vooral belangrijk als de deur wordt gekocht met het oog op bescherming tegen inbraak of isolatie van de kamer. De eenvoudigste metalen en houten structuren hebben een dikte van ongeveer 5-6 cm, ze zijn uitgerust met een klassieke set functies en bieden niet altijd een hoogwaardige thermische isolatie.

Op de markt zijn er speciale veiligheidsdeuren die niet alleen het huis beschermen, maar ook de warmte binnen houden. Vergelijkbare producten zijn al voltooid met interne isolatie en dikkere staalplaten. Hierdoor en verhoogt de dikte van het canvas.

Een eenvoudig algoritme voor het berekenen van de grootte van het deurontwerp omvat de som van verschillende kenmerken:

 • Breedte of hoogte van het web;
 • De dikte van het deurkozijn;
 • De breedte van de montagekloof tussen de doos en de muur.

De breedte van de opening en de dikte van de doos moeten twee keer in aanmerking worden genomen. Bij het berekenen van de hoogte moet u ook drempelparameters toevoegen, indien aanwezig. Als u niet zeker weet of u alle benodigde kenmerken correct kunt krijgen, is het beter om de metingen toe te vertrouwen aan het installatiebedrijf. Vaak is in deze rol de winkel waar de deuren worden gekocht en leveren de specialisten ze op en assembleren ze.

Hoe het type huis te kiezen

Deurbladen worden voortdurend verbeterd, wat leidde tot een periodieke verandering van hun technische kenmerken. Tegenwoordig zijn veel oude paneelhuizen uitgerust met structuren die niet overeenkomen met moderne trends in grootte. Dit bemoeilijkt niet alleen de vervaardiging van producten, maar bemoeilijkt ook het proces van het installeren van nieuwe systemen.

Elk type huis gebruikte eerder een bepaald type deurblad:

 • Brick kamers met vijf verdiepingen. In dergelijke constructies werden vaak deuren met afmetingen van 860 * 2050 mm geïnstalleerd, maar sommige gewetenloze ontwikkelaars hebben deze openingen opzettelijk versmald, waardoor nu geen standaardmodificatie van het deurblad kan worden geïnstalleerd.Voordat u een dergelijk apparaat in het gebouw met vijf verdiepingen vervangt, moet u daarom metingen van alle parameters uitvoeren;
 • De zogenaamde "Stalinka." Een kenmerk van dergelijke gebouwen is dat de deuropeningen hier een verhoogde hoogte hebben, die tegenwoordig niet geschikt is voor bijna elke moderne standaard. Deze grootte kan in sommige gevallen waarden bereiken van 2300-2400 mm;
 • Paneelwoningen. De afmetingen van de deuren in deze gebouwen voldoen vaak aan de moderne eisen. Hier zijn er openingen met afmetingen van 860 * 2050 mm en 960 * 2050 mm. Onder deze waarden kunt u vandaag de deuren ophalen die fabrikanten produceren, dus installatie in dergelijke gebouwen is vaak niet moeilijk en vereist alleen naleving van de technologie.
Khruschovka
paneel
Stalin

Het kiezen van de deur voor "Chroesjtsjov" is wenselijk om te worden geleid door verschillende eenvoudige regels.

 • Zorg ervoor dat u metingen van de opening uitvoert voordat u een deur koopt. Dit is nodig omdat veel van de gaten geen standaardafmetingen hebben en ook vervormingen hebben. Al deze factoren kunnen de ontwerpkenmerken van de doos en het deurblad zelf beïnvloeden;
 • De deur moet zo openen dat deze de buren niet hindert. Dit is belangrijk als er een bloksysteem in het huis is en meerdere appartementen zich op één gedeelte bevinden. Het is beter dat het canvas naar binnen beweegt, maar het hangt allemaal af van de specifieke kenmerken van de ruimte-indeling;
 • Besteed aandacht aan de technische kenmerken van de producten. Het canvas moet sterk en duurzaam zijn. Koop geen producten die zijn gemaakt van staalplaat is minder dan 1,5-2 mm. Ook waarderen de methode van montage structuren aan de muur, het type scharnieren (intern beter dan de buitenkant), de kwaliteit van de fittingen. Er moet speciale aandacht worden besteed aan de sloten, omdat de breeksterkte van het canvas ervan afhangt. De beste optie zou een systeem met twee of drie vergrendelmechanismen zijn;
 • Design. Deze functie wordt alleen geselecteerd op basis van persoonlijke voorkeuren. Experts raden aan om schilderijen te kopen die worden gecombineerd met de basisstijl van de kamer en de buitenunit;
 • De kwaliteit van thermische isolatie. Deze eigenschap bepaalt hoe goed het web binnenshuis warmte vasthoudt. Kwaliteitsdeuren worden gemaakt met behulp van verschillende warmte-isolerende materialen. Als het canvas rechtstreeks naar de straat gaat, is de deur met thermische onderbreking de beste optie.Het zorgt voor hittebehoud en zorgt niet voor condensatie op het metalen oppervlak;
 • Materiaal. In de rol van deuren in het huis en in het appartement worden voornamelijk metalen structuren gebruikt, omdat deze duurzaam en betrouwbaar zijn. Houtproducten zijn ook goed bestand tegen deze taken, maar om ervoor te zorgen dat ze lang blijven functioneren, moet u er voortdurend voor zorgen.

De afmetingen van deurpanelen en openingen kunnen verschillen, waardoor u hoogwaardige, mooie, goed geïsoleerde, geluiddichte en duurzame entreegroepen kunt maken. Houd er rekening mee dat de uitbreiding van de opening niet altijd de beste oplossing is om de deur te installeren.

Het is het beste dat een dergelijke opening onmiddellijk overeenkomt met de parameters van het aangekochte deurblad, omdat dit een solide en betrouwbare constructie zal opleveren met minimale financiële en arbeidskosten.

Hoe te kiezen?

Een betrouwbare toegangsdeur is de belangrijkste barrière die het huis en zijn bewoners beschermt tegen een onverwachte invasie. Om geen geld te verspillen, moet u weten hoe u de voordeur kiest. En je kunt er meer over te weten komen door de volgende video te bekijken:

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer