Branddeuren

 Branddeuren

Bij de constructie van gebouwen en constructies wordt speciale aandacht besteed aan brandveiligheid. Als aan speciale normen wordt voldaan, wordt meestal bij de overdracht van een installatie meestal een aantal maatregelen genomen: competent ontwerp, installatie van brandpreventiesystemen en apparatuur, inclusief deuren.

Wat is het?

Eerst moet je begrijpen welke branddeuren, wat zijn hun verschillen van de gebruikelijke ingangsstructuren. In de technische literatuur hebben ze verschillende namen: brandwerend, brandwerend, brandwerend, bluswerk.Officieel omvatten dergelijke structuren producten die zijn geïnstalleerd als een barrière voor de verspreiding van vuur in een brand.

De belangrijkste kenmerken die de veiligheid in geval van brand kenmerken:

 1. Hoge mate van brandwerendheid. De deur moet een obstakel vormen voor de verspreiding van vuur, omdat dit de gelegenheid zal bieden om tijd te winnen die nodig is voor de evacuatie van de slachtoffers.
 2. Warmte immuniteit. Het materiaal waaruit de brandbeveiligingsconstructies worden vervaardigd, moet bestand zijn tegen thermische vervorming.
 3. Niet-toxische grondstoffen aangezien in geval van brand de deuren geen bron van schadelijke verbrandingsproducten mogen worden.
 4. Gemakkelijke toegang van hulpverleners tot de plaats van het vuur, wat wordt geboden door de functionaliteit van de sluitsystemen.

Brandveilig productenontwerp

De belangrijkste elementen van branddeuren verschillen weinig van de gebruikelijke. In de regel omvat de deureenheid een canvas, doos, bevestigingsmechanisme en slot. Het doek wordt meestal gemaakt op basis van metalen ribben, die vervolgens worden ommanteld met platen van staal, glas, hout. Bij houten modellen kan het frame van hout zijn.

Het belangrijkste verschil is de gespecialiseerde componenten en brandwerende materialen. Deze omvatten het volgende.

 • Sealers. Omdat deuren in hun ontwerpopeningen in de voegen tussen de kieren en de kist veronderstellen, bieden blusmodellen verschillende soorten pakkingsmaterialen om de gehele contour. Het is handig om een ​​zelfklevende zegel te gebruiken. Hiermee kan elke goede deur brandveilig worden gemaakt. Beschermende rookvrije afdichtingen bevatten minerale wol in de samenstelling, waardoor er geen verbranding in de kamer kan komen.

Er zijn opties met een overlay van een thermohardende tape, die, onder invloed van temperatuur, schuimt en de deur volledig afsluit en beschermt tegen giftige verbrandingsproducten.

 • Isolatieisolatie. Ze vullen de ruimte tussen de doeken, omdat vuurdeuren altijd uit meerdere lagen bestaan. De isolator beschermt het web tegen hitte. De meest voorkomende optie is minerale wol. Basalt-vezelplaten zijn lange tijd bestand tegen hoge temperaturen en hoe langer de vezel, hoe beter.Experts scheiden silicium af als een materiaal met uitstekende isolerende eigenschappen. Het is bestand tegen vallen tot 1200 graden en hoger. Voor glazen deuren wordt een thermofilm of een speciale gel gebruikt om de ruimte tussen de lagen te vullen.
 • coatings. Branddeuren kunnen worden gemaakt van verschillende soorten materialen. De leider is poedercoating, bestand tegen hoge temperaturen. Geconfronteerd met vuurvast laminaat of fineer zijn ook hout- of MDF-platen geïmpregneerd met beschermende middelen populair.
 • drempels. Het apparaat is in de eerste plaats nodig om bescherming tegen rook en gas te bieden. Bovendien is het van oudsher een obstakel voor lawaai, stof, tocht, warmteverlies. Niet-drempelige rookgasdichte deuren bevatten meestal een vouwdrempel om de contour af te dichten. Gebruik in het geval van modellen met dun glas de optie voor automatische facturen.
 • sluiters. Deskundigen adviseren om een ​​zelfsluitend apparaat te installeren op brandveilige deuren, aangezien het alleen in de gesloten positie is dat de constructie zijn beschermende functie vervult. Ze zijn van vloer, buitenkant en ingebouwd.Professionals merken op dat in de aanwezigheid van dubbele deuren een leaf-synchronizer moet worden geïnstalleerd. Moderne technologieën maken het mogelijk om de regels van de sluitingsmodus te automatiseren, waardoor de menselijke verrassingsfactor in geval van brand wordt geëlimineerd.
 • ventilatie. Sommige gespecialiseerde gebouwen in overeenstemming met wettelijke bepalingen moeten worden uitgerust met een branddeur met een ontluchtingsventiel. Deze omvatten het schakelbord en de server. In dit geval is het afdichtcircuit van het thermohardende materiaal niet alleen met het kanaal, maar ook met de lamellen op het rooster uitgerust.
 • Vergrendelingsapparaten. Sloten, handgrepen en andere accessoires op brandbestendige modellen moeten bruikbaar blijven onder invloed van hoge temperaturen, niet ingeklemd en niet vervormd. Bovendien moeten ze snelle toegang bieden, dat wil zeggen dat ze eenvoudig kunnen worden geopend wanneer dat nodig is. Onlangs heeft het anti-panieksysteem, dat het mogelijk maakt om de tijd van evacuatie in rook te verkorten, zichzelf goed bewezen.

Het principe van het systeem "Anti-paniek", zie de volgende video.

Wat zijn de soorten?

Deuren zijn ingedeeld naar ontwerpkenmerken.

Door het aantal kleppen

 • Ontwerp met enkele of enkele deur.
 • Duplex systeem. Dubbelbladige deuren kunnen ravnopolno zijn, met luiken van dezelfde breedte en met verschillende bladen - met verschillende luiken. Bovendien zijn er actieve en passieve delen van de deur.

In de richting van opening

 • Rechts.
 • The Links.

De zijde wordt bepaald door de locatie van de scharnierende scharnieren van het actieve scharnier van het deurscharnier.

Door mechanisme te openen

Brandwerende deuren moeten voor een goede dichtheid zorgen. Gebruik meestal swing-opties. In dit geval wordt het deurblad met scharnieren aan de doos bevestigd. Het nadeel is de vrije ruimte die nodig is in de buurt van de vleugel bij het openen.

Op openbare plaatsen en kantoren zijn slingermodellen populair wanneer de klep in elke richting opent.

Vaak is er een glijdend ontwerp, bijvoorbeeld in openbare cateringbedrijven. Dergelijke deuren vereisen niet veel ruimte. Aangezien een dergelijk model een opening tussen het canvas en de muur met zich meebrengt, zijn brandwerende constructies uitgerust met afdichtingen langs de doos.

Op de plaats van gebruik

De indeling op locatie is uitgebreid en hangt af van waar de deurstructuur is geïnstalleerd. U kunt de meest voorkomende opties selecteren:

 • Access.
 • Apartment.
 • Interior.
 • Tambour.
 • Hangar.
 • Warehousing.

Gang en kettingconstructies worden soms geleverd met een spiegel om luchten te verzorgen. Warme toegang en appartementsopties zijn populair bij de bevolking van appartementsgebouwen.

Op type canvas

Voor brandwerende deuren zijn er 2 basistypen.

 • Doof, de aanduiding in de technische documentatie komt overeen met de hals "G". De code "G2P" geeft bijvoorbeeld een dove dvupolnuyu juiste sjerp weer.
 • Geglazuurd of lichtdoorlatend hebben de code "C".

Door veiligheid

Afhankelijk van de verschillende ontwerpkenmerken die bescherming tegen een bepaalde factor kenmerken, zijn de deuren in verschillende groepen onderverdeeld.

 • Brand- en explosiebestendig met ventilatierooster. Regelgevingsdocumenten schrijven voor dat ze moeten worden geïnstalleerd voor server- en elektrische kamerdeurontwerpen, wat betekent dat er een ventilatieopening aanwezig is die ten minste 25% van het oppervlak van het deurblad beslaat. Het rooster is gemaakt van polyurethaan lamellen.Bovendien hebben de platen pakkingen gemaakt van een materiaal dat de eigenschap heeft van thermische uitzetting. In de regel is natriumsilicone aanwezig. Bij ontsteking nemen de lamellen toe naarmate de temperatuur stijgt, de pakking verandert in schuim, waardoor de ventilatiesleuven worden gesloten en de stroom van gloeiend hete lucht wordt belemmerd.

Stalen jaloezieën worden gebruikt om te beschermen tegen mechanische effecten, zoals explosies. Ontwerpen kunnen variëren afhankelijk van de basisconfiguratie.

 • Dymogazonepronitsaemye. Het belangrijkste ontwerpkenmerk van de modellen is een speciale contourafdichter rond de omtrek van het hele web om de ondoordringbaarheid van koolmonoxide en rook te garanderen. Bovendien is elke rook-gasdichte deur beschikbaar met een drop-downdrempel die het circuit afdicht. De functie wordt automatisch geconfigureerd en is als volgt. Wanneer u de deur opent, stijgt de drempelwaarde en in gesloten toestand daalt deze. Brandwerende platen zijn verkrijgbaar in houten, glazen en metalen versies.
 • Armored brandveilig. Producten worden niet alleen gekenmerkt door de mate van vatbaarheid voor brand, maar ook door de klasse van kogelweerstand,wat moet worden bevestigd door certificaten. Een onderscheidend kenmerk van gepantserde deuren is om alleen het canvas te openen. De deur met het gebruik van harnas - de meest inbraakwerende. Dergelijke constructies worden geïnstalleerd in lokalen bestemd voor de opslag van kostbaarheden: banken, kassa's, kluizen, historische archieven; evenals in afdelingsinstellingen: wetenschappelijke laboratoria, testlocaties, beveiligingsposten.
 • Glijdend vuurbestendig. Schuifdeuren bieden een afdichtmiddel in de vorm van een vuurvaste film. Bij ontsteking met toenemende temperatuur neemt het volume toe en wordt de opening gesloten. Glijdende brandvertragende modellen zijn zwaar, dus meestal zijn ze uitgerust met elektromechanische actuators die de baan in de gesloten positie fixeren. In dit geval wordt bovendien een autonoom batterijsysteem geleverd om de mogelijkheid van een storing bij afwezigheid van elektriciteit weg te nemen.
 • Met anti-paniek. Brandwerende deuren zijn meestal uitgerust met een brandveilige vergrendeling. Op drukke plaatsen zijn de gebouwen uitgerust met een elektromechanisch toegangscontrolebewakingssysteem met een drop-down-drempel, een "anti-paniek" -installatie wordt geadviseerd in appartementen.In dit geval wordt het slot van binnenuit geopend met een lichte aanraking, misschien zelfs met een elleboog.

Typen en classificatie

Brandwerende deuren kunnen op verschillende kwaliteiten worden geclassificeerd. Volgens de Technische Voorschriften inzake brandveiligheidseisen, is een van de criteria de brandweerstandslimiet. Deze eigenschap laat zien hoe lang de deur het kan volhouden door vuur. De brandwerendheid heeft zijn eigen cijfer bij benaming. Voor alle deurconstructies begint het met de letters EI, waarna het aantal dat overeenkomt met de tijd van stabiliteit van het vuur in minuten wordt aangegeven.

Typen sluitsystemen

 1. De tijdsduur gedurende welke de structuur weerstand kan bieden, is 90 minuten.. Code EI90. Door ontwerpkenmerken kunnen enkele en dubbele deuren worden onderscheiden. Om te bepalen welke optie het raadzaam is om in een bepaalde ruimte te installeren, is het noodzakelijk om de breedte van de opening te meten. In gevallen tot 110 centimeter kunnen modellen met één blad worden gebruikt. Als de breedte groter is, kan de breedte van dubbele deuren zowel hetzelfde als verschillend worden gemaakt.Verder worden structuren van het eerste type geïnstalleerd in ruimten met een hoog niveau van gevaar.
 2. Minimale brandweerstand 60 minuten. Deuren van het tweede type graad EI60 worden beschouwd als een universele klasse van modellen die zijn ontworpen voor installatie in gebouwen met verschillende functionele belastingen: privéwoningen, kantoren, civiele objecten. Deuren van dit type kunnen worden opgedeeld volgens het type blad naar doof en met inzetstukken, afhankelijk van het aantal luiken - enkel en dubbel. Bij het kiezen moet u zich richten op de breedte van de opening en op de noodzaak om het zicht op de deuropening te vergroten.
 3. Het derde type omvat modellen die 30 minuten lang een vlam kunnen vasthouden.. Code EI30. Door de laagste beschermingsgraad kunt u deze deuren in kleine ruimtes installeren.

Technische specificaties

Alle technische eigenschappen van brandbestrijdingsmiddelen zijn geclassificeerd op basis van de mate van brandweerstand en zijn geschreven in Latijnse letters.

 • E - kenmerkt het verlies van integriteit. Het is duidelijk dat na de tijdslimiet scheuren, diepe gaten zullen verschijnen, maar de structuur heeft nog geen dragende eigenschappen verloren.
 • ik - kwalificeert het verlies van isolatie, dat wil zeggen, toont hoe lang de deur zal kunnen weerstaan ​​onder de invloed van gloeiend hete lucht.Modellen van klasse I15 bijvoorbeeld kunnen bij verwarming 15 minuten zonder blote handen worden geopend zonder gevaar voor verbranding.
 • w - bepaalt de tijd gedurende welke de warmteflux wordt behouden.
 • S - toont het vermogen van de deur om koolmonoxide te bevatten.
 • R - regelt het verlies van draagvermogen. De indicator karakteriseert de periode waarna het deurblad en het frame zelf in elkaar zullen klappen.

afmeting

Vereisten voor de installatie van branddeuren worden vastgesteld op basis van SNiP en GOST.

Standaardopeningen moeten de volgende parameters hebben.

 • Hoogte niet minder dan 180 cm.
 • Breedte is van 80 tot 120 cm.

De dikte van de staalplaten die zijn opgenomen in het ontwerp beïnvloedt de betrouwbaarheid en integriteit van het product, de mate van brandwerendheid hangt af van het type en de dikte van het isolatiemateriaal. Metalen gespecialiseerde deurconstructie, weegt in de regel minstens 120 kg.

Afwerking en textuur

Met de nieuwste technologieën kunnen fabrikanten een breed scala aan brandwerende deuren van verschillende ontwerpen verkrijgen.

 • Metalen modellen zijn bedekt met een speciale thermische spray.
 • Geconfronteerd met het deurblad is populair hout, omdat in dit geval de twee functies beschermend en esthetisch zijn. De houtstructuur ziet er nobel en natuurlijk uit.
 • Vuurvaste laminaat of fineer decor heeft lagere kosten. Hiermee kun je een andere textuur van het canvas krijgen, zonder de beschermende eigenschappen te verliezen. MDF-panelen en synthetisch leer geïmpregneerd met beschermende middelen worden ook door ontwerpers gebruikt.
 • Doorschijnende deuren zijn alleen licht en luchtig. Het zijn interessante materiaalverstijvers, hun kleur en textuur. Ze kunnen van aluminium, staal, hout zijn.

Brandwerende materialen

Bouwcodes en regelgeving (SNiP) regelt grondstoffen die kunnen worden gebruikt voor de productie van brandbestrijdingsmiddelen. Bovendien zijn ze geclassificeerd op basis van de mate van toxiciteit, ontvlambaarheid, ontvlambaarheid, verspreiding van vuur en rookvormend vermogen.

Hout, metaal, glas, plastic worden gebruikt als materiaal voor brandwerende constructies. U moet dat echter begrijpen van de aangegeven grondstoffen wordt alleen het deurblad uitgevoerd.

 • hout. Hout behandeld met speciale beschermende middelenkan worden gebruikt voor de productie van deuren van het derde type brandwerendheid. Dit kunnen ook gefineerde producten en doeken met panelen van MDF zijn. De box kan in dergelijke gevallen van hout of metaal zijn. Het ontwerp maakt noodzakelijkerwijs gebruik van een speciaal geschuimde pakking om de ruimte tussen de binnenste en buitenste deurvleugels af te dichten.
 • Staal en ijzer. Metaallegeringen - het populairste materiaal voor de productie van brandbestrijdingsmiddelen. Deurblad is gemaakt van plaatstaal met een dikte van 1 millimeter. Minerale wol wordt meestal als vulmiddel gebruikt. IJzeren deuren hebben een hoge mate van brandwerendheid.
 • glas. Volgens de SNiP worden dergelijke deuren "doorschijnend" genoemd en zijn ze verdeeld in 2 categorieën. Als het glas meer dan 25% is, worden ze gekwalificeerd als glas, minder dan 25% - geglazuurd. De mate van brandwerendheid hangt in dit geval af van de dikte van de baan. Doos en frame meestal aluminium. Wanden zijn meestal gemaakt van staal of aluminium. Deurblad is gemaakt van brandwerend glas met een gel-type niet-brandbare vulstof tussen de glaslagen.Grondstoffen zijn populair voor de fabricage van deurstructuren en ramen in openbare ruimtes, kantoren, omdat ze naast beveiliging ook een esthetische functie hebben.
 • plastic. PVC-producten zijn niet bestand tegen langdurige blootstelling aan hoge temperaturen, dus plastic brandbestrijdingsproducten zijn niet meer dan een mythe. Bovendien is plastic giftig bij verbranding.

Waar brandbare modellen installeren?

Het gebruik van brandvrije modellen is meestal gepland bij het ontwerpen van gebouwen in overeenstemming met de vereisten van regelgevingsdocumenten.

Soorten kamers van primair belang

Er zijn verschillende onvoorwaardelijke soorten gebouwen waarin branddeuren vereist zijn.

 1. Allereerst wordt de installatie van brandwerende entreestructuren uitgevoerd op plaatsen die vatbaar zijn voor zelfontbranding. Deze omvatten bijvoorbeeld brandstofmagazijnen en hangars, garages, reparatiewerkplaatsen, bakkerijen, depots, ketels, schakelborden. Gebruik een vuurhaard om de effectieve bescherming van industriële hangars te waarborgen. Ze zijn groot, maar hebben alle eigenschappen die nodig zijn voor de veiligheid.
 2. Constructies van massale congestie van mensen.In bioscopen, onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, winkelcentra en amusementscentra worden beveiligingsmaatregelen regelmatig gecontroleerd. Installatie van dergelijke deurstructuren is voorzien in het project.
 3. Gebouwen voor opslag van waardepapieren en dergelijke. Banken, musea, archieven zijn zeer scrupuleuze en bevend waardevolle kostbaarheden, omdat ze vaak een historische betekenis hebben.

Indoor installatieplaatsen

Brandwerende deuren worden geïnstalleerd in appartementsgebouwen. Ze zijn uitgerust met de volgende openingen.

 • Access.
 • Apartment.
 • Zolder en kelder ingangen.
 • Liften en nissen voor communicatie, kabeltunnels.
 • Uitgangen naar de gemeenschappelijke vloeroppervlakken.

Als een kantoor of een winkel zich op de eerste verdieping van een woongebouw bevindt, moet de opening ertussen ook worden uitgerust met een branddeur. Overnachtingsopties zijn onderworpen aan de relevante regels en voorschriften. Individueel kunnen brandwerende deuren op de volgende locaties worden geïnstalleerd.

 • Gangen van kantoorgebouwen, magazijnen, werkplaatsen.
 • De trap.
 • Binnendeuren worden zowel in het appartement als in de kantoorruimte geïnstalleerd.
 • Ze zijn uitgerust met balkons en balkons.

Hoe het beste kiezen?

Bij het kopen van een brandwerende deur, worden kopers in de regel geleid door de prijs, afhankelijk van de mate van brandwerendheid. echter Deskundigen adviseren om rekening te houden met factoren als de aanwezigheid van een brandmeldsysteem en de afstand tot de brandweer.

 • Een belangrijk criterium is het type muren., omdat het de definitie van het ontwerp van de deurdoos bepaalt. Als de mate van brandwerendheid van wandpanelen laag is, is het zinloos om een ​​sterke deur te kopen.
 • Esthetische component - meestal het meest aangename en gemakkelijk te voldoen criterium. Een breed scala aan moderne technologieën kan het deurblad niet alleen veilig, maar ook een mooi meubelstuk maken.
 • We moeten accessoires niet vergeten Branddeurontwerpen moeten ook vuurbestendige eigenschappen hebben. Fabrikanten bieden een breed scala aan producten van vuurvaste materialen.
 • Omdat een van de vereisten gemakkelijke toegang is redders naar de plaats van het vuur, bij het kiezen moet aandacht besteden aan de scharnieren. Beter als ze zijn uitgerust met lagers,dat zorgt voor een soepele rit en voorkomt vastlopen van het deurmechanisme in geval van brand.
 • Branddeursloten beter uitgerust met anti-paniekfunctie. Als er brand ontstaat, kun je er snel uit komen door de deur van binnenuit te openen door zonder veel moeite op de hendel te drukken. Dit is vooral belangrijk voor gezinnen met kinderen, ouderen en gehandicapten.

Zoals elk product dat moet worden getest, moet de brandwerende deur gecertificeerd zijn.

Grote fabrikanten die zich hebben bewezen in de markt, bij het kopen, presenteren alle beschikbare documenten in de juiste vorm. Meestal moet een dergelijk pakket een certificaat en garantie bevatten. Kwaliteit is altijd afhankelijk van de gebruikte materialen, omdat de productietechnologie eenvoudig is. In dit verband adviseren deskundigen niet te veel te betalen voor merken en logistieke diensten voor de levering van buitenlandse analogen, en naar de binnenlandse opties te kijken. Elke regio heeft echter zijn eigen bedrijven Er zijn verschillende bedrijven die bekend zijn in de Russische Federatie.

 • Serpukhov Electromechanical Plant staat al meer dan 70 jaar bekend en maakt gebruik van moderne geavanceerde technologie.
 • Fototheek en ORMAN zijn gespecialiseerd in de productie van doorschijnende vuurvaste producten.
 • Module-K produceert een breed scala aan brandbestrijdingsmiddelen van budget tot luxe met een esthetisch uiterlijk.
Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer