Hellingen voor toegangsdeuren

 Hellingen voor toegangsdeuren

De voordeur vormt de eerste indruk van de behuizing, dus deze moet zowel betrouwbaar, esthetisch aantrekkelijk en perfect gemonteerd zijn. In dit geval omvat de complete assemblagecyclus stappen die vaak worden verwaarloosd door onwetendheid. Deze omvatten de decoratie van de hellingen van de toegangsdeur, wat niet alleen nodig is voor de schoonheid van het ontwerp, maar ook voor een hoogwaardige werking gedurende een lange tijd.

Wat is het?

Zoals de praktijk laat zien, worden de hellingen vaak verward met de platbands, omdat de platbands hun buitenste, decoratieve deel zijn. Op zichzelf dragen ze alleen een esthetische functie.Maar de hellingen zijn betrokken bij het verzekeren van dichtheid, geluidsisolatie en thermische isolatie, verhogen de weerstand van de voordeur tegen inbraak.

Hellingen zijn per definitie de binnenste en buitenste delen van de muur die het deurkozijn "omringen". Hellingen worden ook beschouwd als de linker-, rechter- en bovenzijden van de deuropening, waarin de deur verondersteld maar niet geïnstalleerd is. Niet alle soorten deuropeningen hebben hellingen aan beide zijden. Soms zijn ze misschien van de buitenkant afwezig, maar in de meeste gevallen van binnenuit.

Het apparaat van de deurhelling is vrij ingewikkeld. Hoogwaardige hellingen zijn niet alleen de delen van de muur die buiten het frame uitsteken, ze vormen de optimale combinatie van materialen, die elk nodig zijn om een ​​afzonderlijke functie uit te voeren. Gelaagde materialen volgens het principe van "bladerdeegcake".

De eerste laag is ruw. Om het te maken worden gebruikt:

 • Primer. Het wordt op het gereinigde oppervlak van de muur aangebracht als een voorbekleding. Primingsamenstellingen zijn noodzakelijk voor het egaliseren van het absorptievermogen van het oppervlak, evenals voor verbeterde "hechting" van de volgende materialen daarop.
 • Foam. Deze laag is niet vereist, maar wenselijk in gevallen waar de muur moet worden geïsoleerd. Dit geldt voor appartementen op de benedenverdiepingen en particuliere huizen.
 • Gips. Primer verbetert de hechting van materialen aan de muur, maar egaliseert het oppervlak niet. Pleisteren is nodig om onregelmatigheden, depressies of scheuren in de muur op te vullen. Dit proces is het meest tijdrovend en lang en vereist bepaalde vaardigheden.

Als alternatief kunt u een eenvoudiger materiaal gebruiken - gipsplaat. Met deze optie kunt u het oppervlak snel voorbereiden voor verdere soorten afwerkingen, maar dit is niet altijd geschikt. In de omstandigheden van het Russische klimaat, wordt het vaker gebruikt voor decoratie binnenshuis of in warme gebieden met een hoge luchtvochtigheid.

 • Versterking hoeken. Deze dunne maar duurzame metalen hoeken zijn nodig om de pleister op de hoeken van de hellingen te beschermen. De voordeur is een plaats met een groot kruis en de hoeken van de opening raken, raken, krassen vaak. Zonder gepaste bescherming zullen gepleisterde hoeken snel afbrokkelen en hun presentabele uiterlijk verliezen.
 • Breeuwen. Met zijn hulp worden alle tekortkomingen uitgelijnd na de installatie van de hoeken.Spackling-verbindingen vormen een ongelijke laag, dus nadat ze zijn gedroogd, moet het oppervlak van de hellingen worden schoongemaakt. Voor dit doel worden fijnkorrelige vellen van schuurpapier of low-power slijpmachines gebruikt. Meubilair is ook geschikt als het moeilijk bereikbare plaatsen bereikt.
 • Herhaalde primer voor het aanbrengen van een decoratieve coating.

De tweede laag - afwerking of gezichtsbehandeling. Er zijn geen strikte regels voor de keuze van de afwerkingen. Het hangt alleen af ​​van individuele voorkeuren en financiële mogelijkheden. De enige voorwaarde waaraan moet worden voldaan, is het kiezen van een afwerking die harmonieus combineert met het deurblad en de wanddecoratie.

Hoe te versieren in het appartement?

Hellingen steken van buiten en binnen de deur uit. Dienovereenkomstig zijn er twee soorten afwerkingen - extern en intern. Extern, in de regel, minder variabel. De nadruk ligt vooral op het ontwerp van het deurblad en de hellingen hebben iets gemeen met of met de decoratie van de muren. Meestal zijn het praktische en beknopte opties die geen aandacht trekken.

In het appartement of huis wordt het afwerken van hellingen onderdeel van het interieur.Ze speelt een decoratieve rol, dus de soorten materialen en manieren van decoratie zijn van groot belang.

Het afwerken van bekledingsmaterialen van binnenuit kan van de volgende types zijn:

 • Pleisteroppervlak.
 • Afwerkingsmaterialen verlijmen.
 • Frame bekleding.
 • Kleuring.

Voor het eerste type worden stukadoor, primer, water en alle benodigde gereedschappen gebruikt. Dit proces kost veel tijd, maar het maakt het mogelijk om alle onregelmatigheden stop te zetten, de structuur te isoleren, om de laag van de gewenste dikte te maken. Bovenop het pleisterwerk wordt decor vaak toegepast vanuit andere materialen, maar op zich wordt het al beschouwd als een afgewerkte afwerking, daarom verwijst het naar de basistechnieken in reparatie.

"Schone" hellingen na pleisterwerk zijn gemakkelijk te schilderen in elke geschikte kleur, terwijl ze glad gepolijst zijn of, in tegendeel, te reliëf zijn.

Voor het versieren kun je de volgende materialen gebruiken:

 • Keramische tegels (tegels). Verschilt in stijfheid, vochtbestendigheid, hygiënisch, lage prijs en een breed scala aan kleuren, vormen en texturen. Het is gemakkelijk om voor het keramische oppervlak te zorgen, maar de tegel kan barsten of afbreken als gevolg van mechanische schade, en tijdens het vervangingsproces moet u hard werken om de aangrenzende elementen niet te beschadigen.

Het onbetwistbare voordeel van de tegel - veel mogelijkheden voor ontwerp. Het mozaïek ziet er bijzonder origineel uit. Het kan worden gemaakt van massieve tegels van klein formaat of van kleine stukjes. Mozaïekfragmenten worden kunstmatig verkregen uit een tegel en in stukjes van de gewenste grootte gesneden, en meesters van alle handen kunnen hiervoor voor dit doel afgebroken tegels gebruiken, wat ongeschikt wordt geacht. Het resultaat is origineel en uniek en de materiaalkosten zijn minimaal.

Voor het lijmen van tegels geschikt voor elke constructielijm. Breng het gelijkmatig aan met een plastic spatel en de naden worden na een dag met een rubberen spatel afgeveegd.

 • Porseleinen tegels. Dit materiaal wordt vaak verward met keramische tegels. Inderdaad, bij de vervaardiging van porselein steengoed gebruikt dezelfde samenstelling van de stof als voor de tegel, maar de productie-technologie is heel anders. Dientengevolge heeft de tegel alleen een gekleurde coating bovenop en wordt deze afgestoken lelijk, en heeft het keramische graniet een uniforme kleur door de dikte van de plaat heen en is de schade daarop minder opvallend. Ook is de structuur dichter, zodat deze beter bestand is tegen beschadiging.Naast het feit dat het vochtbestendig, milieuvriendelijk en duurzaam is, heeft het ook vorstbestendigheid. Uiterlijk is dit materiaal meer nobel, maar het kleurenspectrum is zeer beperkt en de kosten zijn hoger dan op keramische tegels.
 • Decoratieve steen. Het is echt een interieurdecoratie, hoewel het verre van altijd passend is en valt op door zijn hoge kosten. Een kenmerk van dit materiaal is dat het kan worden gebruikt om echt metselwerk te imiteren. Het heeft een aantrekkelijk uiterlijk, geeft een highlight aan het interieur, is onberispelijk qua prestaties. De steen prikt niet, het is eenvoudig te reinigen, verwijst naar duurzame en veilige materialen. Voor de bevestiging op het oppervlak van de hellingen wordt bouwlijm gebruikt, maar er zijn ook manieren om het oppervlak te 'sieren' met een decoratieve steen.
 • Wallpaper. Behangen is waarschijnlijk de gemakkelijkste en meest budgetvriendelijke manier om te versieren. De handigste manier om het behang op de met gipsen versierde hellingen te plakken. De lijm zal ook "vastgrijpen" op het pleisterwerk, maar het oppervlak zal zeer zorgvuldig moeten worden geëgaliseerd, zodat de "bubbels" op het behang niet zullen vormen.

Gezien het grote kruis bij de ingang van de kamer, is het behang beter om uitwasbaar en in donkere kleuren te kiezen.

De openingen met de volgende materialen:

 • MDF. Panelen met fijne fractie zijn erg populair in alle soorten afwerkingen. Ze zijn universeel voor elk interieur, zien er esthetisch aantrekkelijk uit en hebben nog een aantal andere voordelen: duurzaamheid, een verscheidenheid aan coatings die verschillende houtsoorten nabootsen, eenvoudige installatie, verbeterde geluidsisolatie en thermische isolatie in de kamer.
 • spaanplaat. Afwerking spaanplaat - de eenvoudigste manier om een ​​deel van de deuropening in orde te maken, als na het installeren van de deur het een deplorabele verschijning heeft. In dit geval heeft u zelfs geen primer en stopverf nodig. Het is voldoende om het oppervlak te bedekken met even vellen die overeenkomen met de toon en het patroon met het deurblad.
 • Laminaatvloer. Laminaatbekleding is om twee redenen wijdverbreid: het is goedkoop en het ziet er naar uit dat het meer solide niet-gelamineerde materialen uit gerecycled hout bevat. De basis van de coating is DVP of spaanplaten (daarom hechten "gelamineerde spaanplaathellingen" hetzelfde als laminaat) en aan de bovenkant is het gedecoreerd met een polymeerfilm. De meest voorkomende optie is stilering onder het hout van waardevolle soorten, maar er zijn andere tinten in het donkere en lichte palet. Het heeft een aantal voordelen die inherent zijn aan alle materialen op basis van hout, evenals bepaalde nadelen.Een van de meest voorkomende nadelen is hydrofobie (het materiaal kan uit het water afschilferen en opzwellen) en gemiddelde slijtvastheid.
 • spiegels. De bekleding van de interne hellingen van dobor is eerder een noodzaak dan een decoratief element. Endorings zijn smalle platen van verschillende materialen, die nodig zijn voor het maskeren van hellingen met een breedte van meer dan 7 cm. In de regel worden ze gebruikt in het geval dat de deur en de hellingen in dezelfde stijl en dezelfde materialen moeten worden omhuld.
 • Gipsplaat. De keuze van gipsplaat is relevant wanneer u een kwaliteits- en budgettair resultaat nodig heeft, wat handig is om met uw eigen handen te werken. Bovendien zorgt gipsplaat ervoor dat het oppervlak in de toekomst perfect wordt afgestemd op decoratieve afwerkingen en de isolerende eigenschappen van de toegangsdeur worden verbeterd.
 • plastic. Ongeacht de universele MDF, laminaat en soortgelijke materialen, vereist de kunststof deur de registratie van de aangrenzende ruimte met materialen op basis van PVC. Vooral het gebruik van sandwichpanelen is populair. Ze hebben een variabele breedte - van 5 tot 150 cm, waarmee je elke kant van de helling met slechts één stuk kunt bedekken.

De prestaties van het product liggen ook op een hoogte: esthetische uitstraling, die nog lang aanhoudt, biostabiliteit,weerstand tegen vochtigheid en temperatuur, de aanwezigheid van luchtsecties binnen de panelen, die de veiligheid van hitte in het huis, hygiëne waarborgen.

Moderne plastic fabricagetechnologie garandeert de veiligheid van het milieu en niet-toxiciteit.

 • zijspoor. Kenmerken van gevelbeplating panelen zijn zeer divers, omdat ze zijn gemaakt van verschillende materialen - van aluminium tot plastic. In de decoratie van de hellingen gebruikt aluminium, koper, hout, kelder en vinyl gevelbeplating.

De beste optie is vinyl. Het is een monolithisch PVC-paneel, waarvan flexibiliteit de belangrijkste eigenschap is. Het kan absoluut elke vorm krijgen, ideaal aangepast aan de hoeken zonder voegen en gaten. Vinyl is niet onderhevig aan de processen van verval en verbranding, is niet bang voor water, barst niet wanneer de temperatuur daalt, is gemakkelijk schoon te maken van verontreinigingen, is niet van belang voor schimmels en insecten. De voorkant van de panelen kan monofonisch zijn, met een patroon gestileerd als steen, hout of baksteen.

Voeringbekleding omvat de pre-installatie van een metalen (aluminium) of houten profiel rond de omtrek van de deuropening, waaraan vervolgens materiaal wordt bevestigd met zelftappende schroeven.Deze methode wordt als de meest tijdrovende beschouwd, omdat het vóór het bevestigen van het profiel noodzakelijk is om de hellingen te primen en te effenen met cementmortel.

Sommige soorten materialen (gips, spaanplaat, MDF en gipsplaat zonder decoratieve coating) moeten worden geverfd om te harmoniëren met het interieur van de kamer.

Voor deze doeleinden worden gebruikt:

 • Acrylverf. Ze worden handig toegevoegd aan de compositie voor het bepleisteren van het oppervlak. Dit vermindert tegelijkertijd het aantal nabewerkingsstappen, omdat het egaliseren van het oppervlak en het schilderen gelijktijdig plaatsvinden en de schade minder opvallend maakt, aangezien de gehele pleisterlaag is geverfd;
 • Water emulsie. Dergelijke verfsoorten kunnen aan de pleister worden toegevoegd of de muur bovenop de egalisatielaag aanbrengen. Met acryl- en watergedragen lakken is het belangrijk om te onthouden dat ze van bovenaf moeten worden geprimed, anders wordt het oppervlak vuil. Je kunt de primer zelf verdunnen van de PVA en water in een verhouding van 1: 5;
 • Latexverven kan ook op twee manieren worden gebruikt, maar hun voordeel is dat de laatste primer niet nodig is. Latexformuleringen zijn niet hydrofoob en gemakkelijk schoon te maken;
 • Alkyd en olie. Deze verbindingen zijn onmisbaar in omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid. Ze zijn duurzamer en dichter, maar het werken met hen is moeilijker vanwege de dikke consistentie en de toxische geur.

Hoe warm te worden?

Thermische isolatie en geluidsisolatie zijn de functies van de toegangsdeur, die mede afhankelijk zijn van het type afwerking van de hellingen. Om de ruimte te isoleren, is het niet nodig om naar de winkel te rennen voor een kachel. Eerst moet je zorgen voor maximale dichtheid en je moet bij de voordeur beginnen. Dit zal niet alleen het comfort in huis verhogen, maar ook in de toekomst helpen om geld te besparen op voorzieningen.

Isolatie van de hellingen van binnenuit wordt stap voor stap uitgevoerd:

 • De keuze van materialen. De leidende posities worden ingenomen door sandwichpanelen, gipsplaat, schuimplastic, minerale wol, polystyreen. Experts raden aan om polystyreen te kiezen, dat op veel manieren andere materialen overtreft. Tegen relatief lage kosten, is het in staat tot thermovormen en vacuümvormen, is het bestand tegen vocht en chemische verwerking, ruikt het niet, is het milieuveilig en is het geschikt voor verschillende soorten verwerking. Als er geen polystyreen is, kan deze worden vervangen door een mineraalplaatje (watten).
 • Voorbereidende werkzaamheden. Ze omvatten alle maatregelen voor het reinigen van het werkoppervlak. Het montageschuim moet worden gesneden, verwijder de oude coating als dit zo is, om de onregelmatigheden zoveel mogelijk te elimineren. Na het verwijderen van de oude pleister moet het oppervlak worden verwijderd met een stofzuiger en een vochtige spons.
 • Primer en stopverf. Het oppervlak van de vereiste hellingen voorbehandelen. Dit zorgt voor een hoogwaardige hechting van de volgende lagen aan de muur en minimaliseert de kans op het verschijnen van schimmels en bacteriën aan de muur. Elke bodem met diepe actie zal geschikt zijn voor dit doel. Laat het oppervlak na het aanbrengen 3-4 uur drogen. Herhaald primen op gips is toegestaan.

Het is niet nodig om op de hellingen te plakken, maar het is wenselijk, vooral als het oppervlak veel defecten, spaanders en holtes heeft. Al deze kleine openingen hebben grote invloed op de isolerende eigenschappen van de toegangsdeur.

 • Installatie van isolatie. In dit stadium is het de beurt aan het verwarmende materiaal. Polystyreenplaten en minerale wol worden verlijmd met speciale lijmen. Lijm wordt met een spatel op de plaat aangebracht en vervolgens op het oppervlak van de helling aangebracht en op het niveau aangepast.Lijm droogtijd - niet minder dan een dag. Hierna worden de platen met deuvels bevestigd.
 • Isolatie bevestigen. Idealiter moeten polystyreen of minerale platen bedekt worden met plastic gaas voor binnenhuisdecoratie. Dit zal in de toekomst beschermen tegen scheuren en onregelmatigheden. Lijm wordt aangebracht op het gaas met lagen, elke laag droogt tot hardheid in 6-12 uur.
 • Oppervlakte-uitlijning. Hier heb je weer stopverf nodig. Het is mogelijk om een ​​oppervlak te egaliseren naar 2-3 lagen. Dan moet je het laten drogen voor de tijd die is aangegeven in de instructies op de container en verwerken met fijnkorrelig schuurpapier. Het aantal korrels op de verpakking van schuurpapier - niet minder dan 100.
 • De laatste afwerking. Het omvat de toepassing van kleurloze primer gevolgd door schilderen of elke andere decoratiemethode.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat afwerkingsmaterialen niet alleen hun eigen kenmerken hebben die de isolatie beïnvloeden, maar ook hun gewicht. Het is noodzakelijk om van tevoren te berekenen of de geïsoleerde helling bestand is tegen bijvoorbeeld het gewicht van porselein-steengoed of -bekleding, of dat verf, plastic of behang de voorkeur heeft.

Hoe je met je eigen handen een helling maakt op de voordeur van de MDF-panelen, zie de volgende video.

kleur

De hellingen zijn een klein detail dat zowel de stijl in het interieur kan ondersteunen als volledig uitbreken. Een ongeschikte kleurafwerking is een element dat de integriteit van het totale beeld schendt, dus het is belangrijk om de kleur correct te kiezen in overeenstemming met het ontwerp van de deur en de muren, de vloer en het plafond in de kamer af te werken.

De kleur van hellingen hangt direct af van het gekozen materiaal:

 • Boom en zijn derivaten. Deze groep omvat alle materialen in de productie waarvan op een of andere manier hout is gebruikt. Dit omvat klassieke massief houten panelen en voering, en alle platen geperst uit chips en kleefstoffen, en fineer en laminaat. Het kleurenpalet is dus divers, maar gaat niet verder dan natuurlijke kleuren: dennen, sparren, populieren, essen, gebleekt eiken, gebeitst eiken, roze eiken, licht walnoot, medium walnoot, donkere walnoot, rode esdoorn, mahonie, antieke den, Douglas . Prachtige kleuren worden verzameld in een donker palet van natuurlijke en synthetische oorsprong: kersen, mahonie, wengé, chocolade, tic, Indiana, macassar, apple locarno.
 • Keramiek en steen. De technologie voor het maken van deze materialen maakt het gebruik van poederverf absoluut mogelijktinten. Als gevolg hiervan kunt u kiezen voor keramiek in de kleur van rode baksteen, graniet, zlatolit, leisteen, natuursteen. Ook verkrijgbaar zijn heldere kleuren, zowel natuurlijk als niet-puur: tinten groen, geel, rood, blauw, bruin, monochroom palet (zwart, wit, grijs) en gecombineerde opties. De combinatie is een combinatie van verschillende kleuren, vaak imiterend dure stenen: jaspis, marmer, malachiet en anderen.
 • Plastic. Net als keramiek is het verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. In dit geval kan de kleur eentonig zijn en kan deze de vorm hebben van een afbeelding. Imitatie van andere materialen is populair, bijvoorbeeld tekenen onder een boom, een baksteen.
 • Siding. Het is divers vanwege de verschillende fabricagematerialen. Koper en aluminium hebben metallic tinten, vinyl - alle kleuren beschikbaar voor kunststoffen, hout gepresenteerd in natuurlijke kleuren.
 • Paint. Verkrijgbaar in elke kleur - van klassiek wit tot fel fuchsia. Tegelijkertijd kan onder de kleursamenstellingen worden gevonden "vloeibaar" goud, zilver, brons.

Hoe het juiste ontwerp kiezen?

Registratie moet overeenkomen met de stijl van het interieur, met name dat deel van de kamer waar de toegangsdeur zich bevindt.Weinigen kunnen bogen op het ontwerp van het appartement, waar alles is ontworpen in het kader van de populaire stijl, maar zelfs het interieur zonder klachten, gekozen door het huishouden zelf, moet harmonieus zijn.

Kies een finish voor hellingen en bouw op de kleuren, materialen en texturen die in de kamer heersen. Dus, om een ​​plastic deur te behouden, moet u gevelbekleding en een sandwichpaneel gebruiken, voor houtfineer, afwerking en laminaat, en u kunt het decor voor een metalen (stalen, ijzeren, aluminium) deur decoreren met verf, kunststeen of plastic met imitatiematten.

Mooie ontwerpopties

De decoratie van hellingen in een typisch appartement, in een paneel of in een privéwoning heeft het recht om origineel te zijn. Hellingen van geringe breedte zijn moeilijk niet-triviaal te maken. Voor hen zijn de klassieke dobor het meest geschikt. Maar zelfs in dit geval zijn er verschillende ontwerptechnieken die een variatie kunnen maken.

Allereerst is het gebruik van dobori onder de kleur van de deur, waardoor het ontwerp heel is. In het tweede geval wordt een spel van contrasten gebruikt, wanneer de afwerking van de dobor radicaal verschilt van het binnenste van het deurschild.Een dergelijke ontvangst met gebruik van een contrastlicht en een donkere schaal ziet er idealiter ideaal uit.

Een zelden gebruikte maar interessante techniek is om de hellingen te verheffen met spiegel en reflecterende materialen in de vorm van een mozaïek. Het "trekt" de deuropening visueel in hoogte en breedte. Focus op de hellingen en de opening kan met een steen of getextureerd pleisterwerk zijn. Maar de meest populaire vorm van decoratie is de stilering van de opening onder de boog met de uitbreiding van het patroon voorbij de randen van de helling.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer