Ingang houten deuren voor een woonhuis

Mensen waardeerden altijd houten deuren vanwege hun schoonheid en aantrekkelijkheid. De moderne mens is geen uitzondering, en hoe meer geometrische en uniforme ontwerpen we hebben in ons leven, des te sterker worden we aangetrokken door de zachte, verfijnde vormen van natuurlijk hout.

types

Wanneer er voor de eigenaren van een eigen huis een kwestie is van het kiezen van de voordeur, is er meestal een keuze: de metalen structuur kiezen of op de houten versie blijven.

Er is een algemene misvatting dat metalen deuren sterker, duurzamer en warmer zijn.

Dit is echter niet het geval bij elke deur die er qua uiterlijk uitziet.

Op de binnenlandse markt zijn er veel goedkope Chinese buitendeuren, die in de open lucht worden geïnstalleerd,ze zijn op koude dagen bedekt met ijs aan de binnenkant, "afbladderend", verliezen aantrekkelijkheid, letterlijk in de eerste maanden van gebruik, en dragen helemaal niet bij tot warmtebesparing in de kamer.

Een houten toegangsdeur, vergelijkbaar in waarde met zo'n metalen deur, zal op zijn minst warmer zijn, omdat hout honderd keer minder warmtegeleidend is dan metaal.

Ter vergelijking, de thermische geleidbaarheid van eiken is 400 mW / (m · K), terwijl de thermische geleidbaarheid van staal 52000 mW / (m · K) is.

Uit deze figuren is het duidelijk dat in de hitte de metalen deuren warm worden en warmte aan de kamer beginnen te geven, en in de kou zullen ze veel sneller bevriezen dan houten.

En in het geval dat ijverige eigenaren besluiten om geïsoleerde houten deuren te kopen, gemaakt door technologie "Sandwich", ze kunnen over het algemeen warmteverlies vergeten als de deur gesloten is. Vergelijkbare constructies Stabiel het interieur op verschillende temperaturen beschermen, niet bevriezen zelfs bij strenge vorst als gevolg van de "puff" -structuur, zijn ze voorzien van isolatie langs de buitencontour en zullen ze bovendien eigenaars voorzien van een uitstekende geluidsisolatie.

De externe kwaliteit van de deur is ook belangrijk.Het is mogelijk om unieke deurconstructies uit hout te maken, die de ingang versieren en de trots zijn van de eigenaren van een privéwoning, terwijl de beste metalen deuren alleen kunnen worden versierd met houten panelen.

In termen van betrouwbaarheid kunnen houten toegangsdeuren een gradatie hebben in overeenstemming met de niveaus van penetratie en, net als metalen deuren, zijn verdeeld in weerstandsklassen:

  • Het openen van de deur is onmogelijk wanneer fysieke kracht en eenvoudige hulpmiddelen worden gebruikt;
  • Geen handgereedschap kan de deur openen;
  • Hacken is niet mogelijk voor middelgrote elektrische gereedschappen;
  • Het maximale niveau van bescherming, weerstand zelfs van het gebruik van kleine wapens.

materialen

Bij het kiezen van materialen waaruit een houten toegangsdeur moet worden gemaakt, is voor de meeste kopers de balans tussen prijs en kwaliteit bepalend. Fabrikanten bieden een grote selectie van grondstoffen, die kunnen worden aangepakt door de eigenschappen en kenmerken van verschillende prijscategorieën van hout te onderzoeken.

rangschikking

De meest geprefereerde optie voor de vervaardiging van toegangsdeuren is een reeks, dat wil zeggen natuurlijke houten plaat of hout.Scheid een reeks van zachthout en hardhout. Elk van deze categorieën heeft zijn eigen variëteiten, leiders en buitenstaanders, sommige houtsoorten verdienen meer de voorkeur voor de productie van buitendeuren en sommige zijn het niet waard.

Als we de variëteiten die op het grondgebied van Rusland groeien beschouwen, bezetten eiken, essen en witte acacia leidende posities tussen de bladverliezende bomen.Aan sommige indicatoren heeft as nog meer de voorkeur dan eiken.

"Midden" in deze lijst kan esdoorn, linde, walnoot, els worden genoemd. Het gebruik van beuken voor toegangsdeuren is zeer onwenselijk, omdat het een van de meest onstabiele van houtsoorten is. Kers is ook onwenselijk voor gebruik in de vorm van buitendeuren, omdat het weinig weerstand biedt tegen klimaatveranderingen.

Tussen coniferen wordt de eerste plaats gedeeld door lariks en ceder, en als we het over lariks hebben, groeit de voorwaarde voor de hoge sterkte van het hout in het harde Siberische klimaat. Lariks, gesneden op het grondgebied van centraal Rusland, wordt veel minder gewaardeerd.

Pine, met een medium zacht hout, wordt ook gebruikt voor de productie van buitendeuren, maar met aanzienlijke bedenkingen over de bedrijfsomstandigheden. Massief vurenhout voor straatdeuren wordt niet gebruikt.

Gelijmde meubelstang

Nog een materiaal waarvan betrouwbare houten toegangsdeuren zijn gemaakt, is gelijmd gelamineerd hout. Wanneer ze over zo'n hout praten, impliceren ze een monoliet, resulterend uit individuele gesplitste platen (lamellen), geassembleerd in een pakket en geperst. Dergelijk materiaal wordt ook een meubelstaaf genoemd. In Rusland wordt het gemaakt van grenen en vurenhout, minder vaak van ceder of lariks.

Dankzij deze technologie werd het mogelijk om een ​​aantal bijzonder grillige houtsoorten te gebruiken bij de productie van deuren, bijvoorbeeld linden. In de vorm van een "schoon" massief wordt dit hout bijna niet gevonden met het oog op de structurele kenmerken van de romp en een grote hoeveelheid knopen.

Meubelhout wordt meestal toegeschreven aan een verscheidenheid van een reeks, omdat het is samengesteld uit vrij grote stukken van de plaat, hoewel de kwaliteit lager is vanwege de aanwezigheid van lijm.

LVL-hout

Dit type hout kan niet als een massief hout worden beschouwd, maar het heeft goede gebruikerskenmerken en kan goed dienen als materiaal voor de vervaardiging van toegangsdeuren. De eigenaardigheid van de structuur van een LVL-staaf is het lijmen van talrijke dunne lagen fineer in een enkele monoliet: staaf of plaat. De grondstof voor de productie van een dergelijk hout is meestal naaldhout. Dit zijn dennen en sparren, die dankzij een dergelijke constructieve ontvangst hun werkkwaliteiten verbeteren en veranderen in vrij solide en duurzaam hout dat kan worden gebruikt in vochtige en corrosieve omgevingen, bijvoorbeeld voor straatdeuren.

Dit materiaal wordt momenteel geproduceerd in slechts twee fabrieken in Rusland, daarom is er tot nu toe weinig bekend bij de binnenlandse koper. Op de snede lijkt een dergelijk hout op een bladerdeeg, daarom is een verplichte coating vereist. Om de deuren van de LVL-bar een aantrekkelijk uiterlijk te geven, zijn ze gefineerd met duur hout, zoals eik, walnoot of as.

Het installeren van dergelijke gefineerde deuren kan zowel als interieur als voor de toegang tot een privéwoning zijn, het is echter onwenselijk om ze bloot te stellen aan de open impact van natuurlijke neerslag.

MDF

Dit materiaal bestaat uit geperst houtstof, spaanders en lignine, die dit mengsel lijmen. Aangezien lignine ook wordt verkregen uit houtafval, is er reden om te zeggen dat MDF een milieuvriendelijk materiaal is. Het oppervlak kan worden gefineerd, geverfd of behandeld met PVC-folie.

Het wordt niet aanbevolen om het te gebruiken als een frame voor toegangsdeuren, omdat de gelaagde structuur van het materiaal snel zal verslechteren onder belasting. Dit materiaal kan echter worden gebruikt in combinatie met de constructie van een LVL-balk, een gelamineerde houten lijst of als een bekleding op het oppervlak van een deur uit een reeks, waarvan het uiterlijk om wat voor reden dan ook niet geschikt is.

Tips om te kiezen

Als je een houten deur voor een privé-huis koopt, moet je je eerst concentreren op het feit in welke klimatologische omstandigheden het zal worden gebruikt.

In het geval van het gematigde klimaat in de centrale zone van Rusland, waar wintervorst onder de 30 ° zeldzaam is, moet u niet verbaasd zijn over de zoektocht naar een verwarmde sandwichdeur. U kunt eenvoudig een kwaliteitsdeur kopen die gemaakt is van massief hout of gelamineerd fineerhout met een plaatdikte van 40 mm, met een ingebouwd isolatiekoord langs de contour.

Het is de moeite waard om te weten dat cederhout de laagste thermische geleidbaarheid heeft, gevolgd door lariks, linden, dennen, es, esdoorn en eiken. De deur van ceder is de beste barrière tegen zowel vorst als zonlicht.

Bovendien is het noodzakelijk om een ​​moment in aanmerking te nemen dat de gevoeligheid van verschillende houtsoorten voor vocht is. De minst gevoelige zijn ceder, lariks, as en acacia; den heeft de neiging om te vormen en vereist daarom een ​​bijzonder grondige droging en verwerking in de productiefase. Eik is ook gevoelig voor vocht.

Voor die gebieden waar de winter gepaard gaat met strenge vorst, is het raadzaam om een ​​verwarmde constructie aan te schaffen. Sandwichdeuren zijn voldoende ruim in de winkels verkrijgbaar, maar kunnen desgewenst op bestelling worden gemaakt.

Deze deur heeft een speciale structuur, waardoor deze ideaal is als toegangsdeur. Het buitenoppervlak is gemaakt van massief hout, vaak met panelen of patronen, afhankelijk van de verbeeldingskracht van de meester en de wensen van de klant. De afmeting van deze plaat kan variëren van 40 mm tot 50 mm in versterkte versies. Binnen deze structuur is er een holte voor isolatie,die bedekt is met een ander canvas van het bord (voor sommige fabrikanten is de binnenkant gemaakt van MDF, wat de kosten vermindert).

Als een kachel kan worden gebruikt:

  • steenwol, wat geen ideale vulstof is, aangezien het de neiging heeft om te worden gesleept en afbrokkelend, en uiteindelijk onbeschermde gebieden vormt, zogenaamde "koude bruggen";
  • Schuimplastic (geëxpandeerd polystyreen), dat ook verschillende nadelen heeft: tijdens koude winters accumuleert het condensaat, wat leidt tot bevriezen en schimmels, wat uiteindelijk leidt tot de vernietiging van het vulmiddel;
  • polyurethaan, wat de beste kwaliteit isolatie is, omdat polyurethaanschuim alle holtes vult en een levensduur heeft van 50 jaar.

Ook voor gebieden met een ruw klimaat, is het aanbevolen om jaloeziedeurconstructies te installeren waarvan één deur geïsoleerd is en de tweede subtieler en decoratieve waarden heeft.

Tussen deze deuren is er altijd een laag warme lucht die maximale bescherming biedt tegen de kou.

Hoe je de juiste deur kiest voor een woonhuis, zie de volgende video.

Voorbeelden en opties

Bij het naderen van de ingang van het landhuis kan de bezoeker al bij het uiterlijk van de voordeur het interieur indenken. En als het elegant is en gemaakt van hoogwaardig natuurlijk hout, is het gemakkelijk aan te nemen dat de eigenaar een praktisch persoon is, redelijk en niet verstoken van smaak.

Een mooie deur in rustieke stijl, gemaakt van massief hout met behoud van de natuurlijke kleur van hout, kan zelfs charme geven aan een bescheiden bakstenen huis. Ornamenten in de vorm van gesmede bloemen en een ingewikkelde voering met een ring lijken gepast en wekken de indruk dat de gast voor de deur van de oude herberg was. Een soortgelijke indruk wordt ondersteund door een ruwe mat-mat en gesmede houders voor fakkels aan de zijkanten van het deurframe. Van de hele structuur ademt het met stevigheid, betrouwbaarheid en elegante eenvoud, omdat het ontwerp niet wordt overladen met decoratieve elementen.

Het ziet er erg waardevol uit als halfronde toegangsdeur tot het landhuis, gemaakt van massief hout in wengé. Het krachtige deurblad heeft de gebruikelijke rechthoekige vormen en is versierd met zes gebeeldhouwde panelen.Een kenmerk van het ontwerp is de aanwezigheid van een gebogen spiegel aan de bovenkant, ingericht in de vorm van een ventilatierooster, dankzij de aanwezigheid waarvan de bescheiden deurstructuur extra hoogte en verfijnde vormen verwerft. Een onbeschrijflijke charme draagt ​​bij aan deze spiegel met interieurdesign, die zich op de muur naast de voordeur bevindt. Het is ook versierd in de vorm van een boog, versierd met elementen van de afwerking langs de stompe naden en ziet er gewoon magisch uit op een muur van metselwerk.

Voor winderige en ijzige winters, zou de beste keuze een blinde sandwichdeur zijn.

Deze deuren schijnen meestal niet aan de buitenkant, maar kopen betrouwbare bescherming tegen de kou.

Comments
auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer