Kenmerken van deuren van het massief van een boom

 Kenmerken van deuren van het massief van een boom

We willen allemaal dat de deuren in ons huis betrouwbaar en duurzaam zijn, maar het is net zo belangrijk dat ze er ook mooi uitzien, omdat de deuren altijd in zicht zijn. Ongetwijfeld zijn in de ranglijst van schoonheid en betrouwbaarheid in de eerste plaats de deuren van de array.

Het lijkt misschien dat de keuze van dergelijke deuren eenvoudig is, maar dit is niet helemaal waar, omdat hun ontwerp veel nuances heeft die gemakkelijk uit het oog worden verloren bij het kopen.

Wat is het?

Traditioneel was hout het belangrijkste materiaal voor de vervaardiging van deuren. Het belangrijkste voordeel was de wijdverspreide beschikbaarheid en het gemak waarmee elke plaatselijke timmerman dit materiaal kon verwerken.In de moderne wereld hebben ook eenvoudige, duurzame en betrouwbare houten deuren uit een reeks hun plaats gevonden, ondanks de overvloed aan substituten van metaal, kunststof en "hybride" materialen zoals MDF. Van de natuurlijke reeks hout voeren zowel interne als externe deuren uit.

Uiteraard maakt elke eigenaar een keuze op basis van de eigenschappen van het materiaal en zijn eigen budget, maar tegelijkertijd, naast de eigenschappen van de consument, de status van de deuren ten gunste van de deuren uit de array.

Traditioneel worden hout en plank, dat wil zeggen 100% natuurlijk hout, traditioneel massief hout genoemd. Dergelijk materiaal, zonder knopen en defecten, wordt meestal zorgvuldig gesorteerd, behoort tot de categorie "extra" en is daarom vrij duur. Hout gelijmd van tussenlagen van fineer, zoals LVL-hout, of board, geperst uit houtstof, zoals MDF-plaat kan niet worden beschouwd als massief hout. De luide naam van het houtmassief zorgt voor de aanwezigheid van gelijmde onderdelen, maar alleen als ze groot genoeg zijn, zoals de lamellen die deel uitmaken van de eurobar of meubelstang. Dergelijk materiaal behoort tot de reeks, maar wordt als minder milieuvriendelijk beschouwd vanwege de aanwezigheid in de samenstelling van een aanzienlijke hoeveelheid lijm.

types

Het ontwerp van de deur kan een ander apparaat hebben, daarnaast kunnen ze, afhankelijk van het type opening, scharnierend of verschuifbaar zijn. Het kan een massief, houtvrij canvas zijn, dat logisch is om te gebruiken als een betrouwbare toegangsdeur. Dit type deur wordt blinddeuren genoemd. Zo'n monumentale deur, gemaakt van zo dik mogelijk en goed verwerkt, gaat lang mee, maar ziet er niet oud en uit de mode uit, omdat natuurlijk hout altijd in de trend is. Een ander type is de afgebeelde deur, die als inzet verschillende plaatpanelen heeft. Dergelijke deuren zijn goed in de vorm van scharnierende binnenconstructies, bijvoorbeeld een deur met dubbele panelen die de entree naar de hal of de woonkamer siert.

Een ander type is een hekdeur, waarbij in de vorm van wisselplaten soortgelijke houtplaten met dwarse vezels worden gebruikt. Deze deuren zien er geweldig uit in de vorm van scharnierende of dubbele binnendeuren, evenals de plooien van het opvouwbare deurboek. Een ongebruikelijk en onbekend type binnenlandse koper, dat het slingerdeursysteem wordt genoemd, ziet er ook prachtig uit, indien gemaakt van een array.Typisch is het frame van dit ontwerp gemaakt van een materiaal met standaarddikte en om het gewicht van het middendeel van een lichtgewicht bord te verminderen.

materiaal

Consumentenkwaliteiten van deuren van massief hout zijn afhankelijk van het hout waarvan het is gemaakt. Allereerst wordt hout meestal verdeeld in naald- en bladverliezende soorten. Tussen naaldbomen in de eerste plaats in termen van prijs en kwaliteit staat ceder, gevolgd door lariks, dan dennen en sparren.

ceder

Ceder onderscheidt zich niet met een bijzonder mooi vezelpatroon en lijkt enigszins "fris" in uiterlijk, maar cederhout heeft een zeer waardevolle set van consumentkenmerken die het gebrek aan nobele aderen compenseren.

Dit zijn kwaliteiten zoals duurzaamheid, geluidsisolatie, immuniteit voor extreme temperaturen.

lariks

Lariks kan qua eigenschappen aanzienlijk variëren in verband met de plaats van groei. Deze boom is sterker en sterker dan de barre weersomstandigheden in zijn geboorteland, waardoor Siberisch en Canadees larikshout aan populariteit wint. Lariks is een vrij duur materiaal, maar afgaand op beoordelingen door consumenten,ze is het geld waard.

Deze boom wordt gekenmerkt door de volgende eigenschappen:

 • Het wordt sterker bij contact met een vochtige omgeving;
 • Bestand tegen temperatuuronbalans;
 • Niet bang voor boomkwekers. Lariks is een vrij duur materiaal, maar volgens consumentenrecensies is het het geld waard.

Den en spar

Grenen en vuren lijken sterk op hun werkkwaliteiten, de deuren van hen zijn ongeveer hetzelfde en het zijn de producten van deze materialen die het meest op de markt worden gebruikt. Kwalitatief gedroogd, gesorteerd en behandeld met beschermende impregnaties, grenen en vurenhout heeft een goede weerstand tegen vochtschommelingen.

Hardhout is onbetwist leider van leveranciers van sierhout. Eiken en beuken massief houten deuren waren een verplicht attribuut van de herenhuizen van nobele mensen te allen tijde. Het aantrekkelijke moirépatroon van de walnoot verfraaide de boudoirs van het hofjuk en de zachte, zonnige kleur van de as beviel de kleintjes.

eik

Eik, dat terecht als de meest prestigieuze onder binnenlandse variëteiten wordt beschouwd, kan zowel vers gezaagd als gekleurd worden. Als het eerste geval een gewone boom is,die recentelijk in bosgebieden was gegroeid, de boom, die enkele duizenden jaren in de grond had gelegen, wordt moeras genoemd, daarom wordt moerassig eiken als een diamant onder de houtsoorten beschouwd. De kosten van een kubieke meter van dergelijke eik kunnen oplopen tot 3-4 duizend euro, daarom wordt deze variëteit zelden gebruikt als een array voor het maken van deurpanelen.

Wanneer een product wordt aangeboden in veeneik, is dit meestal gefineerd hout of natuurlijk eiken dat donker is geverfd.

Oak heeft uitstekende gebruikerskenmerken. Betrouwbaarheid van eiken deuren neemt terecht de eerste plaats in tussen de structuren van massief hout, en in het geval dat de toegangsdeuren van eiken gemaakt zijn met handgemaakt smeden, is hun kracht, volgens expertbeoordelingen, meerdere malen hoger dan die van metaal. De kosten van eiken deuren zijn extreem hoog, maar hun uiterlijk is een indicator van de status en het prestige van hun eigenaar, en de textuur van dit hout kan met niets worden verward. De geborstelde deuren van massief eiken zien er bijzonder aantrekkelijk uit.

beuk

Beuken, die in grote hoeveelheden op de markt verschijnt van deuren en meubels uit de reeks,is een "familielid" van de eik, omdat beide bomen tot dezelfde biologische familie behoren, beuken, dus de kenmerken van deze houtsoorten zijn vergelijkbaar. De kosten van beukenhout zijn veel lager dan die van eikenhout.

Ash Tree

Ash, dat de leider kan worden genoemd tussen materialen voor massief houten deuren, neemt deze positie in vanwege het evenwicht tussen de kenmerken van de consument, uiterlijk en redelijke prijs. Dit soort boom behoort tot de gemiddelde prijscategorie.

Linden boom

Linden wordt zelden gebruikt om massief houten deuren te maken, meestal gaat het als een lijmstaaf, die wordt verzameld door een spijker.

De reden hiervoor ligt in de structuur van de boom en de kleine diameter van de stam, zodat het percentage uitvoerkwaliteitsborden, zonder knopen en andere defecten, vrij laag is. Dit type hout wordt ook gebruikt in combinatie met meer gebruikelijk, bijvoorbeeld als inzetstukken in de deur van as.

Karelische berk

Karelische berk heeft een ongelooflijk mooi houtpatroon, dat na verwerking vergelijkbaar is met het marmerpatroon. Het heeft een hoge sterkte en duurzaamheid en zou een uitstekende grondstof kunnen zijn voor de fabricage van massief houten deuren.Helaas is er recent een acuut tekort aan hout van deze klasse, dus het wordt alleen gebruikt voor de productie van fineer en kleine inserts. De kosten van Karelische berk zijn behoorlijk hoog, omdat dit hout tot de premiumklasse behoort.

moer

Walnoot zelden gebruikt voor de vervaardiging van deuren uit de array. Dit komt door het feit dat zijn hout zacht en hygroscopisch is, bovendien is dit type boom gevoelig voor vocht in kamers, en dit tekort is bijna niet te corrigeren met behulp van een impregneerbehandeling. Omdat de noot een prachtig patroon heeft, "moiré" genoemd, en een prachtige natuurlijke tint, wordt hij gebruikt voor het bekleden van producten, vooral omdat het prijskaartje van dit materiaal zeer betaalbaar is.

afmeting

De afmetingen van de deuren van de array zijn afhankelijk van de grootte van de openingen waarin ze worden geïnstalleerd. In typische appartementen met een plafondhoogte van 2400 of 2500 mm, kunt u in de deuropening een deur installeren die niet hoger is dan 2000 mm. Het is precies op deze hoogte dat GOST is georiënteerd, dat bestaat voor fabrikanten van deurpanelen. Europese norm zorgt voor een iets hogere hoogte - 2100 mm, dus bij aankoopItaliaanse deuren uit een array moeten bijvoorbeeld de afmetingen van het deurblad en de doos verduidelijken en ervoor zorgen dat ze in de bestaande deur passen. Een belangrijk punt om te onthouden bij het kopen van deuren van Europese productie is dat de grootte ervan in de modules wordt vermeld. Tegelijkertijd is 1 M (module) gelijk aan 100 mm, als de afmeting van M 21 op de verpakking staat, betekent dit een afmeting van 2100 mm.

De breedte van de deurbladen is ook standaard. Het begint vanaf 550 mm voor de RF en 600 mm voor de EU, vervolgens 600 mm, 700 mm, 800 mm, 900 mm. Wanneer dubbele deuren zijn geïnstalleerd, worden meestal twee identieke deuren gemonteerd, bijvoorbeeld 700 mm elk, of twee verschillende deuren. Een ervan kan anderhalf zijn en de andere helft is respectievelijk 600 mm en 800 mm groot. De meeste binnenlandse fabrikanten houden zich aan GOST en EU-normen voor het vrijgeven van deurpanelen, maar indien gewenst kan de koper niet-standaard maten bestellen.

Voor meer gemak bieden veel winkels aan om de meter naar het huis uit te nodigen, waarbij in sommige gevallen wordt aangegeven dat de service gratis is.

Wat is de beste kleur om te kopen

Elk van de houtvariëteiten die worden gebruikt om deuren te maken, heeft zijn eigen unieke kleur.

 • De natuurlijke kleur van cederhout kan lichtgouden, beige en zelfs chocolade zijn.
 • Ongeverfde lariks deuren hebben een warme honingkleur die varieert van bruin tot goudbruin.
 • De kleur van de dennen varieert van lichtgeel tot bruinig.
 • De moeraseik heeft een ongelooflijk mooie zwarte kleur, vaak met een paarse tint.
 • De natuurlijke kleur van eikenhout is strogeel, zeer veerkrachtig en warm.
 • De natuurlijke kleur van beuk is lichtroze, soms roodachtig.
 • Ash heeft een zeldzame kleur, waarvan de gradatie wordt uitgevoerd van een bijna witte tint ("grijze as") naar een donkerbruine kleur.
 • Lindenhout onderscheidt zich niet door de bijzondere schoonheid van het patroon, maar heeft een aangename geelachtig beige kleur.
 • De kleur van natuurlijke Karelische berk is licht stro.
 • De kleur van de noot kan variëren van donkergrijs tot donkerbruin.

Het is de moeite waard om zorgvuldig na te denken of het zinvol is om deze levende natuurlijke tinten te bedekken met verschillende gekleurde lakken en emails, misschien om de boom de gewenste toon te geven, het is genoeg om zijn natuurlijke charme alleen maar te verbeteren met was of beits.

Geëmailleerde kleuren vandaag zijn er enkele duizenden, de meest populaire zijn witte variëteiten, zoals "parel", "atlas", "vanille", "ivoor", "sneeuw" en vele anderen. Recentelijk is het vooral populair geweest om deuren te schilderen vanuit een array in verschillende tonen met een patina. Het creëert het effect van verouderd hout en ziet er prachtig uit als het met smaak en gevoel voor verhoudingen is gedaan.

ontwerp

Een kenmerk van de deuren van de array kan het feit worden genoemd dat ze in bijna elk ontwerp passen, het is alleen van belang voor smaak en prestatieniveau. Er zijn ontwerprichtingen, alsof ze gemaakt zijn voor het gebruik van dergelijke deuren: klassiek, barok, rococo, imperium en vintage. Het is in deze interieurs dat zware en luxueuze deuren gemaakt van natuurlijk hout al hun pracht kunnen tonen en, versierd met bladgoud, duur meubilair en glas in lood, zullen spelen met alle tinten edel hout. Het plaatsen van deuren in dergelijke interieurs gebeurt vaak met behulp van uitgesneden platbands met een complexe vorm, ze zijn gedecoreerd met dakranden of halfronde bogen, de hoeken van de dakrand imiteren vaak pilasters.

Een speciale plaats wordt ingenomen door dubbele roosterdeuren in Art Nouveau-stijl met glazen inzetstukken - de zogenaamde "Franse deuren", ze zien er licht en opengewerkt uit.

Het veelkleurige glas in lood of het glanzende kristalglas dat voor inzetstukken wordt gebruikt, ziet er bijzonder voordelig uit in een complete set met een edel natuurlijk hout. Voor dergelijke opengewerkte ontwerpen geschikt luxe eiken of beuken.

Een lichte, bijna witte deur van de "grijze" as is geschikt in de moderne interieurstijl, uitgevoerd in grijze en metallic tinten. De gouden lariks, die bijna geen patroon heeft, zal heel goed worden gecombineerd met een minimalistisch interieur, vooral als het is gemaakt van een vakdeur of een opvouwbaar deurboek.

Hoe te kiezen? Voors en tegens.

In de meeste gevallen zijn de voors en tegens van deuren van massief hout afhankelijk van het materiaal waaruit ze zijn gemaakt. Dichtheid, geluidsisolatie en weerstand tegen externe invloeden zijn merkbaar verschillend in verschillende houtsoorten, en dit punt moet in aanmerking worden genomen bij het kiezen.

Cedar heeft de volgende kwaliteiten:

 • Sterkte.Volgens conventionele wijsheid kan cedersterkte zelfs met staal worden vergeleken;
 • Antiseptische kwaliteit. Dankzij hen zijn ceder deuren niet vatbaar voor schimmel en meeldauw, ze zijn een uitstekende keuze als deuren voor een bad of sauna;
 • Geluidsisolatie;
 • Immuniteit voor temperatuurschommelingen (vooral handig bij gebruik als toegangsdeur).

Lariks heeft de volgende voordelen:

 • Hoge weerstand tegen vocht, respectievelijk voor de schimmel en schimmel (er is een mening dat lariks "van water houdt", dat wil zeggen, de deuren van deze boom zullen het meest succesvol dienen in kamers met hoge vochtigheid);
 • De sterkte van hout, wat vergelijkbaar is met de sterkte van eiken;
 • Immuniteit voor houtboorders-plagen vanwege het hoge gehalte aan fytonciden.

Van de voordelen van dennen en sparren, kunt u het volgende opmerken:

 • De tekening van de vezels ziet er interessant en aantrekkelijk uit;
 • Het gewicht van de producten is relatief klein, omdat dit hout een losse structuur heeft.

De houtstructuur van deze variëteiten heeft echter een belangrijk nadeel: het wordt snel beschimmeld in een vochtige omgeving.Ook zijn deze variëteiten vrij zacht, op het oppervlak van de deur ontstaan ​​snel deuken.

Eikenhout behoort tot de elite klasse, de voordelen zijn hieronder opgesomd:

 • Duurzaamheid - een van de belangrijkste voordelen van eikenhout, want na verloop van tijd wint het hout alleen maar aan externe indicatoren, en komt het in de categorie antiek;
 • Geluidsisolatie, een van de hoogste in dit soort hout.
 • Aantrekkelijk ontwerp en textuur waarmee u producten van massieve platen met minimale inzetstukken kunt maken.

Kopers moeten echter onthouden dat de eiken deur naar buiten wijst op overmatig vocht en een zorgvuldige behandeling met waterbestendige impregnaties vereist, anders zal het "leiden". Daarom is het beter om de vervaardiging van dergelijke deuren toe te vertrouwen aan een deskundige. Omdat eik een zeer zware boom is, moet het worden bevestigd op zeer solide scharnieren en moet de staat van de hardware constant worden gecontroleerd.

Met goed bewerkte beuken kunt u deurontwerpen maken die verschillen in veel factoren:

 • Kracht, lichtjes inferieur aan de sterkte van eik;
 • Duurzaamheid (behoudens afwijzing van het gebruik ervan in de gebouwen van sauna's en badkamers);
 • geluidsisolatie;
 • Uitstekend uiterlijk, omdat het in alle secties een prachtige textuur heeft.

De "zwakke plek" van beuken, zoals eiken, is de reactie op vocht, en deze eigenschap is veel sterker in beuken: volgens de meesters leiden beukendeuren die niet met beschermende impregnering zijn behandeld niet alleen maar, ze geven aanzienlijke scheuren en kunnen volledig tot hun recht komen. verval. Daarom is de belangrijkste fase in de productie van deuren uit massief beukenhout de juiste droging en daaropvolgende verwerking, die alleen mogelijk is onder omstandigheden van een gevestigde industriële productie.

Essenhout heeft de volgende eigenschappen:

 • De vochtbestendigheid waardoor het kan worden toegepast in ruimtes met temperatuurdalingen;
 • Hardheid en weerstand tegen mechanische schade, die vooral hoog is in lichte essenhoutsoorten;
 • Duurzaamheid, omdat as, mits goed verwerkt, tot honderd jaar kan meegaan, ongeacht het type pand;
 • Uitmuntend uiterlijk en aantrekkelijk patronenpatroon.

De eigenschappen van lindehout zijn ook redelijk goed:

 • Weerstand tegen vocht en temperatuurschommelingen, waardoor u deuren van kalk kunt maken, zelfs in de stoomkamer;
 • De gemiddelde dichtheid, die hoger is dan die van dennen of ceders;
 • De aanwezigheid van een aangename natuurlijke smaak, die tijdens bedrijf uit de lindeur straalt.

Verzorgingstips

Er wordt aangenomen dat de deuren van de array de meest kieskeurige in de zorg zijn, en dit is waar, maar met de juiste instelling kunnen ze tientallen jaren dienen, dus is het logisch dit proces serieus te nemen.

Om de deur te reinigen van het vuil, met een vernis, kunt u het gebruikelijke afwasmiddel niet gebruiken. Gebruik hiervoor een van de speciale gereedschappen (Emsal, Pronto, Oricont Luxus, Mebelux) of een zwakke zeepoplossing. Je kunt thuis een oplossing van alcohol en water maken in een verhouding van 1/10, die ook in staat is om het vuil van de gelakte deur af te spoelen.

Na het wassen moet de deur droogvegen. Voor preventieve zorg kunt u was of poetsmiddel kopen, evenals antistatisch. Het is noodzakelijk om het deuroppervlak minstens eenmaal per twee maanden te verwerken, terwijl tegelijkertijd kleine krassen worden ingesmeerd en een beschermende laag wordt gecreëerd die het hout tegen vocht beschermt.

Omdat de meeste deuren uit de array een aanzienlijk gewicht hebben, moet u de toestand van de deurscharnieren elke zes maanden controleren, smeren en indien nodig opnieuw aandraaien. In gevallen waar de reparatie in de kamer is gepland, is het wenselijk om de dure solide deuren te verwijderen of ze te sluiten met dikke plastic folie.

Opties in het interieur

In een privé-huis bestaan ​​massief houten deuren vaak naast natuurlijke materialen zoals natuursteen. Monumentaal uiterlijk bekleed met grof gesteente, hoge fundering, die in de eerste plaats een beschermende functie vervult, waarbij de structuur tegen vocht wordt beschermd. Het terracottapatroon van de steen wordt herhaald op de trappen van de veranda en in de bekleding van de ondersteunende structuren van de veranda. In dit geval ziet een harmonieuze voortzetting eruit als een zware en duurzame deur gemaakt van massief hout van honingkleurige kleur, gedecoreerd met glazen inzetstukken. Raamkozijnen, gemaakt van soortgelijk hout, vervullen niet alleen een functionele rol, maar vormen ook de finishing touch van het beeld, wat bevestigt dat de eigenaren van dit gezellige nest een smaak hebben.

Het is interessant om te kijken naar massief massief houten toegangsdeuren als ontwerp voor de ingang van een landhuis.In dit geval wordt monolithisch hout gebruikt, getint in chocoladekleur van verschillende tinten. De deuren zelf zijn gemaakt in de kleur van melkchocolade en de vloeren en pilaren van de veranda zijn versierd met een bar geschilderd in de toon van donkere chocolade.

Een dergelijk kleurenspel benadrukt de natuurlijke grootsheid van het materiaal waaruit de deuren zijn gemaakt, en laat tegelijkertijd het oog niet de overvloed van uniforme donkere schaduw beu worden. Toegangsdeuren hebben een ingelijste structuur, tweederde van het canvas is gesloten met houten inserts, het bovenste derde deel heeft geglazuurde fragmenten. Dezelfde glazen inzetstukken versierden de zijspiegel en de spiegel boven de deur. In aanvulling op massief hout, in het ontwerp van de veranda gebruikte natuursteen, die de indruk van de grondigheid van de hele structuur benadrukt.

Voor deuren uit de array is er een plek in de stadsappartementen. Klassieke deuren van edel hout zijn geschikt in een ruimte met hoge plafonds, solide massieve wanden en elegant meubilair. In het interieur van luxe en welvaart, ziet een deurkozijn met patroon er volkomen natuurlijk uit en bedekt een brede opening aan de muur en vormt de basis voor een elegante deur.Het dubbelbladerige doek heeft glazen inzetstukken met verguld ornament, waarvan de kleur herhaald wordt in het ontwerp van de deurklinken en het slot. Overhangende gebeeldhouwde patronen die het deurblad versierden zijn gemaakt met een delicate smaak en een gevoel voor verhoudingen, waardoor deze prachtige deur een kunstobject wordt.

In een modern interieur kan een mooie en duurzame kamerdeur gemaakt van natuurlijk hout de toegang tot de kinderkamer decoreren en tegelijkertijd de rest van de bewoners beschermen tegen luidruchtige kindergames. Om ruimte te besparen, is het handig om een ​​dergelijke deur uit te rusten in de vorm van een schuifconstructie, opgehangen aan krachtige metalen steunen. Zo'n deur ziet er vooral geslaagd uit als er andere interieurelementen in de kamer zijn, gemaakt van hout van een vergelijkbare kleur, bijvoorbeeld massief houten kinderbedden of een kroonluchter met een ventilator waarvan de lamellen de kleur van hout hebben geschilderd.

Denk niet dat de deuren van de array - het is altijd alleen maar serieus en statige ontwerpen, alleen relevant in de klassieke stijl oplossingen. Dit materiaal zal ook een plaats krijgen in de energieke ontwerppresentatie van het appartement, het belangrijkste is dat de houten constructie niet de enige interieuroptie hoeft te zijn.Hangende tussendeur gemaakt van een paar "ruwe" eiken planken ziet er geweldig uit. Natuurlijk is een dergelijk deurblad noodzakelijkerwijs bedekt met alle noodzakelijke impregnaties, antiseptica en vernis, anders is het eenvoudigweg niet bestand tegen de bedrijfsomstandigheden en verliest snel zijn aantrekkelijkheid, maar de externe indruk van een ruwe, niet geschuurde boom verliest helemaal niet van het gebruik van moderne beschermende uitrusting. Op zo'n opzettelijk ruwe deur zijn geen decoratieve elementen aanwezig, omdat het allemaal een licht element is in het ontwerp van de ruimte.

Zie deze video voor informatie over hoe deuren zijn gemaakt van massief hout.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer