Hoe de grootte van de deuropening te berekenen?

De deuren in het huis zijn erg belangrijk, vooral hoe ze zich bevinden. Niet minder belangrijk is de opening. Je moet in staat zijn om de afmetingen correct te berekenen.

Bouw kenmerken

Op zichzelf impliceert de opening de aanwezigheid van lege ruimte in de muur.

Deuropeningen hebben hun eigen constructiekenmerken.

 • In de regel hebben openingen al parameters volgens bepaalde normen en worden deuren ook volgens hen geselecteerd.
 • De openingen werden gebruikt toen de oude deur werd geïnstalleerd. Het betekent dat praktisch elk van hen het resultaat is van het elimineren van de vorige deurpost. Maar er zijn situaties waarin het moet worden verbeterd tot bepaalde parameters.
 • De openingen kunnen in massieve wanden worden gesneden. Hun creatie in een muur van hout of beton is niet moeilijk.Het wordt aanbevolen vooraf te berekenen of de sterkte van het gebouw zal lijden.

Uit het bovenstaande moet worden geconcludeerd: het is noodzakelijk om de noodzakelijke afmetingen van de opening te identificeren, met de nadruk op de geïnstalleerde deuren.

Verschillen in deurtypes

De eigenaar van het huis moet er rekening mee houden dat de deuren zijn ingedeeld in verschillende soorten materialen en functionele waarden.

Deuren zijn entree, ze hebben een verhoogde weerstand tegen externe invloeden, en het interieur wordt gebruikt om ruimtes van elkaar te scheiden. In elk geval wordt de deur met een doos in de opening gestoken.

Beide types verschillen op hun beurt op verschillende manieren, waarvan de scheiding helpt om onnodige kosten te vermijden voor de aanschaf van een nieuw monster, de installatie en installatie ervan.

 • Op locatie in het gebouw: extern en intern.
 • Bij wijze van opening: schommel, glijden (dubbele coupé, bijvoorbeeld), vouwen ("accordeon"), draaien.
 • Volgens het materiaal waaruit ze zijn gemaakt: houten, PVC, aluminium, staal, metaal, ijzer, glas.
 • Op basis van het aantal doeken: enkele, dubbele, anderhalf.
 • Door het aantal kleppen: een vleugel, dubbel blad.
 • Door het deurblad te vullen: doof en geglazuurd.

Normhoogte en -breedte volgens GOST

Het is belangrijk om te letten op welke parameters van de opening moeten zijn bij het installeren van de deur of tijdens de constructie. De gemiddelde hoogte is 200 cm, en in sommige gevallen - 230 cm, de minimale breedte is 60 cm, het gemiddelde is 70 cm en het maximum is 80 cm, maar voor niet-standaardproducten kan de breedte 55 cm zijn en de hoogte 190 cm. 7,5 cm. De opening moet 5-10 cm groter zijn dan een deur, dit is nodig zodat er ruimte is voor houten, metalen of montagevoegen.

Geluidsisolatie en betrouwbaarheid van de stof hangen af ​​van de dikte van de deur. Het wordt op zijn beurt bepaald door de diepte van de opening.

Deze eigenschap kan de volgende afmetingen hebben:

 • 3,5-4 cm voor standaard deur;
 • 2-4 cm voor een scharnierende constructie;
 • 3,5-4,5 cm voor producten uit een houten array, met een viervoudig monster;
 • 4,5-5,5 cm voor de deur van vers hout.

Als de verhuurder wil dat de brandveiligheid optimaal is, wordt een tafel met specifieke verhoudingen aanbevolen.

Het is niet nodig om te vertrouwen op de normen van GOST, omdat er een alternatief is - buitenlandse producten. Ze vereisen specifieke openingenparameters. Om ze te begrijpen, is het raadzaam om deze tabel te leren kennen:

Belangrijke parameters voor installatie

Kennis van normen voor de hoogte en breedte van de opening is niet voldoende.

Het is belangrijk om rekening te houden met andere nuances die u vertellen wat u moet doen tijdens de installatie.

 • De aanwezigheid in de ruimte van de opening extra elementen, bijvoorbeeld partities die tijdens de installatie interfereren;
 • gebruik bij het installeren van plating voor wanden of frames van gipsplaat;
 • de behoefte aan een gipsplaatpartitie die indien nodig opnieuw kan worden gemaakt;
 • muur materiaal;
 • wanddikte;
 • behuizing breedte.

Als u op de bovenstaande items let, kunt u problemen bij de installatie van de deur voorkomen om binnen of tussen kamers te komen.

Hoe te berekenen

De optimale parameters van het deurblad moeten vooraf worden berekend. Er is een eenvoudige manier om onafhankelijke metingen uit te voeren. Om dit te doen, neemt u de deurbreedte en voegt u vervolgens de doosdikte toe, vermenigvuldigd met twee. Aan de resulterende berekeningen moet nog eens 4 cm worden toegevoegd (de parameters van de gaten voor installatie en naden). Wanneer de hoogte wordt berekend, moet u er nog een doosdikte aan toevoegen.

Als er geen drempel is, wordt de dikte één keer toegevoegd en als deze aanwezig is, wordt deze twee keer toegevoegd.Er zijn echter situaties waarin u een doos moet pakken die u in een eerder gebruikte opening moet plaatsen.

In dit geval is er een specifiek actieplan:

 • elimineer onnodige items op de meetpunten. U moet niet alleen het vorige vak, maar ook de bijsnijding verwijderen.
 • Zet de hoofdmuur op volgorde. Het is noodzakelijk om onregelmatigheden aan het oppervlak te verwijderen. Vervolgens moet u de afmetingen op de grootste en kleinste plaats meten. Elke indicator moet worden geregistreerd.
 • Meet de afmetingen op ten minste twee verschillende punten van de opening, vooral als deze hoekig is.
 • Bepaal of een opening vereist is, bijvoorbeeld wanneer deze is gekanteld of te smal.
 • Test de hardheid van de oppervlakken op de juiste volgorde. Indien nodig moeten ze worden versterkt.

Het reinigen van de eindoppervlakken van de opening gaat niet altijd soepel, vooral als de opening eerder werd gebruikt.

U kunt de hoogte van de deuropening vinden met een drempel (met andere woorden, met de onderste balk, die ook een deel van de doos is) met behulp van de volgende formule: er worden twee doosdiktes toegevoegd aan de hoogte van het deurblad, waarna de 13 mm montagekloof wordt toegevoegd om de deur van bovenaf te laten werken, evenals 5 mm streepje voor de werking van de deur eronder.

De berekening van de hoogte van de deuropening zonder de onderste kokerbalk (zonder drempel) wordt uitgevoerd volgens een ander schema: de hoogte van het blad en de kistdikte worden toegevoegd, 1 cm uitspringen vanaf de afgewerkte vloer wordt toegevoegd voor gratis bediening van de deur, 3 mm inkeping bovenop en 10 mm worden toegevoegd aan de assemblagekoppeling.

Nog een belangrijke nuance: metingen moeten meerdere keren worden uitgevoerd als onlangs een grote reparatie of herontwikkeling is uitgevoerd in een appartement of een privéwoning.

De muur wordt zorgvuldig bestudeerd en er wordt besloten waar het het veiligst is om de deur te monteren. Niet minder voorzichtig moet de hellingen aan de zijkanten inspecteren, ontdek wat hun geometrie is. Het is mogelijk dat ze verwrongen zijn of andere moeilijkheden veroorzaken.

Alleen een meetlint om metingen uit te voeren zal niet werken, je zult het bouwniveau moeten toepassen, in extreme gevallen - een laserbouwer. Metingen worden uitgevoerd aan de zijde van de bottom-up.

Installatie functies

Er zijn een aantal subtiliteiten die zowel voor metingen als voor installatie nuttig zullen zijn.

 • Het wordt aanbevolen om metingen uit te voeren wanneer de vloer bedekt is met iets. De dikte van het tapijt, bijvoorbeeld, zal helpen bepalen of het niveau van de deurhoogte boven de vloer zal veranderen nadat de installatie is voltooid.
 • De zijkanten van de opening moeten parallel zijn. Om dit te volgen, wordt aanbevolen om het lumen periodiek te meten op verschillende punten: in het midden, onder en boven.
 • U kunt de diepte van het gat meten met behulp van een paar linialen of remklauwen. Het minimale aantal te meten punten is 3. Dit moet worden gedaan door 20 cm van het onderste, bovenste en middelste deel van de opening te stappen. De basis moet de grootste parameterdiepte aannemen. Daarop is het mogelijk om uit te vinden of het nodig is om extra onderdelen toe te passen voor de doos. De diepte van de doos mag de wanddiepte niet overschrijden.
 • Wanneer het deurframe met succes is geïnstalleerd, zijn er in de regel openingen tussen het blok en de muur. Ze kunnen worden geëlimineerd met behulp van polyurethaanschuim en vervolgens de frames als laatste aanraken.

Als er geen moeilijk te demonteren meubilair in het appartement is, kunt u de opening verkleinen en deuren van 70 cm breed plaatsen.Daartoe moet u een gipsplaatopening maken, moet u een metalen frame opbouwen, maar eerst moet u de oude deur verwijderen met de doos en de helling afsnijden. U kunt verticale rekken voor de kist monteren, de vrije ruimte vullen met behulp van een gipsplaat.

Deze methode is praktisch onder geschikte omstandigheden:

 • De hellingen van de bochten, en het is moeilijk om een ​​profiel erop te installeren.
 • Op gips is het noodzakelijk om de gipsplaat waterpas te maken en tegelijkertijd is het niet nodig om de wanddiepte te verminderen.
 • U kunt de doorgang met niet meer dan 10 cm verlagen.

Het is noodzakelijk om de laag pleister op de installatieplaats te verwijderen en vervolgens de nodige metingen voor het frame uit te voeren.

Vervolgens moeten de profielen zo worden geplaatst dat ze in een gelijkmatige verticale positie staan. De grootte van de opening moet acceptabel zijn voor de installatie van de doos. Gipsplaat moet een paar stukjes snijden en aan de muur bevestigen met een speciale lijm en vastmaken aan de profielen. Ze zijn met elkaar verbonden door jumpers die helpen de kloof te behouden.

Als de opening te hoog is, kan dit een probleem veroorzaken bij de installatie van de bovenbehuizing. Geschikte opties zijn om het behang zo laag mogelijk te houden of om hoge hoofdletters te selecteren. De meest effectieve oplossing is om de bovenrand van de opening te laten zakken met gipsplaten en houten balken en deze vervolgens te bedekken met behang.

Installatie van niet-standaard deuren is enigszins anders.

De reden ligt in het ontbreken van boxen in deze gevallen, en daardoor in toenemende eisen aan de kwaliteit van de opstelling van de eindopening.Bovendien moet u de parameters van de openingen zeer zorgvuldig bewaken.

 • De pendeldeur kan scharnierend zijn. Opmerking: wanneer de deur wordt geopend, wordt deze in alle richtingen verticaal afgebogen in het bereik van 1,5 mm.
 • Bij het installeren van het compartiment moet de breedte van de doos 10 cm langer zijn dan de deur.
 • De roterende deur kan naar de zijkanten van de opening bewegen, maar de openingen moeten over de hele omtrek worden geëgaliseerd.

De bovenstaande monsters hebben geen platbands die defecten kunnen elimineren. Elke spleet kan de esthetiek van elke, zelfs de aantrekkelijkste deur vernietigen. Er zijn enkele problemen bij het werken met openingen van de slinger en roterende kopieën.

Als u de diepte van de opening met 14 cm overschrijdt, is er behoefte aan offset-installatieschema's voor fittingen. Als we het hebben over glijdende monsters, dan moet de spelingdikte 2 keer groter zijn dan de diepte van de flap.

Voordelen van standaardwaarden

Natuurlijk is de eigenaar van het huis niet verplicht om zich aan de standaardwaarden te houden, maar de normen hebben enkele voordelen die een beetje aandacht verdienen.

 • Enorme variabiliteit. De meeste fabrikanten maken modellen met standaardparameters, dus er is geen probleem bij het verkrijgen van de deur met de hoogste kwaliteit.
 • Besparingen. In tegenstelling tot standaard zijn buitengewone deurbladen duurder. Ongebruikelijke ontwerpen worden afzonderlijk besteld. Als gevolg hiervan is er behoefte aan extra investeringen om een ​​nieuw interieur te creëren.
 • Eenvoudig te installeren. Als de parameters van de opening overeenkomen met de standaard, dan zal er tijdens het installatieproces minder moeite zijn.

Verschillen in de afmetingen van het type huis

Het is vermeldenswaard een aantal nuances van grootte in verschillende soorten gebouwen. Meestal in de "Chroesjtsjov" of paneel huis de wanddikte is 75 mm, en het kozijn is gemaakt met de juiste dikte. Maar als dit feit wordt genegeerd, zullen zich problemen voordoen. Er is een noodzaak om een ​​andere uitbreiding te installeren of om het extra element van de doos te verwijderen.

Om dit thuis te doen, zal niet gemakkelijk zijn. In nieuwe gebouwen varieert de typische hoogte van de opening van 217 tot 220 cm. Dit komt doordat de meeste eigenaren het "warme vloer" -systeem maken en de hoogte van de opening aan het einde van de installatie dicht bij de norm komt.

De opening is gemaakt volgens de normen van SNiP. Voor een bakstenen muur moet de hoogte ongeveer 188-225 cm zijn en de breedte tussen 63 en 176 cm. Voor een monolietmonster, hoogte - 187-225 cm en breedte - 62-175 cm. Bij de opening van een blokhut of houten platen hoogte - 185-197 cm, en breedte - 57-170 cm.

Maar als u van de standaard afwijkt en het monster met enkele centimeters verlengt, is de schuimkoppeling niet meer betrouwbaar. Het is absoluut noodzakelijk dat het installatieschuim sterk is. Anders kan ze de geïnstalleerde deur van de openingen niet kwijtraken en haar helpen de lasten te weerstaan. Het zal nodig zijn om de breedte van de opening te verkleinen met een houten balk, waarvan de doorsnede 5x5 cm is.Er is een andere optie - om schuimblok en lijm te gebruiken voor tegels.

Als de parameters van de doos niet overeenkomen met de afmetingen van de muren, zal de installatie van de platband op zijn minst complicaties veroorzaken. In het ergste geval is de installatie uitgesloten en dit zal het uiterlijk van het deurpaneel aanzienlijk beïnvloeden. Daarom worden metingen op drie verschillende punten uitgevoerd. Als de resulterende parameters enigszins van elkaar verschillen en identiek zijn aan de standaard, is het niet nodig om ongebruikelijke deuren te kopen.Er zijn echter geen garanties dat u na het installeren van een typische deur geen extra deuren hoeft te installeren of de langselementen van de doos hoeft te verwijderen.

Meestal, in gebouwen gemaakt van baksteen, zijn de muren verre van ideaal, en hout voor afwerking is noodzakelijk. Als u dit element niet monteert, vervormt de trim alleen de muur, en dit moet worden vermeden, omdat het uiterlijk van de kamer zal lijden, om nog maar te zwijgen van de deursamenstelling als geheel. Als we het hebben over nieuwe soorten gebouwen, moeten we de krimp en andere wijzigingen in de geometrie vermelden die kunnen optreden. Monteer de deur niet te snel. De muur kan draaien en de deur kan vastlopen.

De langste krimp doet zich voor in nieuw gebouwde houten huizen. Wanneer het gelijmde gelamineerde hout opdroogt, een paar centimeter krimp per meter van het huis, en wanneer het hout droog is - ongeveer 15 cm.

De langste krimp is 4 maanden. De vooraf voorspelde waarde is problematisch en metingen van openingen in dit stadium zijn niet logisch. Opruimingen in houten gebouwen hoeven de eerste jaren niet te worden aangepast. Ze zijn een soort vuurtorens, waarmee je de verandering in de afmetingen van een huis kunt berekenen.

Selectie van parameters van de opening, rekening houdend met de locatie

De openingen openen de doorgang van de ene kamer naar de andere. De parameters van de opening (breedte, diepte) hangen af ​​van de vraag of de verhuurder van plan is om een ​​deur in een of andere opening te plaatsen. Beschikbaarheid van deuren is afhankelijk van de locatie. De opening naar de badkamer, het toilet of het bad moet worden ontworpen voor de aanwezigheid van een deur. Bovendien is het een van zijn functies niet om vreemde geuren door het hele appartement te verspreiden. Deuren moeten niet transparant zijn.

Je moet niet vergeten dat de deuren in het appartement of in een privé-huis open in het pand. Overweeg dit bij het maken van een nieuwe opening. In grote kamers bevinden ze zich in het midden van de muur voor esthetische en praktische doeleinden. Als de eigenaar van het huis van plan is een balkondeur te installeren, moet hij bedenken waar de opening zich moet bevinden. Een open deur mag niet op het balkon zelf interfereren. In de regel is de opening aan de zijkant gemonteerd, maar tegelijkertijd moet de deur zelf zich in het midden van de ruimte bevinden, omdat deze zich naar binnen moet openen. Dezelfde exemplaren worden aanbevolen voor een terras of een uitgang naar de binnenplaats.

Bij het meten van de deur moet aandacht worden besteed aan de normen van deuren in bepaalde delen van het huis.De breedte van de deuren voor badkamers in kleine huizen moet ongeveer 55 cm zijn, voor keukenmonsters - 70 cm, en voor het betreden van de kinderkamer of slaapkamer - ongeveer 80 of 90 cm.

Het wordt niet aanbevolen om overmatig brede baddeuren te installeren, omdat ze niet in staat zijn om de gewenste temperatuur in de stoomkamer te handhaven. De optimale breedte van de opening is 80 cm, maar deze kan worden uitgebreid als u meubels of apparatuur in het bad moet verwisselen.

Meesters geven enkele tips over het installeren van een deuropening in een houten bad. Deuren zagen kettingzaag na thuis te krimpen en een half jaar na de bouw. Kronen uit een blok of een staaf moeten worden verbonden door middel van de ingebouwde staaf die niet is verspreid. Om dit te doen, maak een groef in de muur, dit element wordt zorgvuldig erin gehamerd.

Het deurkozijn wordt aanbevolen om aan het hout te bevestigen, wat handig is voor een aantal kronen. Het is waarschijnlijk dat er in de loop van meerdere jaren een log of een bar wordt gebouwd, daarom moet er een technologische kloof overblijven tussen het bovenste element van de doos en de muur. Montagegaten in de baden van hout zijn gevuld met materiaal dat wordt gebruikt voor het breeuwen.

Op de interne scheidingswanden (bijvoorbeeld in de woonkamer) moet de breedte van de opening 60-70 cm zijn.Voor de badkamer is een stoombad, een doucheopening met een minimale breedte wenselijk.

Over de regels voor het meten van deuropeningen, zie de video hieronder.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer