Kies een bekleding op de deur

 Kies een bekleding op de deur

Het is moeilijk om een ​​huis of appartement zonder een deur voor te stellen. Het doel van de toegangsdeuren is in de eerste plaats de bescherming en het behoud van warmte, en de belangrijkste functie van binnendeuren is het in zones onderverdelen in de ruimte. De verscheidenheid aan materialen waarvan tegenwoordig deuren worden gemaakt, is verbazingwekkend, maar deurbladen kunnen niet zonder trim worden geïnstalleerd, omdat ze het canvas een afgewerkte en esthetisch aantrekkelijke uitstraling geven.

Speciale functies

Wat is deze trim? En waarom ziet de deur er niet zo aantrekkelijk uit zonder hen? Om deze vragen te beantwoorden, moet u alle kenmerken van deze elementen begrijpen.

Platbands zijn de stroken die langs de omtrek aan beide zijden van de ingangsopening zijn geïnstalleerd, waarin de deur zich bevindt. De belangrijkste functie van de trim is om de opening tussen de muur en het deurkozijn af te dekken.

Ze verbergen perfect de afzonderlijke elementen van constructie en installatie (de uiteinden van het deurkozijn, schroeven, bevestigingsmiddelen, montageschuim) en voorkomen ook het binnendringen van tocht, waardoor de warmte in de kamer wordt gehandhaafd. Even belangrijk is hun decoratieve functie. Correct geselecteerde en geïnstalleerde sierplaten versieren niet alleen de deur zelf, maar ook de opening waarin deze is geïnstalleerd.

De installatie van de platbands is de laatste stap in de transformatie van de hele kamer. Daarom moeten hun selectie en installatie zeer zorgvuldig worden benaderd, alle details zijn doordacht en niet alleen de functies, maar ook de typen van deze belangrijke elementen zijn bestudeerd.

types

De deurbekleding heeft zijn eigen classificatie, waardoor ze op verschillende gronden in soorten kunnen worden verdeeld. De belangrijkste verschillen zijn de vorm en methode van installatie van deze elementen.

De platbands gemonteerd rond de omtrek van de deuropening, hebben in de regel een rechthoekige vormmaar verschillen van elkaar in de vorm van de voorkant. Het is de vorm van het oppervlak die het mogelijk maakt om ze onder te verdelen in vlakke, halfronde en figuurlijke degenen.

Caps, die plat van vorm zijn, hebben een platte en, zoals de naam al doet vermoeden, een plat oppervlak, in doorsnede heeft zo'n balk de vorm van een rechthoek. De halfronde platbands hebben een convex oppervlak en afhankelijk van het idee van de ontwerper kan het symmetrisch zijn in de vorm van een halve maan, of misschien enigszins verschoven naar een kant van de bar en lijken op een vallende druppel. Platte en halfronde weergaven behoren tot de meest voorkomende platbands: ze worden meestal op binnendeuren geïnstalleerd.

Een duurdere en minder gebruikelijke optie zijn gekrulde platbands. Een onderscheidend kenmerk van deze soort is de aanwezigheid van een bepaald reliëf op hun oppervlak. Het reliëfpatroon bevindt zich langs de plank en bestaat uit gerijpte inkepingen in de vorm van voren, afgewisseld met verhogingen in de vorm van rollen. In reliëf gemaakte platbands geven de deuren een aantrekkelijk en origineel uiterlijk.

De installatiemethode is een ander kenmerk dat het mogelijk maakt om de platbands te classificeren. Afhankelijk van wat en hoe de strips in de opening zijn bevestigd, zijn ze verdeeld in bovenliggende en telescopische.

De meest voorkomende optie zijn bovenliggende strips.Om ze in de opening te installeren, zijn spijkers, schroeven, PVA-lijm, vloeibare nagels of afdichtmiddel vereist. Met deze bevestigingsmiddelen worden de overlays aan de muur bevestigd.

Telescopische platbands zijn op een andere manier bevestigd: ze hoeven niet met spijkerschroeven aan de muur te worden genageld of vastgeschroefd - ze houden perfect vast dankzij hun speciale L-vormige vorm, wat ongetwijfeld een voordeel is. Eén rand bij een dergelijke strook heeft een afgeronde vorm en grenst direct aan de wand, en de andere is op een speciale manier gebogen en gaat, indien geïnstalleerd, in de uitsparing (groef) van de doos, stevig daarmee verbonden.

Met deze montagemethode kunt u het installeren van speciale latten vermijden als de kastdikte de wanddikte niet met meer dan 10-15 mm overschrijdt. Indien nodig kunnen de telescopische lamellen worden verlengd tot een lengte van 1-2 cm, zodat ze de opening tussen de doos en de muur perfect verbergen.

Telescopische platbands kunnen niet alleen aan de doos worden bevestigd, maar ook aan de fittingen. Als de afstand tussen de muur en de doos groter is dan 15-20 mm, is de montage van de panelen niet te voorkomen. Meestal wordt de voordeur geïnstalleerd met dobory, omdat de opening bijna altijd een grotere dikte heeft dan de doos.

U kunt de platbands classificeren volgens de methode van koppelen. In het bovenste deel van de opening zijn de planken in contact met elkaar, de hoek van hun verbinding is de basis voor het classificeren van de platbands volgens de verbindingsmethode. De verbinding van de uiteinden van de lamellen kan zowel onder een hoek van 45 als 90 graden plaatsvinden.

Om de uiteinden van de plank in een hoek van 45 graden te verbinden, moet u elke plank vanaf de zijkant van de voeg inkorten. Deze snijmethode is de meest voorkomende en geschikt voor lamellen met elke vorm van het oppervlak.

De platbands die de uiteinden onder een hoek van 90 graden verbinden, kunnen twee verbindingsrichtingen hebben: horizontaal en verticaal. Deze aanpassingsmethode is geschikt voor rechte staven met een rechthoek in doorsnede.

De platbands met een vormgegeven en halfcirkelvormig oppervlak kunnen niet op deze manier worden geïnstalleerd, omdat een convex of gedraaid eindgedeelte met een dergelijke opstelling boven het oppervlak van de gekoppelde staaf zal uitsteken.

materialen

Voor de vervaardiging van behuizingen in de productie met verschillende materialen van herkomst. Elk van deze heeft zijn voor- en nadelen, waarmee tijdens de installatie rekening wordt gehouden.

Platbands kunnen worden gemaakt van hout, plastic, vezelplaat (MDF), metaal.

Hout is het meest milieuvriendelijke materiaal. Gebruik voor de productie van platbands verschillende boomsoorten. Low-end modellen zijn meestal gemaakt van zacht hout, zoals dennen of linden, en voor het duurdere segment gebruiken ze eiken, beuken of wengé. Houten planken behoren tot universele producten: ze zijn geschikt voor bijna alle deurpanelen, het belangrijkste is om de juiste tint te kiezen met verf, was of beits. Houten frames zijn gemakkelijk te installeren en kunnen behoorlijk lang meegaan als ze op de juiste manier worden onderhouden.

Maar de boom heeft zijn nadelen: houten producten tolereren geen temperatuurschommelingen en overmatige luchtvochtigheid, zonder behandeling met speciale middelen absorbeert het houten oppervlak een grote hoeveelheid vocht, wat leidt tot rottingsprocessen en uiteindelijk tot vervorming van het product. Bovendien wordt het onbewerkte oppervlak van de lamellen vaak donker en verliest het zijn oorspronkelijke tint. Maar in alle eerlijkheid moet worden opgemerkt dat het materiaal nog steeds vatbaar is voor restauratie.Om een ​​representatieve uitstraling terug te krijgen, kunnen de scheuren worden aangebracht, kunnen de donkere gebieden worden schoongemaakt, het oppervlak worden behandeld met een antisepticum en worden bedekt met enig schilderwerk.

Het op één na populairste materiaal is een vezelplaat (MDF). Het uiterlijk van de karkassen van MDF lijkt sterk op de structuur van de boom, dus de stroken van dit materiaal zijn zeer gewild in vergelijking met andere typen. Dit is niet verrassend, aangezien MDF-platen milieuvriendelijke materialen zijn: bij het lijmen van vezels worden stoffen van natuurlijke oorsprong gebruikt: paraffine en lignine.

Om de MDF in te klappen viel de toon samen met het deurkozijn, canvas, dobori en andere elementen, ze zijn revetted.

Het voorvlak van de lat is gelamineerd of gefineerd. Lamineren is het proces van het omwikkelen van MDF-blanks met PVC-film, en plakken met een dun gedeelte van het houten massief van de voorkant is fineren. Gelamineerde types hebben een goede slijtvastheid, en gefineerde frames zijn niet minderwaardig qua kwaliteit en uiterlijk aan houten modellen.

Het materiaal MDF heeft slechts één nadeel - het is slecht bestand tegen vocht. In de regel is de bekleding van dit materiaal niet geïnstalleerd in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid en wordt deze niet gebruikt voor tegenoverliggende openingen van toegangsdeuren.

De frames van MDF fixeren met lijm, vloeibare of speciale nagels.

Kunststof is een van de meest praktische materialen die worden gebruikt bij de productie van platbands. De levensduur van kunststof panelen is veel langer dan die van MDF.

Het is bestand tegen extreme temperaturen, wat betekent dat de stroken niet onderhevig zijn aan vervormingsprocessen. Het oppervlak van de panelen vervaagt niet in de zon, hun kleur gedurende de hele levenscyclus blijft ongewijzigd. Plastic verwijst naar vochtbestendige materialen, wat betekent dat de panelen niet zullen rotten en niet zullen worden bedekt met schimmels. Zorgen voor hen is eenvoudig: veeg het product gewoon af met een vochtige doek.

Kunststof platbands, in tegenstelling tot producten van MDF, kunnen buitenshuis worden geïnstalleerd: ze zijn perfect bestand tegen alle atmosferische verschijnselen.

Plastic panelen van goede kwaliteit zien er niet veel anders uit dan vergelijkbare producten van MDF, maar ze worden voor een lagere prijs verkocht in vergelijking met MDF-platen.De installatie van plastic platbands is eenvoudig en betaalbaar, zelfs voor beginners.

Voor het fixeren van plastic producten worden meestal vloeibare nagels gebruikt, omdat een overtreding van de structuur van het materiaal met gewone dunne nagels kan leiden tot scheuren en delaminatie van het product in kleine stukjes.

Praktisch metaal komt minder vaak voor dan andere materialen die worden gebruikt voor het maken van trimmen. Metalen strips verschillen van de bovengenoemde materialen met een verhoogde weerstand tegen mechanische spanning, dus worden ze gebruikt bij de installatie van inputstructuren. Ingangsdeuren, in de regel, zijn ook gemaakt van metaal, indien geïnstalleerd, worden de platbands als afzonderlijke elementen extreem zelden gebruikt - hun functie wordt uitgevoerd door het deurkozijn.

Metaal is niet bang voor vocht, vervaagt niet in de zon en zelfs grote temperatuurschommelingen kunnen de lamellen niet vervormen.

afmeting

Er zijn vier belangrijke omstandigheden die van invloed zijn op de grootte van de behuizing: de grootte en locatie van de opening, de vorm van de lamellen en de grootte van de opening tussen de muur en de doos.

Fabrikanten produceren trim met verschillende breedtes is niet toevallig, maar terecht. De afmetingen van openingen in verschillende appartementen en zelfs meer in privé-huizen kunnen aanzienlijk van elkaar verschillen, wat respectievelijk invloed heeft op de grootte van de deurpanelen, de doos zelf en, uiteraard, de afmeting van de bekleding. Voor standaard deurpanelen (80 * 200 cm), is de kastbreedte tussen 6-10 cm.

De optimale breedte is 6,4 cm (64 mm): het is genoeg om de opening te dichten en een klein deel van de muur in te stellen. Lamellen met een breedte van meer dan 64-70 mm met de standaardafmetingen van de deurstructuur zien er een beetje ruw uit, daarom maken fabrikanten de meeste van de trimmodellen van deze breedte.

De grootte van de opening tussen de muur en de doos is een belangrijke indicator bij het kiezen van de breedte van de bekleding. Bij het monteren van een deur met standaardafmetingen is het niet altijd mogelijk lamellen met een breedte van 64-70 mm te installeren - u moet smallere modellen kiezen. De redenen hiervoor kunnen verschillende zijn:

 • dicht bij elkaar gelegen meubels;
 • de deurstructuur is kleiner in vergelijking met standaardafmetingen;
 • de locatie van de deuropening (de deurdoos aan één of beide zijden bevindt zich dicht bij de geplaatste loodrechte muur);
 • het ontwerp van de deurstructuur (het set decoratieve elementen op het canvas sluit het gebruik van een brede lat in het frame uit, en de smalle platband vervult in dit geval alleen de functie van het maskeren van de opening).

In ieder geval moet de breedte van de behuizing enkele millimeters groter zijn dan de breedte van de opening. Volgens SNIPs is het 30 mm. In de regel is 40 mm voldoende om de details van de structuur te verbergen en een prachtig deel van de muur in te kaderen.

De breedte van de strip hangt af van de vorm van de behuizing: voor platte modellen is deze 64 mm, voor producten met een halfronde oppervlakte is deze 70 mm, en voor afgebeelde platbands met een reliëfoppervlak, varieert de breedte van 85-150 mm.

Voor telescopische platbands ligt de parameter width in other limits: de standaardbreedte voor dergelijke modellen begint bij 60 mm en eindigt bij 80 mm. De optimale breedte is 75 mm. Vanwege de structuur van de telescopische platbands zijn er, naast de breedte, nog andere parameters: de dikte van de strip en de lengte van het tapelement.

Telescopische lijsten worden vervaardigd door fabrikanten van verschillende groottes. Voor modellen met een vlak oppervlaktype is dit:

 • 75x8x10 mm;
 • 75x10x10 mm;
 • 75x8x20 mm;
 • 75x10x20 mm.

Voor lamellen met een druppelachtig oppervlak:

 • 75x16x10 mm;
 • 75x16x20 mm.

Het eerste cijfer geeft de breedte van de plank aan, de tweede - de dikte en de derde - de lengte van de montagerail.

ontwerp

  Bij het kopen van een deur wil iedereen dat de opening waarin de constructie wordt geïnstalleerd er perfect uitziet: de doos met het canvas heeft precies gestaan ​​en de sierlijsten hebben de hele structuur prachtig omlijst. Iemand tolereert geen excessen en hij houdt van eenvoudige deurontwerpen met platte of boogvormige platbands rond de omtrek van het diafragma, en iemand wil zijn individualiteit benadrukken door deuren te installeren met prachtige platgewalste platbands.

  Maar een uitgekiende trim - niet de enige manier om het kenmerk van de deurstructuur te benadrukken. Er zijn andere manieren om het deurblad te transformeren. Heel vaak worden als decor extra elementen in de vorm van overlays gebruikt, die zich in het bovenste deel van de behuizing bevinden - hoofdletters.

  Kapitaal als een decoratief element is al sinds de oudheid bekend. In feite is dit het bovenste deel van de kolom, gestileerd door elementen (bloemen, bladeren, krullen) die kenmerkend zijn voor een bepaalde architecturale stijl.In modern design wordt dit decoratieve element actief gebruikt bij de transformatie van deurontwerpen in een klassieke stijl.

  Hoofdletters, die divers van vorm zijn en figureren, maken het mogelijk om de hoogte van het diafragma visueel te vergroten, terwijl stevigheid en hoge prijzen worden toegevoegd, niet alleen aan de deurstructuur, maar ook aan het diafragma. Ze worden in de regel alleen vanaf het voorste deel van het diafragma geïnstalleerd - op de achterkant, zonder de sierplaten.

  In uiterlijk lijkt de hoofdstad met platband op een oude kolom. Pads bevinden zich in het bovenste gedeelte van de verticale staven en vormen daarmee één compositie. Tussen de hoofdletters bevindt zich een behuizing die op tekening lijkt. Soms wordt een ander decoratief element toegevoegd aan de bovenste plank - een kroonlijst. Dit element van het decor heeft een prachtig gevormde richel die lijkt op een vizier in uiterlijk. De kroonlijst is perfect gecombineerd met hoofdletters, maar zelfs zonder hen in het kader van eenvoudige latten ziet het er niet slechter uit.

  Niet alleen met behulp van hoofdletters en dakranden, kunt u de deurconstructie versieren, er zijn ook andere decortechnieken. Een van deze technieken is het inlijsten van de deur met behulp van gebeeldhouwde platbands.

  Gesneden platbands zijn houten planken die plat of convex van vorm zijn, met afgeronde randen en versierd met een gesneden patroon over het gehele oppervlak.

  Naast het gebruikelijke patroon, aangebracht met een scherp voorwerp, kan er op het oppervlak van de lamellen een patroon zijn gemaakt met behulp van de brandtechniek. Dergelijke platbands zijn meestal duurder dan normaal, maar de prijs voor dergelijke schoonheid is behoorlijk gerechtvaardigd. Met behulp van gebeeldhouwde kaders in het huis, kunt u uw eigen unieke stijl creëren en een speciale sfeer en comfort toevoegen aan de kamer.

  Hoe te kiezen?

  Veel fabrikanten produceren deurontwerpen met geprefabriceerde frames, waardoor we niet kunnen nadenken over de overeenstemming van de deurlatten. Maar dit is niet altijd het geval. Soms moet de selectie, vanwege verschillende omstandigheden, onafhankelijk worden uitgevoerd en om de juiste lamellen te kiezen die het meest natuurlijk in het bestaande interieur passen, moet rekening worden gehouden met enkele nuances.

  Wanneer u de trim selecteert, moet u eerst nadenken over de grootte. Brede platbands moeten worden gekozen als het nodig is om grote fouten in het gebied rond de omtrek van de doos te verbergen die niet alleen ontstaan ​​tijdens de installatie van de doos, maar ook tijdens de wanddecoratie.

  Bij het vervangen van oude strips door nieuwe modellen is het vaak niet mogelijk om frames van dezelfde breedte te kopen, omdat het behangpapier de muur niet bereikt of de opening tussen de muur en de doos veel groter is dan 30 mm. In dit geval zijn er twee mogelijkheden: ofwel om de muren weer af te werken, wat niet erg winstgevend is, vooral als de reparatie niet in uw plannen is opgenomen, of om bredere strips te kopen dan voorheen.

  Maar het is de moeite waard eraan te denken dat de lamellen met een breedte van meer dan 100 mm de structuur visueel de structuur zwaar en zelfs belachelijk kunnen maken, dus u moet kiezen voor de standaardafmetingen van de lamellen.

  Aankooplamellen met een breedte van minder dan 64 mm kunnen alleen worden gerechtvaardigd door een smal deurblad of ontwerpeigenschappen. Hoe dichter de deur zich bij de loodrechte muur of het meubilair bevindt, hoe smaller de balk moet zijn. Een brede balk met een dergelijke lay-out zal de ruimte alleen visueel verminderen, vooral als deze end-to-end is geïnstalleerd.

  Niet alleen de breedte, maar ook de lengte van de lamellen moet worden overwogen bij het kiezen van de trim. Om de lengte correct te berekenen, moet u de parameters van het deurframe weten. De lamellen moeten 10-15 cm langer zijn dan de verticaal gemonteerde elementen.In de bouw zijn in de regel stroken van 215 - 220 cm lang te zien.Voor de bekleding van een standaard deurconstructie aan beide zijden heb je 5 stroken nodig: 2 aan elke zijde worden verticaal geïnstalleerd en de resterende stang wordt in twee gedeeld en elke helft in het bovenste gedeelte van de opening.

  Het is net zo belangrijk om de trim te kiezen in het licht van het materiaal waaruit ze zijn gemaakt, en kleuren. Het materiaal en de kleur van de bekleding moeten volledig samenvallen of zo dicht mogelijk bij structuur en toon van het deurblad en de plinten komen, anders ziet het ontwerp er niet erg organisch uit. Het is ook mogelijk om contrasterende kleuren van de deurvleugel en plinten te kiezen.

  Als u van plan bent de kabels door de deur te strekken, zijn de plastic platbands met kabelkanalen aan de binnenkant van de lamellen de beste optie.

  De keuze van platbands op het materiaal moet worden gerechtvaardigd door de stijl van de kamer. Houten platbands en MDF-panelen zien er goed uit in kamers met een klassieke stijl, en praktische plastic panelen zijn meer geschikt voor kamers die zijn ingericht in een moderne stijl.

  Het type kamer heeft ook invloed op de keuze van de trim.Praktisch alle materialen zijn geschikt voor ruimtes met een matige luchtvochtigheid. Voor toegangsdeuren is het beter om metalen platbands te gebruiken. De openingen in de keuken en de badkamer kunnen worden gedecoreerd met keramische lijsten, vooral als de aangrenzende muren zijn versierd met hetzelfde materiaal.

  De keuze van de vorm hangt af van het ontwerp van de kamer., passend bij het deurblad en de voorkeuren van de eigenaars. Hoe meer de deur is ingericht, hoe bescheidener de vorm van de lamellen moet zijn.

  Voor interieurs die zijn gedecoreerd in barokke en Provençaalse stijlen, zou de beste optie brede (vanaf 90 tot 120 mm) gevormde randen met een goed bekeken patroon zijn.

  montage

  Om de trim met uw eigen handen te installeren, heeft u de nauwkeurigheid van metingen en kennis van enkele nuances van de installatie nodig. Met vrije tijd en geduld is de installatie gemakkelijk, het belangrijkste is om de plaats en de bars goed voor te bereiden.

  Elke installatie, inclusief installatie van platbands, vereist enkele voorbereidende activiteiten. In dit geval is het de voorbereiding van het oppervlak van de deuropening.

  Een montageschuim wordt altijd gebruikt tussen het geïnstalleerde deurframe en de muur om de holten te sluiten.Na stollen komt het voor dat het iets boven het oppervlak uitsteekt. Om de plank dichter bij het oppervlak te plaatsen, is het noodzakelijk om deze uitstekende delen zo dicht mogelijk bij het oppervlak van de muur en de doos af te snijden. Ze moeten zo voorzichtig mogelijk worden gesneden zonder het zichtbare oppervlak van de doos aan te raken.

  Soms gebeurt het dat het oppervlak van de muur en de doos niet in hetzelfde vlak liggen: er is een verschil van meer dan 3 mm tussen gevormd. Een dergelijke discrepantie moet worden geëlimineerd, anders is het niet mogelijk om de frames zo nauwkeurig mogelijk te installeren.

  Er zijn twee manieren om dit probleem op te lossen: de muur onder de nis van de behuizing steken of de dikte van de strip verminderen.

  De eerste methode is geschikt als de designdoos sterk in de muur is ingebouwd.

  • Eerst moet je de behuizing op het oppervlak van de doos bevestigen en de verbindingslijn van de plank naar de muur schetsen. Gebruik vervolgens de juiste versie van het hulpmiddel (de keuze is afhankelijk van het materiaal van oorsprong) en maak een ondersnijding langs de doos.
  • Op de geplande lijn met een slijper of beitel om een ​​uitsparing onder de bar te maken.
  • Om de diepte van de groef te regelen, moet de balk van tijd tot tijd op de muur worden aangebracht.
  • Plaatsen waar de groeven meer zijn dan de beoogde snelheid, kunt u cementeren of een andere geschikte samenstelling gebruiken.
  • Om de balk te controleren, moet je hem binnen een paar seconden aan de muur bevestigen, totdat de compositie helemaal droog is en de hoeveelheid depressie nog steeds kan worden aangepast.

  De tweede methode is geschikt voor die gevallen waarbij de behuizing van hout is en de staaf een behoorlijke dikte heeft. Voor dit werk moet je jezelf bewapenen met een vliegtuig, waarmee je een laag van enkele millimeters van de achterkant moet verwijderen. Dit moet voorzichtig en langzaam worden gedaan, omdat de verwijderde extra millimeters niet meer kunnen worden hersteld.

  Voorbereiding op de installatie vereist niet alleen het oppervlak van de muur, maar ook de behuizing. Vaak, tijdens transport of niet-succesvolle opslag, kan er schade aan de uiteinden van de lamellen optreden, om ze te verwijderen, hoeft u de uiteinden slechts enkele millimeters in te korten. Het trimmen wordt alleen uitgevoerd met het onderdeel dat in contact komt met de vloer.

  Na de voorbereiding kunt u doorgaan met markeringen. Om de lengte van elke strip correct te markeren, moeten deze aan de installatieplaats worden bevestigd.Het merkteken van de gewenste lengte hangt af van de hoek van de ondersnijding en de locatie.

  Allereerst is het noodzakelijk om een ​​markering op de staaf te maken vanaf de scharnierzijde. Breng de staaf aan op het oppervlak van de muur en de doos moet 3-4 mm ingesprongen zijn. Dit is nodig zodat de scharnieren de strip niet raken wanneer de deur wordt bediend. Aan de zijkant van het slot wordt de staaf ook met een kleine streep uit de afgeronde hoek van de doos aangebracht. In aanwezigheid van dobori toegepast op de balk met hen op hetzelfde niveau.

  De lengte van de verticale lamellen wordt eenvoudig gemeten. Het wordt toegepast op de locatie en vanaf het snijpunt van de binnenste hoek van de doos met de balk 3-4 mm naar boven toe. Om de planken in een hoek van 45 graden aan elkaar te passen, is dit merkteken definitief - hieruit is de snede gemaakt. Als u de uiteinden in een hoek van 90 graden wilt plaatsen, moet u de breedte van de plank toevoegen aan de resulterende lengte. Om de lengte van de horizontale balk te bepalen, is het ook nodig om het op het oppervlak te bevestigen en markeringen aan elke kant te maken, uitgaande van de binnenste hoeken van de doos, dezelfde 3-4 mm.

  Er moet aan worden herinnerd dat op elke plank markeringen voor het snijden van de lengten moeten worden aangebracht op de plaats van de specifieke installatie. Het niveau van de vloer in verschillende gebieden kan dus variëren binnen enkele millimeters en in sommige gevallen centimeters. Om bovendien niet in verwarring te raken over waar de bar opstaat, zijn ze genummerd.

  Na het markeren van alle strips, is het noodzakelijk om ze onder een geselecteerde hoek te bewaren. Dit kan worden gedaan met behulp van verschillende gereedschappen: verstekzaag, frees, decoupeerzaag of zaag met kleine tanden. Ongeacht welk gereedschap voor het werk wordt gebruikt, het is noodzakelijk om een ​​klein streepje van het label te maken en pas daarna een snede te maken. Deze maat hangt samen met een dergelijke eigenschap als de breedte van de snede: de waarde is afhankelijk van het type gereedschap en ligt in het bereik van 1-3 mm.

  Voor de trim die in een hoek van 90 graden wordt gesneden, is de beste optie om de uiteinden van de verticale lamellen open te laten. Met deze methode van ondersnijding, sluiten de verticale stroken de plakken van de horizontale platband aan beide kanten, en hun open uiteinden bevinden zich aan de bovenkant en zijn bijna onmerkbaar voor de ogen.

  Voor telescopische platbands wordt, naast de ondersnijding over de lengte, nog één gemaakt aan de zijde van de locatie van het element dat de sleuf van de dobor of doos binnengaat.Door de ondersnijding aan de zijkant kan de bovenkant van de plank tegen het oppervlak van de doos en de muur aanliggen.

  Na al het voorbereidende werk, kunt u beginnen met het monteren van de frames. De installatiemethode wordt gekozen afhankelijk van het materiaal van herkomst van de lamellen.

  Het is mogelijk om houten en platbands vast te maken van MDF met behulp van dunne noppen, speciale noppen of zelftappende schroeven. De installatie moet beginnen met verticale stroken en volgens eerder aangebrachte markeringen. Om de plank goed te houden, moet de afstand tussen de spijkers (schroeven) binnen 50 cm zijn, bij intensief gebruik van de deur wordt de afstand verkleind tot 15-20 cm.

  Om de planken correct te spijkeren en de mogelijkheid hebben om de behuizing te corrigeren in het geval van een fout, is het niet nodig om alle noppen in één keer te hameren - het is voldoende om de plank in het midden en aan de basis te fixeren, zonder ze tot het einde te boren.

  De tweede verticale plank wordt op dezelfde manier geïnstalleerd, gevolgd door de horizontale platband. Na het verstellen van de stootvoegen worden alle riemen permanent vastgezet.

  Bevestig de bekleding kan niet alleen met spijkers of schroeven, maar met behulp van vloeibare nagels. Deze methode van bevestigingsmiddelen is geschikt als de wanden een perfect vlak oppervlak hebben.

  De samenstelling wordt aangebracht op de binnenzijde van elke lat over het gehele oppervlak. Voor fixatie wordt clypeus gedurende 1-2 minuten stevig op het oppervlak gedrukt. In de regel is deze tijd voldoende om de plank goed vast te houden.

  De bevestigingsmethode van de kunststof behuizing is iets anders dan alles. Om ze op het oppervlak te bevestigen, moet u eerst het montageprofiel rondom de omtrek van de doos plaatsen, met schroeven bevestigen en pas dan het bovenste deel van de behuizing in de groeven plaatsen. De stootvoegen in de hoeken worden afgesloten met speciale decoratieve elementen.

  tips

  Het installeren van de trim is eenvoudig, maar vereist een voldoende hoeveelheid tijd, moeite en vaardigheden. Het is moeilijk voor beginners om rekening te houden met alle details, maar er zijn standaardtips die het installeren van behuizingen mogelijk maken met minimale fouten of zelfs zonder deze.

  • Het installeren van platbands is alleen beter te maken na het lijmen van behang (schilderen) aan beide zijden van het diafragma en bij afwezigheid van plinten. Plint pas pas na de installatie van lamellen, en niet andersom.Het onderste deel van de plank mag niet op de plint worden ondersteund - alleen op de vloer.
  • Het verbinden van de zijdelen van de behuizing en plinten is afhankelijk van het materiaal van de laatste. Bij kunststofmodellen is het zijgedeelte altijd bedekt met een getekende dop, zodat alleen de lengte van het product wordt bijgesneden. Met houten plinten is het een beetje anders: ze hebben geen pluggen, daarom is de zijkant van de plint grenzend aan de plank 45 graden lager.
  • De moeilijkste momenten in de installatie zijn markeringen, op de nauwkeurigheid van de toepassing waarvan het algemene uiterlijk van de constructie afhangt, en spoelden de staven in een hoek van 45 graden weg.
  • Niet altijd bij de hand zijn de gereedschappen waarmee je nauwkeurig de hoek van 45 graden kunt afsnijden, dus in deze situatie kun je een eenvoudig vierkant en een potlood gebruiken.
  • Aan de achterkant van de plank moet u een dwarslijn van het merkteken tekenen. Op een afstand gelijk aan de breedte van de plank, wordt een andere lijn getekend. In het resulterende vierkant moet je een diagonaal tekenen, waarlangs je het extra deel van de balk afsnijdt.
  • Ik heb het weggespoeld met een plat oppervlak van de wanden, het belangrijkste is om nauwkeurig de plaats van de ondersnijding te markeren. Maar ideaal zijn de gladde muren niet overal,en daarom zal zelfs een correct gemaakte ondersnijding niet sparen van de opening tussen de verbindingen van de twee latten.
  • Het probleem kan op een eenvoudige, maar tegelijkertijd effectieve manier worden opgelost. Om de waarde van het wanddifferentieel te bepalen, moet u de behuizing stevig op de doos bevestigen. Als de spleetbreedte niet meer dan 2-3 mm is, kan de situatie worden verholpen met een voering van dezelfde dikte. Het wordt alleen tijdens de zaaghoek gebruikt om een ​​kant van de staaf omhoog te brengen. De snede wordt verkregen bij 45 graden, maar heeft een lichte helling naar het oppervlak, waardoor de uiteinden zonder een opening kunnen worden samengevoegd.
  • Soms is het onmogelijk om volledig van de opening af te komen, en er is noch kracht noch verlangen om de latten opnieuw te installeren. In deze situatie is de beste optie om een ​​geschikte ton-verzegeling te gebruiken. Hiermee worden gemaskerde en toegangspunten van spijkers, als ze worden gebruikt als een methode voor het bevestigen van de lamellen.
  • Plakjes MDF en houten planken moeten voor het bewerken met schuurpapier worden geschuurd. Het is noodzakelijk uiterst voorzichtig te werk te gaan, omdat er een risico bestaat op beschadiging van het oppervlak van de plaat. Na het schuren worden de secties overschilderd met markeerstiften, afgestemd op de kleur van de lamellen.
  • Als de frames met spijkers aan het oppervlak worden bevestigd, kunt u voor het gemak gaten in de plank voorboren met een diameter van 1,5 mm. De spijkers zelf moeten een diameter hebben van niet meer dan 1,4 mm, en hun lengte mag de 40 mm niet overschrijden. Om ervoor te zorgen dat de spijkerinvoerpunten niet zo opvallen, worden de doppen verwijderd met behulp van een zijsnijder. Dit hulpmiddel wordt ook gebruikt als de nagel niet volledig in het oppervlak van de plank is gekomen en bovendien nog gebogen is. Een dergelijke spijker mag niet worden uitgetrokken, omdat het onmogelijk is om een ​​andere spijker te besturen met een hoge mate van waarschijnlijkheid. Je hoeft alleen maar het gebogen deel af te breken en vervolgens de nieuwe stud vast te spijkeren.
  • Wanneer gebruikt als bevestigingsmiddelen voor zelftappende schroeven, mag de diameter van de boorgaten niet meer dan 6 mm zijn. Bevestigingspunten worden in dit geval gemaskeerd met decoratieve hoeden die overeenkomen met de kleur van de platbands.
  • Het esthetische uiterlijk van de gehele constructie hangt af van de dichtheid van de passing, daarom wordt vaak een montageschuim gebruikt als een extra maatregel om de aangrenzende capaciteit van de staaf te vergroten. Het wordt aangebracht vanaf de achterkant van de strook over de gehele lengte in een smalle strook en geeft tijd voor het drogen. 4-5 minuten is voldoende voor de grip, die vervolgens wordt geïnstalleerd met behulp van de gekozen montagemethode.Wees niet bang dat het schuim te veel in volume zal toenemen en de lat zal verhogen, want als je de balk hard drukt, neemt het schuim niet in volume toe.

  Wetende dat alle details van de installatie en het voorbereiden van de nodige gereedschappen en materialen, kunt u bijna elke trim installeren, het belangrijkste is om tijd en verlangen te hebben om dit werk met uw eigen handen te doen.

  Zie de volgende video hoe je de bekleding van de deur kunt installeren.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer