Tips voor het kiezen van deurhardware

 Tips voor het kiezen van deurhardware

Elke deur in een ingang of tussenkamer kan niet zonder extra accessoires - sloten, lussen en ook handgrepen en sluiters. Tegelijkertijd wordt de functionaliteit van de deur sterk beïnvloed, niet alleen door het materiaal waaruit al deze elementen zijn gemaakt, maar ook door hun technische kenmerken.

Eerder worden hoge eisen gesteld aan de kwaliteit en bruikbaarheid van fittingen, het moet ook aantrekkelijk zijn qua uiterlijk en in harmonie met de algemene stilistische beslissing van het interieur.

types

Deuraccessoires zijn een reeks speciale accessoires, zonder welke de normale werking van het deurblad in principe onrealistisch is.Bovendien kunnen deze prachtige elementen stijlvolle accenten en een zegen worden voor het ontwerpconcept van de ruimte. Laten we stilstaan ​​bij de belangrijkste soorten hulpstukken die worden gebruikt voor houten en ijzeren deuren.

handgrepen

Deze elementen zijn nodig, zodat de deur eenvoudig en eenvoudig kan worden geopend en gesloten. Overweeg de meest populaire modellen.

 • hefboom - ze zijn direct verbonden met de grendel, dus ze zijn vrij eenvoudig te bedienen: om de deur te openen, hoeft u slechts op een knop te drukken.
 • draaiend - Ze worden ook nobs genoemd, zoals grepen hebben in de regel de vorm van een kegel of cilinder. Om de deur te openen met een soortgelijk handvat, moet deze worden aangezwenkt. Meestal is er een opening voor een sleutel of een kleine knop aan de achterkant, waardoor het deurgemechanisme altijd kan worden vergrendeld, dit geldt vooral als het gaat om de deur in de badkamer of doucheruimte.
 • stationair - De meest standaard typen pennen die geen verband houden met het slot. Om een ​​dergelijke deur te openen, moet u op de hendel drukken en deze sluiten - trek hem naar u toe. Deze modellen kunnen een grote verscheidenheid aan vormen hebben en kunnen worden gemaakt van metalen, legeringen, hout, glas of plastic.

Stationaire handgrepen zijn meestal niet alleen accessoires, maar ook een stijlvol accessoire dat de bedachtzaamheid van het interieur benadrukt, dus meestal worden ze op de deuren van de woonkamer of de kinderkamer gemonteerd. Maar voor de slaapkamers en sanitaire ruimtes zijn ze niet geschikt, omdat ze de kamer niet beschermen tegen bezoekers die op het verkeerde moment kwamen.

vergrendelingen

Deze accessoires worden gebruikt om het deurblad in de gesloten positie te bevestigen. Ze zijn aan het uiteinde van het canvas gemonteerd, bij het sluiten van het apparaat past de vergrendeling in een speciale sleuf, die in de doos snijdt, en zo wordt de deur tegen onrechtmatig ploegen op de achterkant beschermd. Vergrendelingen zijn verkrijgbaar in verschillende massa's en afmetingen, en in beide gevallen wordt het mechanisme afzonderlijk geselecteerd.

loops

Scharnieren worden beschouwd als een van de belangrijkste deurelementen. Ze zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat het canvas soepel en zo stil mogelijk kan bewegen. Afhankelijk van het ontwerp van de lussen zijn er verschillende typen:

 • afneembaar - laat u toe om snel en gemakkelijk de deur te verwijderen;
 • uit één stuk - kan echter op alle modellen van binnendeuren worden gebruikt - zowel rechts- als linkshandighet canvas wordt pas echt verwijderd na het ontmantelen van dergelijke lussen.

Bij type ontwerp zijn de deurscharnieren verdeeld in:

 • kaart - dit is een variant van de lussen, een paar kleine platen die op één as zijn bevestigd;
 • pinnen - bestaan ​​uit 2 gepaarde delen met een pen waaraan draden zijn bevestigd;
 • geheim - ze zijn ook bekend als verborgen, worden gekenmerkt door een scharnier en "zinken" in het canvas, waardoor het bijna onmerkbaar is, vooral als ze worden gemaskeerd met een stijlvolle voering in toon met het canvas.

Bij het aanschaffen van scharnieren, is het erg belangrijk om rekening te houden met de grootte en het gewicht van het deurblad zelf: als het gewicht ervan groter is dan dat wat de scharnieren kunnen weerstaan, zullen ze snel zakken en kan de deur niet goed sluiten.

blind

sluizen

Het slot is het belangrijkste element van de hardware van de deurconstructie die de deur beschermt tegen ongenode gasten en ongeoorloofde toegang. Vereisten voor de kwaliteit van dergelijke apparaten hangen grotendeels af van waar de deur is geïnstalleerd. Het slot bij de ingang moet bijvoorbeeld zo betrouwbaar mogelijk zijn, omdat het de belangrijkste "talisman" van de woning is.

En in de binnendeuren van de meest eenvoudige en eenvoudige mechanismen, zijn de enige uitzonderingen misschien alleen de deuren van de kasten, waar er kluizen zijn, dure collecties of enige vertrouwelijke informatie.

limiters

Dit zijn aanvullende elementen die worden geïnstalleerd om de deuren veilig in de geopende stand te vergrendelen, en bovendien, zodat de hendel geen schade kan toebrengen aan de interieurartikelen en meubels die zich naast de deur bevinden. Gewoonlijk ontstaat de behoefte aan dergelijke fittingen in gezinnen waar kinderen wonen, omdat een dergelijk mechanisme de deur niet toestaat om met de vingers van de kruimels te slaan.

Als er huisdieren in het appartement zijn en de eigenaren graag de ramen en ramen open houden, moet u er ook voor zorgen dat u deze elementen installeert, want met een sterke tocht kan de deur dichtslaan en het dier ernstig schaden als het op dat moment de drempel overschrijdt. Limiters kunnen zowel op de deur zelf als op de vloer worden geïnstalleerd, er zijn minder vaak modellen aan de muur bevestigd. Dergelijke hulpstukken kunnen magnetisch of mechanisch zijn,onderscheiden ook stationaire en draagbare soorten.

sluiters

Dit zijn speciale structurele elementen, waardoor de deur zacht, soepel en heel zachtjes sluit. Vroeger werden ze alleen in kantoorruimtes gebruikt, maar tegenwoordig hebben industriële bedrijven de productie van miniatuurmodellen opgezet die optimaal zijn voor residentiële gebouwen.

Sluitingen zijn:

 • schuiven met versnelling van het glijdende of tandwieltype;
 • verborgen - in dit geval vallen ze gewoon in het lichaam van het canvas of de doos;
 • buiten - zijn bevestigd aan de pendeldeuren en worden daarom zelden in appartementen gebruikt;
 • ingebouwde scharnieren - een apparaat dat de scharnieren en de deurdranger in één mechanisme verbindt, niet qua uiterlijk verschilt van de deurscharnieren, maar als sluiters fungeert, ze zijn optimaal voor lichtgewicht constructies.

Afzonderlijke versies van deursluiters voor zwenkconstructies hebben de bijzonderheid van het bevestigen van de deur in verschillende posities, waardoor het niet noodzakelijk is om tegelijkertijd een slot en een grendel te installeren. Bovendien is er bij de meeste moderne modellen een optie om de kracht aan te passen die moet worden toegepast om de vleugel te sluiten.

Alle soorten fittingen moeten noodzakelijk van hoge kwaliteit zijn, omdat ze een langere periode van gebruik van de deur veroorzaken en bijdragen aan het creëren van de meest veilige en comfortabele leefomstandigheden en in het bijzonder aan het gebruik van de deur.

fabrikanten

De moderne markt voor deuraccessoires biedt producten van verschillende fabrikanten. Laten we stilstaan ​​bij de populairste merken.

 • AGB. Dit is een Italiaans bedrijf dat zich heeft bewezen als een van de leiders in zijn segment. De assortimentlijst van de fabrikant omvat niet alleen de deur, maar ook raamaccessoires, evenals jaloezieën. Het bedrijf produceert al meer dan zestig jaar producten en is in deze periode erin geslaagd om erkenning en vertrouwen van klanten over de hele wereld te krijgen.

Tegenwoordig is het bedrijf AGB bezig met de fabricage van deursloten, scharnieren, evenals schuifafsluiters en diverse andere accessoires. Alle producten worden alleen gemaakt in productiefaciliteiten in Italië zelf, waardoor dit bedrijf zich onderscheidt van vele anderen, waar het merendeel van het werk wordt uitgevoerd in China, Maleisië en andere oostelijke landen.Het bedrijf heeft een certificaat van overeenstemming met ISO 2001, wat een ander bewijs is van de hoogste productkwaliteit en redelijkheid van het management van de organisatie.

 • "Tiara". Dit is een Russische fabrikant die al twee decennia op de markt is. Alle producten worden verkocht onder het merk "Guardian" en in hun niveau op geen enkele wijze inferieur aan die van de westerse tegenhangers.

De productietechnologie is gebaseerd op de principes van stabiele kwaliteitsverbetering, het voldoen aan de veranderende vraag van de bevolking en het vrijgeven van duurzame en functionele accessoires. De assortimentlijst van het bedrijf heeft een enorm aantal modellen accessoires: handgrepen, deurdrangers, scharnieren, sloten, voeringen en blanks voor sleutels

 • Mandelli. Dit is een ander wereldberoemd Italiaans merk dat vanwege zijn uitzonderlijke kwaliteit en uniek ontwerp massa-erkenning heeft gekregen. Enterprise-ontwerpers werken onvermoeibaar aan het vergroten van de esthetische aantrekkingskracht van hun producten. Daarom wordt met de release van elke nieuwe collectie het aantal exclusieve producten dat elk interieur echt kan versieren groter.Alle producten zijn echter geclassificeerd als elite en het prijskaartje is geschikt.
 • Archie. Velen geloven dat alle producten die in China worden gemaakt low-end producten zijn met een vrij korte levensduur. Verre van dat, Archie's deur hardware is een voorbeeld. Chinese specialisten gebruiken alleen de meest geavanceerde apparatuur in de productie en bieden een zeer breed scala aan producten, die, tegen redelijke prijzen, klanten in toenemende mate voor dit specifieke merk laten kiezen.

Het bedrijf produceert alle soorten hulpstukken, maar de deurknoppen van dit merk hebben de grootste bekendheid gekregen: geen enkel ander bedrijf heeft zo'n grote selectie van deze elementen. Ondanks het feit dat de fabrikant gelokaliseerd is in een oostelijk land, voldoet het kwaliteitsniveau volledig aan de Europese criteria en wordt daarom als het hoogste beschouwd.

 • Mottura. Een ander Italiaans bedrijf dat in het centrum van het industriële deel van het land opereert, is in Turijn. Het bedrijf onderscheidt zich doordat het de nieuwste technologieën gebruikt in zijn werk, die meestal worden ontwikkeld door werknemers van deze specifieke groep.Deze aanpak, gericht op de dagelijkse verbetering van de kwaliteit van producten, en liet het merk toe om voet aan de grond te krijgen in de positie van een van de wereldmarktleiders in zijn segment.

Ook in ons land zijn populaire producten van Finse fabrikanten.

Hoe te kiezen?

Hulpstukken worden meestal niet bij het deurblad geleverd, daarom moet het apart worden gekocht. De kwaliteit van producten hangt af van het materiaal waaruit ze zijn gemaakt. Meestal zijn accessoires gemaakt van massief messing, roestvrij staal, legeringen van zink en aluminium of plastic. Experts adviseren inkoopcomponenten (zoals sloten, deurscharnieren en sluiters) van staal en messing, en alle andere onderdelen kunnen van alles zijn, zelfs van plastic.

Naast het uitvoeringsmateriaal is ook het type coating van deurbladelementen verschillend. Afhankelijk van het type oppervlaktebehandeling:

 • gepolijst;
 • chroom;
 • grond;
 • geanodiseerd;
 • geoxideerd;
 • poeder geverfde producten.

De fittingen verschillen in uiterlijk. De producten die voor binnendeuren zijn gemaakt, zijn dus veel eenvoudiger, slanker en stijlvoller dan de mechanismen die bedoeld zijn voor ingangsanalogen.Voor binnendeuren kunt u zelfs gesmede fittingen gebruiken die perfect in een klassiek of romantisch interieur passen.

Houd bij het kopen rekening met dergelijke factoren:

 • afmetingen van het canvas zelf;
 • het materiaal waaruit de deur is gemaakt;
 • gebruiksgemak;
 • functionaliteit;
 • vesting;
 • weerstand tegen corrosie en mechanische schade;
 • Esthetisch ontwerp en compatibiliteit met het interieur van de kamer.

Traditioneel worden accessoires afzonderlijk gekocht, dus het is noodzakelijk om vooraf over het ontwerp na te denken. Het is heel belangrijk dat alle elementen (hendels, scharnieren, vergrendelingen en vergrendelingen, begrenzers en andere structuren) in dezelfde stijl en in dezelfde kleur worden gemaakt.

Moet aandacht besteden aan de functionaliteit. Als u bijvoorbeeld een slot koopt, dan maakt het uit waar u van plan bent om het te bevestigen: sloten voor balkondeuren zijn niet geschikt voor binnendeuren, en zeker niet voor toegangsdeuren, en de opgeschorte schuurdeuren zullen een speciaal ontwerp hebben dat niet geschikt is voor andere de deuren.

Hoe te installeren?

Om de benodigde deurhardware te installeren, een speciale werkvoorraad nodig hebben - tool:

 • schroevendraaier of schroevendraaier;
 • handmatige molen;
 • een hamer;
 • beitel;
 • een mes;
 • marker;
 • lijn.

De belangrijkste fase van de installatie van elke deurhardware is de installatie van het slot, evenals scharnieren en de deurkruk. Het werk wordt geacht in goede kwaliteit te zijn uitgevoerd, als de scharnieren en alle benodigde stroken op hetzelfde niveau zijn bevestigd met het oppervlak van de deur zelf. Om de installatie correct uit te voeren, moet u zo nauwkeurig mogelijk de ruimte voorbereiden voor alle elementen, de toegestane opening in overeenstemming met de normen niet meer dan 1 mm. Meestal wordt een handmolen voor dit soort werk gebruikt, bij afwezigheid van zo'n eenvoudige beitel en een hamer.

Bij het monteren van lusacties worden de volgende bewerkingen uitgevoerd.

 • Om te beginnen, de bepaling van het gebied voor het bevestigen van de lussen. Standaard worden ze op 25-35 cm van het bovenste en het laagste deel geplaatst, lussen op de aangegeven plaatsen moeten aan de nodige plaatsen worden bevestigd en rondsnijden.
 • In de gemarkeerde gebieden met een beitel en een kleine hamer, is het noodzakelijk om uiterst zorgvuldig het hout op de gewenste diepte te zagen, wat gelijk moet zijn aan de dikte van de voorbereide lus.
 • Wanneer alle gebieden klaar zijn, is het noodzakelijk om de lussen erop te bevestigen en ze te bevestigen met gewone schroeven.
 • Als alle acties correct worden uitgevoerd, zullen de deuren soepel en redelijk geruisloos opengaan en zal de vrije ruimte langs de gemeenschappelijke contour niet groter zijn dan 2-5 mm.

Bij het installeren van het slot en de handgreep is de procedure enigszins anders.

 • Meestal worden ze op een hoogte van 95-100 cm van de vloer bevestigd. Op de gewenste plaats maak de markup met een potlood, en dan aan het einde van het deurblad vormen kleine groeven voor de installatie van de zijstrook constipatie. Om dit te doen, maakt de boor meerdere gaten op de gewenste diepte en verwijdert dan al het hout. Hier kunt u ook een beitel gebruiken.
 • Aan de voorkant van de deur zijn gaten gevormd voor het bevestigen van het handvat en het bevestigen van het sleutelgat, hiervoor is een cirkelboor nodig.
 • In vooraf voorbereide gaten steekt u het vergrendelingsmechanisme in en bevestigt u het met hardware. Dan wordt de larve van het slot direct vastgemaakt, evenals de stang en handgrepen aan alle kanten en vastgezet met beschermende en decoratieve voeringen.

Werken aan bevestigingshardware vereisen geen speciale vaardigheden en professionele gereedschappen, degene die zich in het arsenaal van elke thuisvakman bevindt, zal het vrij goed doen, en zelfs een persoon met een minimaal begrip van de technologische eigenschappen van deurontwerpen kan de installatie aankunnen.

Hoe aan te passen?

De werking van de deurhardware moet van tijd tot tijd worden gecontroleerd, omdat het veel gemakkelijker is om de problemen die zich voordoen op te lossen dan om de elementen te vervangen in het geval van een definitieve storing. In de regel zijn problemen gerelateerd aan een van de volgende problemen:

 • overtreding van de lus;
 • sterke scharnierogen - als u ze tot op het niveau van het deurblad moet optillen, moet u deze verwijderen en de plaat van de gewenste maat vanaf de onderkant vastzetten;
 • uitstekende scharnieren - in deze situatie kan de deur niet stevig genoeg sluiten, dus het is het beste om alle scharnieren los te draaien en hun zitgedeeltes te verdiepen;
 • piepen - zoals u weet, verzamelt al het stof zich op in de scharnieren, evenals puin, hierdoor kunnen corrosieprocessen beginnen, in welk geval speciale smeermiddelen moeten worden gebruikt;
 • doorhangen - in de regel worden dergelijke problemen veroorzaakt door het losmaken van bevestigingsmiddelen, om de situatie te verhelpen, hoeft u ze alleen maar aan te spannen.

Vergrendelingen en handgrepen moeten ook periodiek worden gecontroleerd, omdat na verloop van tijd de bout en het draaimechanisme van de constructie kunnen uitvallen.Als er problemen worden gevonden, moet het onderdeel worden verwijderd en gerepareerd. Als u voor de elementen van de deurstructuur zorgt en de problemen direct na het verschijnen oplost, zal de deur vrij lang dienst doen en zullen alle elementen van de fittingen naar behoren functioneren.

Zie de volgende video voor informatie over het kiezen van de deurscharnieren en handgrepen voor binnendeuren.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer