Kies en installeer fittingen voor glazen deuren

 Kies en installeer fittingen voor glazen deuren

In het ontwerp van interieurs vaak gebruikte glazen wanden of deuren. Het gebruik van glazen deuren maakt het mogelijk om de ruimte verser te maken, maar ook om de ruimte visueel aanzienlijk te vergroten. Elk deursysteem kan echter niet functioneren zonder het gebruik van gespecialiseerde bevestigingsmiddelen en onderdelen. Dientengevolge zijn hulpstukken voor een doorschijnende structuur het belangrijkste deel ervan, hetgeen een speciale benadering van selectie vereist.

types

Een verscheidenheid aan hulponderdelen en componenten (accessoires) voor deuren gemaakt van glas wordt bepaald door de verscheidenheid van soorten van deze structuren.Voor volledig glazen schuifdeuren (schuifdeuren) en pendeldeuren hebt u bijvoorbeeld volledig verschillende fittingen nodig, en hiermee moet bij het kiezen rekening worden gehouden.

Overweeg de belangrijkste soorten accessoires.

 • Montage. Allereerst omvat het verschillende soorten scharnieren, waarvan de meeste geen inbreuk maken op de integriteit van het glas, en wordt geplaatst zonder het gebruik van boren. Het canvas is binnen gemonteerd dankzij een speciaal klemmechanisme. Ter bescherming van het glas op deze plaats zijn plastic, kleefstof of rubberen pakkingen geïnstalleerd.
 • Stoppen. Sloten voor glasplaten omvatten in de meeste gevallen ook niet het gebruik van boren en worden bevestigd door middel van klemmen. In vergelijking met deuren gemaakt van andere materialen, is glas vaak uitgerust met sloten van het perifere type, waarvan sommige zijn geïnstalleerd in de vloer of in het plafond. Hun belangrijkste onderscheidende eigenschap - onopvallend.
 • Opening. Handgrepen voor deuren gemaakt van glas zijn in de vorm van nietjes (voornamelijk geplaatst in kamers met intensief verkeer) of een bal (een andere naam - "knop"). Knobes worden in de regel gebruikt voor binnendoeken, vaak hebben ze een vergrendeling (vergrendeling) in de configuratie.
 • Beschermend. Het is een profiel gemonteerd aan de uiteinden van bepaalde soorten glazen deuren, voornamelijk schuifdeuren. Vaak wordt er een afdichtingsmiddel op bevestigd, dat is bedoeld om de stootbelastingen te verminderen, evenals schuifafsluiters (vergrendelingen).

Er is nog een onderdeel van de fittingen - dit zijn deurdrangers, zij behoren tot de aanvullende configuratie en worden met behulp van klemprofielen aan de doeken bevestigd.

ontwerp

Wat zijn de kenmerken van accessoires voor glas? Natuurlijk, in zijn ontwerp. Het is gemaakt in relatie tot de specifieke kenmerken van glasconstructies. Als gevolg hiervan verschilt het ontwerp van scharnieren, handgrepen of sloten aanzienlijk van het ontwerp van identieke hardware voor deuren gemaakt van andere materialen.

Accessoires van slechte kwaliteit kunnen elk ontwerpidee misvormen. Uiteraard moeten elementen er perfect uitzien, maar daarnaast moeten ze voldoen aan de exacte eisen van de consument. Met zijn kleine algemene parameters moeten de elementen een grote belasting met een marge onthouden.

De ontwerpers van fittingen voor glazen deuren maken veelvuldig gebruik van puur metaal van verschillende texturen: aluminium, gepolijst naar spiegelstaat of ongepolijst roestvrij staal.Als het kleurenschema van de omgeving van de kamer of de tint van het glas zelf dit vereist, dan worden uit messing vervaardigde elementen of delen gemaakt van goud aangebracht door middel van anodiseren.

Tips om te kiezen

Het is veel problematischer om hulpstukken en onderdelen op te nemen voor een doorschijnende deur dan voor metaal of hout, en bovendien wijkt de prijs ervan af naar een grotere richting. Maar dit is te wijten aan verschillende redenen:

 • vanwege het feit dat de elementen op een transparant oppervlak zijn gemonteerd, moeten ze er op alle gezichten geweldig uitzien;
 • niet alle soorten componenten voor deuren passen onder glas;
 • Glazen deuren hebben hogere eisen aan fittingen in termen van betrouwbaarheid, omdat deze elementen een integraal onderdeel moeten worden van een relatief kwetsbare structuur.

Als het mogelijk is om de meeste fittingen voor de deuren van hout te kiezen, om een ​​canvas te kopen en met de hulp van een specialist om alles in een gemeenschappelijke structuur samen te stellen, dan zal het niet zo werken met glazen deuren. Alle fasen van de selectie van hulponderdelen en onderdelen, en eindigen met hun installatie op het canvas, moeten worden uitgevoerd door professionals.Als gevolg hiervan worden deze deuren op bestelling gemaakt.

Uiteraard neemt de klant sowieso deel aan de selectie van fittingen, maar als hij het zelf zou doen, zou de kans op het kopen van het verkeerde product aanzienlijk toenemen.

Vergrendel selectie

Bij wijze van bevestiging voor doorschijnende deuren worden alleen aanpassingen van het plafond toegepast. De meest voorkomende zijn de twee soorten sloten.

 • Central. Uitgerust met duwhandvat, gebruikt voor doeken met een geveinsde strook.
 • Corner. Exclusief gebruikt voor slingerdeuren, handmatig gesloten.

Voor badkamers en toiletten kan een vergrendelingsmechanisme worden gebruikt. Voor glazen schuifdeuren worden speciale sloten geoefend.

Selectie verwerken

Glazen deurgrepen kunnen worden gemaakt van een breed scala aan materialen, zoals:

 • hout;
 • aluminum;
 • roestvrij staal;
 • messing;
 • brons.

Als u een deur voor een badkamer koopt, moet de houten steel worden losgelaten ten gunste van de metalen hendel.

Keuze van loops

De kosten van scharnieren voor doorschijnende deuren zijn aanzienlijk hoger dan voor deuren gemaakt van hout. De reden hiervoor is een grote massa glasconstructie - in de regel bereikt deze 40 kilogram.Om een ​​dergelijke deur jarenlang veilig te houden, worden scharnieren uitsluitend gemaakt van duurzame materialen.

Geen noodzaak om te beknibbelen op scharnieren, het is beter om een ​​duurder product van een gerenommeerde fabrikant te kopen dan om een ​​verdacht product te kopen, en zo de gezondheid van uw dierbaren in gevaar te brengen, evenals de veiligheid van de volledige deurstructuur.

Keuze van de deurdranger

Voor een stille en soepele sluiting van de deur, is een deursluiter erop geïnstalleerd. Het is niet nodig om dit onderdeel van de fittingen te negeren, omdat een glasplaat zonder een dichter veel minder zal dienen. Het gebruik van een dergelijk mechanisme vermindert de slijtage van de deurscharnieren en de rest van de deurbeslag aanzienlijk. Voor douches kan het worden scharnierend op scharnieren, voor slinger deuren op de vloer.

Selectie stoppen

De stop is nodig zodat de deur de muur niet raakt en niet verder openzwaait dan nodig is. Meestal geïntegreerd in het ontwerp van de deur, maar kan worden geplaatst op de aangrenzende muur of zelfs op de vloer.

Installatiehandleiding

Fittingen kunnen op verschillende manieren worden geïnstalleerd, bekijk ze hieronder.

Installatie van lussen zonder te boren

Met uw eigen handen, is het meest elementaire ding om bevestigingsmiddelen te plaatsen die niet geboord hoeven te worden. Speciaal plastic afdichtmiddel (voor elke luifel) is in de set inbegrepen voor hulponderdelen en onderdelen van dit type. Het montageproces bestaat uit de volgende stappen.

 • Op de deurframedoos moeten de bevestigingspunten van het scharnier worden gemarkeerd.
 • In overeenstemming met de markeerbevestiging de fittingen.
 • Zet het doek doorzichtig ontwerp. In dit geval moet het interne deel van de componenten stevig op de baan worden gedrukt en moet de externe klemlijst van de kap extra worden bevestigd met schroeven.

Om maximale sterkte te verkrijgen, langs de contouren van bevestigingsmiddelen, is het noodzakelijk om onder andere speciale lijm aan te brengen. Dan is het noodzakelijk om de juistheid van de installatie van het blad en de bevestigingen te controleren: het deurblad moet dicht tegen de doos aanliggen en de deur zelf moet voorzichtig bewegen. Op deze manier wordt het monteren van hulpstukken en onderdelen zonder boren uitgevoerd.

Installatie van scharnieren met boren

Als je kiest voor luifels met glas voor glazen deuren en je hebt dit nog nooit eerder gedaan, kun je beter niet experimenteren, maar ervaren vakmensen oproepen voor installatie. Glas is een kwetsbaar materiaal dat enige voorzichtigheid vereist. Bovendien, in de omstandigheden van het huis is het moeilijk om goed te boren het glas. Voor deze doeleinden wordt gespecialiseerde apparatuur toegepast.

Als je ervaring hebt met glas, kun je dit werk met je eigen handen doen. U moet een opmaak maken voor de gaten met een potlood en vervolgens voorzichtig uit de gaten boren.

Het is belangrijk! Markering moet niet alleen op het deurblad worden aangebracht, maar ook op de doos. Na het boren van de gaten worden lussen geplaatst en gefixeerd, waarna ze worden aangepast.

Installatie van accessoires op schuifdeuren (schuifdeuren)

Om het mechanisme op de schuifdeuren te monteren, is het beter om een ​​assistent uit te nodigen. De gehele installatieprocedure kan in verschillende fasen worden verdeeld.

 • De deuropening is volledig genivelleerd en, indien nodig, gemonteerd aan de deurpost.Als er een wens is, kan dit element worden vervangen door decoratieve decoratieve profielen.
 • Een markering is gemaakt voor het bevestigen van de bovenste geleiders (rails) van de constructie.
 • Er zijn gaten in de muur geboord en de rail is bevestigd voor het schuifdeurmechanisme. Het is precies evenwijdig aan de vloer gemonteerd.
 • Wagens met steunrollen worden op het deurblad gemonteerd en gefixeerd.
 • De deur raakt vastgehaakt aan de rail.
 • Onderaan is een steungroef geïnstalleerd.

Na installatie kunnen alle bevestigingsmechanismen worden aangepast met speciale bouten die op het koetswerk of de luifels worden geplaatst. Gebruik hiervoor een schroevendraaier om ze strakker te maken of te ontspannen.

Installatie van sloten, handgrepen en extra onderdelen

Voor deuren van glas is het wenselijk om sloten van het oppervlaktype te gebruiken, omdat ze geen extra gaten vereisen die de sterkte van het glas verminderen. Het is rationeler om grendelknoppen te gebruiken, omdat ze twee mechanismen op zich combineren.

Extra elementen zoals hoeken en lamellen, die de sterkte van de deur verhogen, worden vastgezet met behulp van een kleefmiddel, omdat er geen gaten moeten worden geboord en bouten moeten worden geplaatst.

Niet alleen de comfortabele bediening van de glazen deur, maar ook het gemak van installatie van accessoires hangt af van de juiste keuze van componenten. Dit maakt het mogelijk om schade aan de glasplaat en frequente reparaties te voorkomen.

Zie de volgende video over het installeren van scharnieren voor glazen deuren.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer