Staldeuren: soorten en functies

Niet in alle gevallen moet de deur een complexe structuur hebben. Soms is het aangewezen om heel eenvoudige, maar niet minder functionele en elegante oplossingen te gebruiken. Zoals staldeuren.

Wat is het?

Staldeuren worden in de regel gebruikt in huishoudelijke en huishoudelijke gebouwen:

 • schuren en thuiswerkplaatsen;
 • kinderhuizen;
 • baden.

Hun voordeel ligt voor de hand: zelfs als alles van de sneeuw wordt afgevoerd, is het gemakkelijk om de deur te openen. Maar zelfs in stedelijke woningen kunnen dergelijke constructies goed worden gebruikt, voornamelijk om esthetische redenen. Het invoerblok van massief hout, geplaatst op metalen geleiders, verandert vaak in het semantische midden van het interieur.

Tegelijkertijd besparen schuurdeuren ruimte, en ondanks het feit dat ze een lege muur bezetten, zijn ze ideaal voor kleine woningen.

Er is niets vreemds aan de hand: het doek drijft gewoon in de voorbereide zaak en interfereert niet met mensen. Experts adviseren om de staldeur in de doorgang van de keuken naar de woonkamer te plaatsen, omdat deze een hoge doorlaatbaarheid biedt.

Belangrijk: nadat u het in een slaapkamer heeft gevestigd, kunt u een bed bij de ingang plaatsen. Indien gewenst zijn opties beschikbaar met schuifmechanismen van verschillende doeken tegelijkertijd, in één richting gevouwen vanaf de opening.

In ieder geval is de deur van de schuur uiterlijk aanstekelijk en expressief. Voor de vervaardiging van zijn doeken wordt niet alleen hout gebruikt, maar ook glas, plastic en zelfs metaal.

Ontwerpopties

Gewone houten structuren zijn perfect in de kamers, ingericht in stijlen:

 • classicisme;
 • Provence;
 • country muziek;
 • Loft.

Ze zijn ook toepasbaar in vintage, rustieke, zelfs industriële stilistiek - maar op voorwaarde dat ze te goeder trouw in het ontwerp passen en er diep over nadenken.

Als het interieur in rustieke stijl wordt gebruikt, moet de deur zijn uitgerust met zware rollen van gietijzer.

Maar in de modernistische kamers waar het meer geschikte chroomopties zou zijn.

Country en Provence zijn het best compatibel met de invoerstructuur van de onbewerkte array. Wanneer er een wens is om de situatie interessanter en rijker te maken, gebruik dan de originele deur, echt gebruikt in de schuur, of op zijn minst gestileerd antiek.

Imitatie houten balken en valse open haarden kunnen de indruk aanvullen.

Belangrijk: de staldeur kan ook in het compartimentformaat worden gemaakt. Deze aanpak verscheen voor het eerst in de Verenigde Staten, maar ook ontwerpers uit andere landen apprecieerden het tamelijk snel. Uiterlijk lijkt het ontwerp een gewone oude deur te zijn, het is stilistisch aanvaardbaar om het in elk soort interieur te plaatsen. Dergelijke oplossingen worden meestal gebruikt in loft-achtige kamers of in een "dorp" -omgeving.

De eenvoudigste optie - alleen geplaveide platen - ziet eruit als de meest authentieke. Er zijn echter ook meer spectaculaire variëteiten, dit en een zeer breed bord, dat een prachtige structuur heeft en deuren van exclusieve uitvoering.

De graanschuurdeur in de woonkamer, die een samengestelde kern wordt, zal helpen om de textuur van moderne interieurs gevarieerder te maken. Hiermee kunt u een balk, een tv of iets anders visueel "verbergen".

Let op: de staldeur in de woonkamer mag niet voor het beoogde doel worden gebruikt, de rol ervan is in dit geval puur decoratief. Het appartement ziet er goed uit zwart en grijs canvas, deze optie wordt als universeel beschouwd.

Goede alternatieven voor eenvoudige houten deuren zijn glazen panelen of frames. Een rijke verf aanbrengen - geel, groen en als je oranje wilt, krijg je nog meer aandacht op de deur.

Laten we verduidelijken dat heldere tonen er beter en gepaster uitzien als ze ergens anders worden gekopieerd als een accent of kleur in de inrichting.

making

De eerste stap is het leggen van de planken in het frame; taps toelopende planken met een breedte van 25 cm hebben de voorkeur voor frameconstructies.

Volgens de meeste meesters, moet je de kaarten met een halve boomtechniek verbinden. De essentie is eenvoudig, er is een snede gemaakt aan het ene uiteinde waarmee je een element kunt verbinden met een ander bord.

Nadat er op de juiste plaats meerdere snedes in halve dikte zijn voltooid, wordt het hout met een hamer en een brede beitel verwijderd en wordt het gewricht afgesneden. Nadat u een kant-en-klaar pakket hebt gemonteerd, kunt u het onmiddellijk installeren, het slot ophangen, enzovoort.

Een deur maken betekent altijd een materiaal selecteren: thuismensen hebben recht op zowel zachthout als hardhout.

De uiteindelijke keuze is afhankelijk van:

 • financiële kansen;
 • beschikbare hulpmiddelen;
 • externe of interne plaatsing van deuren;
 • toepassen in een kamer met normale of verhoogde luchtvochtigheid.

Eiken hout is mooi en duurzaam, maar het is moeilijk om het te verwerken en de kosten zijn niet het meest zacht. Zowel haar als beukenhout, het is geschikter om te gebruiken bij de ingang van het huis. Het is beter om de binnenstructuren te sluiten met een canvas van eenvoudigere soorten hout - dennen, berken en sparren.

Een staldeur wordt bijna altijd samengesteld uit parallelle platen die worden vastgehouden door planken die loodrecht of diagonaal lopen.

Neem het uiterst serieus naar de selectie bevestigingsmiddelen. Elke spijker moet het bord, de bar, stevig bevestigen, maar het gaat niet door. Nadat de preform van de constructie is samengeslagen, wordt deze beproefd op de noodzakelijke opening en wordt het overschot afgesneden.

mechanisme

Een staldeur kan met of zonder glas zijn, versierd met verschillende decoratieve elementen, of het kan gewoon een eenvoudig ophangdoek zijn.Dit alles heeft geen zin als er geen goed doordacht en soepel werkend mechanisme is.

Het bovenste nummer wordt uitgevoerd in verschillende geometrische vormen:

 • een cirkel;
 • zeshoek;
 • Latijnse letter J;
 • rechthoek.

De deur beweegt, afhankelijk van rollen, bevestigd aan het bovenste uiteinde of aan de bovenste buitenzijde (hiervoor worden speciale platen gebruikt).

Het bovenste spoor is uitgerust met zij-aanslagen, die soms dienen als dempers. De onderste geleidebeugels in de vorm van de letter P, die iets breder zijn gemaakt dan het canvas zelf, helpen voorkomen dat de hangende deur opzij schuift. Een andere variant hiervan is een blok in de vorm van de letter T, die de groef in het canvas zelf binnengaat.

montage

Het maken van de deuren van een staltype is slechts een deel van de zorg, ze moeten nog steeds op de rail worden geïnstalleerd. Bij het openen en sluiten van het canvas beweegt met behulp van rijtuigen, rollen. Railbevestiging favoriete ontwerpers omdat het bestand is tegen een grotere belasting dan de scharnieren. Deze eigenschap is handig bij het vullen van zeer brede openingen of bij het bestempelen van een ruimte met een scheidingsdeur.

In de meeste gevallen is er geen slot.hoewel je het ook kunt installeren - als je meer privacy wilt.

Hoe je een staldeur installeert, zie de volgende video.

Gebruik in het interieur

Volgens deskundigen is het juister om de deur van de schuur aan het gangpad naar de keuken te gebruiken.

Staldeuren zijn vaak multifunctioneel: ze sluiten de doorgang af en verbergen zich tegelijkertijd, bijvoorbeeld:

 • kantoor in het huis;
 • pantry;
 • thuisbibliotheek;
 • werkplaats of bedrijfseenheid, en nog veel meer.

Voordat je een staldeur koopt of maakt, moet je goed begrijpen of je het nodig hebt. Haast je niet om de vorige deur te verwijderen, kijk eerst wat voor deurstijl er is gebruikt.

Vaak is er een situatie waarbij zelfs een parallelle verdeling van de massa op de bovenste horizontale steun niet helpt om de gewenste stabiliteit te bereiken. In moderne woningen is er bijna geen reden om bang te zijn, maar in oude gebouwen, vooral waar gebogen deuren werden geïnstalleerd, is het noodzakelijk om alles grondig te controleren.

Het is vooral belangrijk: in geen geval mag de graanschuur ingangsstructuur worden bevestigd aan de gipsplaatgeleiders, ze kunnen het niet aan, en dan stort de hele muur soms in.

Vergeet niet dat dergelijke deuren, zelfs als ze de opening volledig afsluiten, er niet altijd strak op aansluiten. In de badkamer hoeft u alleen dergelijke producten te plaatsen die niet van de muur afwijken. Merk op dat de opening tussen haar en het canvas het soms moeilijk maakt om de plint te monteren.

Staldeuren zien er in verschillende stijlen goed uit en zijn redelijk betrouwbaar. Maar hun keuze (of onafhankelijke productie), installatie en gebruik hebben veel nuances. Door tijdig aandacht aan deze momenten te schenken, vermijd je veel problemen en ben je helemaal tevreden.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer