Isolatiedimensies: hoe de juiste kiezen?

Thermische isolatie van de muren bespaart aanzienlijk het budget voor het verwarmen van het huis. Dit artikel beschrijft de vereisten voor de grootte van isolatie en materialen die het beste zijn om te nemen om een ​​effectieve isolatie van warmte in het huis te creëren.

Speciale functies

De belangrijkste eigenschap van elk isolatiemateriaal is de thermische geleidbaarheid. Om de optimale temperatuur in het huis te bereiken, is het nodig om de hitte van het oppervlak te weerkaatsen, of om te voorkomen dat de structuur langs de muur passeert. Op basis van dit criterium zijn alle verwarmingselementen in twee categorieën onderverdeeld:

 • voorkomen van type - in deze producten is de warmtegeleidbaarheid zeer laag;
 • reflecterend type - hier wordt het niveau van infraroodstraling verschillende keren verminderd.

Rassen en vormen

Schuimplastic

In zijn vorm vertegenwoordigt het met lucht gevulde bellen van polystyreen, verder samengeperst tot platen van standaardafmetingen: 500x1000, 1000x1000 en 2000x1000 mm. Verpakkingsmateriaal - in de vorm van platen van vaste afmetingen. Polyfoam is een wit plaatmateriaal met een stijve schuimstructuur die 2% polystyreen en 98% lucht bevat. De dikte van dit materiaal varieert van 20 tot 1000 mm.

  Het materiaal heeft de volgende voordelen:

  • lage kosten van schuim en lijm, waarmee het is bevestigd;
  • de installatie van het schuim is heel eenvoudig, daarom kan er zelfstandig worden gewerkt, zonder tussenkomst van specialisten;
  • schuim is betaalbaar - het kan gemakkelijk worden gekocht bij elke ijzerhandel;
  • materiaal is niet onderhevig aan vernietiging onder invloed van vocht.

  Langdurig gebruik van schuim als verwarmer heeft zijn nadelen aan het licht gebracht:

  • te koop materiaal van vrij slechte kwaliteit;
  • materiaal is onderhevig aan branden;
  • als een verwarmer schuim dient slechts 10-15 jaar (afhankelijk van de fabrikant en de kwaliteit);
  • het materiaal "ademt niet".

  Om met isolatie te gaan werken, is het noodzakelijk om een ​​aantal acties uit te voeren die dit type materiaal onderscheiden van andere producten.Allereerst moet je het oppervlak dat je wilt opwarmen zorgvuldig voorbereiden. Om dit te doen, moet het worden gereinigd, geëgaliseerd en geprimed. Daarna moet u een loodrechte markering maken voor een uniforme opstelling van de schuimplaten. Vervolgens wordt het schuim voorzichtig met lijmoplossing gesmeerd en voorzichtig op de muur aangebracht.

  U hoeft tijdens het leggen niet hard op het schuim te duwen - het is vrij kwetsbaar, dus er kan schade optreden. De schuimplaten worden dicht bij elkaar gelegd. Uitsparingen kunnen met schuim worden opgevuld. Voor zeker bevestigingsmiddelen van een plaat kunt u het beste met deuvels bevestigen. Bovenop een dergelijke isolatie is een versterkend gaas gelijmd - het wordt gebruikt voor de afwerking.

  Penoplex

  Dit materiaal is beter dan schuim in al zijn eigenschappen en de installatie ervan is eenvoudig en handig voor zelfinstallatie.

  Deze isolatie lijkt op een waterdichte tegel met een dikte van 20 mm. De basis van het materiaal - penostarol, de korrels worden onder hoge druk verwerkt met hoge temperaturen. De wanden in het huis voor de installatie van schuimplastiek worden op dezelfde manier voorbereid als voor de installatie van schuimplastic (u moet vuil verwijderen en reinigen, egaliseren en het oppervlak inprikken).

  Stelt het startprofiel in om het gehele vlak op de basis uit te lijnen. Het profiel maakt ook de eerste tegelrij vast.

  Afwerking werk:

  • primer voor gevelwerkzaamheden;
  • basisafwerking (gips kan heel anders worden gebruikt, en acryl en siliconen);
  • selectie van de uiteindelijke textuur;
  • schilderij.

  De eenvoudigste manier: het oppervlak wordt geëgaliseerd, de laatste stopverf wordt aangebracht, gegrond, geverfd. In de constructie gebruikte materiaal met een dikte van 20-100 mm, een breedte van 600 mm en een lengte van 1200-2400 mm.

  Minerale wol

  Alle soorten minerale wol zijn ook geschikt voor thermische isolatie.

  Eigenschappen van minerale wol:

  • niet ontvlambaar;
  • de warmtegeleidbaarheid is erg laag;
  • Minwats worden door knaagdieren niet opgegeten, maar ze houden er van om zich erin te vestigen;
  • levensduur van 30 tot 80 jaar.

  Nadelen - deze wol absorbeert vocht en is veel duurder dan schuim. Bij het werken aan minerale wol isolatie is het noodzakelijk om speciale kleding en een masker te gebruiken.

  Warmte-isolatoren van deze klasse zijn van drie soorten:

  • slakkenwol;
  • glasvezel;
  • steenwol.
   slakkenwol
   glasvezel
   Steenwol

   Beschikbaar materiaal in verschillende varianten:

   • in de vorm van platen (matten);
   • rolls;
   • in vormeloze vorm.

    Minplit is gemaakt van gewoon glas: eerst wordt het verwarmd en vervolgens in een dunne vezel getrokken. De meest gangbare afmetingen van een dergelijk product zijn 1000x500 mm. Elke fabrikant heeft echter zijn eigen afmetingen. Isover-producten hebben bijvoorbeeld de volgende parameters: 1170x610 mm met een dikte van 40-150 mm.

    Opgemerkt moet worden dat voor verschillende ontwerpen perfecte verschillende grootten van dergelijk materiaal worden gebruikt. Voor thermische isolatie van framestructuren bijvoorbeeld, wordt minerale wol gebruikt met de volgende optimale parameters: lengte - 1175 mm, dikte - 46 - 213 mm, breedte - 566 - 612 mm.

    Ook voor de isolatie van meerlaagswanden gebruiken bouwers dit materiaal met de volgende parameters: lengte - 1176 mm, dikte - 52-206 mm en breedte - vanaf 614 mm.

    Izolon

    Deze kachel behoort tot de nieuwste generatie warmte-isolatoren. Het materiaal is een elastisch polyethyleenschuim met een celstructuur van verschillende dikte en dichtheid. Het heeft een zeer dunne structuur - de dikte van dit materiaal is slechts van 2 tot 10 mm. Eén centimeter isolon is thermische geleidbaarheid vergelijkbaar met een bakstenen muur of acht centimeter isolatie van een minerale wol.

    Isolatie bestaat uit polyethyleenschuim, dat verantwoordelijk is voor thermische geleidbaarheid, en aluminiumfolie, die warmte vasthoudt.

    Izolon neemt helemaal geen vocht op en is niet onderhevig aan rot. Materiaal serveert tot 30 jaar. Deze isolatie is niet-toxisch, het is volledig geurloos. Milieuvriendelijkheid en naleving van gezondheidsnormen maken het mogelijk om het zelfs in plaatsen van voedselproductie te gebruiken.

    Het materiaal wordt geproduceerd in de vorm van rollen van verschillende groottes: materiaaldikte - 3,5-20 mm, lengte 10-30 m. In één rol kan van 6 tot 36 vierkante meter zijn. m van materiaal.

    Uitgebreide klei

    Deze isolatie is gemaakt van verschillende soorten klei. Het wordt meestal gebruikt als een vulmiddel voor beton. Maar tegenwoordig wordt het gebruikt om muren te isoleren.

    Het materiaal wordt geproduceerd in de vorm van grind en puin. De eerste versie is ovaal, de tweede is kubisch met scherpe randen. Verpakken vindt plaats in fracties - hoe hoger het is, hoe beter de isolerende eigenschappen.

    Grind van geëxpandeerde klei heeft een grootte van breuken van 5 tot 40 mm.

    De fractie van claydite van 5-10 mm wordt gebruikt om blokken van claydite-beton te maken, 10-20 mm - voor isolatie van vloeren en vloeren, een fractie van 20-40 mm - voor isolatie van kelders, daken, verwarmingsleidingen, vloeren in garages. De gebroken steen van claydite heeft dezelfde afmeting als grind.

    Penoizol

    Penoizol is een vloeibaar schuim.Met behulp van speciale apparatuur wordt deze rechtstreeks op de bouwplaats gemaakt. De stenen bekisting is gemaakt en er is penoizol in gegoten.

    Dergelijk materiaal wordt geproduceerd met behulp van geschuimde carbamidehars. Na aanbrengen en polymerisatie lijkt het op een bevroren scheerschuim. Met een levensduur van 50 jaar, in vergelijking met alle bovengenoemde soorten warmte-isolatoren, heeft penoizol een significant voordeel op het gebied van hittebehoud, de onbrandbaarheid, vochtbestendigheid en niet-blootstelling aan knaagdieren en schimmelorganismen.

    Arbolit

    Het materiaal heeft de volgende technische kenmerken:

    • dichtheid - tot 710 kg per kubieke meter;
    • thermische geleidbaarheid - tot 0,13 watt;
    • buigsterkte - tot 1 kgf / cm2;
    • Druksterkte - tot 3,5 MPa.

    Het uiterlijk van het materiaal lijkt op een spaanplaat en de kleur is een betonnen coating. De vrijgave van het materiaal is gemaakt in de vorm van volumetrische vierkante blokken, die een vulmiddel in een omhulsel van een bindmiddel bevatten. De samenstelling van het aggregaat - chips, stro en zaagsel (tot 90%), voegt hier ook cement, calciumchloride, oplosbaar glas en sulfaat van aluminiumoxide aan toe.

    Deze blokken zijn er in de volgende maten:

    • 500x200x250 mm;
    • 500x300x250 mm;
    • 500x400x250 mm.

    Van de eigenschappen van het materiaal is het vermeldenswaard de hoge thermische isolatie, milieuvriendelijkheid, biostabiliteit, hoge installatiesnelheid en lage kosten. Het materiaal is echter onstabiel voor vocht en de grootte van de blokken verschilt niet qua nauwkeurigheid, waardoor het oppervlak waterpas moet worden gezet.

    Spaanplaat-warmte-isolator

    Het materiaal is een samengeperste plak zaagsel en spaanders (90%), gebonden met formaldehydeharsen. Verkrijgbaar in vellen met een dikte van 10-22 mm. De afmetingen van dergelijk materiaal zijn als volgt: 2800x2620 en 1830x2070 mm.

    Het product heeft de volgende technische kenmerken:

    • de dichtheid van het materiaal is 500-1000 kg / cu. m;
    • vochtigheid - tot 13%;
    • treksterkte - 0,6 MPa;
    • buigsterkte - 26 MPa;
    • wateropname - 31%.

    Polyurethaanschuim

    Verkrijgbaar in de vorm van gasgevuld plastic. Het materiaal is verdeeld in hard en zacht materiaal. De samenstelling van een dergelijk product bevat polyester, water, emulgatoren en diisocyanaat. Het materiaal heeft een goede geluidsabsorptie en een hoge vochtbestendigheid.

    Polyethyleenschuim

    Het is een elastisch web met een cellulaire structuur. Het kan op rollen en koorden en in vellen worden geproduceerd.Verschilt in hoge paroizolyatsionny-eigenschappen en ook uitstekende geluidsisolatie. Dit materiaal wordt verkregen door een schuimmiddel toe te voegen aan polyethyleen.

    De volgende soorten verwarmingstoestellen worden ook gebruikt, maar worden veel minder vaak gebruikt:

    • Vezelplaat. Verkrijgbaar in geëxtrudeerde platen (lengte - 2400 of 3000 mm, breedte - 1200 of 600 mm, materiaaldikte - 30, 50, 75, 100 en 150 mm). Het materiaal reageert niet op chemische en biologische effecten, is bestand tegen vuur.
    • Ecowool. Het is gemaakt van verspilling van productie van karton en oud papier. De structuur lijkt op watten met een grote vezel. Verschilt in goede geluidsisolatie, wanneer het spuiten geen naden vormt. Het neemt echter goed vocht op. Het materiaal is verkrijgbaar op rollen en in platen.
    vezelplaat
    Ecowool
    • Glaswol. Het heeft langere vezels dan minerale wol, dus het materiaal is elastisch en duurzaam. Ook is het product bestand tegen hoge temperaturen (tot 453 C) en is het niet onderhevig aan corrosie. Materiaal wordt geproduceerd op rollen en platen. De afmetingen van het in de platen geproduceerde product zijn als volgt: lengte - 1000 of 1200 mm, breedte - 500 of 600 mm, dikte - 20, 40, 60, 80, 100, 120 en 150 mm. Rollen zijn er ook in verschillende maten.Het materiaal brandt niet, heeft goede geluidsabsorberende eigenschappen en stoot geen stoffen uit die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid bij verhitting.
    • Keramische wol. De basis van een dergelijk materiaal is aluminiumoxide of silicium. Een dergelijk materiaal heeft goede thermische geleidbaarheidseigenschappen en is bestand tegen hoge temperaturen. Het product wordt gemaakt door middel van blazen of in een centrifuge.
    Glaswol
    Keramische wol

    Tips en trucs

    Bij het kiezen van isolatie, is het noodzakelijk om eenvoudige principes te volgen: op de verpakking van een warmte-isolator is meestal het oppervlak van de rol in vierkante meters aangegeven. Op basis van deze cijfers weet u van tevoren hoeveel rollen nodig zijn voor isolatie. Maar er moet aan worden herinnerd dat bijvoorbeeld de minerale wol altijd onderhevig is aan krimp.

    Voor een betere dichtheid kan dit warmte-isolerende materiaal het beste worden gelegd met een overschot. Daarom is het altijd nodig om een ​​paar procent toe te voegen aan uw berekeningen. Dit geldt voor alle isolatie.

    Om de benodigde hoeveelheid materiaal te berekenen, moet u de volgende berekeningen uitvoeren:

    • het gebied van het huis wordt berekend;
    • het volume van het huis wordt berekend (de hoogte wordt van het plafond gehaald);
    • het totale aantal wordt vermenigvuldigd met 2 (vloer en plafond voor één verdieping);
    • het is noodzakelijk om 15% toe te voegen aan de verkregen waarde.

    Overzicht van isolatie, zie de volgende video.

    Comments
     auteur
    Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

    Inkomhal

    Woonkamer

    slaapkamer