Wat is de dichtheid van isolatie bij het kiezen van een materiaal?

 Wat is de dichtheid van isolatie bij het kiezen van een materiaal?

Een van de parameters die aandacht besteden aan het kiezen van isolatie, is de dichtheid. Wat deze of die indicator betekent en welke kenmerken van een warmte-isolerend materiaal worden beïnvloed door de dichtheid ervan - dit en vele andere zaken zullen hieronder worden besproken.

Speciale functies

Met materiaaldichtheid wordt het gewicht van een bepaalde stof bedoeld, in één kubieke meter materiaal. De eenheid is kg / m3 (kilogram per kubieke meter). Een andere naam voor de dichtheidsparameter is de relatieve dichtheid van het materiaal.

Densiteitsindicatoren zijn te wijten aan de kwaliteit van de binding tussen de materiaalmoleculen.Hoe sterker de elementen van isolatie zijn verbonden, hoe sterker de sterkte.

De eenvoudigste manier om te begrijpen wat dichtheid is, is wanneer u een isolatie van minerale wol overweegt. Het kan loszitten en merkbaar zacht, vezel-demonteerbaar zijn (een materiaal met een lage dichtheid, waarvan de moleculen zwakke bindingen hebben). Je ervaart totaal verschillende sensaties bij het aanraken van matten van minerale wol - hun vezels zijn harder, maar het belangrijkste is dat ze als aan elkaar geperst zitten (hogere isolatiedichtheid).

classificatie

Afhankelijk van welk criterium de basis van de classificatie is, zijn isolatoren onderverdeeld in verschillende groepen. In dit artikel zijn we geïnteresseerd in dichtheidsdifferentiatie. In dit geval worden de volgende soorten thermische isolatiematerialen onderscheiden:

 • Longen. Ze hebben een laag gewicht en een lage thermische geleidbaarheid. Materialen van minerale wol behoren voornamelijk tot deze groep.
 • Gemiddeld. Een voorbeeld van een dergelijke verwarmer kan schuimglas maken. Dergelijke warmte-isolerende materialen worden gewoonlijk geproduceerd in de vorm van platen en blokken met een hoge thermische en akoestische isolatie.
 • Hard. Dit is een dichte isolatie, meestal verkregen door persen van minerale wolmatten.Naast een lage thermische geleidbaarheid, worden ze gekenmerkt door vochtbestendigheid en het vermogen om zware belastingen te weerstaan.

types

  Zoals reeds vermeld, zijn alle thermische isolatiematerialen verdeeld in verschillende types, afhankelijk van de specifieke gewichtsindicatoren. Van de laatste hangt af van de omvang van de toepassing.

  De tabel illustreert dit duidelijk:

  Dichtheidsklasse

  Densiteitsindicatoren

  Toepassingsgebied

  longen

  11-35 kg / m3

  Lichtgewicht en elastische materialen die worden gebruikt om het dak en dak te isoleren.

  35-75 kg / m3

  Muurisolatie - isolatie van muren, scheidingswanden, kaderstructuren.

  75-100 kg / m3

  Wikkelen van pijpoliepijpleidingen, verwarmingsleidingen.

  gemiddelde

  100-125 kg / m3

  Externe isolatie voor geventileerde gevel

  125-150 kg / m3

  Opwarming van beton en bakstenen muren, overlappingen van vloeren

  taai

  150-175 kg / m3

  Omhullende dragende structuren

  175-225 kg / m3

  Ze worden onder de dekvloer van de ondervloer gelegd voordat ze worden afgewerkt, ze zijn duurzaam en brandwerend.

  Het is belangrijk dat bepaalde soorten isolatie hun eigen classificatie hebben, afhankelijk van hun soortelijk gewicht. Volgens GOST is polystyreen bijvoorbeeld verdeeld in merken PSB 15 (dichtheid is minder dan 15 kg / m3), PSB 25 (indicatoren 15-25 kg / m3), PSB 35 (soortelijk gewicht van 25 tot 35 kg / m3) en PSB 50 ( 50 kg / m3 en meer).

  De classificatie van harde wol door hardheid is als volgt:

  • P-75 (dichtheid van het materiaal, respectievelijk 75 kg / m3) is geschikt voor licht belaste en horizontale oppervlakken;
  • P-125 (het aandeel van deze wol is 125 kg / m3, maar de isolatie met een dichtheid van 110, 120 en 130 kg / m3 wordt ook wel naar dit type verwezen) wandisolatie;
  • RV-175 (densiteitsindicatoren zijn duidelijk uit de naam) - materiaal met verhoogde dichtheid voor buitenbeplating;
  • RV-200 (soortelijk gewicht is 200 kg / m3 en hoger) - het wordt gebruikt voor buitenwerk, het heeft een hoge brandwerendheid.

  Opgemerkt moet worden dat er minder dichte watten zijn dan de P-75. Hun specifieke gewicht is 60-70 kg / m3.

  Vergelijking van parameters

  Verschillende soorten isolatie hebben een verschillende gemiddelde dichtheid.

  • Mminerale wolisolatie hebben een dichtheid van 30 tot 200 kg / m3, wat hun veelzijdigheid garandeert - u kunt het materiaal kiezen voor elk deel van het huis.
  • maximum polyethyleen schuim dichtheid het is 25 kg / m3, terwijl het materiaal vrij dun is - 8-10 mm. Het verhogen van de dichtheid tot 55 kg / m3 wordt bereikt door het gebruik van een folielaag aan één kant. Interessant is dat het uiterlijk ervan de dichtheid van het product slechts licht verhoogt, waardoor de warmte-efficiëntie van het materiaal aanzienlijk wordt verhoogd.Dit wordt verzekerd door het vermogen van de folielaag om tot 97% van de thermische energie te reflecteren.
  • Populair materiaal voor isolatie schuimplastic heeft een soortelijk gewicht van 80-160 kg / m3, en geëxtrudeerd polystyreenschuim - 28 tot 35 kg / m3. Het is geen toeval dat dit laatste een van de lichtste materialen voor thermische isolatie is, met bovendien een lage thermische geleidbaarheid.
  • Vanwege de eigenaardigheden van de samenstelling en technologie van toepassing (besproeid met een semi-vloeibare massa op het oppervlak, bevriest dan) Penoizol heeft ook een lage dichtheid van 10 kg / m3. Net als de meeste vergelijkbare materialen is echter minstens een extra bescherming vereist - een laag pleister.
  • Een breed scala aan specifieke gewichtsindicatoren is karakteristiek en voor schuimglas - schuim of cellulair glas. Interessant is dat de standaardindicatoren 200 - 400 kg / m3 zijn en dat de lichte versie een dichtheid van 100-200 kg / m3 heeft. In combinatie met een hoge thermische efficiëntie, omdat de warmtegeleidingscoëfficiënt gelijk is aan dezelfde waarden van minerale wol, maakt het materiaal het voor de isolatie van gevelconstructies mogelijk om een ​​lichtgewicht versie te gebruiken, dat wil zeggen minder gewicht en kosten heeft.

  Impact op eigenschappen

  De meeste kenmerken van isolatie hangen met elkaar samen. De dichtheidindicator beïnvloedt dus de thermische geleidbaarheid.

  Zoals je weet, is lucht de beste warmte-isolator. Een groot aantal luchtbellen bevinden zich tussen de willekeurig gerichte vezels van minerale wolisolatie, bijvoorbeeld steenwol. echter als je het specifieke gewicht van het materiaal verhoogt (sterker gezegd, comprimeer de vezels sterker), dan zal het volume van de luchtbellen afnemen, wat zal leiden tot een toename in thermische geleidbaarheid.

  Echter, de relatie tussen dichtheid en thermische geleidbaarheid als gevolg van de structuur van het materiaal. Wanneer bijvoorbeeld de dichtheid van polystyreenschuim verandert, blijft het luchtvolume in de capsules onveranderd. Dit betekent dat de thermische geleidbaarheid niet verandert wanneer de dichtheid van de isolatie wordt gewijzigd.

  Maar de verandering in geluidsisolatie in de verhouding is altijd van invloed. Dit is te wijten aan het feit dat met een afname van de luchtdoorlaatbaarheid van een warmte-isolator de geluidabsorberende werking ervan toeneemt.

  Met andere woorden, hoe dichter het materiaal, hoe beter de geluidsisolatie wordt gekenmerkt. Naarmate de dichtheid toeneemt, neemt ook het gewicht, de dikte van het materiaal toe. Werken met hem wordt ongemakkelijk.

  De uitweg uit deze situatie is het gebruik van speciale isolatiepanelen met verbeterde geluidsisolerende eigenschappen. Het kan lichte glaswol of basaltisolatie zijn met gedraaide dunne en lange vezels. De dichtheid van het materiaal mag niet groter zijn dan 50 kg / m3.

  Het verband tussen de parameter die wordt overwogen en de dikte van de isolatie is onbetwistbaar. Hoe groter de dichtheid, des te dunner is de laag nodig om het gewenste thermische effect te bereiken.

  Krachtindicatoren houden ook verband met het vermogen van een materiaal om bestand te zijn tegen zware belastingen, en de verbinding is hier rechtstreeks evenredig. In dit opzicht moeten meer dichte materialen worden gebruikt op de belastbare gebieden. Dit is de enige manier om vervorming van de isolatie te voorkomen.

  Ten slotte hangt de methode van installatie ervan af van het soortelijk gewicht van de isolatie. Tussen de vertragingen en elementen van de lat kunnen dus lichte warmte-isolatoren met een kleine dichtheid worden gebruikt. Als dezelfde optie op de wanden is gemonteerd, schuift deze eenvoudig weg, zodat er wordt gekozen voor duurzamere matten en platen.

  Bovendien dichte isolatie vereist geen extra mechanische bescherming, ze zijn sterk genoeg om mechanische belastingen te weerstaan. Looser-materialen - schuim, polystyreenschuim, minerale wol - hebben altijd extra bescherming nodig.

  Hoe te kiezen en waar toe te passen?

  Kies de dichtheid van het materiaal moet vooral rekening worden gehouden met de reikwijdte. Als het gaat om wandbekleding, moet u rekening houden met het type bekledingsmateriaal. Voor gevels met gevelbeplating kunt u dus een lichtgewicht isolatie (40-90 kg / m3) gebruiken. Als pleisterwerk is gepland, moet het specifieke gewicht van de isolatie worden verhoogd tot 140-160 kg / m3.

  Voor schuine daken is een kachel met een dichtheid tot 45 kg / m3 voldoende, terwijl een plat dak, blootgesteld aan hogere belastingen, een meer "serieuze" warmte-isolator vereist. Voor minerale wolverwarmers is dit cijfer gelijk aan minstens 150 kg / m3, voor polystyreenschuim - minimaal 40 kg / m3. Onder de diepgang heb je de meest dichte isolatie nodig, niet minder dan 180 kg / m3, en tussen de lagers kun je een lichte, losse isolatie plaatsen, omdat ze de hele lading op zichzelf nemen.

  Wanneer u een kachel kiest afhankelijk van de dichtheid, moet u rekening houden met criteria zoals:

  • soorten werk (externe of interne isolatie);
  • materiaalinstallatiemethode;
  • belasting, die wordt onderworpen aan isolatie;
  • gemiddelde temperaturen in het winterseizoen;
  • de behoefte aan geluidsisolatie.

  Bij het kiezen van isolatie is het belangrijk om niet alleen te vertrouwen op zijn technische indicatoren, maar ook op de autoriteit en bekendheid van de fabrikant. De voorkeur moet worden gegeven aan langlevende bedrijven waarvan de producten al lang op de constructiemarkt staan ​​en positieve klantbeoordelingen ontvangen.

  De producten van sommige bedrijven hebben een kleine selectie van materialen, afhankelijk van de dichtheid. Dus in de regels Ursa isolatie komt praktisch niet voor, met een dichtheid van meer dan 35 kg / m3.

  Meest bekende handelsmerken (Isover, Rockwool) produceren zowel lichte als stijve isolatie - een speciale soort voor elk type werk, ook onder de beladen ventilatiegevel.

  Tips en trucs

  Als u aandacht besteedt aan specifieke producten, moet u de instructies voor het materiaal zorgvuldig bestuderen, waarbij u niet alleen let op de dichtheidsindicatoren, maar ook op het toepassingsgebied. In het Isover-assortiment zijn er platen met een gemiddelde dichtheid (50-80 kg m3), die echter geschikt zijn voor de isolatie van gevelsystemen.

  Van belang zijn de platen die twee texturen combineren - hun buitenkant is dichter, stijver, de binnenzijde is los, zacht. Het gebruik van dergelijke materialen biedt hoogwaardige isolatie, vermindert de belasting van het gebouw en plaatst gips rechtstreeks op de isolatie.

  Sommige fabrikanten, bijvoorbeeld TekhnoNIKOL, produceren materialen met verschillende stijfheden in verschillende lijnen, terwijl de linialen van andere merken meerdere tegelijk bevatten in termen van de dichtheid van de materiaalsoorten. Knauf is bijvoorbeeld een liniaal, inclusief een materiaal met een dichtheid van 35 kg / m3 en 150 kg / m3.

  Wat schuimplaten betreft, bieden fabrikanten gewoonlijk een duidelijke differentiatie van het materiaal naar gelang het doel ervan, dat onlosmakelijk verbonden is met dichtheid. De dichtheid van TechnoNicol CARBON SAND-platen is bijvoorbeeld 28 kg / m3. Lage dichtheid, wat een laag gewicht betekent, maakt het mogelijk om ze te gebruiken als onderdeel van sandwichpanelen. En de producten van CARBON PROF van hetzelfde merk hebben een dichtheid van 30-35 kg / m3, die zijn doel verandert - nu dient het als een onafhankelijke isolatie in woongebouwen.

  Met andere woorden, een van de belangrijkste tips bij het kopen van isolatie is om aandacht te besteden aan de dichtheid en het doel van elke fabrikant.

  Het is belangrijk om te onthouden dat niet alleen verschillende constructie-objecten, maar ook verschillende delen van hetzelfde gebouw isolatoren van verschillende dichtheid en thermische geleidbaarheid nodig hebben.

   Er is bijvoorbeeld voldoende lichtisolatie voor wanden, die een lage thermische geleidbaarheid heeft en de structuur niet overbelast met zijn gewicht. Geschikt materiaal met indicatoren van 50-200 kg / m3.

   Voor interne thermische isolatie moeten zelfs lichtere verwarmingstoestellen met een dichtheid van 28-55 kg / m3 worden gebruikt. Maar de fundering en basementen vereisen het gebruik van stijve isolatie van hoge dichtheid, minstens 150 kg / m3.

   Ten slotte mogen we niet vergeten dat verwarmingen, waarvan de dichtheid minder is dan 250 kg / m3, noodzakelijkerwijs een extra beschermende laag nodig hebben. Vooral als we het hebben over isolatie van buiten.

   Kijk of de dichtheid van isolatiemateriaal belangrijk is in de volgende video.

   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer