Gebruik van steenwol van Rockwool

Elk residentieel of industrieel gebouw heeft een hoge thermische isolatie nodig. De wereldmarkt van isolatie is al lang in beslag genomen door het bedrijf Rockwool. Dus de beste producent veroorzaakt geen vragen. Maar in het bijzijn van een grote variëteit aan aangeboden producten, is het belangrijk om het materiaal te begrijpen en te beslissen welke bij de constructie moet worden gekozen. In dit artikel zullen we u in detail vertellen over de minerale wol en alle gebieden waarin deze wordt gebruikt.

Wat is het?

Eerst en vooral moet u begrijpen wat minerale wol als verwarmingstoestel is. Het materiaal wordt ook basalt of steenwol genoemd. Dit is dezelfde isolatie, die bestaat uit een warmte-isolerende substantie.

Er zijn verschillende technologieën voor de productie ervan.Rockwool minerale wol is gemaakt met de toevoeging van speciale componenten die het materiaal perfect tegen vocht beschermen. U kunt ook onderscheidende kenmerken herkennen zoals lichtheid en hoge elasticiteit.

De technologie zelf is altijd min of meer hetzelfde en het belangrijkste element is basaltsteen. Het wordt gesmolten bij zeer hoge temperaturen, waarna speciale harsen worden toegevoegd. En de vezels waaruit de steenwol bestaat, worden gevormd.

Rockwool is al lang de grootste producent ter wereld van niet-brandbaar isolatiemateriaal op basis van steenwol. Gedurende de lange jaren van bestaan ​​in de markt heeft het bedrijf unieke productietechnologieën ontwikkeld, waarvan sommige geheim worden gehouden.

De divisies van de bedrijven Rockwool houden zich bezig met de productie van verlaagde plafonds, kunstmatige grond, decoratieve gevels, panelen, isolerend weggeluid en raadplegen zelfs klanten over de energie-efficiëntie van gebouwen. Nu bezitten ze 27 fabrieken in Azië, Amerika en Europa.

In Rusland werd het bedrijf rond de jaren '70 bekend. En de eerste Russische fabriek die Rockwool in 1999 verdiende.Sindsdien is de fabrikant een leider in de isolatiemarkt geworden, die jaar op jaar de technologie van het isolatieproces heeft verbeterd. Nieuwe producten helpen de installatie te vereenvoudigen, zorgen voor veiligheid en besparen geld voor zowel de klant als de klant.

Speciale functies

Minerale wol is veilig voor residentiële gebouwen, en de brandwerendheid zal beschermen in geval van een plotselinge brand. Steenwol kan ook "ademen", waardoor schimmel en vochtigheid worden voorkomen.

Rockwool steenwol wordt gebruikt in vier hoofdgebieden: geluidsisolatie, warmte-isolatie, geluidsisolatie en brandbeveiliging. Geschikt voor woningen en industriële gebouwen.

Het materiaal kan van verschillende dichtheid en dikte zijn in de vorm van platen, matten, cilinders en lamellen. Zo'n variëteit maakt het gebruik van steenwol mogelijk in scheepsbouw, industrie en bij de bouw van complexe gebouwen. Technische kenmerken bieden een bijna onbeperkte levensduur.

De installatie is vrij eenvoudig: u hoeft tijdens de installatie alleen scheuren tussen de platen te vermijden en ervoor te zorgen dat het materiaal droog is.

Basaltfoliewol is zeer geschikt voor de bouw van gebouwen met een hoge luchtvochtigheid (baden, sauna's, ondergrondse gebouwen).Een extra aluminiumlaag zorgt voor de nodige dampbarrière.

Voor de decoratie van de wanden van gebouwen is een speciale lijn "Facade Butts" uitgevonden, waarin ze isolatie in de vorm van platen produceren. Ze zijn gemonteerd op bouwlijm en pluggen en kunnen de laatste laag zijn voor de uiteindelijke decoratieve afwerking.

De afmetingen van dergelijke platen kunnen variëren afhankelijk van de toepassing. De dikte varieert van 2,5 cm tot 18 cm, de laatste worden vaak gebruikt voor akoestische isolatie.

kenmerken van

Inzicht in de technische kenmerken, het is de moeite waard eraan te denken dat er veel isolatie is en dat elk model onderscheidende kenmerken heeft. Daarom zullen we proberen te verduidelijken door voorbeelden van gemiddelden te geven.

dichtheid

De gemiddelde dichtheid is 50-80 kg / m3. Maar het is noodzakelijk om de dichtheid van het materiaal te bepalen op basis van zijn specifieke doel. Steenwol voor een hellend dak zal bijvoorbeeld bijna gewichtloos zijn met de laagst mogelijke dichtheid.

Voor de uitrusting van een plat dak, daarentegen, is katoen met een hoge dichtheid nodig.

Thermische geleidbaarheid

Dit is een van de belangrijkste indicatoren voor elke isolatie.Het gemiddelde cijfer voor minerale wol is ongeveer 0,038-0,043 W / m. Deze indicator spreekt van goede thermische isolatie, die niet alle materialen hebben voor isolatie.

Brandwerendheid

Absoluut alle soorten steenwol branden niet in het vuur. Ze is ook niet in staat om water te putten. Het percentage waterabsorptie is van 0,5 tot 2% van de totale massa.

Dampdoorlaatbaarheid

Deze belangrijke indicator maakt het mogelijk om isolatie te gebruiken bij de plaatsing van ademhalingswanden, dakbedekking of andere structuren met natuurlijke regulatie van het microklimaat.

Compressieverhouding

Deze eigenschap houdt rechtstreeks verband met de dichtheid: hoe lager de dichtheid, hoe hoger deze coëfficiënt. Sandwichpanelen voor minerale wol gebruikt voor hellende daken hebben een dichtheid van ongeveer 30-40 kg / m3. Dit betekent dat hun reksnelheid hoog is en tot 50% kan oplopen. Deze plaat kan bijna de helft worden gecomprimeerd en verkleind, zonder de integriteit van de structuur te schenden. Als u met dergelijk materiaal werkt, kunt u niet veel tijd besteden aan het aanpassen van de platen aan de grootte van het frame.

Soms is de compressieverhouding slechts een paar procent, dat wil zeggen dat het materiaal praktisch niet is gecomprimeerd.Dergelijke platen hebben een hoge dichtheid en zijn ontworpen voor sterke fysieke effecten.

Bedrijfstemperatuur

Er is geen grote variatie in deze categorie. Elke steenwol kan weerstaan ​​van -50 tot +100 graden Celsius. Het materiaal kan niet ontbranden, dus de maximale snelheid kan variëren in de richting van de toename met korte-termijnbelastingen.

De belangrijkste kenmerken van Rockwool minerale wol:

 • Lage thermische geleidbaarheid. Door de structuur die bestaat uit zeer fijne vezels, geleidt het materiaal de warmte slecht.
 • Geluidsisolatie. Dankzij dezelfde structuur kan wol geluiden absorberen en de kracht van trillingen verminderen.
 • Brandwerendheid Zelfs de hoogste temperatuur is niet in staat om het materiaal te laten smelten of rook te produceren. Volledig niet-ontvlambaar materiaal.
 • Duurzaamheid. Met de juiste installatie van steenwol isolatie zal duren tientallen jaren.
 • Milieuvriendelijkheid. Watten is gemaakt van natuurlijk materiaal, tast de gezondheid van de mens niet aan en heeft geen negatieve invloed op het milieu.

species

Sprekend over de variëteiten minerale wol, kunt u onmiddellijk de belangrijkste vormen ervan selecteren:

 • Rolls. Niet de meest voorkomende vorm en wordt gebruikt voor het opwarmen van de vloer of zolderruimte.
 • cilinders. Gebruikt om te beschermen tegen condensaat in leidingen met lage temperatuur, centrale verwarming, warmwaterleidingen. Ze worden gemaakt door elementen van steenwol uit te snijden en worden vervolgens bedekt met een glaswol of folielaag. Geweldig voor thermische isolatie van pijpleidingen.
 • Platen. Gebruikt voor binnen- en buitenmuurbekleding. De meest populaire vorm. Tegen de achtergrond van rollen en cilinders is het gemakkelijker te installeren: zelfs onder het plafond kunt u de platen zelf leggen.

Nu zullen we de afzonderlijke materiaalmodellen voor verschillende soorten afwerkingen en thermische isolatie analyseren. Voor kachels, open haarden en andere verwarmingsoppervlakken is vuurmat 30 Dm 110 wol met een folielaag geschikt. Het materiaal is bestand tegen verwarming tot +750 graden, wat het merkbaar onderscheidt met de achtergrond van conventionele thermische isolatie, die zelfs bij +250 graden zijn beschermende eigenschappen kan verliezen.

Een extra aluminiumlaag zal helpen om de kamer in een kortere tijd op te warmen en brandstof te besparen.

Voor de technische isolatie van luchtkanalen of tanks heeft Rockwool de Lamella Mat ontwikkeld. Dit is steenwol in de vorm van stroken die zijn gelijmd op een laag versterkte folie.Een dergelijke elastische vorm maakt het mogelijk dat het materiaal niet vervormd wordt in de hoeken en vouwen. Lamella Mat kan met alle bouwmaterialen worden gebruikt vanwege zijn chemische inertie. Gebruik bij het installeren meestal draad of zelfklevend verband.

Om te werken met de gevels creëerde een hele reeks compatibele componenten - Rockfacade. De set bevat warmte-isolerende platen, bevestigingsmiddelen en materialen voor het afwerken van decoratie van de gevel, die in de fabriek zijn getint.

De voordelen van het systeem:

 • Alle lagen hebben een ademend vermogen dat zorgt voor een hoge dampdoorlatendheid.
 • Bijna geen brandgevaar.
 • Hoge thermische prestaties.
 • Veel decoratieve variaties, en daarmee de architecturale mogelijkheden.
 • Duurzaamheid.
 • Milieuvriendelijkheid. Alle systeemcomponenten zijn gemaakt van natuurlijke materialen.
 • Gemak van installatie wordt verschaft door maakbaarheid van materialen.
 • Alle componenten zijn specifiek geselecteerd en u kunt niet nadenken over de kleurencombinatie wanneer u klaar bent.

Het Rockfacade-systeem wordt gebruikt in gebouwen van elke complexiteit en hoogte. Kenmerken van de installatie laten toe om te gebruiken voor gebouwen met gebroken architectuur en oneffen oppervlakken.Vanwege de grote kleur en decoratieve diversiteit, wordt het ook gebruikt voor de reconstructie van oude gebouwen met de mogelijkheid om alle architecturale elementen opnieuw te creëren.

Voor externe bekleding van muren en afwerking van gevels, gebruiken elementen van balkons en loggia's een afzonderlijke uitvinding van het bedrijf Rockwell - Rockpanel. Dit zijn vlakke platen, geperst uit steenwol en geverfd met verf. Deze panelen combineren de voordelen van hout en steen. Met een breed assortiment kunt u niet beperkt worden bij het kiezen van een ontwerp.

Rockpanel beschermt het gebouw perfect tegen regen en kan worden gebruikt bij de restauratie van historische gebouwen en bij de bouw van nieuwe gebouwen.

Voordelen van het Rockpanel-systeem:

 • Duurzaamheid en flexibiliteit. Installatie op oppervlakken met een complexe vorm is niet moeilijk. Dit opent geweldige ontwerp- en architecturale mogelijkheden. Het materiaal dient lange tijd als een steen en is gemakkelijk te verwerken als hout.
 • Brandveiligheid. Het gevelsysteem kan worden gebruikt in ruimten met een indicatie van brandgevaar. Minerale wolvezels veranderen hun structuur niet bij temperaturen tot +1500 graden, ondersteunen geen verbranding en kunnen de verspreiding van de vlam voorkomen.
 • Dampdoorlaatbaarheid. De vezels van het materiaal zijn chaotisch verweven en veel kleine openingen blijven ertussen.Het is door hen dat waterdamp passeert.
 • Stabiliteit van geometrische afmetingen. Steenwolplaten zijn in staat om de invloed van alle weersomstandigheden te weerstaan ​​zonder te worden vervormd. Ze rotten niet en stratificeren zich na verloop van tijd. Door de aanbevelingen van de fabrikant in acht te nemen, kunnen de platen zonder naden van het ene uiteinde naar het andere worden gelegd.
 • verlichten. De lage dichtheid van watten, standaarddikte (6-10 mm) en uitstekende sterktekarakteristieken zorgden voor een klein gewicht per vierkante meter materiaal.
 • Stabiele kleur. Rockpanel-frontpanelen zijn UV-bestendig. Ze zijn geverfd met verf en bedekt met een transparante laag ProtectPlus, waardoor het voorvlak zo vlak mogelijk wordt.
 • Niet-herhalend patroon. Op de panelen is er geen patroon dat moet worden waargenomen bij de montage. Het uiterlijk van de platen zal hetzelfde zijn, ongeacht de richting en hoek van de installatie. Dit vereenvoudigt het installatieproces aanzienlijk en verhoogt de efficiëntie.

Voor geluidsisolatie en warmte-isolatie van het oppervlak binnen de gebruikte ventilatiekanalen Industrial Batts 80. Het wordt ook gebruikt bij de fabricage van geluidabsorberende schermen en kamergeluiddempers.Platen worden aan één zijde gefabriceerd met glasvezelcoating.

Voor de brandbeveiliging van platen van gewapend beton en vloeren van verschillende gebouwen worden speciale holle mineraalplaten FT Barrière van druh gebruikt. Ze hebben twee lagen: een duurzame bovenkant (3 cm dik) en een zachte bodem (5-17 cm dik).

Voordelen van FT barrièreplaten:

 • De combinatie van de materiaalisolerende en vlamvertragende eigenschappen.
 • Installatie kan op elk moment van het jaar worden uitgevoerd: de platen worden gemonteerd zonder lijm.
 • De mogelijkheid van reparatie.
 • Kan worden gebruikt als decoratieve coating.

Rockwool heeft een grote selectie coatings ontwikkeld voor SeaRox thermische isolatie:

 • Versterkte folie. Dit type coating wordt vaak gebruikt voor dampscherm. De maximale temperatuur die het oppervlak kan weerstaan ​​is 80 graden.
 • Glasvezel wit. De coating biedt een schokbestendig oppervlak met een esthetisch uiterlijk. De maximale bedrijfstemperatuur is dezelfde 80 graden.
 • Gelaagd glasvezel. Gebruikt als laatste laag, die geen extra plating metaal nodig heeft. De folielaag biedt condensatiebescherming en dampscherm.De maximale temperatuur is 80 graden.

Er is ook een product dat speciaal is ontworpen om gebouwen te beschermen in de buurt van de hete oppervlakken van de open haard (vuurhaard) of apparatuur die werkt bij hoge temperaturen - de kachel met "openhaardtuiten". Ze hebben een dichte structuur en eenzijdige coating van aluminiumfolie. Het materiaal is gemaakt op natuurlijke basis en heeft een hoge mate van brandveiligheid.

Het product is gemonteerd in het binnenste frame van de haard op een afstand van niet minder dan 4 cm van de vuurhaard binnenin.

Het ideale geluidsabsorberende materiaal is Rockwool Acoustic Ultradunne minerale wol. De dikte is slechts 27 mm, het wordt gebruikt voor geluidsisolatie van reeds afgewerkte wanden en plafonds. Vanwege zijn fijnheid is het erg handig voor gebruik in compacte kamers. Het product is in staat om hoge en gemiddelde frequenties van geluid te absorberen.

Rekening houdend met alle kenmerken, kan het materiaal worden vergeleken met een standaard geluidsabsorberende structuur van 5 cm dik.

Het meest voorkomende product voor het verwarmen van een woonhuis is Light Butts Extra. Voor meer gemak is het verkrijgbaar in twee vormen: standaard (80 x 60 cm) en XL (12 x 60 cm).Het wordt gebruikt voor de uitrusting van schuine daken van zolderkamers, plafonds met vloerverwarming, kozijnwanden, scheidingswanden, balkons.

Als het gebouw geen belangrijke nuances bevat waarmee rekening moet worden gehouden, dan kunt u materiaal kiezen voor bekleding uit de categorieën Standaard of Economie.

Rockwool heeft producten ontworpen voor gebouwen met volledig verschillende kenmerken en kenmerken.

Hoe te kiezen?

Als u minerale wol kiest, moet u vertrouwd raken met alle gespecificeerde bouwterreinen, waar het kan worden gebruikt voor indicatoren voor warmtegeleidbaarheid. Als het materiaal bedoeld is voor isolatie van de gevel, dan werkt het niet voor werkzaamheden met het dak, plafond of vloer. Het loont de moeite om aandacht te besteden aan de levensduur, het is wenselijk dat het minimaal 10 jaar oud is.

Als alle verwarmers volgens richtingen in groepen zijn verdeeld, kan het volgende worden onderscheiden:

 • Voor de gevel.
 • Voor dakbedekking.
 • Voor het woord.
 • Voor binnen- en buitenmuren.
 • Voor geluidsisolerende apparatuur.
 • Voor de pijplijn.

gevel

Hier is de meest populaire en meest gebruikte productlijn "Venti Butts", die wordt gebruikt voor het regelen van gevels met ventilatie.Dit materiaal is niet in staat om vocht te absorberen en is niet onderhevig aan de effecten van atmosferische en huishoudelijke verschijnselen. Bovendien is de plaat een lijn die speciaal is gemaakt voor het afwerken van framehuizen.

dak

Speciaal voor de uitrusting van het dak werden dak- en lichte kontenplaten ontwikkeld. Deze laatste hebben een lage dichtheid en een grote compressieverhouding. Dankzij deze functie kunnen ze letterlijk overal worden gemonteerd waar en wanneer u maar wilt. Je kunt het een universele isolatie noemen.

Voor andere doeleinden is Ruff Butts geschikt en heeft direct tegenovergestelde indicatoren van dichtheid en compressieverhouding. Deze platen zijn zeer dicht en kunnen zeer grote belastingen weerstaan.

Beide hierboven beschreven opties zijn eenvoudig te installeren, duurzaam en waterdicht.

Paul

Voor installatie onder de lagers zijn Rockwell Light Butts ook geweldig. Alleen de vertragingen moeten eerst stevig worden vastgezet en ommanteld met een bord. "Rokvul Flor" komt onder de dekvloer. Dit zijn duurzame platen met een lage compressieverhouding, die bestand zijn tegen grote belastingen zonder vervorming.

Interne en externe muren

Voor dit soort werk is het Light Batts Scandic-product ideaal.Om met isolatiewanden te werken, gebruikt u vaak het model Acoustics. Borden voor dergelijke werken kunnen verschillende geluiden doven. Met behulp van dergelijke partities is het mogelijk de ruimte in kleinere zones te verdelen. Sauna Butts waterdichtende platen zijn speciaal ontworpen voor het verwarmen van saunaruimtes en sauna's.

Dus, na een duidelijke omschrijving van de loop van de constructie en de visie van het eindresultaat, kunt u een geschikte kachel uit steenwol kiezen en ervoor zorgen dat deze niet zal falen.

pijpleiding

Voor isolatiepijpen, een speciaal ontworpen product van de cilindrische vorm ROCKWOOL 100. De cilinders hebben twee lengtesneden voor eenvoudige installatie. Het materiaal is bedoeld voor thermische isolatie van verwarmingsbuizen, ventilatiesystemen, airconditioning en andere zaken.

Hoe warm te worden?

In het kort kan het thermische isolatieproces als volgt worden beschreven: minerale wolplaten worden op het gereinigde oppervlak gelijmd en met behulp van deuvels gefixeerd. Vervolgens worden de platen bedekt met lijm en wordt een versterkt gaas bovenop geplaatst. Na nog een laag lijm kun je de wanden pleisteren. Gebruikers hebben al lang opgemerkt dat Rockwull steenwol uitstekend geschikt is voor isolatie van hellende daken.Vaak heeft het dak een framesysteem, binnenin heeft het isolatie. Schematisch ziet u de volgorde van leglagen in de onderstaande afbeelding.

Als u de installatievoorschriften volgt en de nuances van het werk niet verwaarloost, kunt u de isolatie van een kleine kamer in slechts een dag aan.

Er zijn veel redenen waarom de meerderheid een keuze maakt voor buitenisolatie van muren, in plaats van intern. Allereerst zal het de leefruimte redden. Ook bij het installeren van isolatie buiten, kunt u de gevel reconstrueren en de nodige reparaties uitvoeren.

Wandvoorbereiding

Als de wanden een decoratieve coating hebben, moet deze op de grond worden verwijderd (baksteen, hout of beton). Overvallen van het primer niveau van meer dan 2 cm moeten worden gekamd of gepatcht. Voor deze doeleinden is het beter om een ​​diepe penetratiemortel te kiezen, nadat alle vuil en stof van de muur is verwijderd.

Om een ​​controleraster te maken, waarop tijdens verder werk kan worden genavigeerd, moet een sterke draad met loodlijnen op de schroeven worden bevestigd.

Het wordt aanbevolen om twee soorten minerale wol te gebruiken voor muurisolatie buiten, die verschillen in dichtheidindicatoren.Zachtere matten worden tegen de muur gemonteerd, het materiaal vult bijvoorbeeld de onregelmatigheden van de bakstenen muur. Dichtere en stijvere pasvorm bovenop omdat. ze kunnen worden gebruikt om een ​​min of meer vlak oppervlak te vormen, wat later de decoratie zal vergemakkelijken.

De dikte van de twee lagen steenwol mag de 100 mm niet overschrijden. De meest kwalitatieve is de variant van de opwarming, waarbij de wol onder het toekomstige metselwerk wordt geplaatst. In dit geval bevindt de isolatie zich in de wand tussen de lagen, wat de isolatie aanzienlijk zal verbeteren.

We presenteren een universele stapsgewijze instructie voor het proces van muurisolatie:

 • Als het werk wordt uitgevoerd met houten wanden, moeten ze voordat ze aan het werk gaan worden gedrenkt in een antiseptisch middel. De gebieden met vocht of schimmel moeten grondig worden gereinigd en ook worden geïmpregneerd met een oplossing. De muren van baksteen of beton net genoeg om de verf schoon te maken. Natte wanden moeten worden gedroogd, verwijder de hellingen van ramen en deuren voor een tijdje (evenals alle decoratieve elementen die de constructie kunnen verstoren).
 • Een dampdoorlatend membraan wordt zo onder de laag minerale wol geplaatst dat de zijde die stoom toelaat tegen de muur is geplaatst, en de andere - tegen de isolatie.Dit membraan is nodig om ervoor te zorgen dat waterdamp uit de muren wordt afgevoerd.
 • Op de bovenkant van het membraan zijn houten latten gemonteerd met schroeven. De afstand tussen de lamellen moet de dikte van het isolatiemateriaal met ongeveer 1-2 cm overschrijden.In dit stadium is het belangrijk om een ​​niveau of speciale hangers te gebruiken.
 • De ruimte tussen de lamellen is volledig gevuld met thermische isolatie. Leggen moet beginnen vanaf de bodem, geleidelijk omhoog bewegen als de minerale wol de vorm heeft van rechthoekige matten. De rol moet worden gelegd, beginnend vanaf de bovenkant, geleidelijk aan de muur met deuvels.
 • Een voorruitlaag wordt op de isolatie gelegd. De folie wordt door de bouwnietmachine aan de rails bevestigd, waarna de gehele isolatielaag extra wordt bevestigd. Om de hechtingsplaats van de lagen nog beter waterdicht te maken, kunt u lijmen met speciaal gemetalliseerd plakband.
 • Een van de belangrijkste fasen is de opstelling van een geventileerde gevel. De opening tussen de muur en de muur moet ongeveer 5-7 cm zijn, hiervoor moet u extra lamellen of profielen aanbrengen.

Vanaf het opwarmen van de buitenmuren van het huis, moet je onthouden dat hun dikte aanzienlijk zal toenemen en dat je nieuwe vensterhellingen, trim en andere decoratieve elementen moet maken.Maar deze methode verbergt op zijn minst de ruimte in de kamer niet, dus de vervanging van sommige onderdelen zou geen groot probleem moeten zijn.

Legingslagen voor isolatie van buitenmuren worden getoond in de onderstaande figuur.

Isolatieproces

Het werk moet vanaf de onderkant worden gestart en gebruikt voor het repareren van niet alleen het bouwen van lijm, maar ook speciale lijm voor stenen platen. Vaak wordt het verkocht in verpakkingen van 25 kg. De breedte van de verbindingen moet minimaal zijn.

Zorg ervoor dat u een versterkingslaag aanbrengt. Dit kan worden gedaan met plastic deuvels. Dit zal de sterkte van de gehele isolatielaag verhogen en scheuren in de wanden voorkomen.

De volgorde van de lagen wordt weergegeven in het onderstaande schema.

Dan kun je beginnen met het versieren van de muren. Voor deze geschikte pleister of verf op waterbasis.

Er zijn verschillende manieren om decoratieve pleisters aan te brengen:

 • Bouffant. Gebruik hiervoor een penseel van metaal met een stapel draad. Het oppervlak met een laag pleister wordt letterlijk gekamd en de resulterende tekening wordt een dag bewaard om te drogen. Wanneer het oppervlak enigszins droogt, kunt u de wand voorzichtig schoonvegen zodat kleine en slecht gefixeerde deeltjes afbrokkelen.
 • Ponsen. Voert een roller uit, die met elk patroon aan het mondstuk is bevestigd.Het is allemaal heel simpel: je hoeft de doorgang van de roller niet eens op dezelfde plaats te herhalen. Het versieren krijgt de kracht van een paar uur.
 • Trimmen. Het is gemaakt met een rubberen of gewone spons, die gedrenkt is in een sopje. Op een nieuwe verflaag wordt een tekening aangebracht die de textuur van een steen of een andere kan imiteren.

Er is een methode om de wanden af ​​te werken, waardoor een geventileerde gevel ontstaat. Een dergelijk systeem laat de vrije lucht verdampen. Minerale platen hebben een zeer goede weerstand tegen vocht, maar ze passeren nog steeds een klein percentage door de vezels. Daarom is het ventilatiesysteem niet overbodig.

De installatieprocedure voor een geventileerde gevel is eenvoudig: eerst wordt een dampscherm geïnstalleerd en vervolgens wordt een kleine luchtlaag overgelaten met behulp van ankers. Bovenop de isolatie kunt u een houten rooster installeren of een winddicht membraan in de vorm van een film opleggen. Aan het einde van het werk moet decoratieve versiering zijn.

analogen

Ondanks de grote naam en de vraag over de hele wereld, Rockwool-producten hebben verschillende nadelen:

 • In vergelijking met tegenhangers is Rockwool-isolatie vrij duur.
 • Bij het monteren of snijden van het materiaal moeten beschermende kleding en brillen worden gebruikt. Dit kan enig ongemak opleveren, maar dit is nauwelijks een probleem voor een ervaren bouwer.
 • De waterafstotende eigenschappen van het materiaal worden bereikt door behandeling met speciale oplossingen, die niet 100 procent waterdicht zijn.

Daarom is het handig om een ​​extra membraan te installeren om te beschermen tegen vocht.

In de Russische markt zijn er redelijk hoogwaardige, maar goedkopere, analogen van bijna alle soorten minerale wol. Dit zijn fabrikanten zoals Isover, TechnoNICOL, Knauf, Paroc, Isoroc. Op gespecialiseerde sites kunt u fabrikanten vergelijken voor alle kenmerken met behulp van speciale tabellen.

Velen konden horen over dergelijk materiaal als slakkenwol. Deze isolatie, gemaakt van hoogovenslakken. Het was alom populair in het Sovjettijdperk en werd vervaardigd in metallurgische fabrieken.

Met hoge indices van hydroscopiciteit was de isolatie niet erg effectief. Van de opvallende minnen kan ook een vrij hoge zuurgraad en lage trillingsbestendigheid worden onderscheiden.Niet de beste set kenmerken, maar toentertijd was het het enige isolatiemateriaal in zijn soort. Natuurlijk hebben nieuwe fabrikanten in de loop van de tijd slakkensteen uit de markt gedreven, maar veel gebouwen die zijn geïsoleerd met dit materiaal, staan ​​er nog steeds.

Vergeet niet over dergelijk materiaal als glaswol. Hij was ook eerder heel populair. Het wordt trouwens gebruikt voor isolatie en nu, maar met het doel om te besparen op materiaal en daarmee op kwaliteit.

Gebroken glas en kwarts worden als basis genomen voor de vervaardiging ervan. Er bestaat een algemene misvatting dat glaswol niet van toepassing is op minerale grondstoffen. Dat is het niet. Het behoort tot dezelfde categorie met steenwol - minerale wol. Sommige kenmerken van hen worden onderscheiden, als ze ermee bekend zijn, kan men de aard van zo'n waanidee begrijpen.

Net als minerale wol wordt het materiaal bij hoge temperaturen in een oven verwarmd en vervolgens in zeer dunne vezels getrokken, die later met elkaar worden verbonden.

Het materiaal kan niet absoluut veilig worden genoemd, omdat formaldehydeharsen als een bindend element voor vezels dienen.

Ten koste van glaswol is veel meer betaalbare steen.

Dit kan worden verklaard door de lage prijzen van de gebruikte grondstoffen. De verzendkosten zijn ook kleiner, omdat het materiaal bij het inpakken weinig ruimte in beslag neemt. Na het uitpakken heeft glaswol dezelfde vorm.

Het brandt niet, veroorzaakt geen corrosie, komt niet in contact met metalen en heeft een lage dichtheid. En de geluidsisolatieprestaties zijn zelfs hoger dan die van steenwol. Naast deze voor de hand liggende voordelen is er een vrij tastbare minus: glaswol krimpt na verloop van tijd als gevolg van het kristallisatieproces van de vezels van de substantie.

Het werken met materiaal is best moeilijk. Het irriteert de huid, ogen en luchtwegen. Daarom kan in elk geval de beschermende kleding niet worden verwaarloosd.

Als het proces van het leggen van isolatie geen handschoenen gebruikt, zullen de kleinste glasdeeltjes in de huid dringen en zich van hen ontdoen, dan zal het behoorlijk problematisch zijn. De impact van kleine deeltjes op het slijmvlies van elk individu zal individueel zijn, maar het is beter om van tevoren een gewone veiligheidsbril te kopen en de situatie niet naar de dokter te brengen.

Handige aanbevelingen

Beoordelingen van vaste klanten spreken voor zich: de Rockwool-producten zijn al lang beter in de wereld. Maar om de kachel lange tijd te laten dienen en aan alle kenmerken te voldoen, moet u enkele regels volgen:

 • Het is belangrijk om bijzondere aandacht te besteden aan het transport van het materiaal. Minerale wol is in staat om vocht uit de lucht te absorberen, dus moet het in gesloten machines worden vervoerd en vervolgens worden opgeslagen in een droge ruimte.

En om de footprint te verkleinen, wordt aanbevolen om matten in gecomprimeerde vorm te transporteren.

 • Stapels met platen voor transport mogen niet minder dan twee meter lang zijn en rollen en matten moeten rechtop staan. Dit zal later lossen vergemakkelijken.
 • Het is ongewenst om op steenwol te lopen zonder verpakking, omdat het kan beschadigen.
 • Om de mineraalplaten op de gewenste afmetingen te plaatsen, worden ze gewoonlijk met een lange ijzerzaag gesneden, waarbij 1-2 cm emissierechten aan de randen overblijft.Ze zijn nodig om het materiaal de ruimte volledig te vullen, licht comprimerend, de watten zullen nauwer in het frame gaan. De platen worden individueel gesneden en de rollen kunnen worden gesneden zonder uit te pakken.
 • Bij het snijden van producten is het aan te raden om handschoenen te dragen en beschermende kleding gemaakt van dikke stof, ogen moeten worden beschermd met een speciale bril en het gezicht - met een masker.
 • Er zijn enkele universele tips die helpen bij het gebruik van elke vorm van minerale wol: het verwarmen van een plat dak, het is beter om isolatie in twee lagen te plaatsen, gegranuleerde steenwol is perfect voor geluidsisolatie, het wordt vaak beschouwd als de sterkste platen met ventilatiegroeven, voor isolatie van zolders worden ze ook vaak gebruikt twee lagen watten.
 • Om het dak een helling te geven voor de afvoer van water geschikt gebruik van minerale matten met variabele doorsnede.
 • Bij het bouwen van gebouwen met één verdieping met muren van drie lagen, is het niet nodig om een ​​ventilatiegleuf te laten.
 • Om de isolatiewerkzaamheden met de maximale kwaliteit uit te voeren, moet u een materiaal nemen met een breedte van 1,5-2 cm meer dan de afstand tussen de framesteunen.
 • Vergeet niet dat de laag dampremmende laag en waterdichtheid een goede isolatielaag kan bieden.
 • Voor wandisolatie is het het meest geschikt om minerale wol te gebruiken in rechthoekige platen. Ze passen duidelijk in elkaar en helpen om de openingen tussen de platen te verkleinen of om ze helemaal te voorkomen.
 • Voorafgaand aan de start van de installatiewerkzaamheden moeten alle scheuren en barsten in het oppervlak correct worden hersteld.Voor dit geschikte schuim of vilt.
 • Professionals adviseren niet om de isolerende laag op de kabels en draden te leggen. Bedrading moet altijd bovenaan blijven om de kans op brand te verkleinen.
 • Wanneer de buisisolatie in meerdere lagen wordt gelegd, moet ervoor worden gezorgd dat de naden tussen de platen op verschillende lagen niet met elkaar samenvallen en elkaar niet overlappen.

Wanneer u een afdichtingsmateriaal koopt, moet u op de randen letten: deze mogen niet gescheurd of ongelijk zijn. Dit zal helpen om gaten te voorkomen tussen de platen tijdens de installatie en andere schade die hieruit kan voortvloeien.

Bekijk de live hacking op steenwol van Rockwool in de onderstaande video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer