Folie Penofol: kenmerken en toepassing

 Folie Penofol: kenmerken en toepassing

Professionele bouwers en mensen die de veranderingen in de markt van afwerkingsmaterialen volgen, zullen als eerste op de hoogte zijn van nieuwe producten. Voor degenen die ze voor de eerste keer tegenkomen, kunnen een aantal vragen rijzen met betrekking tot hun kenmerken en toepassingsgebieden. Een van deze materialen is verijdeld polyethyleenschuim, ook bekend als penofol.

Materiële functies

Dit folieconstructiemateriaal heeft een significant voordeel ten opzichte van de andere door de dubbele werking: het voorkomt de penetratie van vocht en houdt de warmte vast met behulp van een aluminium inzetstuk. Bestaande uit een geschuimde polyethyleenlaag bekleed met dunne aluminiumfolie, werkt penofol op het principe van een thermoskan.

Dit materiaal met een hoge hydro- en thermische isolatie vervangt de gebruikelijke isolatie en polyethyleen, die op grote schaal werden gebruikt in de bouw en reparatie.

Geschuimde polyethyleen onderliggende penofol heeft een dikte van 0,2-1 cm en kan een verschillende structuur en dichtheid hebben. Een folie met een dikte van 20 micron wordt aangebracht op een dergelijke basis met behulp van smeltlassen, de zuiverheid van deze folie moet ten minste 99,4% zijn.

De belangrijkste technische kenmerken van het materiaal zijn:

 • wateropname in 0,3-0,7% van het totaal;
 • warmtereflectie 95-97%;
 • afhankelijk van de variëteit varieert de warmtegeleidingscoëfficiënt van 0,31 tot 0,51;
 • Het materiaal behoudt zijn eigenschappen bij temperaturen van -60 graden tot + 100.

Voors en tegens

De belangrijkste functie van dit meerlagige materiaal is om een ​​bepaalde structuur of ruimte te beschermen tegen verschillende invloeden van buitenaf. Dit niet-brandbare bouwmateriaal heeft veel voordelen.

 • Veelzijdigheid. Penofol wordt niet alleen gebruikt voor het behoud van warmte en bescherming tegen vocht. Het heeft een hoge damp- en geluidsisolatie, waardoor het gebruik van een groot aantal verschillende films kan worden verminderd.Het product kan zowel binnen als buiten worden gebruikt, omdat het helemaal niet bang is voor vocht.
 • Subletiel materiaal. De dikte van Penofol is verschillende keren kleiner dan bij veel vergelijkbare isolatiematerialen. Wanneer u zelfs in de kleinste kamer installeert, hoeft u zich geen zorgen te maken over de vermindering van de leefruimte.
 • Een brede selectie. Het materiaal wordt op de markt gebracht door een breed scala aan soorten. Daarom is het gemakkelijk om degene te kiezen die nodig is voor het huidige werk en rekening houdend met de specifieke omstandigheden.
 • Kwaliteitsniveau Het materiaal is gemaakt met behulp van de meest moderne technologie, waarmee het warmteverlies tot 4% kan worden verminderd. In de winter wordt het in een met penofol versierde ruimte warm en in de zomer koel.
 • Eenvoudige installatie. Materiaal dat op rollen wordt geproduceerd, is licht en plastic. Hiermee kunt u het werk aan, zelfs in de moeilijkste gebieden van iemand die geen ervaring heeft in de bouwsector. Dit bouwmateriaal hoeft, in tegenstelling tot de oude kachels, geen frame te maken. Het kan direct op de ruwe muur worden geplakt en kan met een gewone schaar worden gesneden.
 • Milieuvriendelijkheid. In tegenstelling tot minerale wol, kunt u zelfs met blote handen met penofol werken, omdat het geen irritatie op de huid veroorzaakt.Deze isolatie kan veilig worden gebruikt, zelfs voor installatie in kleuterscholen en scholen.
 • Praktisch brandt niet. Het kan worden omschreven als brandvertragend.
 • Zonder parasieten. Deze isolatie dient niet als voedsel of thuis, noch voor knaagdieren noch insecten.
 • Eenvoudig transport. Het gewicht van een rol penofol is zo klein dat u het gemakkelijk in uw handen kunt dragen, helemaal van de ijzerhandel tot aan het huis. Het materiaal is moeilijk te vervormen of te breken.
 • Stralingsbescherming. Het is bijna het enige isolatiemateriaal dat de blootstelling aan straling kan weerspiegelen. Dit effect wordt bereikt door aluminiumfolie en is noodzakelijk voor sommige industriële faciliteiten.

Helaas heeft penofol met al zijn positieve eigenschappen enkele nadelen. Door het zachte oppervlak van het materiaal is het onmogelijk om het gips af te werken, omdat het eenvoudigweg niet vast blijft zitten en gemakkelijk te breken is. De installatie van een dergelijke isolatie met metalen clips zal de integriteit schaden en kan de hitte- en waterdichtheidseigenschappen verminderen. Het is noodzakelijk om het op een zelfklevende basis aan te schaffen, of om het te planten op een speciale samenstelling die afzonderlijk wordt gekocht.

Ondanks de hoge mate van hittebehoud, wordt het materiaal aanbevolen om te worden gebruikt in combinatie met andere verwarmers.

types

Flexibele isolatie is op de markt verkrijgbaar met verschillende modellen, die worden aangeduid met de letters A, B, C, ALP, R, M, AIR en Super NET. De meest populaire zijn de eerste drie soorten penofol.

 • Letter a vertelt de koper dat het geschuimde polyethyleen slechts aan één zijde is bedekt met folie. A-Penofol wordt aanbevolen om te worden gecombineerd met andere verwarmingselementen.
 • In-penofol, in tegenstelling tot de eerste, dubbelzijdig en kan worden gebruikt zonder extra materialen.
 • Letter c geschreven op zelfklevend product. Vochtbestendige lijm stelt u in staat het materiaal op het ruwe oppervlak te leggen zonder extra materialen en gereedschappen.
 • ALP-markering toegepast op penofol, dat vaak "gelamineerd" wordt genoemd. Aangezien aluminium is gecoat met een polyethyleen coating, lijkt het op een folie in een transparante coating. Dergelijk materiaal wordt gebruikt in een niet-agressieve omgeving en agrarische constructie.
 • R, M. De coating van het materiaal gebeurt aan de ene kant, maar het is gegolfd.
 • AIR-penofol gemonteerd in de ventilatieopeningen en kamers.
 • Super NET gebruikt voor isolatie van communicatienetwerken, als het "NET" van het Engelse "netwerk".

Ook in de bouwmarkt vindt u een materiaal genaamd Penofol 2000, dat veel goedkoper is dan gewone types. Professionals bevelen echter het gebruik van dit analoog niet aan, omdat het volgens zijn kenmerken aanzienlijk inferieur is aan elke markering van een standaardmateriaal.

afmeting

Rollen van dergelijk materiaal kunnen in grootte variëren, afhankelijk van het type.

 • Voor alle soorten materiaal, behalve ALP, is een dikte van 3 mm tot 5 mm, evenals 8 mm en 10 mm standaard. Hun breedte van 1200 mm blijft ongewijzigd en de lengte varieert van 15 m tot 30 m in één rol.
 • ALP-Penofol wordt geproduceerd in een dikte van 3 mm, een breedte van 580 mm en een rollengte van 15 m.

Aangezien dit een geregistreerd handelsmerk is, wordt het exclusief door LIT geproduceerd. Maar deze isolatie in de bouwmarkt kan eenvoudig worden vervangen. Zulke materialen als izolon, tepofol, magnoflex en porilex kunnen zowel voor het behoud van warmte als voor het binnendringen van vocht worden gebruikt. Sommige materialen zijn misschien zelfs zuiniger dan penofol, maar overtreffen al het bovenstaande in kwaliteit en kwantiteit van eigenschappen.

De prijs van geschuimde isolatie hangt af van de dikte van het materiaal, de markering en de lengte van de rol. Classic A-Penofol heeft een prijs van 160 roebel. per vierkante meter kost B-Penofol 180 roebel. voor dezelfde beelden. En zelfklevende warmte-isolatoren op de markt in de prijsklasse van 230 roebel. per vierkante meter en meer.

Toepassingsgebied

Omdat de technische kenmerken van de geschuimde warmte-isolator het mogelijk maken om significante resultaten te bereiken, wordt penofol veel gebruikt voor het isoleren van verschillende voorzieningen en industriële gebouwen. Volgens klantbeoordelingen doet hij ook uitstekend werk met taken in gewone huizen en appartementen.

Met behulp van geschuimd polyethyleen, bedekt met folie, kunt u de volgende structuren en structuren verwarmen:

 • muurisolatie binnen en buiten de ruimte;
 • creatie van een warme vloer, organisatie van warme loggia's en plafonds;
 • thermische isolatie van verschillende ketels, expansievaten en koelkasten door de dikke folielaag;
 • voor installatie van binnen het dak tijdens dakbedekking;
 • thermische en waterisolatie tijdens de bouw van sauna's en baden;
 • bescherming van ventilatiesystemen, luchtkanalen en andere technische communicaties.

In aanvulling op het bovenstaande zijn verschillende verwarmde en open magazijnen en hangars geïsoleerd met penofol, ze isoleren bestelwagens en wagons. Het materiaal wordt onder de batterij geplaatst, zodat het de uitgaande warmte afschermt.

Installatie tips

Penofol heeft al zijn nuttige eigenschappen onthuld, het moet correct worden gemonteerd. Voor elk type afwerking heeft zijn eigen nuances van installatie. Bijvoorbeeld, voor de isolatie en isolatie van binnenmuren, is de reeks werken één, en voor externe muren - een andere.

Intern werk

Om de muren van binnenuit te isoleren, is het ten eerste noodzakelijk om een ​​houten rekframe te bouwen. Dit ontwerp bespaart een kleine ruimte (ongeveer 20 mm) voor en na de isolatie, wat zal helpen om de technische kenmerken van de schuimisolator te tonen. Folie penofol met een dikte van maximaal 5 mm wordt meestal binnenshuis gebruikt, maar indien nodig kan duurder materiaal tot 10 mm worden gelijmd.

De kaderrails worden in stappen gemonteerd die de breedte van de penofolrol enkele millimeters overschrijden om deze gemakkelijk in de resulterende stroken te stapelen. De toonhoogte mag echter niet meer dan 1000 mm zijn.

Na het monteren van het frame is het zeer belangrijk om alle bedrading en communicatie te controleren. Indien nodig kunnen ze extra worden geïsoleerd, waarbij ervoor wordt gezorgd dat het metaal van de folie van de penofol niet rechtstreeks in contact komt met de draad.

Als er geen extra isolatie nodig is, kunt u onmiddellijk doorgaan met het bevestigen van het materiaal op het frame met behulp van een constructiet nietmachine. Stapel de geschuimde polyethyleen-overlapping niet op, omdat dit kan leiden tot de vorming van stoom en condensaat dat langs de verbindingsnaden stroomt.

Nadat de isolatie is gelegd, is het noodzakelijk om het tweede frame te monteren, waarbij een laag vrije ruimte van 20 mm overblijft. Een dergelijk frame kan een gipsplaat zijn die vervolgens wordt geverfd of bedekt met behang met lijm. Elke rol toont ook een kleine handleiding voor installatie en bediening, die ook wordt aanbevolen om te worden bestudeerd. Om de vloer in de kamer te isoleren, kan de penofol rechtstreeks op de ondervloer onder de dekvloer worden gemonteerd, zodat u op elk oppervlak kunt leggen dat u maar wilt.

Exterieur ontwerp

Opwarming van de buitenmuren en communicatie vindt plaats met penofola, die op een speciale lijm is geplant.Beginners moeten een duurder type zelfklevende isolatie gebruiken, waarmee gemakkelijker te werken is dan met gewone typen. De installatie begint met de voorbereidende werkzaamheden: het oppervlak van de muren moet worden schoongemaakt, het beton moet licht worden geschuurd en het hout moet met antiseptica worden behandeld. De installatie kan het beste gebeuren bij droog en warm weer.

Net als bij interne isolatie begint de installatie van penofol van buitenaf met de constructie van een houten frame. Het is mogelijk om de latten met gewone schroeven aan de tochtwand te bevestigen en de naden van het gelegde materiaal moeten worden verlijmd met een speciaal aluminiumtape voor een betere waterdichtheid.

Gebruik geen gewone nagels of nietjes, omdat dit de integriteit van het isolatiemateriaal schendt en vocht ondanks de isolator op de tochtwand kan komen.

Bij het leggen van het rolmateriaal moet je het luchtruim niet vergeten dat achter de penofol en ervoor moet worden achtergelaten. Als tijdens het werk het materiaal op de verkeerde plaats was gesneden, is het gemakkelijk te repareren met de plakband die de naden vasthoudt. Voor hogere snelheden van behoud van warmte, kan penofol in twee of drie lagen worden geplaatst.

De volgende fase is op het buitenframe gemonteerd, waarop verschillende afwerkmaterialen zijn gemonteerd. Meestal op het verwarmde oppervlak monteert u een zijspoor of een professionele vloer. Het opwarmen van een open balkon of loggia wordt uitgevoerd volgens een soortgelijk algoritme met het enige verschil dat in dergelijke gevallen de overlappende penofol is gemonteerd.

Samenvattend kunnen we zeggen dat het verschijnen op de markt van dergelijk materiaal de oplossing van veel problemen aanzienlijk heeft vereenvoudigd. Met een dikte van slechts 5-10 mm heeft het unieke indicatoren voor warmte-, hydro-, stoom- en geluidsisolatie. Natuurlijk hangt de keuze van isolatie af van de specifieke situatie en persoonlijke voorkeuren van de koper, maar de aanwezigheid van een groot aantal voordelen maakt Penofol vandaag een van de marktleiders op het gebied van bouwmaterialen.

Hoe je penofol aan de muur kunt bevestigen, zie onderstaande video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer