Armopoyas in het huis van cellenbeton: het doel en de regels van de installatie

 Armopoyas in het huis van cellenbeton: het doel en de regels van de installatie

Tegenwoordig is cellenbeton een zeer populair bouwmateriaal. Hieruit bouwen vaak huizen met verschillende configuraties. Vandaag zullen we van naderbij bekijken waarom gepantserde riemen nodig zijn voor cellenbetonhuizen en hoe ze op de juiste manier kunnen worden gemaakt.

Wat is armopoyas

Alvorens de kenmerken en nuances van de constructie van een versterkte riem voor een gasbetonhuis te bekijken, is het noodzakelijk om de belangrijke vraag te beantwoorden wat het is. Armopoyas wordt ook wel seismische riem of monolithische riem genoemd.

Dit onderdeel van de woning is een speciale constructie, die gericht is op het oplossen van twee belangrijke taken:

 • lastverdeling van de structuren op de top naar het onderste deel van het gebouw;
 • de binding van het gehele vlak waarop de versterking zich in één geheel bevindt.

Lading kan zowel monolithische, beton als met steen versterkte riem verspreiden. Dergelijke constructies zijn gelijkmatig bestand tegen indrukwekkende belastingen, bijvoorbeeld van zware muurplafonds.

Als je een armopoyas bouwt voor een aantal muren in één, dan is de optie beton de ideale oplossing.

Waarom is aromopoyas nodig?

Veel eigenaren van particuliere huizen verwaarlozen de opstelling van de versterkte riem. Dergelijke structuren zijn echter erg belangrijk voor alle erecties, inclusief cellenbeton. Laten we in detail bekijken waarom zo'n bouwdetail nodig is. We kunnen niet voorbijgaan aan het feit dat de blokken bouwmaterialen zijn die vatbaar zijn voor scheuren. Hun kwetsbaarheid vereist een versterking van hoge kwaliteit in overeenstemming met alle staatsnormen en SNiP. Soortgelijke bevestigingen van constructies zijn op verschillende locaties uitgerust, afhankelijk van het specifieke bouwproject.

In dit geval speelt de seismische weerstand van het gebied waarin de constructie wordt uitgevoerd een belangrijke rol.

Een betrouwbare riemvormige versterkingskooi wordt geïnstalleerd in overeenstemming met het niveau van overlapping om de verticale lasten gelijkmatig te verdelen terwijl u op spanning werkt. In de loop van het leggen van cellenbeton muurplafonds, zijn er twee speciale in lengterichting geplaatste groeven gemaakt langs de diameter van de staaf van metaal. In dit deel is het anker geïnstalleerd (in twee rijen). Deze versterkingsmethode wordt meestal toegepast op alle rijen. Seismische riem is ook ontworpen om kwetsbare gasbetonblokken te beschermen tegen mogelijk barsten.

Bovendien geven dergelijke structuren de bouwmaterialen integriteit.

Bovendien is de versterkte riem nodig om extra stabiliteit te geven aan de cellenbetonbehuizing onder de volgende omstandigheden:

 • sterke wind;
 • ongelijke inkrimping van de structuur;
 • temperatuursprongen, die niet kunnen worden vermeden tijdens de wisseling van seizoenen (dit geldt ook voor die veranderingen die zich gedurende de dag voordoen);
 • bodemdaling onder de fundering.

Het is noodzakelijk rekening te houden met het feit dat bij de constructie van de dakgebinte een puntachtige overmatige spanning van de blokken kan optreden, hetgeen vaak leidt tot de vorming van scheuren en spaanders.Een vergelijkbare vernietiging kan het proces van het bevestigen van ankers / noppen op de mauerlat (balk) aan de dragende vloeren beëindigen. Met Armopoyas kunt u dergelijke problemen voorkomen, dus de organisatie ervan is vereist bij het bouwen van huizen uit een gasblok. Versterkte riem is ook erg belangrijk bij het gebruik van hangende spanten. In dit geval fungeert de wapening als een betrouwbare uitzetting, die de belasting van de dakconstructie naar het hele blokhuis verdeelt.

afmeting

Versterking monolithische type wordt gegoten rond de omtrek van het huis. De dimensionale parameters zijn rechtstreeks afhankelijk van de breedte van de externe en interne wandplafonds. De aanbevolen hoogte van een dergelijke constructie is van 200 mm tot 300 mm. In de regel is de breedte van de versterkte riem iets dunner dan de muur. Deze parameter is nodig, zodat er bij het bouwen van een huis een kleine opening is voor de installatie van een verwarmingslaag.

Volgens ervaren vakmensen is geëxtrudeerd polystyreenschuim het meest geschikt hiervoor, omdat het de taak van isolatie van het huis op zich neemt.

opties

Momenteel zijn er verschillende variaties op de versterkte riem.Een klassieke constructie met het gebruik van wapening wordt gebruikt, hoewel andere materialen worden gebruikt bij de constructie van vergelijkbare constructies.

Met gegalvaniseerd metalen gaas

Een dergelijke erectie is samengesteld uit gelaste stalen staven in dezelfde loodrechte positie. Metalen mazen worden als de meest betrouwbare beschouwd. Dergelijke delen hebben echter één ernstig nadeel dat in aanmerking moet worden genomen: de speciale hechtmiddelsamenstelling voor het bevestigen van wandblokken veroorzaakt de vorming van metaalcorrosie, wat leidt tot het verlies van de meeste voordelen van dit type versterking. Bovendien spelen de dwarsstangen in het winterseizoen de rol van 'bruggen' voor de kou.

Vanwege deze tekortkomingen adviseren deskundigen zelden om een ​​bepantsering te installeren met een gegalvaniseerd metalen gaas.

Met basalt mesh

Vergelijkbare structuren worden samengesteld uit basaltvezelstaven. Ze zijn parallel gerangschikt ten opzichte van elkaar. In de knobbeltjes bij de gewrichten worden de stangen bevestigd met draad, klemmen of een speciale kleefstof. Vergelijkbare opties voor binding zijn verantwoordelijk voor de juiste en gelijkmatige vorm van individuele cellen.De belangrijkste voordelen van het basaltgaas zijn dat het niet onderhevig is aan het schadelijke effect van corrosie en ook niet lijdt onder de omstandigheden van constante en plotselinge temperatuurveranderingen. Dergelijke elementen hebben een minimale thermische geleidbaarheid en creëren daarom geen koude "bruggen" die optreden in het geval van stalen mazen. Het basaltnet kan ook bogen op het feit dat het bestand is tegen de aanzienlijke impact van breukbelastingen (ongeveer 50 kN / m).

Het heeft echter een zeer bescheiden gewicht, wat de constructie van een dergelijke variant van de wapening vergemakkelijkt.

Met montage van geperforeerde metalen tape

Deze tape is een gegalvaniseerde stalen strip met over de hele lengte gaten. Voor de constructie van een dergelijke riem is het voldoende om een ​​tape met afmetingen van 16x1 mm te kopen. Versterking van metselwerk in deze situatie kan worden gedaan zonder betonblokken te maken door ze aan zelftappende schroeven te bevestigen. Wat de resterende werken betreft, lijken ze op eenvoudige versterkingsopties. Om de structuur extra sterkte-eigenschappen te geven, is het mogelijk om te draaien naar het bevestigen van metalen linten in paren met behulp van staaldraad.Natuurlijk kan deze optie niet bogen op sterkte, zoals het geval is met geprofileerde wapening.

De voordelen van dergelijke instanties zijn onder andere:

 • aanzienlijke besparingen op transportproblemen, aangezien de tape een zeer bescheiden formaat heeft;
 • Het is niet nodig om de wegmarkeringen te maken (op deze manier kunt u lijm en het werk zelf als geheel besparen).

Met glasvezelversterking

In dit geval is glasvezel de belangrijkste grondstof van de wapening. Er is een draad op gerold om een ​​betere en sterkere hechting op beton te verzekeren.

Constructies met het gebruik van glasvezelversterking onderscheiden de volgende kenmerken:

 • klein gewicht in vergelijking met andere opties;
 • minimum thermische geleidbaarheidsparameter waardoor het rooster geen koude "bruggen" creëert;
 • installatiegemak door het minimale aantal verbindingen.

Bedenk dat het bij het gebruik van een glasvezeloptie niet lukt om een ​​rigide raamwerk te bouwen. Om deze reden wordt het niet aanbevolen om een ​​dergelijke wapening in seismische zones aan te leggen.

Ook verschillen versterkte banden in hun typen. Laten we ze beter leren kennen.

rasterwerk

Zo'n riem is meestal ondergronds. Het fungeert als een ondersteuning voor de funderingsmuren van het tape-type. Dit type riem kan naar een aantal afzonderlijke componenten van de fundering worden geleid. Hierdoor kan een dergelijke wapening als een kelder worden beschouwd. Rostverk - een riem die verantwoordelijk is voor de versterking van het hele blok van het huis. Aan de hoogste eisen van duurzaamheid worden opgelegd. Rostverk moet aanwezig zijn onder alle dragende basissen van het gebouw. Deze functie is het belangrijkste verschil van deze structuur van andere typen.

Lossen op de grond

Een dergelijke seismische riem is geconstrueerd na montage op een rooster van wanden van tape-achtige funderingsblokken. De opstelling heeft geen betrekking op de hoogte van de funderingsstructuur boven de grond. Bij het samenstellen van een dergelijk onderdeel moet rekening worden gehouden met een aantal belangrijke nuances. Monteer een dergelijke riem rond de omtrek van de externe schotten alleen als u gewapende betonplaten gebruikt. De breedte van de wapening hangt af van de volgende fase van het opwarmen van het blokhuis.

In het eerste geval moet deze perimeter overeenkomen met de breedte van de muur,en in de tweede - het is noodzakelijk om rekening te houden met de dimensionale parameters van de isolatie of om stroken geëxpandeerd polystyreen onder de bekisting te plaatsen voordat u ermee begint. Het frame voor een dergelijke structuur is niet vereist. Er is genoeg maas van 12-millimeter versterking. Versterkte gordelafdichtingspakkingen vervangen niet de funderingsafdichtingswerkzaamheden. Deze elementen moeten echter wel aanwezig zijn.

Om vocht en vocht niet door het beton te laten dringen, is het noodzakelijk om het dakbedekkingsmateriaal (waterdicht) in 2 lagen te leggen.

Ondervloer lossen

Dit ontwerp is ontworpen om de hekwerkelementen te versterken, het vlak van de kroon uit te lijnen en de lading gelijkmatig van de vloerplaten naar de doos van het blokhuis te verdelen. Bovendien leidt het effect van axiale belastingen op de wanden van een woning tot een "divergentie" van vloeren - de tussenvloerriem is ook gericht op het oplossen van dit probleem.

Onder dak

Deze structuur voert de volgende functies uit:

 • verdeelt de belastingen die van het dak komen op de truss-structuur en de insluitende elementen;
 • stelt u in staat om de power plate zo veilig mogelijk te beveiligen;
 • lijnt de ingebouwde horizontale doos uit.

Als er hellende elementen in het daksysteem zijn, is het beter om de installatie van de wapening onder het dak op het plafond van de steunmuur niet te verwaarlozen, omdat het deze fundering is die als ondersteuning dient.

Hoe te doen?

Denk niet dat de constructie van versterking - het voorrecht van de zeer bekwame en ervaren ambachtslieden. In feite is het omgaan met de vervaardiging van een dergelijk ontwerp mogelijk zonder speciale kennis en rijke ervaring. Het is alleen belangrijk om de handleiding te volgen en geen van de aangegeven werkfases te negeren om het cellenbeton metselwerk te versterken. Beschouw in het kort de technologie van de vervaardiging van gepantserde riem.

In de loop van het apparaat moeten beluchte cellenbetonvloeren op het blok 2 slagen maken. Vanaf de uiterste delen moeten ze zich op een afstand van 60 mm bevinden. Poorten kunnen worden gemaakt door een wandvolger. Voordat u metalen staven in de holtes installeert, moet u vuil verwijderen. Dit kan gedaan worden met een speciale föhn of borstel. Hierna wordt bouwlijm in de groeven gegoten, een frame wordt geïnstalleerd. De adhesieve oplossing zal de staven beschermen tegen corrosie, en zorgt voor een betere hechting van deze onderdelen aan de blokken.Als er dunne naden op de wanden zijn, kan een speciaal metalen frame worden gebruikt.

Voor de installatie hoeft niet te aaien, omdat het is bevestigd met lijm.

Wat betreft de versterking van de lateien van ramen en deuren, hier gebruiken de meeste bouwers een U-vormig blok. Opgemerkt moet worden dat de blokken die steunen worden voor de bovendorpel ook moeten worden verstevigd met 900 mm aan beide zijden van de openingen. Vooraf moet je houtstructuren maken in de openingen. Het is aan hen dat U-blokken zullen worden gebaseerd. Ze moeten op zo'n manier worden geïnstalleerd dat de dikkere kant naar buiten is. Het wordt aanbevolen om de groef te verwarmen met een polystyreenschuimplaat, het buitenste deel van de blokken te sluiten en vervolgens het frame te installeren. Hierna kunt u overgaan tot het gieten van cement latei.

Als u van plan bent een lichtgewicht dak te versterken, volstaat het meestal om alleen inline-verwerking te doen met behulp van twee tapes. Tegelijkertijd wordt de afstand tussen de spanten verminderd voor een betere verdeling van de belasting. Werken met een dak afgezet met een vrij zware tegel, verschillende U-achtige blokken van pas komen. Ze worden op voorgezaagde en versterkte aerocrete geplaatst.

De groef wordt aanbevolen om te vullen met een dikke betonoplossing.

Aanbevelingen van specialisten

Dragende muurplafonds van cellenbeton kunnen worden gebouwd met een hoogte van niet meer dan 20 m, wat overeenkomt met vijf verdiepingen. Voor zelfdragende bases is een hoogte van 30 m toegestaan, wat overeenkomt met 9 verdiepingen.

Het anker in de hoeken moet continu gaan - rechte stang. Zo'n detail moet worden afgerond in overeenstemming met de flitsers. Als de wapeningsstaaf zich in de hoek bevindt, moet deze worden afgesneden.

Als u wapening gebruikt voor het versterken van constructies, is het raadzaam stalen staven met een diameter van 8 mm en markering A3 te gebruiken.

Om de streken zelfs te maken, kun je het bord vastspijkeren aan de buitenste rij blokken. Het wordt gebruikt tijdens het snijden van de benodigde holte.

Overweeg dat de duurste van alle opties het basaltnetwerk is. De sterkte-eigenschappen rechtvaardigen echter de hoge kosten.

Als we het hebben over het monteren van geperforeerde tape, moet u er rekening mee houden dat er in de meeste bouwmarkten een product is met een dikte van 0,5-0,6 mm. Vergelijkbare elementen voor wapening kunnen niet worden gebruikt. We moeten de tape vinden met een dikte van 1 mm.In de regel zijn deze producten te vinden in gespecialiseerde winkels of online winkels. Helaas zijn dergelijke details in de constructiemarkt die we gewend zijn uiterst zeldzaam.

Experts raden aan om een ​​gebouw van één verdieping te maken om een ​​riem in het midden van de muur te maken, evenals aan de bovenkant - onder het dak. Wat betreft de blokhuizen met twee verdiepingen, wordt hier een riem gebouwd onder het plafond tussen de vloeren en het dak.

Vergeet niet dat glasvezelversterking niet de meest duurzame en betrouwbare is. Het is niet bestand tegen de belasting van de breuk, ondanks het feit dat het een van de belangrijkste taken is om betonnen blokken te versterken.

Seismopoyas zijn alleen gemaakt van geribbelde staven. Het beton kleeft aan hun reliëfranden en dit heeft een positief effect op de toename van de lagerkarakteristieken van de constructie. Dit type riem kan onder spanning werken.

Als u de gewapende riem van het keldertype wilt versterken, wordt het aanbevolen om dikkere wapening te gebruiken of minder kernen aan te brengen. Er is nog een andere oplossing: het raster in twee lagen leggen.

Bij afwezigheid van een grillage klopt de basisriem niet. Onervaren vakmensen die willen besparen op de constructie van de grille, zijn bezig met het versterken van alleen de basisriem, met behulp van versterking met een grote diameter. Sommige mensen geloven dat dit naar verluidt de draagkracht van het huis vergroot. In feite zijn deze acties onredelijk.

Versterking van openingen moet één rij vóór het raam worden gedaan. Als u het bijvoorbeeld wilt openen op een hoogte van 1 m, moet u 25 cm aftrekken. Het resultaat is een versterkingszone.

Voor gieten is het niet nodig om te veel water aan beton toe te voegen. Dit kan ertoe leiden dat de compositie niet erg duurzaam is.

Veel gebruikers vragen zich af of verticale versterking noodzakelijk is voor wandplafonds.

Ja, ze wenden zich tot hem, maar zelden en alleen in dergelijke gevallen:

 • als er zware ladingen op de muur (zijkant) zitten;
 • als cellenbeton met een lage dichtheid wordt gebruikt (blokken zijn niet van de hoogste kwaliteit);
 • op plaatsen van vertrouwen op de wanden van elementen met hoog gewicht;
 • in het geval van een hoekverbinding van de verbindingen van aangrenzende overlappingen;
 • bij het versterken van kleine muren, evenals deur / raam openingen;
 • tijdens de constructie van kolommen.

Zie onderstaande video voor informatie over het maken van een armopoyas in het huis van cellenbeton.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer