Projecten van moderne huizen met een plat dak: kenmerken van de keuze en opstelling van het dak

Voor het begrijpen van een gewone Russische persoon zonder een bouwkundig en architectonisch onderwijs, is het platte dak van een gebouw iets heel onpraktisch en kan het potentiële problemen met zich meebrengen. Zo'n visie heeft zijn wortels in het Sovjet verleden, toen dergelijke structuren, vanwege het gebruik van laagwaardige materialen en de schending van de bouwtechnologie, twee jaar na hun constructie begonnen te vloeien.

Moderne benaderingen van de constructie van huizen en nieuwe materialen voor het creëren van platte daken kunnen met succes spectaculaire, ongebruikelijke projecten implementeren, waaronder privéwoningen in verschillende stijlen.

Wat is het?

Projecten van huizen met een plat dak "geboren" uit het zuidelijke deel van West-Europa.Daar vindt u vele voorbeelden van villa's en cottages met een "flat-top".

In tegenstelling tot een sheddak is een rechte lijn een complexer apparaat, inclusief een afvoer, hoewel een dergelijk dak nog steeds een lichte helling heeft - van twee tot vijftien graden.

Speciale huizen worden vaak gemaakt in moderne stijlen.zoals hightech, modern en anderen.

Je kunt een huis van één, twee verdiepingen bouwen met een ongewone top, evenals een structuur met meerdere verdiepingen, die dus modieuze, zo niet futuristische functies zal ontvangen.

Het project is een huis met één verdieping
Project van een huis met twee verdiepingen

Functies en vereisten

Projecten van huisjes en gebouwen met meerdere verdiepingen vereisen een zorgvuldige studie. Dit komt grotendeels door het complexe apparaat aan de bovenkant van dergelijke structuren.

Het ontwerp bepaalt het minimale niveau van de helling van het plat dak. Als het wordt uitgebuit, wordt een zogenaamde sprei op het oppervlak gemaakt. Met een blik op het dak kun je het onopvallende "reliëf" zien. Hierdoor is er, net als op de helling, geen opeenhoping van smelt- en regenwater.

Het zeer aangepaste daktype - een voorbeeld van moderne hightechconstructie. Het bestaat uit vele lagen die de kwaliteit en betrouwbaarheid garanderen.

Sterke en zwakke punten

Naast het ongewone ontwerp van gebouwen met platte daken, die de aandacht vestigen op dergelijke structuren, De eigenaren van deze woning kunnen de andere voordelen van dergelijke gebouwen waarderen.

 • Op een voorwaardelijk plat plat dak kun je een actief leven leiden: hier een speeltuin maken, een bloementuin of een moestuin breken en zelfs een zwembad plaatsen. Als de oppervlakte van het perceel niet bijzonder groot is, compenseert de aanwezigheid van dergelijke extra ruimte dit nadeel aanzienlijk.
 • De kosten van een flat-topped bouwproject zullen goedkoper zijn dan met een schuin dak.
 • Omdat er in de winter meer sneeuw op een plat oppervlak wordt verzameld, wordt een natuurlijk warmte-isolerend kussen gecreëerd, waarmee u kunt besparen op verwarming in het huis.
 • Ondanks het complexe technische apparaat van het gebouw met een "platte bovenkant", is het eenvoudiger om onderhoud uit te voeren, systematisch de afvoer te reinigen en de staat van de schoorstenen, evenals de ventilatie hier, te bewaken dan op een structuur met een traditioneel hellend dak.
 • Omdat het gebied met platte daken minder dan hellend is, kunt u materiaal besparen voor constructie.
 • De installatie van een plat dak kost minder tijd dan een hellend dak, simpelweg omdat het veel handiger is om op het oppervlak te werken zonder merkbare kanteling.
 • Eigenaren van huizen met een dak van dit type kunnen zich geen zorgen maken over het feit dat tijdens een orkaan het zal slopen.
 • Op een dergelijk dak is het eenvoudig om windturbines, zonnepanelen, antennes, waterverzamelsystemen, enzovoort te installeren en te bedienen.

Huizen met dergelijke daken hebben ook een aantal nadelen.

 • Het waterdichtmakende apparaat vereist in dit geval een speciale relatie. Als er in dit werk blunders zouden zijn, dan zullen ze voor de eigenaren van het huis eindigen met reparaties met betrekking tot het elimineren van lekken als gevolg van water dat zich op het dakoppervlak ophoopt van regen of gesmolten sneeuw.
 • Als het dak wordt geëxploiteerd, is het in de winter noodzakelijk om er regelmatig sneeuw van te verwijderen. Je moet het handmatig doen.
 • De smeltende sneeuw van jaar tot jaar test de sterkte van de waterdichtinglaag aan de bovenkant.

types

Als op afstand de platte daken van huizen er hetzelfde uitzien, kunnen ze in feite verschillen. Er zijn drie soorten van dergelijke daken.

Uitgevoerd door

Ze laten mensen die niet betrokken zijn bij het onderhoud van het dak op hen blijven, en ook zware dingen hier, met inbegrip van meubels installeren.Zo'n dak moet een solide fundering hebben, die voornamelijk gewapend beton gebruikt.

Er moet een betrouwbare isolatie bestand zijn tegen ernstige belastingen, zowel dynamisch als statisch.

Dakterras
Dak met ligstoelen
Dakproject

Niet uitgebuit

Op zo'n harde betonnen basis is vereist. Tijdens de bouw van de kist is gemaakt van hout. Voor het bedieningsgemak zijn hier speciale ladders geïnstalleerd, waardoor de druk op het dak afneemt en de belasting gelijkmatig over het gehele oppervlak wordt verdeeld.

Plat dak
Roof Roof Project

contrails

Dit soort dak wordt vaak gebruikt als een uitgebuit. De meerlaagse cake van de noodzakelijke technologische systemen tijdens de bouw omvat een waterdichtingsniveau. Hier, in tegenstelling tot de gebruikelijke dakafdichting, bevindt deze zich niet buiten, maar onder een laag warmte-isolator. Hiermee kunt u het waterdichtmakende tapijt beschermen tegen de schadelijke gevolgen van temperatuurveranderingen, de zon en mechanische stress. Als gevolg hiervan wordt de levensduur van het dak aanzienlijk verlengd.

Bouwtechnologieën uit de eenentwintigste eeuw in combinatie met traditionele benaderingen van de constructie van huizen, bieden u de mogelijkheid om een ​​betrouwbare, eenvoudig te gebruiken en extern spectaculaire behuizing te creëren.

Huis met platte daken
Dak voor gazon en terras
Project met terrassen op de daken

materialen

Huizen met een ongewoon dak kunnen worden opgebouwd uit verschillende materialen, zoals hout, cellenbeton, CIP-panelen, schuimblokken.

In ieder geval is het belangrijk om het juiste materiaal te kiezen voor het platste dak. Niemand zal bijvoorbeeld het gebruik van de gebruikelijke profielen niet verbieden. Maar het is noodzakelijk om zorgvuldig uit te rekenen hoe de sneeuwruiming en waterafvoer zal worden uitgevoerd, omdat onder invloed van neerslag de metalen dakbedekking door roest zal worden weggevreten en niet zal worden gebruikt.

Daarom is vochtbestendigheid een zeer belangrijke factor bij het kiezen van een dakbedekkingsmateriaal. U kunt hetzelfde profiel gebruiken, maar een polymeercoating hebben. In sommige gevallen geschikt voor de constructie van polycarbonaat of leisteen.

U kunt een speciale mastiek van het gebouw nemen - een speciale vloeibare substantie. Ze bedekte het oppervlak van het dak met een borstel.In bevroren vorm is de mastik een harde coating zoals rolmaterialen. Het smelt niet bij +70 graden, maar het kan barsten bij -25 graden Celsius, daarom is het in een ruw klimaat beter om het niet te gebruiken.

Polycarbonaat is betrouwbaarder dan mastik, maar het kost meer. Het voordeel van dit materiaal is dat het het dak van het huis een heel ongewone uitstraling geeft. Van de zijkant lijkt het misschien glas. Dit levert een speciaal ontwerpeffect op en het huis zelf ziet er erg duur uit.

Het gebruik van traditionele leisteen zorgt voor een service op het dak voor een halve eeuw, maar op voorwaarde dat er geen fout is in het ontwerp en de constructie van het huis. Leisteen zelf heeft aanzienlijk gewicht. Het is noodzakelijk om de betrouwbaarheid van de fundering en het frame van het gebouw te garanderen, zodat het na verloop van tijd niet bezinkt.

Voor een plat dak kan worden gebruikt en houten balken. Duurzaam met een dergelijke dakconstructie, gebeurt het niet, maar hier kan het dakmateriaal of hetzelfde mastiek dat de levensduur van het basismateriaal verlengt, helpen.

Algemene ontwerpregels

Het ontwerpen van een huis met een plat dak verschilt niet veel van het creëren van een project voor een andere woning.

Om te beginnen wordt een algemene schets van het gebouw opgesteld en worden de materialen bepaald waaruit de constructie zal worden uitgevoerd. De vorm van de constructie hangt af van de berekening van sneeuw- en windbelastingen erop. Het materiaal bepaalt de resultaten van berekeningen met betrekking tot de belasting van de toekomstige fundering.

Vervolgens worden draagstructuren berekend, een plan gemaakt, waarop naast de wanden zelf aanvullende structurele elementen worden aangegeven.

Een huis met een plat dak kan in elke stijl door een architect worden ontworpen, maar het komt vooral overeen met de hightech-stijl. Dergelijke gebouwen zien er soms uit als blokjes.

Vierkante daken van dergelijke gebouwen zijn vaak gepland voor het plaatsen van terrassen op hen.

Vierkant huis
Open terras
Project met terras en groen gebied

Om een ​​huis met een plat dak met succes te bouwen, is het ook nodig om een ​​werkgang te ontwikkelen die het huis aan de site en aan bepaalde bouwvolumes bindt. Dankzij dit is het mogelijk om te berekenen tegen welke prijs de bouw van een gebouw zal kosten.

Van groot belang is de studie van het project van het platste dak, afhankelijk van de geselecteerde technologie van de constructie.

De dakpans van een plat dak heeft verschillende niveaus. Dit is de basis, wat het moeilijkste deel is. Boven deze laag wordt de dampremmende laag gelegd, die de isolatie scheidt van vocht dat uit het gebouw omhoog komt.

Op zijn beurt is de thermische isolatielaag een belangrijk onderdeel van een dergelijk dak, waarvan de toestand grotendeels de levensduur van het dak bepaalt.

Waterdicht maken staat niet toe dat vocht van buitenaf binnendringt. Om deze laag te maken, worden vaak vloeibare polymeren gebruikt, die zorgen voor een betrouwbare naadloze coating die goed is beschermd tegen water.

Van een goed ontworpen project van het dak hangt uiteindelijk de veiligheid en betrouwbaarheid af. Als u de verkeerde berekeningen maakt, moet het dak opnieuw worden opgebouwd.

Voorzieningen en functies van de bediening

In een residentieel gebouw met een plat dak is niet anders dan alle andere. Het kan corresponderen met de stijl van minimalisme, met de eenvoudige kenmerken van een etui, of veel ambitieuzere, uitgebreide architecturale ontwerpen belichamen. Onder de gebouwen met platte daken bevinden zich zowel premium- als middenklassehuizen.

Speciale opstelling vereist precies het dak van het gebouw, als het wordt bediend. En het zou dwaas zijn om te weigeren om een ​​gratis site te plaatsen, bijvoorbeeld 50 m2, ruimte voor recreatie of een meer praktische toepassing.

In elk geval moet het dak, dat regelmatig door mensen wordt bezocht, een goede verlichting hebben en zijn uitgerust met stoepranden.

Gelijkvloers

Projecten van gelijkvloerse huizen met een plat dak vandaag, er zijn er best veel. Dit kan een volwaardige woning zijn en een bescheiden landhuis.

Op het kleine zomerhuisje, dankzij de 'zomervloer', kun je het gebied van het huis zelf uitbreiden, maar ook de vierkante meters voor de plaatsing ervan niet missen.

Project van een gelijkvloerse woning 10x11
Project van één verdieping huis 10x15

Een veel voorkomende optie voor het aanbrengen van het dak is om er een terras op te plaatsen. Hiervoor is het dak bedekt met een terrasplank, vochtbestendig meubilair is hier geplaatst. Met voldoende ruimte op zo'n site kun je bloemperken breken, struiken planten die het dak helpen beschermen tegen de zon in de hitte. De foto zal de barbecue of grill aanvullen.

Het platte dak kan een zeer gezellige en aantrekkelijke plek worden om te ontspannen, vooral als het een prachtig uitzicht op het landschap biedt.

Praktische mensen die elke vierkante centimeter land waarderen, kunnen hier kassen en bedden plaatsen.

Er is een optie om een ​​volwaardig "groen" dak te creëren. Hierop kunt u gewoon gazon gras zaaien of een echte tuin met een bloementuin breken. Het legde de baan en installeerde tuinmeubelen. Houd er rekening mee dat de massa van een dergelijke tuin erg indrukwekkend kan zijn. Het is duidelijk dat het huis, dat weelderig groen zal herbergen, van beton moet zijn.

Dubbeldekker

Een dergelijke woning kan bijvoorbeeld op basis van kant-en-klare architecturale projecten worden ingericht. Bovendien hangt veel af van de financiële mogelijkheden van de eigenaren. Het dak van een premium huis kan goed dienen als een helikopterplatform, maar, zoals in het geval van een huis met één verdieping, is het mogelijk om een ​​tuin of een terras te plaatsen.

Miniproject van een huis met twee verdiepingen
Project van een huis met twee verdiepingen

Op zo'n dak kun je een echt strand met een zwembad uitrusten. Het is noodzakelijk dat het huis een dergelijk gewicht heeft weerstaan ​​en dat de nodige communicatie correct op het dak is geplaatst.

Als u chaise lounges, luifels om schaduw te plaatsen en bijvoorbeeld kuipen met planten plaatst, kunt u genieten van een rustige en comfortabele rust gedurende het hele warme seizoen.

Een andere toepassing van een dergelijk dak is de plaatsing van een sportterrein. Deze optie wordt steeds populairder in zaken met de inrichting van particuliere woningen. Hier kunt u simulators installeren, een tennisbaan of loopbanden maken.

Voor elk van deze opties is het noodzakelijk om een ​​speciale elastische, slijtvaste en enigszins ruwe coating te maken om vallen tijdens sporten te voorkomen. Rubbercoatings of kunstgras kunnen op rollen worden gebruikt. Hoewel natuurlijk gazon ook geschikt is.

Wat betreft het huis als geheel, moet er op worden gelet een betrouwbare basis te creëren in een dergelijk gebouw. Als het dak oorspronkelijk is gepland om te worden bediend, zal de belasting ervan zeer hoog zijn.

prefab

Framehuizen in ons land winnen stilaan aan populariteit. Dit is grotendeels te danken aan de eenvoud van hun assemblage en de relatief lage kosten om zo'n huis te creëren.

De basis van de structuur is een frame gemaakt van hout of metaal. Voor de constructie van gebruikte en sandwichpanelen. Een laag isolatie is in het huis geïnstalleerd. Het is omhuld met multiplex of cementscheerplaten. Buiten is de afgewerkte constructie afgewerkt met gevelpleister.

Het frame huis met een plat dak is een lichtgewicht constructie.Vaker zijn er huizen met één verdieping van dit type, twee verdiepingen - minder vaak. Als u een solide fundering voorbereidt, kan het dak van het gebouw ook exploiteerbaar worden gemaakt. Plaats een terras en zelfs planten van de planten zijn hier toegestaan. Maar in dit geval is installatie van het zwembad of andere zware voorwerpen niet mogelijk.

Prachtige voorbeelden

Het platte dak diversifieert de buitenkant van een woongebouw, ondanks zijn schijnbare eenvoud. En dit geldt voor een verscheidenheid aan stijlen - niet alleen hightech, die voor de geest komt bij de vermelding van een dergelijke top van de structuur, maar ook bij andere die tientallen jaren en zelfs eeuwen zijn getest.

Dus, men gelooft dat minimalisme vandaag een richting is die zich sneller ontwikkelt dan andere. Platte daken van huizen zijn een soort attribuut van deze stijl geworden. Minimalistische huizen zijn echt onderscheiden door de compactheid en de rationaliteit van het gebruik van elke vierkante meter beschikbare ruimte.

In dit gebouw kunnen naast het woongedeelte een garage, een serre en een ruim terras op het dak worden geplaatst.

Het platte dak in het 'moderne' - het fenomeen is niet zo oud. Niettemin, woongebouwen met zo'n originele top veel. Ze zijn gemaakt van gewapend beton.Bekleding kan keramiek en glas zijn.

De combinatie van glas en materialen van een boom of onder een boom ziet er oorspronkelijk uit. De aanwezigheid van een groot aantal glaselementen kan de betrokkenheid bij de huidige trends in de bouw onderstrepen. In de boom is er echter een verband met de natuur. In het landschap van zo'n huis ziet het er erg organisch uit.

Het platte dak is niet in tegenspraak met de klassieke stijl met zijn vleugje nobele nesten. Rechthoekige ramen, kolommen, gevel met zijn strikte symmetrie, typisch voor huizen in de klassieke stijl, worden perfect aangevuld door een platte bovenkant, die de monumentaliteit van de constructie benadrukt.

De kenmerkende eigenschappen van een high-tech stijl zijn het gebruik van metaal, plastic en glas. Het huis zelf kan bijvoorbeeld worden gebouwd van gasbeton.

Plat dak is de beste match met de nadrukkelijke naleving van directe vormen en lijnen van huizen die in dergelijke tradities zijn gebouwd. Het is merkwaardig dat met al de demonstratieve externe "afstand" van de aard van gebouwen in deze stijl, ze in de natuur lijken heel toepasselijk.

Zelfs een huis met één verdieping trekt de aandacht, vooral 's avonds wanneer het van binnenuit gevuld is met elektrisch licht.

Over de voordelen van een modern huis met een plat dak, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer