Dakgoten: technische specificaties en installatieregels

Neerslag en smelten van sneeuw gaat zonder gevolgen over als een betrouwbare riolering wordt voorbereid en aan alle eisen voldoet. Het moet niet alleen worden gemaakt op basis van betrouwbare elementen, de kwaliteit van de installatie van individuele blokken en hun combinatie onderling is van groot belang. Elke huiseigenaar en ontwikkelaar is verplicht rekening te houden met al deze subtiliteiten in de constructie, het ontwerp en de revisie.

Apparaat en doel

De goot helpt niet alleen om de waterstroom terug te stellen (dit kan worden beheerd met behulp van een eenvoudige dakhelling). Het is zijn taak om het water in een bepaalde richting te sturen. Wanneer het rioleringssysteem niet is opgezet of gebroken, gaat de stroom willekeurig, met als gevolg dat natte wanden verschijnen, de fundering van het huis dempt.De basisstructuren kunnen hun missie niet volledig vervullen, ze falen snel. Kanalen voor waterstroming zijn onderverdeeld in verschillende types, en de classificatie kan worden uitgevoerd volgens het structurele materiaal en het type systeem dat wordt gebruikt.

Van de materialen die worden gebruikt bij de constructie van afvoeren, worden absoluut leidende posities bezet door:

 • plastic (PVC);
 • staal in de vorm van tin;
 • gelegeerd staal.

Deze materialen hebben lange tijd hun bruikbaarheid en hoge efficiëntie bewezen. De constructies van massief hout, beton of natuursteen die in het verleden werden gebruikt, bleken niet relevant voor hun achtergrond. Metalen kanalen voor afvoer van het dak van regen en smeltwater zijn nu meer gevraagd dan hun polymere tegenhangers. De reden is duidelijk - ze laten je toe om de hoogste bescherming van gebouwen te bereiken tegen overstromingen van de funderingen en vochtigheid op de muren.

Ook zijn de voordelen van metaal ten opzichte van kunststof in termen van stijfheid en sterkte erg belangrijk voor buitenomgevingen.

Technische kenmerken van stalen dakgoten maken het hen mogelijk om:

 • dienen vanaf 30 jaar (met hoogwaardige installatie en onderhoud);
 • met succes verschillende mechanische spanningen weerstaan;
 • gemakkelijk tolereren agressieve en bijtende stoffen.

Maar met al zijn voordelen is het metaal zwaar, waardoor het niet kan worden gebruikt in gebouwen met een lichtgewicht fundament. Koperen structuren zijn beter dan staalconstructies in termen van hun weerstand tegen corrosie, maar de gecreëerde belasting zal nog hoger zijn. Volgens GOST kan gegalvaniseerd materiaal in de vorm van dunne platen, warm en koudgewalste staalplaten, koude koudgewalste banden met een laag koolstofgehalte en stalen banden worden gebruikt om stalen afvoerbuizen te produceren.

De geometrische configuratie van het drainagesysteem heeft een zekere waarde. Dus een rechthoekige afvoer:

 • in staat om het uiterlijk van het huis te verbeteren, goed zijn functie uit te voeren;
 • laat veel meer water binnen dan alternatieve vormen;
 • vereist een relatief kleine hoeveelheid materialen;
 • superieur aan andere vormen van weerstand tegen breuk door ijs.

Het enige probleem is de verhoogde installatiekosten, die niet zo belangrijk zijn tegen de achtergrond van dergelijke voordelen.

Vierkante goot gaat gepaard met een grote hoeveelheid regen, iets slechter dan een rechthoekige tegenhanger. Kort gezegd, voor de vervaardiging van dergelijke onderdelen met behulp van staal met een polymere beschermende laag. In dit geval zijn de totale kosten niet veel hoger dan die van traditionele ronde buizen. Radiale afvoerleidingen moeten voornamelijk worden geïnstalleerd op torens en andere constructies met een rond dak. In alle andere gevallen zijn ze niet nodig.

Verschillende materialen

De strengheid van koperafvoerconstructies dwingt, ondanks hun technische waarde, in de meeste gevallen om de keuze van een gegalvaniseerd metaaltype. Sprekend over de kunststof (PVC) optie, moet worden opgemerkt dat het immuun is voor corrosie (zoals koper), en het is veel gemakkelijker. Maar het wijdverspreide voorkomen van dergelijke producten wordt belemmerd door het optreden van sterk geluid wanneer vallen op plastic vallen. Als het water in de kunststofafvoer bevriest, zal het bovendien de buis breken. Om de weerstand tegen water met een hoge zuurgraad te verhogen, passen veel bedrijven een polymeercoating toe.

Houtconstructies worden op sommige plaatsen nog steeds gebruikt, omdat een dergelijke constructie er aantrekkelijk uitziet. Maar om het praktisch te noemen, is het onwaarschijnlijk dat het werkt, omdat de houten dakgoten:

 • vernietigd binnen maximaal 5-7 jaar;
 • snel schimmels overgroeien;
 • zijn duur;
 • Verschillen van gecompliceerd onderhoud.

Betongoten zijn te vinden in gebouwen met meerdere verdiepingen, maar dergelijke elementen zijn niet geschikt voor privéwoningen. Naast een aanzienlijke massa stort het cementblok snel in uit water (het corrodeert niet, maar er is niet veel verschil in praktische termen).

Van de beschikbare opties is niet de laatste plaats de productie van modellen van flessen. Speciale duurzaamheid en hoge prestaties worden op deze manier niet bereikt. Maar althans, een dergelijk rioleringsstelsel omhelst zijn taak op secundaire gebouwen met succes.

Het berekenen van de grootte

Sectie (buisdiameter) bepaalt de effectiviteit van het gebruik van de goot in een bepaalde situatie. Aldus is een grote rechthoekige structuur economisch inefficiënt, waarbij de hoeveelheid afvalwater klein is. De exacte afmetingen worden bepaald afhankelijk van de effectieve gebieden van hellende structuren. Om ze te bepalen, moet je eerst de opening tussen de dakrand en de dakrand vermenigvuldigen met de helft van de totale hoogte van het dak.Het resultaat wordt dan vermenigvuldigd met de lengte van de dakhelling, gemeten op de middellijn.

Wanneer het totale oppervlak 57 vierkante meter is. m en minder, kunt u de glijgoot beperken met een diameter van 10 cm, wat een pijp met een diameter van 7 cm zal zijn. In gevallen waarin de helling varieert van 57 tot 97 vierkante meter. m, de breedte van de groeven neemt toe tot 125 mm. Met een verdere verhoging van het dak (maar niet meer dan 170 m2), is het mogelijk om een ​​afvoer van 15 cm te beperken.De beide laatste opties zijn uitgerust met buizen met een doorsnede van 10 cm, een diameter van 200 mm en meer wordt voornamelijk uitgeoefend op zeer grote daken van appartementsgebouwen.

Volgens de normen van SNiP, kan de hellingshoek van het drainagesysteem worden afgeleid uit standaard naslagwerken. De gemiddelde waarde die geschikt is voor bijna alle gevallen is 2 mm per 1 meter, maar er kunnen zich situaties voordoen waarin deze indicator onvoldoende is. Om dit te verduidelijken is het noodzakelijk bij het kiezen van een bepaald daktype en hoe dit te organiseren.

De maximale lengte wordt altijd gelijk aan de lengte van de dakrand genomen, het aantal afvoeren wordt voor alle oprijplaten apart berekend.

Installatie stappen

Installatiewerkzaamheden kunnen worden uitgevoerd met de hulp van professionals of met uw eigen handen. Ongeacht, volg de instructies van de fabrikant strikt.

 • Als de goot op bestelling wordt gemaakt, is het raadzaam om tekeningen voor te bereiden om installatiewerk te vergemakkelijken.
 • Bevestiging wordt vaak gedaan met haken. Het uiteindelijke succes hangt af van de gekozen grootte van de haakjes. De houders moeten een iets grotere diameter hebben dan de omtrek van de goot, maar de vrije beweging van de buis moet worden uitgesloten.
 • De installatie van de muurvoegen gebeurt met een maximale afstand van 900 mm. Deze vereiste is gebaseerd op de staatsnorm en het is onmogelijk om er afstand van te doen, ongeacht welk systeem is gemount. Wanneer de montage van de bevestigingsdelen voorbij is, komen de trechters. De opstelling ervan wordt bepaald door de externe of ingebouwde uitvoering van de afvoer. Houd ook rekening met de helling van het dak en de totale oppervlakte.
 • Zoals volgt uit de voorschriften op het dakoppervlak van maximaal 10 vierkante meter. m. zou de enige hoektrechter moeten zijn. Overschrijd bij het overschrijden van deze indicator ten minste twee delen. Wanneer de trays in het midden van het systeem worden gemonteerd, wordt het plastic of stalen onderdeel afgesneden, het gat wordt gebruikt voor de installatie van eb. Het is verplicht voor elk leidingsysteem om de pluggen te bevestigen die overeenkomen met de afvoer op het formulier.De goten die op de wanden zijn geïnstalleerd, worden hoofdzakelijk bevestigd met behulp van pijpsluizen, de punten van de bundel worden behandeld met afdichtmiddelen.
 • Om de afvoer op verticale vlakken te maken, hebt u klemmen nodig. Ter informatie: eerst wordt de klem aan de muur bevestigd en pas daarna maakt u een deel van de pijplijn en niet andersom. In sommige gevallen moet u draaiende delen installeren; Het is belangrijk om ze te maken omdat het waterdoorstromingsgebied bespaart en de efficiëntie van het hele systeem verhoogt. De laatste stap is om de knieën voor de afwerking te monteren. Als er werd besloten regen van het dak te verzamelen, worden de goten aangevuld met speciale tanks.
 • Het bevestigen van goten aan het blad wordt gemaakt met behulp van koperen elementen, staal met zinkcoating of kunststoffen. Voor grote daken wordt aanbevolen om staalconstructies te gebruiken. Wanneer het gebouw klein is, is het toegestaan ​​om plastic te gebruiken, dat niet onderhevig is aan roest en relatief goedkoop is. Halfronde troggen worden gemaakt met freesgereedschappen, omdat bij alle andere methoden geen vlak oppervlak kan worden verkregen.

Het bevestigen van de rugmarge beugels gebeurt op de volgende manieren:

 • gehechtheid aan de kist;
 • de retentie van het onderste deel van de vloer;
 • drukken op spanten;
 • installatie op de frontale dakplaat (tegelijkertijd met de rest van het dak);
 • montage op stalen pinnen die in de muur worden gereden (wanneer er geen frontplaat is); impliceert het gebruik van noppen.

De methode wordt gekozen op basis van de specifieke situatie en installatievoorwaarden.

De goten zelf zijn bevestigd met klemmen, rekening houdend met het feit dat de isolerende laag van de achterwand 50 mm moet overschrijden, en de bevestigingsmiddelen moeten 50-60 mm in de wand worden gestoken. Kleinere groeven zijn onpraktisch en onbetrouwbaar. In ieder geval is het nodig om een ​​opening van de pijp naar de muur te laten. Wanneer PVC-dakgoten worden gemaakt, moet de klem er niet nauw aan aansluiten - zodra de temperatuur verandert, zullen scheuren en afmetingen verschijnen.

De eerste stap bij het werken is om de omtrek van het dak op de dakrand te meten. Goten geplaatst, zorgvuldig rekening houdend met de hellingshoek. Verticaal gerichte delen van de drainagesteun van beneden naar boven. Markering moet aan de onderste klemmen worden bevestigd. Elk stuk dat langer is dan 200 cm moet op zijn eigen speciale klem worden geïnstalleerd.

Het is zo dat het dak al is gelegd en er geen frontale plank is. Dit betekent niet dat het hele dak moet worden gedemonteerd en het werk opnieuw moet worden uitgevoerd. Het bord moet erg laag worden geplaatst en de beugels moeten uitsluitend aan de kist worden bevestigd. Het probleem met deze oplossing kan te wijten zijn aan de vernietiging van de structuur onder de sneeuw en ijsbelastingen. Alleen aan het bord zelf moet u de afvoer repareren bij het voltooien van het onafgemaakte huis en bij het gebruik van een waterdichtingsfilm met anticondensatie-effect.

Als de reparatie of constructie nog onvolledig is, kunt u de platen eenvoudig onder de geïnstalleerde coating plaatsen.

Ze zullen helpen, zonder het materiaal te pletten, om het bevestigingsmateriaal met een tang te verwijderen. Deze techniek zorgt voor de latere installatie van de goot zelfs na een lange tijd na het voltooien van de dakbedekkingswerkzaamheden. In een andere uitvoeringsvorm is de frontale plaat ontworpen als een integraal deel van het dakbedekkingsensemble, en zijn al haken daaraan bevestigd. Op metalen coatings neemt relatief korte haken, maar van identiek materiaal.

Kunststof drains worden goed gecombineerd met de voorste structuren van hout. In de volledige afwezigheid van dergelijke structuren komt naar de hulpuitrusting "krukken" gemaakt van metaal of hout.Reeds op deze plaatsen is de goot bevestigd met behulp van stangen of noppen. Op kleine bijgebouwen worden haken eenvoudig in een geprofileerde plaat geschroefd. Een andere oplossing zijn de beugels die de afvoer niet van bovenaf, maar onderaan en daardoor onzichtbaar houden.

Als het dak is gemaakt van metalen tegels, worden ongeveer dezelfde benaderingen gebruikt voor het bevestigen van afvoerbuizen.

De grootte van het understatement wordt individueel gekozen, rekening houdend met wat de visuele eigenschappen van de resulterende structuur zijn. De maximale installatiestap van de houders is 90 cm, maar het wordt aanbevolen om te beperken tot 75 cm. De randen van de dakgoten moeten 20-25 mm onder de dakrand zijn. De minimale helling per 1 meter varieert in dit geval van 3 tot 5 mm; de helling is vloeiend door haakjes strikt op een bepaalde hoogte in te stellen.

Zie hieronder hoe u zelf een afvoer kunt installeren.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer