Kenmerken van het ontwerp van de gevels van Finse huizen

 Kenmerken van het ontwerp van de gevels van Finse huizen

In de buitenwijken worden huizen gebouwd met Finse technologie steeds populairder. Een van de 'visitekaartjes' van Finse huizen is natuurlijk hun gevels, die gebouwen een speciale uitstraling geven.

Kenmerken van gebouwen

Het eerste en belangrijkste kenmerk van het exterieurontwerp van Finse huizen is een harmonieuze combinatie met het omringende landschap, dat wordt bereikt door het gebruik van natuurlijke materialen. Andere onderscheidende kenmerken van de gevels van Finse gebouwen worden beschouwd als:

 • bescheidenheid;
 • beknoptheid;
 • Contrasterende kleurencombinatie.

Naast dit alles kunnen er panoramische panoramische ramen op het terras worden geïnstalleerd. Dit laatste wordt beschouwd als een integraal deel van het huis, als de zolderverdieping.

Materialen voor gevelafwerking

Aanvankelijk gebruikte de constructie in de stijl van traditionele Finse huizen natuurlijk hout. Maar de ontwikkeling van technologieën in de bouwsector heeft het mogelijk gemaakt om het assortiment materialen dat geschikt is voor deze doeleinden uit te breiden.

Droog geprofileerd hout

Bij het bouwen van Finse huizen wordt de voorkeur gegeven aan een bar gemaakt van naaldbomen zoals den, lariks, ceder of spar. Als je een keuze hebt, is het beter om ceder of lariks ceder te kopen. Het belangrijkste voordeel van dit materiaal is 100% milieuvriendelijkheid.

  Bovendien hebben de wanden van goed gedroogd hout een aantal voordelen, waaronder:

  • "Mogelijkheid om te ademen";
  • het vermogen om een ​​stabiele luchtvochtigheid te handhaven en een optimaal zuurstofgehalte in de lucht te handhaven;
  • redelijk goede weerstand tegen micro-organismen (schimmel, rot);
  • een klein percentage krimp na constructie;
  • esthetiek.

  Bovendien is een droge geprofileerde balk handig om te installeren en kunt u de elementen met minimale tussenruimte aan elkaar bevestigen. De laatste omstandigheid vermindert de kosten van extra isolatie van het huis.

  Gezien de voordelen van het materiaal, is het onmogelijk om de tekortkomingen ervan niet te noemen.

  • Het grootste minpunt van een natuurlijke droge staaf is de ontvlambaarheid. Hoewel dit probleem tegenwoordig vrij eenvoudig op te lossen is met de hulp van moderne middelen voor het verwerken van hout.
  • Een ander nadeel is de moeilijkheid om de droogheidsgraad van de boom te bepalen. Als het hout niet voldoende is gedroogd, kan de kwaliteit van de constructie aanzienlijk worden beïnvloed.

  Gelijmde lamellen

  Modern alternatief voor droog geprofileerd hout. Het wordt verkregen door verschillende houten lamellen te lijmen. Van zijn natuurlijke tegenhanger, wordt gelijmd gelamineerd hout gekenmerkt door verhoogde sterkte en veel lagere ontvlambaarheid. Bovendien krimpt het praktisch niet en wordt het niet blootgesteld aan schimmels en bacteriën.

  In dit geval wordt gelijmd gelamineerd hout, evenals droog geprofileerd, als een milieuvriendelijk product beschouwd. Het is echter nog steeds onmogelijk om te praten over 100% milieuzuiverheid, omdat bij het productieproces kleefmiddelsamenstellingen worden gebruikt (sommige gewetenloze fabrikanten kunnen ver van veilige lijm gebruiken). Een bijkomend nadeel van gelijmd materiaal wordt door velen beschouwd als hogere kosten in vergelijking met een conventionele staaf.

  OSB-platen

  Dit materiaal wordt beschouwd als het meest populair in de bouw van moderne Finse huizen. Georiënteerde spaanplaten zijn gemaakt van houtspaanders (spaanders) tot 15 cm lang.In het productieproces worden de houtdeeltjes gemengd met synthetische harsen en geperst onder hoge druk en bij hoge temperaturen. Elke OSB-plaat bestaat uit verschillende lagen, waarbij de spanen zich in een bepaalde richting bevinden.

  Houten gevels uit dit materiaal hebben een aantal positieve eigenschappen:

  • sterkte;
  • brandveiligheid;
  • klein gewicht;
  • installatiegemak;
  • weerstand tegen bederf en schimmel.

  Tegelijkertijd zijn de kosten van de platen vrij betaalbaar voor de brede consument.

  De nadelen van het materiaal omvatten het vermogen van platen om vocht te absorberen en het gebruik bij de vervaardiging van schadelijke stoffen. Hier moet echter rekening worden gehouden met het feit dat de vochtbestendigheid van OSB-platen afhankelijk is van het merk. Het assortiment heeft panelen die zijn ontworpen voor gebruik buiten het huis, met verhoogde hydrofobiciteit.

  Wat schadelijke stoffen betreft, hebben bonafide fabrikanten al lang gevaarlijke componenten uitgesloten van productie.Om het risico van het kopen van materiaal van slechte kwaliteit te minimaliseren, moet u het certificaat van de goederen lezen.

  Andere opties

  Naast hout, worden andere natuurlijke materialen, steen, op grote schaal gebruikt in de decoratie van Finse huizen. Metselwerk van puin steen van onregelmatige vorm helpt ook om huizen een deel van het natuurlijke landschap te laten lijken. Voor het beste effect wordt een steen van verschillende groottes en tinten gebruikt.

  Steen en hout zijn perfect met elkaar gecombineerd, wat ook wordt gebruikt bij het ontwerpen van gevels van huizen in de Finse techniek. Stenen lay-out een deel van de stichting, stapelsteunen, stappen. Hout wordt voor al het andere gebruikt.

  Momenteel worden ook andere materialen actief gebruikt voor het afwerken van Finse huizen.

  • Siding. Om de 'schil' van het gebouw te redden, moet je hout gebruiken, geen plastic panelen.
  • Vezelcement gevelplaten. Ondanks het feit dat het een synthetisch materiaal is, onderscheidt het zich door hoge milieuveiligheid. Bovendien stelt de moderne technologie ons in staat om een ​​verscheidenheid aan texturen te geven, met een maximale nauwkeurigheid die hout of metselwerk nabootst.
  • Facing brick. Een uniek en veelzijdig afwerkingsmateriaal waarmee u een ongewoon ontwerp van het huis kunt maken, terwijl u de muren beschermt tegen de negatieve effecten van externe factoren.

  Een ander materiaal waarmee u een unieke uitstraling van uw huis kunt creëren, is decoratieve pleister. Het kan worden gebruikt in combinatie met andere elementen.

  Vakwerktechnologie

  In de buitenkant van veel Europese huizen wordt de aandacht gevestigd op de elementen van de fachwerkapparatuur - de zichtbare horizontale, verticale en diagonale delen van het bouwframe. Voorheen werden de elementen van de draagconstructie in het zicht gelaten om te sparen: de bouwers zagen het nut van de overbesteding van bouwmaterialen niet in om de rekken te "verbergen".

  Tegenwoordig hebben vakwerkhuizen een decoratieve functie en worden ze vaak gebruikt in de buitendecoratie van Finse huizen gemaakt van OSB-platen.

  Moderne vakwerkhuizen zijn houten planken die op de wandpanelen zijn gemonteerd langs de hoogspanningslijnen van het raamwerk. Meestal gebruikt de installatie de elementen "zwaluwstaart", "St. Andrew's Cross", Vinkels.

  Schilderen en decoreren

  Het installeren van hout, OSB-panelen en correct gebruik van de fachwerk-techniek is niet alles.Het oorspronkelijke ontwerp van het Finse huis vereist het schilderen van de gevel in een bepaald kleurenbereik.

  Gebruik voor het schilderen van muren:

  • bedekkend email;
  • kleur impregnatie;
  • vlek.

  Houd er bij het kiezen van een kleur rekening mee dat de schaduw van de afwerking in contrast moet staan ​​met de hoofdachtergrond van de wandpanelen. Maar dit contrast moet harmonieus zijn. Een combinatie van wit met donkerbruin, verzadigd groen of bordeaux is bijvoorbeeld goed geschikt voor de gevel van een Fins huis. In sommige gevallen zijn de wanden bedekt met transparant email, vooral als ze zijn gemaakt van natuurlijk of gelijmd hout.

  Om het ontwerp van de gevel aan te vullen en het huis echt 'Fins' te maken, helpen de decoratieve elementen in de vorm van prachtige luifels boven de toegangsdeur, een balkon op de zolder, zonwering, parasols, klimplanten en verschillende lampen.

  Over de kenmerken van het Finse huis, zie de volgende video.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer