Voorlichten: de keuze van architecturale verlichting voor het gebouw

 Voorlichten: de keuze van architecturale verlichting voor het gebouw

Modern landschapsontwerp is onmogelijk zonder verlichting. Gevellampen zijn de beste methode voor architecturale verlichting van het gebouw. Ze zijn functioneel en beschikken over een breed scala aan ontwerpen. Dit maakt ze populair bij kopers en professionele ontwerpers.

Speciale functies

Gevelarmaturen zijn straattoestellen die worden gebruikt om het huis buiten en in de buurt van het huis te verlichten. Afhankelijk van de typen kunnen ze multifunctioneel zijn en verschillen in het werkingsprincipe. Bij apparaten met prioriteit die een bepaalde stijl van het interieur benadrukken, terwijl het gewenste gebied in de vereiste hoeveelheid wordt gemarkeerd. Bovendien moeten ze er harmonieus uitzien in landschapsontwerp.

Dit zijn lampen en apparaten die aan de muren en het dak worden bevestigd. Dergelijke apparaten omvatten lichten van de grond en hangende types. Een kenmerk van moderne verlichting is het gebruik van RGB-klasse verlichting. Hiermee kunt u een vleugje originaliteit en diversiteit brengen, ter vervanging van de traditionele gloedkleur.

Deze verlichting ziet er ongewoon en elegant uit. Indien gewenst, kunt u de schaduw van de lichtstroom wijzigen.

types

Alle bestaande variëteiten van dergelijke apparaten kunnen worden verdeeld in apparaten voor schijnwerperverlichting, lokale en verborgen verlichting.

 • schijnwerpers Het zijn halogeen- of LED-modellen met een heldere en gerichte lichtstroom. Door het type locatie zijn ze panoramisch en hoekig.
 • Ingebedde rassen zijn aan de muur gemonteerd. schans in de vorm van lantaarns.
 • Vloer items behoren tot de klasse van tweezijdige lampen. Deze wandlampen zijn functioneel en geschikt voor het verlichten van entreegroepen, huisgebieden en bewegwijzeringsborden.Ze kunnen worden gebruikt om de hoofdruimte te vullen met licht, in het ontwerp van een veranda of terras, en om kleine delen van de gevel te verlichten.

Een dergelijk type biedt een moeilijke installatie en service. Met behulp van deze modellen kunt u effectief een bepaalde stijl van landschapsontwerp benadrukken. Deze omvatten gesmede lampen of analogen met gesloten afdekkingen en roosters.

Naast deze varianten zijn populaire opties producten van het lineaire of tapetype. Dit zijn speciale LED-diodelampen in de vorm van een flexibele tape. Verlichting met LED-strip stelt u in staat om architecturale elementen te identificeren, de contouren van het dak te markeren, een interessant patroon te creëren. Het kan worden verborgen achter de dakrand, stucwerk, elementen van de ingangsgroep.

Grondrassen zijn in de buurt van het gebouw bevestigd. Vaker wordt de basis de concrete basis, een tegel of asfalt. Dergelijke modellen zijn beschermd tegen vocht en onbedoelde mechanische schade. Tijdens de installatie kunt u ze de gewenste hellingshoek van de lichtstroom geven. Hiermee kunt u een speciale lichtcompositie maken. Verlichtingsbronnen kunnen een andere vorm hebben (van retro- en klassieke modellen van armaturen tot ultramoderne innovaties of items in de vorm van figuren, evenals overhead-tegenhangers).

Projecten voor een privéwoning

Naast het lokale, verborgen en vloedzicht, kan de lichtstroom contour, artistiek en architecturaal zijn. Stylisten kunnen het klantontwerp in de vorm van kleurdynamiek aanbieden, waardoor ze kunnen spelen met de effecten van lichte schaduwen, de sterkte, temperatuur en schaduw van de lichtstroom kunnen veranderen. Iemand zal van neon- of laserlicht houden. Anderen zullen van elegante nieuwe jaardecoratie houden.

In elk geval wordt de kwestie van de verlichting van het gebouw en de omgeving grondig benaderd in de ontwerpfase van het gebouw. Uiterlijk moet er licht en modern uitzien. Om dit te doen, kunt u schijnwerpers of spotplaatsing van lampen op de gevel gebruiken.

In het eerste geval voorziet het project in overstroomde gevelverlichting. In de tweede is het hoogtepunt artistiek van aard.

Met behulp hiervan kunt u kenmerken van de architecturale elementen van het gebouw identificeren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de richels van kolommen met externe verlichting te accentueren, om de ruimte boven de ramen rondom de omtrek van het huisje te verlichten. In dit geval is het beste project de optie om een ​​gecombineerde achtergrondverlichting te gebruiken. Wanden kunnen bijvoorbeeld worden aangeduid met downlight-lampen met de mogelijkheid om de hellingshoek aan te passen. De contouren van het dak kunnen worden onderscheiden door een flexibele LED-strip.

LED's zien er goed uit bij neonapparaten. Een goede optie zou zijn om bolders, stroboscoop en gekleurde verlichting te combineren. Voor de blinde ruimte van het huis en de veranda is het beter om lampen van gedistribueerd licht te kiezen. De basisregel van harmonie is de compatibiliteit van alle lichtbronnen onderling met het algemene concept van landschapssamenstelling.

Om architecturale buitenverlichting passend te maken, vermijd het gebruik van lange haakjes.

Dergelijke producten bederven het ontwerp, dus vandaag zijn ze uiterst zeldzaam in projecten voor het verlichten van de gevel. Ongeacht het type en aantal gebruikte apparaten, voorziet het project in naleving van de normen voor energieverbruik, kosteneffectiviteit, gebruiksgemak en veiligheid van de gebruikte gevelverlichting.

Hoe organiseer je jezelf?

In feite is het creëren van gevelverlichting geen moeilijk proces met de juiste voorbereiding. Nadat ze een tekening met markup hebben gemaakt, kopen ze de benodigde lampen en componenten, en assembleren ze, afhankelijk van het project.

Berekening van materialen en componenten

De keuze van verlichtingsinrichtingen hangt af van de ontwerpkenmerken van de gevel.Lampen kunnen een vlakke en kromlijnige vorm hebben, schuine beglazing, enz. Wanneer u lampen in groepen combineert, worden ze afgestoten door de kenmerken van hun plaatsing. Op het niveau van verlichting was optimaal, maak voorlopige berekeningen.

Als u dit aspect negeert, kan het licht worden gedimd of te helder, vervelende ogen. Houd hiertoe rekening met de kracht, het doel van de apparatuur, het type armatuur van de lampen en de manier van installeren.

Indien nodig, meet het gebruik van lintverlichting de lengte van de contour, die is gepland om te verlichten en een kleine hoeveelheid toe te voegen. Het is noodzakelijk om op speciaal daarvoor bestemde plaatsen te zagen. Kies na de berekeningen een tape met de gewenste dichtheid, het aantal rijen, de kracht van de diodes en koop het met een solide snit.

Het aantal wandarmaturen hangt af van de locaties van de bedrading en de montagemogelijkheden. Meestal zijn er bilaterale artistiek gedecoreerde apparaten bij de ingang.

Typen en aantal componenten (accessoires) voor montage zijn afhankelijk van het model. Het kunnen kettingen, patronen, draden, bevestigingsmiddelen, buizen, kommen, kisten voor patronen, oorbellen, riemen, brillen zijn.Ze worden samen met de hoofdapparaten geselecteerd. De draad voor de voeding wordt met een marge genomen.

Om het gewenste aantal lampen en gerelateerde materialen nauwkeurig te vinden, kunt u speciale ontwerpprogramma's gebruiken. In feite is het echter gemakkelijker om rond te lopen op de site, te inspecteren waar en hoe de lampen zich zullen bevinden.

Na het bepalen van hun aantal, ga verder met het meten van de afstand van elkaar en de krachtbron. Dit geeft een meer reëel beeld. Lampen gemakkelijker om meteen te kopen met een complete set.

Regelingen en tekeningen

Bij het maken van het schema moet rekening worden gehouden met de grootte van de verlichte ruimte. Het mag echter niet samenvallen met architecturale elementen (schuren, pieken). Houd rekening met de structurele kenmerken van de structuur, de beschikbaarheid van elektriciteit en spanning, op basis van de budgettaire mogelijkheden. De belangrijkste voedingsbron, volgens het schema, is het invoer-distributie-apparaat.

Elektrische verlichting van de gevel wordt uitgevoerd door middel van een voedingskabel uitgerust met PVC-isolatie. De kabel voor buitenverlichting wordt op vuurvaste bouwconstructies gelegd.Produceren van maatregelen voor aarding en bliksembeveiliging.

Het meest voordelige buitenverlichtingsschema is een project met een tijdrelais. Het kan tot 40% elektriciteit besparen, omdat het 's nachts is uitgeschakeld.

Voor de implementatie met behulp van een twee-kanaals astronomisch relais PCZ-527, fotolais met sensor, stroomonderbrekers en een contactor. De contactor wordt gebruikt om de belasting te schakelen, het stuurt het relais en de fotocel aan. Het schema bevat vaak een timer die is geconfigureerd voor verschillende werklichten. Indien gewenst kan de besturing manueel zijn.

Hoe verbinding maken?

Nadat het project is gemaakt, de lampen en alle apparatuur zijn gekocht, kunt u doorgaan met de installatie van het verlichtingssysteem. Gebruik hiervoor een kant-en-klaar ontwerpplan. Lampen worden erop geplaatst, op de juiste plaatsen bevestigd. De locatie is afhankelijk van de gekozen verlichtingsoptie en de installatiemethode. In het geval van plaatsing op de achtergrond is het noodzakelijk om een ​​afstand van ten minste 30 cm van de hoofdstructuur te handhaven.

Als het nodig is om floodlighting uit te voeren, worden de verlichtingsapparaten op het hoogste punt in de omgeving geïnstalleerd. Nadat de lampen op hun plaatsen zijn geïnstalleerd, worden kabellijnen in een gegolfde of metalen buis naar hen toe gebracht. Verpakken in geribde kokers zorgt voor een betrouwbare en veilige werking van de elektrische bedrading. Bedrading voert kabel in rubberen isolatie uit.

Als het onmogelijk is de draad in een speciaal kanaal te houden, wordt deze door de lucht gegooid op een hoogte van ten minste 3 m boven de tuinpaden. Lichte apparaten mogen niet in de ramen van buren vallen. De kruising van streams met nabijgelegen lampen is uitgesloten. Om deze reden is het noodzakelijk om ze van elkaar te verwijderen. De schakelaars bevinden zich op plaatsen die zijn afgesloten van neerslag.

Het is raadzaam om koperdraden te gebruiken, omdat deze minder gevoelig zijn voor mechanische belasting. Voer aarding van elke lamp uit. Drievoudige kabel wordt gebruikt voor de metrolijn.

Bij het leggen van leidingen beschermt PE de draad tegen beschadiging door het substraat eronder te maken van fijn grind of zand van 10 cm dik. Er wordt een signaaltape in de geul gelegd. In geval van willekeurig graven, zal het de locatie van de bedrading aangeven.

Professionele tips

Bij het aanbrengen van de verlichting van de gevel kunnen nuttige aanbevelingen zijn van ervaren vakmensen op het gebied van constructie en reparatie. Bijvoorbeeld verlichtingsapparatuur voor architecturale verlichting van het voorste deel van het gebouw moet:

 • veilig zijn om te gebruiken;
 • hebben weersbescherming;
 • om decoratieve en verlichtingsfuncties te combineren;
 • energiezuiniger zijn;
 • eenvoudig te installeren en bedienen.

De plaats van de gevellampen kan symmetrisch zijn. Duidelijke contouren geven koele lichttonen. Voor de illusie van een nabije locatie van het object is het beter om lampen te gebruiken met een warme lichtstroom. In het ontwerp mogen niet meer dan drie verschillende kleurnuances van licht zijn.

Bovendien kunt u rekening houden met een paar meer nuances:

 • voor het verlichten van het gebouw verdient het de voorkeur lampen met een IP65-markering te kopen;
 • de behuizing van het instrument moet van aluminium zijn;
 • koperen en aluminium draden mogen niet worden aangesloten;
 • bij het kiezen van LED-verlichting is het beter om stroom door een transformator te geleiden;
 • voor een groter lichteffect zou het licht van onder naar boven moeten vallen;
 • het is beter om holtes en druppels te verslaan door kleurverlichting te gebruiken met behulp van een schijnwerper;
 • als u geen lampen van aluminium wilt kopen, kunt u kijken naar de analogen van polycarbonaat of acryl;
 • Een bord met het huisnummer en de straatnaam wordt afzonderlijk gemarkeerd door middel van de lamp in dezelfde stijl met alle verlichtingsapparatuur.

Spectaculaire voorbeelden aan de buitenkant

Evalueer de mogelijkheden om de gevel te verlichten om voorbeelden van de fotogalerij te helpen.

 • Architecturale verlichting van een landhuis. Selectie van de gevel en de ingangsgroep. Het gebruik van lantaarns en schijnwerpers.
 • De contouren van het huis accepteren. Door het gebruik van flexibele LED-strips kunt u de dak- en raamelementen identificeren.
 • Het gebruik van spotverlichting rond de perimeter onder het dak en op plaatsen met constructieve projecties.
 • Wandlantaarns met gesmede elementen en gesloten glazen tinten voegen een speciaal tintje toe aan het ontwerp van de gevel.
 • Het decoreren van de zithoek van een open veranda met een lantaarn maakt de sfeer speciaal. De lamp kijkt harmonieus op de achtergrond van metselwerk en rieten meubels.

In de volgende video vindt u een presentatie van Novotech-voorgevellampen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer