Bevestiging van de spiegel aan de muur: installatiemethoden

Glas is een zeer wispelturig materiaal om te gebruiken. Maar tegelijkertijd blijkt het erg populair te zijn in het ontwerp van interieurs. In het bijzonder in de vorm van een product zoals een spiegel.

Het is moeilijk om de ruime mogelijkheden te overschatten die mensen spiegels bieden, naast hun directe doel - om ons te weerspiegelen. Ze dragen bij aan de visuele uitbreiding van de ruimte, helpen een speciaal "diffuus" licht in de kamers te creëren, enzovoort. Daarom is het erg belangrijk om te begrijpen hoe u de spiegel correct op het geselecteerde oppervlak plaatst.

Speciale functies

Voordat we verdergaan met de methoden om de spiegels met onze eigen handen te monteren, zullen we stilstaan ​​bij de eigenaardigheden van het oppervlak waarop ze horen te zitten.

  • beton - het meest voorkomende materiaal in de meeste bouwconstructies. Om op beton te kunnen werken, hebt u een boorhamer nodig en voordat u iets op een betonnen wand lijmt, moet deze worden geprimed.
  • gipsplaten - Het materiaal is niet erg duurzaam en is niet bestand tegen zware belastingen of reparatie. Daarom moet u zorgvuldig het gewicht van het product controleren: het gewicht van het spiegeldoek mag niet meer zijn dan 20 kg en u hebt ook speciale hulpstukken nodig.

Gemiddeld is het gewicht van 1 vierkante meter van een spiegel, afhankelijk van de dikte, van 7 tot 15 kg. Hiermee moet rekening worden gehouden bij de keuze van de bevestigingsmethode en het type hulpstukken.

Hoe en wat te bevestigen?

Verborgen bevestigingsmiddelen vragen wat inspanning. In dit geval kunt u het zonder spijkers doen en de muur niet bederven. Het is het beste om het product op een gipsplaatoppervlak te lijmen. Nagels kunnen worden gebruikt voor bakstenen muren.

Dus, de spiegel kan worden gelijmd of opgehangen.

Lijmen

Sticker spiegelpanelen - vrij eenvoudig proces. Je kunt het op verschillende manieren plakken.

Het voordeel van deze groep methoden is de afwezigheid van zichtbare bevestigingen op het oppervlak van de spiegel,de mogelijkheid om het product zonder kader te gebruiken, de mogelijkheid van interieurontwerp met behulp van kleine patronen in de vorm van vlinders, bloemen, polygonen en andere.

Lijmen is een relatief eenvoudige manier, ideaal voor kleine items.

Tegelijkertijd heeft deze methode voor het versterken van de spiegel in zijn verschillende toepassingen drie ernstige nadelen:

  1. In veel gevallen kan het gelijmde product niet van de muur worden verwijderd - het moet worden verbroken.
  2. Het oppervlak waarop u uw spiegel wilt plaatsen, moet vlak en stabiel zijn. En als de eerste eenvoudig te verifiëren is, dan is het vrij moeilijk om te voorspellen dat een muur (vooral net gebouwd of opnieuw gepleisterd) niet zal krimpen, wat zal leiden tot de vernietiging van het product.
  3. Het is mogelijk om ver van alle oppervlakken te lijmen en niet in alle kamers. Het zal bijvoorbeeld niet op een tegel passen, en veranderingen in temperatuur en vochtigheid in de badkamer of in de keuken kunnen uiteindelijk de hechtlaag vernietigen.

Voor het werk moet u een speciale spiegellijm gebruiken - deze bevat geen zuren die het amalgaam kunnen bederven.Voordat u een andere kleefstof gebruikt, moet de achterkant van het product worden behandeld met een kit. Neutrale siliconenkit kan worden gebruikt in plaats van lijm.

Bij het lijmen van het product in de badkamer, is het de moeite waard om een ​​speciale siliconenkit voor aquariums te gebruiken, die iets duurder is dan normaal, maar antischimmeladditieven in de samenstelling bevat en oorspronkelijk bedoeld was voor gebruik in een natte omgeving.

Het oppervlak voorbereiden, egaliseren en ontvetten. Als u het product op een verticaal oppervlak lijmt, moet u steunen voorbereiden om het canvas op zijn plaats te houden voordat de lijm hard wordt. In deze hoedanigheid kunt u planken of meerdere schroeven gebruiken die tijdelijk langs de onderkant van de markering zijn geschroefd, zodat het spiegeldoek erop rust.

Ook kan de lijm worden gecombineerd met verschillende stroken montagetape, die hetzelfde doel dienen en bovendien de baan extra vastzetten voordat de lijm uithardt.

Als u de stof aan de voordeur of de kastdeur wilt lijmen, is het beter om ze horizontaal te plaatsen en uit de scharnieren te verwijderen - dit is handiger.U hoeft geen rekwisieten te gebruiken, en het spiegeltje zal niet precies bewegen totdat de lijm volledig is uitgehard.

Je kunt het doek niet op het behang plakken - het garandeert dat ze op hun beurt de muur vasthouden, nee. Daarom moet de muur worden ontdaan van behang, andere onstabiele coatings en geprimed.

Breng de zelfklevende strepen aan, laat een ruimte van 8-12 cm over, afhankelijk van de grootte van het canvas. Lijm kan ook worden toegepast "slang" in gespreid of gestippeld over de achterkant van je spiegel. Probeer de rand te vermijden - lijm kan slordig oplopen en het zal vervolgens moeilijk zijn om het van de muur te verwijderen.

Zorg ervoor dat je de opmaak op de muur plaatst waar je de spiegel wilt lijmen, dit zal je helpen te navigeren. Gebruik een niveau om te controleren of het plat is.

Bevestig de spiegel aan de muur, met de nadruk op de markup. Let op: de lijm hardt snel uit en je hebt misschien geen tijd om de positie te corrigeren als je de spiegel verkeerd omdoet. Houd de spiegel een aantal minuten vast, druk er stevig op en vervang dan de steunen - ze kunnen binnen een dag of twee worden verwijderd.

Het is onmogelijk om de spiegel op de tegel te lijmen: daarom, meestal bij het installeren van de tegel in de badkamer, wordt een vrij deel van de muur van tevoren overgelaten aan de grootte van de toekomstige spiegel. Als je dit nog niet hebt gedaan, moet je de tegel verwijderen of een andere manier kiezen om de spiegel aan de muur te bevestigen. Om het hoogteverschil te compenseren, als de dikte op de tegel en de spiegel anders blijkt te zijn (meestal is de spiegel dunner), wordt er een extra pleisterlaag onder het product aangebracht of wordt er een stuk waterdicht gipsplaat tussen de tegel en de muur geplaatst. Gewrichten kunnen worden behandeld met lijm of sanitaire kit.

Als het canvas groot is, moet u extra voorzorgsmaatregelen nemen. Het oppervlak van de muur eronder moet dus heel goed uitgelijnd zijn en er moet een speciale film op het oppervlak van de spiegel worden geplakt: nu, als het breekt, zal het niet beladen zijn met ernstige verwondingen.

Spiegelende muren van verschillende grote doeken zijn gemonteerd met een kleine opening tussen de doeken, zodat de spiegels niet breken tijdens de installatie of met lichte krimp van de muren tijdens gebruik.

Kleine spiegels kunnen gelijmd worden zonder lijm, alleen met dubbelzijdig montagetape.Het voordeel van deze methode is dat de schuimbodem van de tape in zekere mate compenseert voor zowel de ongelijkheid van het oppervlak onder de spiegel als de mogelijke bewegingen. Deze methode van lijmen maakt bovendien de demontage van de spiegel mogelijk.

Maar de montageband moet breed zijn, van hoge kwaliteit en ontworpen zijn om zware lasten te weerstaan. Het amalgaam van de spiegel moet dezelfde belasting weerstaan: voor sommige goedkope modellen kan het tijdens het gebruik beginnen af ​​te pellen en bestaat het risico dat het tijdens de installatie wordt beschadigd. Deze spiegels worden meestal niet aanbevolen om te lijmen.

Net als voor het gebruik van de lijm, moet u eerst het oppervlak voorbereiden - stofvrij maken en met alcohol afvegen om te ontvetten. Het plakband wordt gelijkmatig op het oppervlak geplakt, maar mag niet horizontaal rond de omtrek of strepen worden geplaatst - de stukjes plakband worden verticaal in een schaakbordpatroon geplaatst. Dichter bij de bovenkant van de spiegel, kunt u een paar extra strips toevoegen.

hangen

Als de spiegel geen frame heeft, kunt u verschillende soorten hulpstukken gebruiken die in de winkel worden gepresenteerd: beugels, profielen, beugels, klemmen en strips.Met behulp hiervan kan de spiegel dicht bij de muur worden gemonteerd en met de verwijdering worden geplaatst - met een interval van 5 mm tot enkele centimeters tussen de muur en de muur. Dit kan handig zijn als het oppervlak onder de spiegel ongelijk is en niet kan worden genivelleerd.

Er zijn twee soorten bevestigingsmiddelen voor spiegels: door en niet door.

Een doorlopende methode houdt in dat deuvels met pluggen rechtstreeks in de spiegel worden aangebracht. Als uw spiegel al met speciale gaten wordt geleverd of als de winkel boren van glas levert, hoeft u alleen maar de deuvels in de muur te plaatsen en de spiegel te schroeven.

Meestal bestaat de plug voor het bevestigen van spiegels (en niet alleen) uit:

  1. Sleuven gemaakt van hard plastic, geplaatst in de muur, uitzettend en goed gefixeerd in de muur bij het indraaien van de schroef.
  2. Schroef.
  3. Speciale klemblokken die tussen het glas en de muur passen, het glas en de schroefkop, en die niet toestaan ​​dat de spiegel wordt beschadigd als deze wordt aangedraaid.
  4. Decoratieve doppen die zijn gemaakt van metaal of plastic en de bouten van de kop verbergen.

Het ophangen van het canvas met behulp van deuvels op de keramische tegel, muur, bedekt met hout of geplakt met PVC-panelen,Houd er rekening mee dat de bevestiging voor de tegel niet voldoende is - u moet dieper in de basiswand gaan, waarvoor langere deuvels worden gebruikt, of het is beter om de wand van de bekleding te verwijderen op de plaats waar u de spiegel wilt monteren.

Als het type oppervlak u toelaat om er direct een schroef in te schroeven (houten meubilair), dan kunt u het zonder de huls onder de plug doen.

Als de muur kwetsbaar is (spaanplaat, gipsplaat), gebruik dan speciale deuvels.

Als er geen kant-en-klare gaten in het product zitten, maar de fit-through-installatiemethode bij u past en u ze zelf wilt maken, heeft u een speciale diamantboor op glas, een langzaam draaiende boormachine en een beetje geduld nodig. Bevestig het canvas op een plat, bij voorkeur houten, oppervlak voordat u gaat boren, zodat het niet kan bewegen, ontvule het oppervlak met alcohol en markeer de plaatsen waar u de gaten met een markeergaatje boort.

Het product kan barsten tijdens verhitting tijdens het boorproces. Om dit te voorkomen, moet u op lage snelheid werken - van 250 tot 1000 toeren per minuut. Om te voorkomen dat het blad dat tijdens het boorproces is opgewarmd barst, giet het rond de "kom" klei en markeer het met water of terpentine.De vloeistof koelt het glas af en vertraagt ​​het tijdens de werking ontstane glasstof.

Als u het product wilt monteren met niet-doorgaande bevestigingsmiddelen, is het algoritme voor het installeren van alle soorten bevestigingsmiddelen ongeveer hetzelfde. Hoe groter en zwaarder het canvas, hoe meer mounts zullen moeten gebruiken.

Besteed speciale aandacht aan de onderste bevestiger - deze moet bestand zijn tegen de grootste belasting.

Meestal worden bevestigingselementen van onderaf geïnstalleerd - op een afstand van 2-3 centimeter van de veronderstelde hoek van de spiegel. En aan de zijkanten, zodat de spiegel onder zijn eigen gewicht in deze "zak" blijft. Het is mogelijk om fittingen te installeren waarin bevestigingsmiddelen aan de boven- en onderkant zijn geïnstalleerd en de spiegel aan de zijkant is "ingebed".

De onderste elementen worden strikt horizontaal op de markering geplaatst, de zijelementen zijn meestal zo dat de spiegel aan één kant vrij in hun groeven kan komen. Meestal is het 2-3 mm vanaf de beoogde zijkant van de spiegel, maar de afstand is afhankelijk van het specifieke, gekozen type en type armaturen. Controleer of de spiegel er niet uit kan vallen met een maximale verplaatsing naar één kant.

Soms wordt voor betrouwbaarheid een decoratief profiel gebruikt als het onderste element van het meubilair,die kan worden gecombineerd met elke andere methode om de bovenrand te bevestigen - met nietjes of door deuvels.

Als u extra duurzaamheid aan het spiegeldoek wilt toevoegen, kunt u het op een stuk multiplex of spaanplaat plakken: een dergelijke maatregel voorkomt niet alleen dat de spiegel breekt door alleen maar achteloos te drukken, maar maakt hem ook dikker, neem dit afzonderlijk in overweging tijdens de installatie.

Hang bij het ophangen van een spiegel kleefstrips aan de hoeken aan de achterkant: ze worden verkocht in winkels, ze worden vaak gelijmd, bijvoorbeeld op meubelpoten. Met deze voorzorgsmaatregel zal de spiegel niet "rondhangen" in de houders.

Als u een spiegel in de badkamer of in de keuken installeert, behandel dan de achterkant en glazen uiteinden met sanitaire kit.

Spiegels die naar het frame worden gebracht, worden vaak door de fabrikant met ringen of lussen geleverd. Het enige wat u hoeft te doen, is een geschikte stuurman aan de muur bevestigen, bijvoorbeeld haken. U kunt ook scharnieren of hangende platen kopen in de winkel.

Een spiegel in een zware houten lijst zonder kant-en-klare bevestigingen kan aan de muur voorbij de bovenrand worden gemonteerd met behulp van twee lamellen met een doorsnede van ongeveer 50 bij 20 mm, met langszagen in een hoek van 45 graden, die in een "slot" vergrendelen.

Een ervan is horizontaal op de muur gemonteerd, de andere - aan de achterkant van het frame op een hoogte van ongeveer 4/5 van de spiegel (op enige afstand van de bovenrand). De spiegel wordt onder zijn eigen gewicht in het slot gehouden.

Let bij het installeren van muurmodellen op de kenmerken van de ruimte. Dus, in de kinderkamer, zelfs op kleine spiegels, is het noodzakelijk om een ​​splinterfilm te plakken om letsel te voorkomen.

Installeer in kleine en donkere kamers een spiegel op een muur die loodrecht op het raam staat. Horizontaal geplaatste spiegels breiden de ruimte visueel uit, verticale doen het hoger. Voordat u een spiegel monteert, moet u controleren of deze zal weerspiegelen.

Mooie voorbeelden en opties in het interieur

In de gang passen samenstelling van meerdere spiegels.

De slaapkamer is ingericht in sobere kleuren.

In de woonkamer kun je een wilde fantasie geven en je ontwerpcapaciteiten laten zien.

Hoe je een spiegel ophangt, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer