Hoe het appartement te verwarmen?

 Hoe het appartement te verwarmen?

Extra verwarming van appartementen wordt meestal gebruikt in paneelhoogbouw. Dunne scheidingswanden kunnen warmteverlies niet voorkomen, wat leidt tot een toename van de belasting van verwarmingssystemen, de noodzaak om alternatieve warmtebronnen te vinden (verwarmingstoestellen, warmtepistolen, enz.). Dit veroorzaakt op zijn beurt een ongunstig klimaat in de kamer (de lucht is te droog) en een toename van de energiekosten.

  Speciale functies

  Thermische isolatie van de gebouwen van binnenuit is in veel opzichten inferieur aan thermische isolatie van buitenaf. Als het echter gaat om het isoleren van een appartement in een hoog gebouw, is het niet nodig om te kiezen.

  Wanneer appartementen van binnenuit worden geïsoleerd, is het niet mogelijk om warmteverliezen volledig te voorkomen, in ieder geval zullen ze ongeveer 8-15% bedragen. Dit is het gevolg van het feit dat de muur die niet naar buiten wordt verwarmd, geen warmte verzamelt. Bovendien zal een dergelijke muuroppervlak door een warmte-isolerende laag afgesneden van de verwarmde ruimte meer en sneller bevriezen.

  Een belangrijk punt is de correcte berekening van het "dauwpunt", dat wil zeggen de grens van de overgang van waterdamp naar een vloeibare toestand (waterdeeltjes). In het ideale geval moet het "dauwpunt" op het oppervlak van de isolatie worden geplaatst, maar dit is alleen mogelijk met externe isolatie.

  Om ophoping van condens en schimmel op het binnenoppervlak van de wanden te voorkomen, zal een zorgvuldige naleving van de technologie van thermische isolatie helpen, voornamelijk door de plaatsing van de dampschermlaag.

  Het is vermeldenswaard dat het proces van muurisolatie van binnenuit veel arbeidsintensiever en technologisch ingewikkelder is in vergelijking met soortgelijke werkzaamheden aan buitenmuren.

  Onopvallende fouten kunnen ertoe leiden dat het microklimaat in de kamer zal verslechteren en de muren zullen bevriezen, hetgeen hun toestand, uiterlijk en duurzaamheid van afwerkingsmaterialen negatief zal beïnvloeden.

  Voor het opwarmen van de kamer van binnenuit is een goede ventilatie vereist.Een standaard toevoersysteem zal niet voldoende zijn, het is noodzakelijk om een ​​systeem van geforceerde luchtcirculatie te installeren of raamkozijnen te installeren met een klepsysteem, waardoor de lucht in de kamer zal bewegen.

  Bij het kiezen en berekenen van de dikte van de isolatie moet rekening worden gehouden met het materiaal van de wanden, warmteverliesindicatoren, het oppervlak van de ruimte. Bij het leggen van betegelde isolatie tussen de isolatie-elementen, is het mogelijk om kleine openingen te handhaven - "koude bruggen". Deze laatste verschijnen ook op de plaatsen waar de vloer en muren, wanden en scheidingswanden passen. Bij het werken aan deze zones moet speciale aandacht worden geschonken, meestal wordt er gebruik gemaakt van interne isolatie als het niet mogelijk is om thermische isolatie te maken voor de gevel.

  Bovendien fungeert de isolatie van het gebouw van binnenuit vaak als aanvulling op de externe isolatie.

  materialen

  De moderne markt biedt vele soorten isolatie, die elk hun eigen karakteristieke voor- en nadelen hebben. Overweeg de meest populaire en kijk of ze geschikt zijn voor interne isolatie.

  Minerale wol

  De leider onder de thermische isolatiematerialen is minerale wolisolatie.Het zijn de fijnste vezels, gerangschikt op een chaotische manier. Thermische isolatie wordt mogelijk gemaakt door luchtbellen die zich in grote volumes tussen de vezels verzamelen.

  Meteen moet worden opgemerkt dat er verschillende soorten minerale wol zijn.

  • Van gebruik slakkenwol Het moet worden verlaten vanwege de lage thermische isolatie-eigenschappen.
  • Glaswol niet aanbevolen voor gebruik binnenshuis, omdat het giftige verbindingen afgeeft.
  • Een waardige optie kan alleen maar zijn basalt of steenwol. Het heeft een goede damppermeabiliteit en een hoge vochtbestendigheid. In een appartement heeft de stoom echter geen plek om te verdampen, dus zal het worden omgezet in waterdeeltjes en de isolatie impregneren. Natuurlijk veroorzaakt zelfs een lichte bevochtiging van het isolatiemateriaal het verlies van zijn technische eigenschappen. Om dergelijke verschijnselen te voorkomen, is de juiste installatie van betrouwbaar waterdicht materiaal mogelijk.

  Het is ook belangrijk om de juiste steenwol te kiezen. Het moet een hoge dichtheid hebben en in zijn stijfheid het geëxpandeerde polystyreen benaderen.

  Polystyreenschuim

  Sinds de Sovjettijd wordt schuimplastic of de geëxtrudeerde variëteit veel gebruikt voor isolatie. Opgemerkt moet worden dat de laatste een hogere thermische geleidbaarheid en een betere waterbestendigheid heeft. Dit materiaal kan zelfs worden gebruikt om een ​​nieuw gebouwd en gehuurd huis te isoleren, aangezien polystyreenpanelen worden gekenmerkt door treksterkte en compressie. Negatieve veranderingen in de isolatielaag zullen niet volgen, zelfs als het gebouw krimpt.

  Hoge vochtbestendigheid van het materiaal maakt het mogelijk om de organisatie van de dampremmende laag te verlaten. Verbindingen tussen de platen kunnen worden behandeld met schuim. Het is trouwens geschikt als bevestigingsmiddel bij het installeren van de platen. Penetratie in alle scheuren en luchtspleten zorgt polyurethaanschuim voor een stevige verbinding tussen de isolatie en de werkomgeving.

  Het installatieproces is vrij eenvoudig. - vellen hebben handige maten en veel moderne producten zijn voorzien van groeven en spikes voor eenvoudige montage. Indien nodig kunt u het materiaal snijden.

  Het lage gewicht vereenvoudigt en versnelt het installatieproces, een lijm kan gemakkelijk worden aangebracht op gladde oppervlakken.In stenen en betonnen appartementen is het echter handiger om het materiaal in de vorm van schimmels aan de deuvels te bevestigen. Hiertoe worden eerst gaten gemaakt in de platen op de wanden, waarna de bevestigingssystemen erin worden gestoken en de platen stevig aan de wanden worden bevestigd.

  Echter, als naast de thermische isolatie, de ruimte geluidsisolatie nodig heeft, zal geëxpandeerd polystyreen niet werken. De waarden van geluidsisolatiemateriaal zijn extreem laag. Bovendien is het ontvlambaar. De toevoeging van speciale componenten aan de grondstoffen van modern geëxtrudeerd polystyreenschuim heeft de brandwerendheid natuurlijk niet significant verhoogd, maar het is niet nodig om te spreken over de brandveiligheid van de isolatie. Een ander nadeel is de uitstoot van gifstoffen in het proces van verwarming.

  Polyurethaanschuim

  Een modern, efficiënt isolatiemateriaal is polyurethaanschuim. Deze isolatie is een geschuimd polymeer dat op het oppervlak van de wanden wordt gesproeid met behulp van speciale apparatuur.

  Alvorens op de muur te spuiten, wordt een houten omhulsel bevestigd dat uitsteekt boven een materiaalgeleider. Gespoten polyurethaan vult het volledige oppervlak, inclusief scheuren en spleten.Met andere woorden, na het aanbrengen van het materiaal is een verzegelde monolithische laag, dat wil zeggen, elk optreden van "koude bruggen" is uitgesloten.

  Een ander belangrijk voordeel is de onbrandbaarheid van polyurethaanschuim. Zelfs wanneer het wordt blootgesteld aan hoge temperaturen, stoot het geen giftige verbindingen uit.

  Isolatie wordt gekenmerkt door een lage thermische geleidbaarheid, maar het is onmogelijk om een ​​volledig glad en glad oppervlak te creëren. Dit leidt op zijn beurt tot de onmogelijkheid om de met warmte geïsoleerde wand in contact te brengen met pleisters en de verflaag.

  Dit probleem kan echter gemakkelijk worden opgelost door de bekledingspanelen of platen van gipsplaat op de gecreëerde kratten te bevestigen.

  Verkeersopstopping

  Een andere moderne isolatie die geschikt is voor interieurdecoratie is rollen en kurklinnen. Dit ecologische materiaal biedt niet alleen hoogwaardige thermische isolatie, maar ook geluidsisolatie en geeft de oppervlakken een origineel en nobel uiterlijk.

  Een belangrijk punt - kurkisolatie kan alleen op een glad en effen oppervlak worden gemonteerd. In de meeste gevallen kan dit worden bereikt door pleisterwerk aan muren en het bevestigen van platen van gipsplaat daarop, waarop vervolgens kurkisolatie wordt gelijmd.

  penofol

  Het materiaal op basis van geschuimde isolatie, aan één zijde voorzien van een folielaag, wordt gekenmerkt door een geringe dikte en een hoog thermisch rendement. Het heet penofol, het komt op rollen van 3-10 mm dik.

  Ondanks de kleine dikte (wat ook een voordeel is, omdat het nuttige oppervlak van de ruimte niet wordt verborgen tijdens de installatie), vertoont de isolatie verbeterde thermische prestaties. Dit komt door:

  • Structurele kenmerken van penofol - het bestaat uit de kleinste met lucht gevulde bellen, die een laag warmtegeleidingsvermogen garandeert.
  • De bestaande folielaag weerkaatst 97% van de thermische energie en leidt deze naar binnen.

  Bij het end-to-end plaatsen van penofolrollen en het dimensioneren van de voegen met een speciaal aluminiumtape, kan het voorkomen van "koude bruggen" worden voorkomen.

  Bij het gebruik van het materiaal kan afwerking plaatsvinden, het belangrijkste is om het behang niet te lijmen en de pleister niet rechtstreeks op de isolatie aan te brengen.

  Het is niet ontworpen voor dergelijke belastingen en zal na verloop van tijd instorten.

  De beste optie is de installatie van houten of metalen kratten bovenop de isolerende laagwaarop gipsplaten zijn bevestigd. Nadat u een primer erop hebt aangebracht, kunt u alle afwerkingsmaterialen repareren.

  Vloeibare isolatie

  Nieuw op het gebied van isolatie zijn vloeibare isolatiematerialen. Qua uiterlijk zijn ze een verf met microscopische keramische holtes die warmte reflecteren. Het voordeel van de methode is eenvoud van toepassing (het oppervlak is eenvoudig overschilderd), hydroweerstand. Het is redelijk om te zeggen dat deze methode geschikt is als extra thermische isolatie, maar de koude muur met deze methode van verwerking zal warmer aanvoelen.

  Een ander voordeel is het behoud van bruikbare vloeroppervlakte.

  Toepassingsgebied

  Op het eerste gezicht, om het appartement van een flatgebouw te isoleren, volstaat het om de muren van binnenuit te isoleren. Dit is echter niet het geval omdat Muurbedekkingen zijn niet de enige bron van warmteverlies.

  • De kou komt ook van de verdiepingen. Dit geldt vooral voor bewoners van de eerste verdieping. Als de vloer op de balk wordt gelegd, kunt u polystyreen als verwarming gebruiken. Een andere actuele oplossing zou een vloerverwarmingssysteem zijn.Om de efficiëntie te verhogen en de elektriciteitskosten te verlagen, kan de dunne folie-insolone worden geïnstalleerd, waardoor warmteverlies wordt voorkomen en de thermische energie naar de ruimte wordt teruggeleid.
  • Niet-geïsoleerd plafond, met name grenzend aan onverwarmde zolderruimte, veroorzaakt ook een lagere temperatuur in de kamers. In het ideale geval is het natuurlijk beter om het plafond te verwarmen vanaf de zolder door de uitgebreide kleibestrering bij te werken. Als het echter onmogelijk is om dit te doen, dan is het noodzakelijk om het te verwarmen vanuit het appartement. Een laag mineraalwol van 5 cm is hiervoor voldoende, de isolatie is met gipsplaat genaaid.
  • Inwoners van het panel huis vaak last van koude penetratie door versleten interpanelnaden - verbindingen tussen de panelen van de gevels van huizen. In deze situatie is het rationeel om contact op te nemen met het woningkantoor met de vereiste om de verbindingen aan de straatkant bij te werken. Tegelijkertijd is het mogelijk om de hoek van het appartement van de binnenkant tot de volledige hoogte naast de buitenmuur te openen om de pakking te vervangen, nadat de naad eerder met een hydrofoob is behandeld. Na voltooiing van het werk wordt de hoek langs het wapeningsrooster hersteld door middel van pleister.
  • Opwarming is vaak noodzakelijk vanuit het gezicht en de zijkanten van de toegang. Als je toestemming hebt gekregen van de huisvestingsafdeling, is het beter om de muur vanaf de ingangszijde te isoleren. Hoewel dit een vrij zeldzame praktijk is. Voor isolatie van de muur die aan de overloop grenst, kunt u elke isolatie gebruiken: minerale wol, polystyreenschuim, polyurethaanschuim. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de temperatuur aan de ingang voldoet aan de vastgestelde normen. Het is belangrijk dat er hoogwaardige beglazing en regelmatig werkende radiatoren aanwezig zijn.

  Om de eindwand te beschermen, wordt een geschikt warmte-isolatiemateriaal gekozen. Het is ook belangrijk om de dichtheid van de verbindingen tussen de ramen en de muur te controleren, om ervoor te zorgen dat de isolatie van de reflux betrouwbaar is.

  regelingen

  Een goede isolatie van de wanden in het gebouw omvat de creatie van een meerlaagse "cake". Het belangrijkste element zal een dampschermfolie zijn. Het is bevestigd aan de muur met een lichte overlapping met behulp van waterdichte tape.

  Het volgende punt is de materiaalkeuze met goede damppermeabiliteit. Idealiter zou de dampdoorlatendheid van de isolatie lager moeten zijn dan de vergelijkbare materiaaleigenschappen van de buitenmuren.

  In dit geval zal het condensaat buiten worden weergegeven, niet in het appartement.

  Als wordt bedoeld dat geluid en warmte-isolerend materiaal aan de muur worden bevestigd, is het belangrijk om luchtspleten te voorkomen tussen de muur en het muuroppervlak. Om dit te doen, moeten alle bestaande scheuren en onregelmatigheden van het wandoppervlak worden geëlimineerd. Lijm op de isolatie moet worden aangebracht met een getande troffel, druk het materiaal stevig tegen de muur.

  Het juiste schema van koude muurisolatie ziet er als volgt uit. - een warmte-isolerend materiaal wordt aangebracht op de muur, vervolgens een dampscherm, daarna een mantel waarop de afwerking is gemonteerd.

  Als de ruimte de ruimte toelaat, heeft het geluid en de isolatie van de ruimte tussen de isolatie en de bekleding een kleine luchtspleet achtergelaten. In ruimten met een hoge luchtvochtigheid worden verschillende andere isolatiemethoden gebruikt, bijvoorbeeld voor het organiseren van een geventileerde opening tussen de muur en de isolatie. Opwarming van de muren in het hoekappartement wordt uitgevoerd volgens dezelfde schema's.

  Hoe doe je het zelf?

  Voordat u een appartement isoleert, is het handig om de bronnen van warmteverlies te achterhalen. Gebruik hiervoor een warmtebeeldcamera. Het zijn de plaatsen met maximaal warmteverlies die als eerste moeten worden geïsoleerd.

  Ongeacht het type isolatie gebruikte werkwijze isolerende binnenwand heeft uniforme technologische eisen en omvat de volgende stappen.

  Voorbereidende werkzaamheden

  In dit stadium worden isolatoren geselecteerd, hun vereiste aantal en dikte worden berekend. Behalve thermische isolatiematerialen worden aangeschaft isolatiefilm, boomstammen (handvat antiseptisch) of metalen profielen voor de assemblage van latten, alsmede gipsplaten, latten, planken of plastic panelen voor bekleding latten (corrosiebescherming moeten hebben).

  De voorbereiding van de wanden houdt in dat ze worden gereinigd van de vorige decoratieve coating. De volgende stap is de "restauratie" van de muur. Het is noodzakelijk om alle onregelmatigheden, scheuren en hiaten te elimineren.

  De laatste fase van het voorbereidende werk is de toepassing van primersamenstellingen in 2-3 lagen. Hun gebruik biedt een antiseptische behandeling van de wand en verhoogt de hechting ervan.

  Organisatie van de ventilatiekloof

  Deze stap moet niet worden verwaarloosd, omdat het de wand beschermt tegen vochtpenetratie.

  Voor het creëren van een ventilatiegleuf aan de muur zijn houten latten gemonteerd,de dikte van deze moet minimaal 2 cm zijn .De installatie wordt uitgevoerd in stappen van 1 m, bevestiging door middel van pluggen. Daarna worden er meerdere luchtroosters in de muur gemaakt om de ventilatiekloof te activeren. Hiervoor worden kleine openingen met een diameter van ongeveer 2 cm in de wanden geboord. Om ze te beschermen tegen de penetratie van strooisel, is kleine metaalgaas mogelijk.

  Daarna wordt de dampdichte folie stevig op de behuizing bevestigd.

  Hierdoor worden ventilatiespleten gevormd tussen deze en de muur.

  Frame bevestiging

  Het frame is een systeem van metalen profielen, waarvan de hoogte gelijk is aan de breedte van de isolatie. Voor een meer dichte plaatsing van de laatste kan de steek van de frameprofielen zelfs 1-1,5 cm smaller worden gemaakt dan de breedte van de isolatie.

  Installatie van isolatie

  Polystyreen platen of lagen minerale wol zijn ingebed tussen de latten bars. De ruimte tussen de platen isolatie is bedekt met speciale voeringen of dunne delen van het hoofdisolatiemateriaal.

  Bevestiging van dampscherm

  Op de top van de isolatie moet nog een dampschermlaag worden gelegd. Het kan worden bevestigd aan een houten kist met behulp van een nietmachine voor meubels, aan een metalen doos met behulp van een bouwtape (tijdelijke fixatie).

   Frame behuizing

   Meestal uitgevoerd met gipsplaten, die met schroeven op de profielen van het frame worden bevestigd. Hoeden van deze laatste moeten gelijk liggen met het gipsplaatoppervlak of een beetje begraven zijn.

   Op de verbindingen van de platen gelijmde constructie zelfklevende gaas. Verder wordt de plaats van de verbindingen gelegd, de punten van de doppen van de zelftappende schroeven, waarna de gehele wand wordt bedekt met een stopverfverbinding.De stopverf moet in meerdere lagen worden aangebracht, wachtend tot de vorige volledig droog is en geschuurd met fijn schuurpapier.

   Na het aanbrengen van de afwerklaag en het slijpen met een speciale vlotter, kunt u beginnen met het afwerken van het oppervlak met tegenoverliggende materialen.

   Tips en trucs

   Bij het installeren van een houten frame, is het noodzakelijk om boomstronk te voorbehandelen met antiseptische verbindingen en brandvertragers, die het brandgevaar van hout verminderen en beschermen tegen de destructieve werking van vocht.

   Als u gaten voor deuvelnagels in een paneelhuis moet boren, kunt u dit doen met een perforator met een puntige boor.

   Het slijpen van gipsplaten gecoat met een stopverf moet worden gedaan in fel licht. In dit geval zullen alle gebreken merkbaar zijn.

   Bij het kiezen van een warmte-isolerend materiaal, is het belangrijk om te onthouden over de compatibiliteit ervan, niet alleen met decoratieve afwerking, maar ook met muurmateriaal. Dus voor bakstenen oppervlakken is schuimpolystyreenschuim de beste optie, voor betonnen oppervlakken - geëxtrudeerde versie of elke andere isolatie met een folielaag als dampscherm.

   In de volgende video leert u meer over de isolatie van het appartement.

   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer