We selecteren de lay-out voor een studio-appartement

 We selecteren de lay-out voor een studio-appartement

Studio-appartement is een levensstijl. Verschijnt een paar jaar geleden op de Russische markt, werd dit type woongebouw een van de meest gewilde en concurrerende. De redenen liggen niet alleen in originaliteit en maximale vrijheid van de interne ruimte, het atelier breekt de stereotypen die sinds de Sovjettijd zijn vastgesteld over wat het appartement zou moeten zijn.

Speciale functies

Er zijn verschillende misvattingen met betrekking tot het studio-appartement. Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat de studio is ontworpen om voor één of twee mensen te leven en niet geschikt is voor paren met een kind, wat volkomen onwaar is.De vraag naar een gratis lay-out, voornamelijk kleine auto's van formaat, wordt voornamelijk gemaakt door jonge gezinnen, vaak met een of twee kinderen, en met een kat, hond, hamster en een bloem om op te starten. En al deze jonge en doelgerichte burgers weten zich comfortabel op dertig vierkante meter te plaatsen.

Een studio-appartement is niet alleen een keuze van jonge mensen, niet alleen een "HYIP", zoals ze nu zeggen. Oudere stellen streven ook naar moderne normen voor comfortabel wonen, vooral omdat het voordeel van een studio-appartement niet alleen de relatief lage prijs is, maar ook de extra mogelijkheden van vrije openbare ruimte, die in meer detail zullen worden besproken.

In de tussentijd moet voor de hand liggend zijn: woonruimten met een gratis lay-out is een zeer populair product in de moderne vastgoedmarkt. Er zijn studio's met 24, 26, 18, 28, 27, 45, 12 vierkante meter groot, er zijn 50, 15, 35, 22, 29, 32, 21, 23 meter schema's, er zijn ook gebieden van 36, 19, 37, 13, 14, 33, 16 vierkante meter. m.

Dergelijke appartementen zijn te vinden in moderne woonwijken van de regio Moskou en Moskou, evenals in de stalinistische laagbouw van het "rustige centrum" van de hoofdstad en andere grote steden van ons land.

Voor- en nadelen

De voordelen van studio-appartementen liggen voor de hand:

 • ten eerste is een studio-appartement een vrije ruimte die alleen wordt beperkt door buitenmuren en de hoogte van vloer tot plafond. Het ontbreken van interne scheidingswanden, ten eerste, vergroot visueel de oppervlakte van het appartement, en ten tweede, verhoogt aanzienlijk de verlichting en draagt ​​over het algemeen bij aan een gezellige sfeer;
 • door het ontbreken van scheidingswanden neemt de bruikbare oppervlakte toe, waardoor naar eigen goeddunken bijna alle opties voor herontwikkeling en bestemmingsplannen kunnen worden uitgevoerd, zonder toevlucht te nemen tot de hulp van professionele reparateurs en aanzienlijk geld te besparen, en, belangrijker nog, tijd;
 • toegang tot een van de zones is veel eenvoudiger dan in een gewoon appartement, gedeeld door interne partities. Snelle toegang van de voedselinnamezone naar de werkplek of naar de badkamer in de omstandigheden van het moderne ritme van het leven is een van de belangrijkste voorwaarden bij het kiezen van een nieuw huis.

Dit kan ook worden toegeschreven aan een aanzienlijke vereenvoudiging van het schoonmaken van het appartement: het is veel gemakkelijker en aangenamer om in een gemeenschappelijke ruimte te reinigen dan in een appartement dat wordt gedeeld door scheidingswanden en deuren.

Niet zonder de nadelen:

 • gebrek aan persoonlijke ruimte - een zeer belangrijk nadeel dat kan worden weggenomen in het stadium van de beslissing om te verhuizen. Als je niet bereid bent om de gemeenschappelijke ruimte te delen met de rest van het gezin, zelfs als je maar twee bent, is het misschien beter om de keuze voor een appartementstudio even uit te stellen, of zelfs te weigeren. Als u echter van tevoren besluit dat de algehele ruimte en openheid van de zones u niet storen, verandert dit nadeel gemakkelijk in een aangename deugd;
 • conversie uitdagingen. Inderdaad, een gewoon appartement kan best moeilijk en zelfs onmogelijk om te zetten in een ruime studio. Vrijwel alle interne wijzigingen in de lay-out kunnen worden aangebracht met toestemming van de BTI. Op dit moment worden deze problemen echter veel gemakkelijker en sneller opgelost dan een paar jaar geleden, en elk jaar wordt het proces van het registreren van herontwikkeling eenvoudiger;
 • verwarming en ventilatie. Omdat de keuken met al zijn geuren en geluiden zich in dezelfde ruimte met slaapplaatsen en een speelruimte voor kinderen bevindt, moet serieus worden nagedacht over het opnieuw uitrusten van de thermische en ventilatiesystemen van de woonkamer.Vaak verhogen de financiële kosten van dergelijke evenementen de kosten van een appartement aanzienlijk en maken het minder aantrekkelijk.

We beschouwen het gebied

De grootte van elk appartement, ongeacht de aanwezigheid of afwezigheid van partities, is altijd van groot belang. In het geval van een kleine studio, moet je begrijpen dat de sleutelrol hier niet wordt gespeeld door de grootte, maar door het vermogen om vakkundig en praktisch gebruik te maken van de beschikbare vierkante meters. De lay-out van een klein appartement is altijd een speciale benadering en overweging van verschillende kleine nuances die kunnen worden verwaarloosd in het ontwerp van het interieur van grote multi-kamer appartementen.

Het gebied van een modern studio-appartement kan variëren van 12 tot 50 meter; Er zijn studio-opties met een oppervlakte van honderd of meer vierkanten.

Op basis van hoeveel meters beschikbaar zijn, zou je de situatie volgens het zonale principe moeten plannen: in elke zone zou alleen dat moeten zijn wat daar echt nodig is.

Bijvoorbeeld het is niet nodig om een ​​extra tv aan de muur in de keuken op te hangen als er een plasmascherm in het recreatiegebied is, waarrond het hele gezin zich 's avonds zal verzamelen.En het is niet nodig om een ​​kast in de badkamer te bouwen, waardevolle meters van de gedwongen afgeschermde zone te verbergen, wanneer er een kans is om een ​​ander deel van het appartement te gebruiken als een kleedkamer, een voorraadkast en ruimte voor spelletjes voor kinderen in de buitenlucht op hetzelfde moment.

De meest voorkomende oppervlakte van een studio-appartement is van 20 tot 50 meter, terwijl de aanwezigheid van een balkon of een loggia bijna een vereiste is. De hoogte van de muren speelt ook een belangrijke rol: standaard 2,6 - 2,7 meter maakt het moeilijk om de tweede laag te gebruiken voor bedden en tussenverdiepingen. De beste optie voor hoogte van vloer tot plafond is 3-3,5 meter.

Vorm is belangrijk

De vorm, zoals de grootte, speelt in dit geval, zo niet de sleutel, dan een belangrijke rol. De ruimte kan langwerpig rechthoekig van vorm zijn of de neiging hebben om vierkant te worden. Er zijn woonvertrekken, zelfs van onregelmatige vorm, in de vorm van de letter "r" of zelfs een driehoek. In dit geval moet op basis van individuele smaakvoorkeuren rekening worden gehouden met het feit dat het vierkant en de rechthoek het handigst zijn vanuit het oogpunt van planningsopties.

In een vierhoekige kamer Het is veel handiger om natuurlijk daglicht te gebruiken, plaats de nodige interieurartikelen en verander de indeling tijdens het verblijf zonder problemen en zo snel mogelijk. Ook is een vierkante of rechthoekige studio veel eenvoudiger en aangenamer om te reinigen, en dit zal heel regelmatig moeten gebeuren, omdat het stof en vuil in de studio bijzonder duidelijk merkbaar is.

In het algemeen zou men de vorm van de studio moeten verkiezen die zo functioneel en ruim mogelijk zal zijn. Niet-standaard vorm kan behoorlijk worden gecompenseerd door een groot aantal niches en het gemak van de locatie van de keuken en de badkamer ten opzichte van de rest van de appartementruimte.

Verlichting opties

Verlichting is van twee soorten: natuurlijk en kunstmatig. Uiteraard is het daglicht, vooral in het warme seizoen, erg belangrijk voor ons. Studio is in deze zin een win-win-optie, vooral als er niet één, maar twee of zelfs drie vensters zijn. Hiermee kunt u de natuurlijke verlichting in alle delen van het appartement behouden, ook in de badkamer, waardoor de energiekosten aanzienlijk worden verlaagd en het aantal opties voor het plaatsen van meubels en andere interieurartikelen wordt verhoogd.

Kunstlicht in een studio is een onderwerp voor een apart artikel, zo niet een wetenschappelijk artikel. Vanwege de afwezigheid van interne scheidingswanden, beginnen de verlichtingsapparaten in een dergelijk appartement, naast hun basisfuncties, de rol te spelen van stijlvolle interieurartikelen en kunnen ze het kleurbereik aanzienlijk diversifiëren.

Hier is het belangrijk om dat te begrijpen goede verlichting moet over het hele gebied zijnen niet alleen op de plaatsen die je het vaakst gebruikt, omdat er praktisch geen onbetekenende of zelfs onbelangrijke delen in het studio-appartement zijn.

Momenteel is er een afzonderlijk type verlichtingsarmatuur dat speciaal is ontworpen voor installatie in een studio-appartement: de totale ruimte en toegankelijkheid van alle ruimtes in de kamer inspireert ontwerpers om een ​​groot aantal opties en ontwerpen te creëren.

En hier kunt u zich overgeven aan de wil van smaak en fantasie, en niet vergeten dat het totale gebied in de regel ernstig beperkt is.

Belangrijke accenten

Wat u moet overwegen:

 • totale oppervlakte - is van belang voor zowel de lengte als de breedte en de hoogte van de kamer. In het geval van een studio-appartement is het eerlijk om niet over het plein te praten,Maar over het volume: is het mogelijk om slaapplaatsen en verschillende soorten kasten en tussenverdiepingen te installeren voor het opslaan van noodzakelijke seizoensgebonden dingen die geen plaats hebben op de "eerste" verdieping door de "tweede verdieping"?
 • of er een balkon in de kamer is en een loggia, die in de regel wordt gecombineerd met de hoofdruimte, waardoor er een aanzienlijk voordeel naast het bruikbare gebied en de manieren om het te gebruiken mogelijk is;
 • vorm - vierkant en een langwerpige rechthoek hebben de meeste voorkeur;
 • Denk na over de mogelijkheden van natuurlijke en kunstmatige verlichting om uw comfort te maximaliseren;
 • probeer het interieur alleen functionele objecten te versieren.

ontwerp

Een modern studio-appartement zonder overdrijving vormt een uitdaging voor gevestigde tradities en stereotypen. Er is een grote verscheidenheid aan ontwerpstijlen, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben, hetzelfde doel nastreven: de kieskeurige smaak van de moderne burger bevredigen. U kunt een paar praktische aanbevelingen geven, op basis waarvan, U kunt de juiste en compromisbeslissing nemen bij het ontwerp van het interieurontwerp:

 • Probeer lichte kleuren te gebruiken bij het ontwerpen van de woon- en werkruimte van uw studio. Dit verbetert de visuele perceptie van de lay-out aanzienlijk: het appartement lijkt ruimer en comfortabeler;
 • Wees niet bang om te experimenteren met afwerkingsmaterialen: geef de voorkeur aan verf en gips op traditioneel (zelfs designer) behang, dit zal een aanzienlijk bedrag besparen en de ontwerpopties aanzienlijk diversifiëren;
 • belangrijk: het meubilair in het studio-appartement moet multifunctioneel zijn. Vergeet niet de verschillende opties voor kasten en ruime vloerstandaards, die kunnen worden gebruikt als een standaard voor TV en andere huishoudelijke apparaten;
 • Geef de voorkeur aan minimalisme, en je zult volledig kunnen genieten van wat vrije ruimte planning geeft - ruimte met relatief kleine afmetingen en logische volledigheid van elk object;
 • layout experimenten. Vergeet niet dat een studio-appartement veel gemakkelijker te herontwikkelen is dan een standaard slaapkamer met één slaapkamer, twee slaapkamers en de meer tweekamer-woonruimte met geïsoleerde kamers en een gang.

Mooie voorbeelden van decor

In dit voorbeeld wordt, naast de oorspronkelijke kleurenoplossing, een spiegel gebruikt die is ingebouwd in de scheidingswand tussen de keuken en de woonkamer, waardoor het effect ontstaat van een visuele toename van het oppervlak.

De mogelijkheid om de nuttige ruimte van het balkon / loggia te gebruiken, gecombineerd met de keuken. De muurschildering op de rechtermuur past perfect in de algehele stijl van het eetgedeelte.

Een uitstekend voorbeeld van de transformatie van een kamer in een Sovjet-slaapzaal naar een volwaardige studio. Bovenaanzicht

In de volgende video vindt u een beoordeling van een studio-appartement van 45 m². in moderne stijl.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer