De stoomcabine in het appartement: hoe doe je dat zelf?

Sauna's en baden zijn in veel landen van de wereld een populaire vorm van recreatie, maar helaas laat het ritme van het moderne leven het niet toe om er vaak van te genieten. De situatie kan worden gecorrigeerd door mini-saunas in appartementen. Het klinkt niet echt, maar het komt veel voor in het naburige Finland, waar elk derde appartement is uitgerust met een eigen bad.

Soorten zweethaarden voor een appartement

Als een appartement zou de beste optie een droge Finse sauna zijn. De reden is simpel: voor het regelen van een klassiek Russisch bad in een appartement, is het noodzakelijk om water- en stoomafleidingssystemen toe te passen en verwarmingstoestellen met vaste brandstof zijn in de meeste huizen verboden. Natuurlijk beweren fervente zwemmers dat een thuissauna een bleke kopie is van een Russische sauna met hout.Dit belet echter niet dat mini-stoombaden aan populariteit winnen, vooral omdat steeds meer nieuwe soorten constant verschijnen.

Stoombaden in appartementen hebben de vorm van kleine hutten, zoals douches, soms in combinatie met hen, waarin een passend microklimaat wordt gecreëerd.

Het is mogelijk om een ​​ander microklimaat in dezelfde cabine aan te passen. over de gezondheid van elk gezinslid. In de regel kunnen niet meer dan 2-3 personen tegelijk in een stoombad stomen (afhankelijk van de grootte). Dergelijke structuren worden verwarmd met elektrische ovens of infraroodstralers.

Sauna's verschillen in grootte, kracht, type verwarmingstoestel. Bovendien zijn ze klaar en huisgemaakt, stationair en draagbaar. Draagbare stoombaden zijn ideaal voor kleine kamers.

De bekendste zijn twee soorten draagbare stoombaden.

 • fitobochki - Dit zijn miniatuursauna's voor één persoon in de vorm van een vat. Ze hebben een verwarmingselement aan de binnenkant. In tegenstelling tot stationaire structuren wordt in een fytobox alleen het lichaam blootgesteld, terwijl het hoofd buiten blijft. Bovendien zijn deze vaten uitgerust met speciale tanks voor kruideninfusies, die de bruikbaarheid van de procedure aanzienlijk vergroten.
 • Doeksauna is een houten frame, bedekt met een speciale doek. Dit type is erg handig in opslag: na gebruik is de sauna eenvoudig op te rollen en te verbergen. Het is alleen nodig om het te gebruiken met een krachtige verwarming, omdat warmteverliezen veel hoger zijn dan die van andere typen.

Kant-en-klare stationaire cabines - dit is de manier voor diegenen die een snelle installatie en een minimum aan gerelateerd werk nodig hebben. Ze zijn te vinden in de vorm van afzonderlijke hutten of hutten die met de douche zijn verbonden door een scheidingswand of twee in één. De nadelen van dergelijke apparatuur zijn standaardmaten, die vrij moeilijk te kiezen zijn voor een specifieke kamer, vooral als elke meter telt. Om de consument te dwingen van gedachten te veranderen en de prijs van het product te veranderen. Niettemin, een beperkt budget is geen reden om een ​​droom te laten varen, maar een mogelijkheid om je ontwerpvaardigheden te testen.

Selectie en voorbereiding van gebouwen

De eerste stap bij het bouwen van een thuissauna is om zorgvuldig de kamer te selecteren.

Een geschikte plaats in het appartement moet aan verschillende eisen voldoen, die de volgende eigenschappen bezitten:

 • goede warmte en waterdichtheid;
 • ventilatie;
 • toegang tot de belangrijkste communicatie: elektriciteit, sanitair, riolering.

De constructie van de stoomcabine in de woonkamer is om veiligheidsredenen verboden, dus de beste plaats zou de badkamer zijn.

Daarin wordt aan alle opgegeven vereisten voldaan. Ook voor deze doeleinden kunt u de keuken gebruiken. Vaak laten de afmetingen van een standaard keuken en badkamer het niet toe om een ​​paar extra vierkante meters toe te wijzen, dus waarschijnlijk zullen herontwikkeling van het appartement, ventilatie-apparatuur vanaf nul en communicatie nodig zijn.

Dit houdt in dat het project moet worden gecoördineerd met een aantal overheidsinstellingen:

 • brandweer;
 • epidemiologische service;
 • service van herplanning en coördinatie;
 • Inspectie van de huisvesting.

Bovendien moet u misschien de stroomvoorziening van het appartement upgraden, omdat standaardbedrading waarschijnlijk niet bestand is tegen de belasting van een krachtige kachel. In dit geval wordt de vergunning afgegeven door de elektriciteitsleverancier en wordt het arbeidscontract met hem gesloten.

Door een kachel met minder vermogen te kiezen, hoeft u de bedrading niet te vervangen, maar wordt de opwarmtijd van de sauna op de gewenste temperatuur gebracht. Als alternatief kunt u de isolatie van de cabine verbeteren en het volume ervan verminderen.

Wanneer het werk aan elektriciteit is voltooid, gaat het stokje verder met ventilatie. Als we het hebben over een badkamer, wordt het ventilatiesysteem hier in eerste instantie voorzien. Het enige dat u hoeft te doen, is controleren en schoonmaken. Het is noodzakelijk om gaten in de saunacabine zelf te maken. Indien gewenst kunnen ze worden uitgerust met hittebestendige ventilatoren en dempers. Als u andere kamers gebruikt, zijn extra ventilatiekanalen vereist. Een flexibel kanaal is hier best geschikt voor, terwijl extra bochten moeten worden vermeden en de kortste directe route moet worden gekozen.

Er is een fundamenteel verkeerde mening dat deze fase kan worden overgeslagen, vermoedelijk werkt de sauna zonder ventilatie. In feite zal het niet zo lang blijven bestaan: onder de constante invloed van vocht in een ongeventileerde ruimte begint het rotten van houten structuren, wordt een gunstig klimaat voor de ontwikkeling van bacteriën gevormd en kan de kwaliteit van badprocedures onder dergelijke omstandigheden niet langer worden gezegd.

Bovendien is er een risico om te schrokken zonder frisse lucht.

Onder de veel voorkomende fouten in de installatie van ventilatie zijn gevonden zodanig dat volledig de voordelen van een eigen badkamer teniet doen.

 • Planning en installatie aan het einde van de bouw. Het ombouwen van de voltooide is moeilijker dan het in eerste instantie voorstellen van een luchtuitwisselingssysteem.
 • Voltooi de strakheid van de sauna. Elke kamer, ongeacht de bestemming, heeft een natuurlijke toevoer van frisse lucht nodig.
 • Apparatuur slechts één uitlaatgat. Als er geen luchtstroom is, is er geen sprake van luchtverversing.
 • Het ontbreken van dempers op de inlaat- / uitlaatkleppen, die helpen bij het reguleren van het microklimaat in de stoomkamer.
 • De locatie van de gaten op hetzelfde niveau en tegenover elkaar. Dientengevolge zal de lucht worden gedestilleerd van de ene klep naar de andere, waardoor tocht wordt gecreëerd en geen vermenging van luchtmassa's wordt verschaft.

Wat betreft de grootte van de toekomstige mini-stoombad, houd dan rekening met het tarief dat gemiddeld 2 m2 per persoon nodig is, als de aanwezigheid van het beddengoed verplicht is.

De keuze van materiaal en apparatuur

Materialen voor de sauna of het bad moeten milieuvriendelijk en niet-toxisch zijn. Dit is een dringende noodzaak, omdat veel materialen bij verhitting schadelijke stoffen voor de gezondheid uitstoten. Daarom is de nummer één in de lijst met vereiste materialen natuurlijk hout voor het frame en de beplating.Het is wenselijk om één houtsoort te gebruiken, dan heeft het ontwerp dezelfde operationele eigenschappen.

Meest geschikt voor appartement mini-bad espen, linden en eiken-abashi. De laatste lijkt helemaal opgegroeid te zijn met name voor dergelijke doeleinden: het geleidt en neemt geen warmte op, neemt praktisch geen water op, is bestand tegen mechanische stress, stoot geen harsachtige stoffen uit. Ook zijn stoombaden vaak afgezet met Scandinavische dennen en sparren, elzen, esp. Over het algemeen is het voor kamers met een hoge luchtvochtigheid beter om meer massief hout te gebruiken, en die die zachter zijn, zullen geschikt zijn voor buitenbeplating.

Het is noodzakelijk om het voorkomen van lekken van kostbare warmte door de wanden van de constructie te waarborgen. Je moet niet alleen vertrouwen op de lage warmtegeleidbaarheid van de boom, het is beter om bovendien een voorraad te hebben met milieuvriendelijke en niet-brandbare isolatie, bijvoorbeeld viltisolator of basaltplaten. Vilt heeft het vermogen om gemakkelijk water te absorberen en weg te geven zonder de eigenschappen te veranderen, en isolatie van basaltplaten weert vocht af. Je kunt naar ander beschikbaar materiaal op de markt kijken. De belangrijkste voorwaarde is milieuvriendelijkheid en immuniteit tegen vocht.

Waar warmte-isolatie, er is waterdicht. Je kunt een materiaal pakken dat beide functies tegelijk uitvoert of asfalt of foliepapier kopen.

vilt
pergamijn

Waarschijnlijk moet de binnenste houten lambrisering worden behandeld door impregnering, die beschermt tegen de schadelijke effecten van vocht en stoom.

Voor het afwerken van de vloer wordt aanbevolen om keramische tegels te kopen. De coating kan van hout zijn, en alle andere, het belangrijkste is om synthetische materialen (bijvoorbeeld linoleum) te vermijden, die bij verhitting schadelijke stoffen uitstoten.

Van elektrische ovens zijn alleen die geschikt die speciaal voor natte ruimtes zijn ontworpen. Dit apparaat is de centrale figuur van een thuissauna, u moet er niet op besparen. Stroom is geselecteerd afhankelijk van de grootte van de stoomkamer. Op het gebied van verwarmingstoestellen vertrouwen klanten op Scandinavische en Duitse monsters die de benodigde kracht, betrouwbaarheid en lichtheid combineren.

De belangrijkste fasen van installatie

 • Alvorens met het werk te beginnen, worden alle houten delen behandeld met beschermende impregneringen en laten ze drogen.
 • Apparaatvloeren Deze stap is optioneel als de sauna in de badkamer wordt gebouwd, omdat de bestaande tegel goed is.Anders wordt de vloer helemaal opnieuw opgebouwd, dat wil zeggen, ze installeren riolering, waterkracht en thermische isolatie, warme vloer (indien gewenst), een betonnen dekvloer. Keramische tegels worden gelegd onmiddellijk nadat de dekvloer is gedroogd, vóór de constructie van het frame en de wanden.
 • Vervolgens bereiden ze de muren voor waar de sauna tegenaan zal liggen: verwijder de oude coating, behandel het oppervlak met antischimmel- en antiseptische preparaten, 2-3 lagen van glashars, bescherm de hoofdwanden van het appartement tegen stoom en vocht, worden vastgezet met latten. Gebruik voor waterafdichting soms speciale polymeermastiek.
 • Zet vervolgens het verticale en plafondframe op. Hiervoor wordt een balk gebruikt van 4 * 6 cm of 5 * 5 cm .De hoogte van de constructie is minimaal 2 m. Als de uitlaatklep op het cabinedak is gepland, blijft er een ruimte van 5 cm over tussen het plafond van het appartement en de stoomkamer.Frames zijn gemaakt van hout rond de toekomstige ventilatieopeningen. De deuropening is versierd met verticale palen.
 • Warming. Een populair materiaal is basaltwol, dat zorgvuldig tussen de spijlen van het frame wordt gelegd.
 • Bovenop de isolatie is een warmte-isolerend materiaal, meestal aluminiumfolie, bevestigd.De vellen folie worden binnenwaarts naar de spiegelkant geplaatst, overlappend 10-15 cm, en gelijmd met gemetalliseerde tape.
 • Installatie van horizontale latten vóór de bekleding van de bekleding. Gebruik hiervoor dunne staven 3 * 4 cm, die in stappen van 40 cm worden gemonteerd.
 • Omhulsel van de wanden en dakspant. Begin met werken vanaf het plafond, vanaf de ingang naar de tegenoverliggende muur. In hetzelfde stadium zijn de inlaat- en uitlaatventilatiekleppen met dempers geïnstalleerd.
   • Installatie van winkels. De ondersteuning is gemaakt van hout, voor een grotere betrouwbaarheid van de constructie is een verticale standaard toegevoegd. Leg hetzelfde materiaal dat werd gebruikt voor de muren.
   • De deur is meestal gemaakt van mat gehard glas. Dit helpt het effect van beperkte ruimte te vermijden. De deur moet gemakkelijk en moeiteloos naar buiten opengaan, zodat er geen ernstige sloten worden geplaatst, het maximum is een magnetische grendel.
   • Installatie van apparatuur. De kachel is geïnstalleerd op een handige plaats in een speciale omheining van de resten van de boom. Dit wordt gedaan om te beschermen tegen brandwonden in een kleine ruimte. Lampen kiezen voor hittebestendig, ze worden bovenop de lambrisering gemonteerd.
   • Buiten is de sauna versierd met duig.

   Voor het eerste gebruik wordt het stoombad gedroogd.Hiertoe wordt de ruimte enkele dagen verwarmd, waarbij de temperatuur en de verwarmingstijd geleidelijk worden verhoogd.

   Op de eerste dag wordt de verwarming een uur lang ingeschakeld met open deuren.op de tweede dag worden ze 3-4 uur op 60 graden gehouden, in de daaropvolgende dagen op 90-100 graden. Na controle van de werking van de apparatuur en ventilatie, is de sauna klaar voor gebruik.

   Een Finse sauna is niet de enige mogelijkheid voor een roomsauna. Indien gewenst kan in het appartementencomplex worden voorzien van zijn eigen handen en Turkse hamam. Dit type bad wordt gekenmerkt door absolute vochtigheid en lage temperatuur (niet meer dan 50 graden).

   Tips voor het installeren van een stoombad in het appartement, zie de volgende video.

   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer