Romantiek van de Provence: interieur in Franse stijl

Provence is een hoekje van Frankrijk van onaardse schoonheid, waar de zon altijd helder schijnt, het gladde oppervlak van de warme Middellandse zee streelt, geurige lavendelgeuren verborgen in de struiken van de miniatuurdorpen van de wijnranken. De interieurs in de stijl van de Provence zijn net zo zachtaardig, niet fantasievol, provinciaal, met prachtig verfijnde antiquiteiten.

Een beetje geschiedenis

Ze zeggen terecht: het zijn bepaalt het bewustzijn. Uit het leven van het 17e-eeuwse Franse dorp komt de Provençaalse stijl voort - dit is dezelfde countrymuziek, maar met een imitatie van het zuidoosten van Frankrijk. Hij heeft zijn naam geërfd van de naam van de regio met dezelfde naam in het land. In tegenstelling tot de Engelse tradities van countrymuziek, behoudt het respectvol en zorgvuldig nationale en etnische kenmerken.

Deze stijl begon op te duiken uit de diepten van een landelijk afgemeten leven, vol met werk, onlosmakelijk verbonden met de verbazingwekkende aard van deze regio.De provinciale inwoners respecteerden zichzelf en probeerden na een drukke dag een omgeving in hun huis te creëren voor een goede nachtrust: comfortabel, creatief, praktisch, zonder excessen en rijke details in het interieur, maar met een vleugje elegantie en delicate smaak.

Op dit moment verbeterde de financiële positie van de kleine bourgeoisie en intellectuelen, en hele families van artsen, leraren, advocaten en industriëlen wilden familiebedrijven in de provincie hebben. Met bijzonder comfort en gratie begonnen ze hun landgoederen uit te rusten, zorgden voor een maximaal wooncomfort en een sfeer die volkomen bevorderlijk is voor recreatie.

Zo ontstond de stijl van het Franse land of de Provence - "provincie" - die een prachtig alternatief is geworden voor het goedgetrainde stedelijke classicisme.

In de negentiende eeuw won deze stijl verdiende populariteit in heel Europa, en het verlangen naar lichtheid en harmonie met de natuur omvatte alle levenssferen in Frankrijk van die tijd. De Cote d'Azur (de zogenaamde Franse Rivièra) werd terecht beschouwd als zijn muze, Pablo Picasso en Henri Matisse, Cezanne en Honore de Balzac, Van Gogh en Marc Chagall. Tot op de dag van vandaag strekt de creatieve elite zich uit naar deze plaatsen, en de Provence-stijl verslaat records in relevantie en populariteit.

karakteristieke kenmerken

Frans land is een tandem van rustieke eenvoud en nobele verfijning, kenmerken waarvan:

 • De eenvoud en natuurlijkheid van het leven; pompeuze en pretentie van de barokke of te moderne modernistische trends zijn onaanvaardbaar voor de stijl. De bijzondere charme van de Provence is de ongecompliceerde natuur, de nabijheid van de natuur, een zekere archaïsche aard en een lange levensstijl. Het interieur in deze geest is in staat om ons over te brengen naar het romantische Frankrijk, waar de legendarische helden van A. Dumas leefden, vrienden maakten, vechten en verliefd werden.
 • Zachte pasteltinten overheersen: wit, beige, melkachtig, oker, lichtgeel, lavendel, olijf. Alle kleuren leken te vervagen in de zon en lichtgeel met ouderdom.
 • Gebruik in het ontwerp van natuurlijke materialen en stoffen: hout, steen, metaal, porselein, keramiek, linnen en katoen. Meubels en accessoires zijn enigszins versleten, met het effect van de oudheid.
 • De kamer in de geest van de Franse Middellandse Zee is altijd gevuld met zonlicht en licht.
 • Het decor in de Provençaalse stijl is een handgemaakte, soulvolle omgeving, gezinsvriendelijke kleine dingen, grappige kleine dingen die op miraculeuze wijze zijn gevonden op een rommelmarkt, en memorabele snuisterijen die je tijdens je reizen meebrengt.Het is niet gebruikelijk om gerechten en ander keukengerei in een ladekast te verbergen, ze worden als dure souvenirs op open planken gelegd.
 • In het interieur heerst een gevoel van warmte en huiscomfort.
 • Een onmisbaar attribuut van de Provence is de open haard of zijn bekwame imitatie.
 • De overvloed aan textiel - het is een van de belangrijkste decoratieve materialen. Het motief wordt gedomineerd door bloemmotieven, geometrische lijnen in de vorm van strepen en cellen. Stoffen zijn ontworpen om de nationale smaak van de Franse provincie weer te geven.

Om het traditionele Provençaalse interieur te belichamen, zoals eerder vermeld, worden voornamelijk natuurlijke stoffen en natuurlijke materialen met een vleugje oudheid gebruikt.

wanden

Voor de stijl van het Franse platteland is wandbekleding met gips overwegend wit. Het is geweldig als het getextureerd is, met lichte slijtage en onregelmatigheden. Om het effect van een natuurlijke provinciale coating te creëren, kunt u een beroep doen op decoratieve pleister.

Een andere goede optie tegenover muren - gestoffeerde houten consoles. Voor hen een gedempt pastel palet of een natuurlijke natuurlijke tint.Het is niet aan te raden om een ​​reeks van alle wanden in de kamer te bekleden, en zelfs meer in het hele appartement, tandempanelen en gips hebben de voorkeur.

Wallpapers in deze richting zijn zeldzame 'gasten', hoewel ze ook kunnen worden gebruikt in decoratie, maar niet in één kleurenschema. In de Provence is er altijd een plaats voor een bloemenornament, een smaakvol patroon van weeftjes van olijftakken of bloeiwijzen van delicate lavendel op de muurbekleding is zeer welkom.

Paul

Een vloerbedekking in dezelfde kamer kan een mix van verschillende materialen vertegenwoordigen. Vaak wordt deze techniek gebruikt voor studio-appartementen of multi-kamer appartementen, waar de woonkamer wordt gecombineerd met de keuken. De voorkeur wordt, zoals al vastgesteld, gegeven aan houten planken en een tegel. Daarom sluiten we laminaat, linoleum, tapijt, parket en andere kunstmatige materialen uit. In plaats daarvan gebruiken we een massief houten plank, en als het budget beperkt is, kun je goed opschieten met een kasteelbodem, maar een optie met één rijstrook heeft de voorkeur.

Het kleurontwerp is welkomslicht, paste organisch in het interieur van de Provençaalse appartementvloer beige en koffiepalet.Het effect van schurende en lichte patina uit de oudheid interfereert helemaal niet met vloermaterialen. Vaak gebruikt om de vloer ongeverfd hout af te werken. De natuurlijke schaduw voegt warmte en comfort toe aan het interieur.

plafond

De Provence is vreemd aan kunstmatige en moderne technologische materialen. Dit voorkomt het creëren van een echt ontwerp in deze stijl. Daarom zijn spanplafonds niet geschikt voor het ontwerp van de plafondruimte in deze richting, het is moeilijk om een ​​glanzend glad oppervlak in een huis te bedenken waar oude dingen worden bewaard en familietradities worden bewaard. Om dezelfde reden is het de moeite waard om complexe gipsplaatconstructies te weigeren.

Details in een dergelijk interieur stralen eenvoud uit, dus het plafond is wit of met witte verf beschilderd, decoratieve gips is aangebracht en stucversieringen zijn gebruikt.

Decoratieve plafondbalken zullen helpen om de geest van het Franse houten huis te benadrukken. Gebruik als materiaal voor hen natuurlijk hout of imitatie van hoge kwaliteit. De kleur van de balken varieert van een donker contrast tot een tint die is gewit met de kleur van het plafond.

We selecteren meubels

Het visitekaartje van de Provence is meubilair dat nuttige functionaliteit en elegantie combineert. Zij is het die de stemming en kleur bepaalt. Traditioneel werden alleen natuurlijke materialen gebruikt voor de vervaardiging ervan: massief hout, rotan en riet. Kasten en kasten met poten, stoelen met gebeeldhouwde elementen zijn de klassieke Franse landelijke meubels. Dergelijke meubels waren eenvoudig en vaak antiek, met een karakteristieke toets uit de oudheid.

Tegenwoordig kunnen zowel echte antiek- als kunstmatig gerijpte artikelen van MDF-consoles met karakteristieke scheuren, spaanders, slijtplekken worden gebruikt in het Provençaalse interieur. Vintage - niet de enige vereiste, het meubilair moet vooral van goede kwaliteit en stevig zijn.

Niet vreemd aan projecten in de geest van de Provence en vervalste artikelen. Het gebruik van decoratieve smeedproducten kan een ruimte doen herleven, het elegant en aantrekkelijk maken, omdat het patroon van metalen staven er stijlvol en dynamisch uitziet.

Onder de opties voor smeedijzeren meubels: sierlijke lange banken, ingewikkelde salontafels, opengewerkte stoelen, elegante planken en planken.Smeden moet fantasievol zijn en lichte, ruwe en massieve objecten zijn niet de plek.

Textiel is belangrijk

Textiel gemaakt van natuurlijk linnen, katoen, sits en wol zal helpen de sfeer van de Franse provincie te benadrukken. Bloemen en bloemenpatronen weerspiegelen de pracht van de omringende natuur. Bloeiende toppen van rozen en wilde roos, lavendel bloeiwijzen, boeketten van kleine wilde bloemen lijken op een echte prachtige tuin, alsof ze een kamer binnengaan.

Bloemmotieven worden vaak geanimeerd door vlinders en vogels - symbolen van liefde en welzijn. Bloemstukken, kant en ruches zijn overal - op kussens, spreien, servetten en handgemaakte tafelkleden.

Speciale aandacht in textiel De Provence verdient gordijnen. Ideale gordijnen in de geest van het Franse platteland zijn luchtige stoffen en doorschijnende gordijnen in het bleke palet van lichtgekleurde aquarellen. Zware gordijnen met donkere kleuren en complexe gordijnen zijn hier niet relevant. Het is heel toepasselijk om het bovenste deel en de onderschepping aan de zijkanten te bouwen, lange gordijnen op de vloer zijn gedecoreerd met een brede rand en zachte lambrekijn. Verpakking kan worden gevarieerd: floristische motieven, een delicate kooi of een strip, maar effen stoffen worden als een win-winoptie beschouwd.

Het ziet er geweldig uit, gemaakt met je eigen handen: geborduurd met liefdeskussens, dumachki, gedecoreerd met kwastjes op de stoelen, keukenstekers. Maar hier is het beter om het niet te overdrijven en vasthouden aan de algemene stijl van het interieur.

Ruches en borduurwerk worden vaak gebruikt voor beddengoed.

Het kleurenpallet van textiel brengt alle tinten van een bloeiende weide met zich mee - lavendel, roze, olijf en lichtgroen, oker en geel, lichtblauw.

Belangrijke nuances

Ontwerpers worden geadviseerd om enkele punten te onthouden bij het afronden van de kamer in de geest van Provençaals.

 • Provence is een meerlagige stijl vol met verschillende details. Je moet het niet structureren, probeer het ordelijkheid te geven. Een traditioneel uitgangspunt in de geest van de Franse provincie is nooit perfect. Om een ​​echte Provençaalse sfeer te creëren, is er soms niet genoeg van een kleinigheidje: een rieten mand met breien, waarvan een bal is uitgerold, of een vervaagd ophaallint op het gordijn.
 • Groene planten geven een speciale smaak aan het interieur. Als de vensterbank het toelaat, kunnen geurige kruiden worden geplant in smalle houten kisten, bijvoorbeeld basilicum of rozemarijn.Verse groenten zullen niet alleen de ruimte versieren en aangenaam aroma's geven, maar ook handig zijn bij het bereiden van voortreffelijke Europese gerechten. Kruiden en fruit zien er spectaculair uit in het interieur, zelfs in een gedroogde vorm, en introduceren een speciale geest uit de oudheid.

Bolvormige bloemen in potten zijn ook goed geschikt voor deze stijl. De kamer versieren met verse hyacinten en tulpen is een zeer goede oplossing.

 • Minimalisme en terughoudendheid in de details vergezellen nooit het Provençaalse binnenland. Het is niet nodig om bang te zijn voor accessoires, soms zetten ze het gewenste ritme. Vintage decoupage sieradendoos voor thee, een oude koperen koffiepot gekocht op een rommelmarkt - elk ding dat zorgvuldig en smaakvol is geselecteerd, kan een belangrijke finishing touch zijn voor de interieurcompositie.

De Provence verbergt huishoudelijke artikelen niet. De integrale kenmerken van de Franse stijl zijn keramiek, beschilderd met heldere, rustieke motieven, veelkleurige specerijenpotjes, flessen olie die liefdevol op open houten planken zijn geplaatst.

Ontwerpideeën en voorbeelden

De Provence is geweldig voor de situatie van een groot landhuis, en voor het interieur van een standaard appartement met twee slaapkamers. Zelfs de eigenaar van een bescheiden leefruimte kan zich reparaties veroorloven in de geest van het oude Frankrijk. In deze richting kunt u een aparte ruimte regelen, als de eigenaar in de buurt is van de atmosfeer van de Middellandse Zee.

Voor de belichaming van de Provençaalse geest in de slaapkamer van een jong meisje of kind, kunt u kiezen voor lichtbeige afwerkingsmaterialen en eenvoudig laconiek ivoor. En de Provençaalse geest wordt benadrukt door de overvloed aan textiel in een zachtroze gamma.

Welke materialen te gebruiken?

Vliegende, doorschijnende gordijnen, meisjesachtige strikken op de beddensprei, aanrakende kussens in de vorm van welpen, delicate kwastjes die de stoel vastzetten, traditionele bloemmotieven in het decor - iets dat elke vrouw zal waarderen.

De kroon van het interieur kan in dezelfde geest worden gedecoreerd met een bladerdak van delicate tule, die aan de zijkanten is geplakt met decoratieve rozen.

Hoe je het interieur van het appartement in Franse stijl kunt decoreren, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer