Kenmerken van de designkamer van 15 vierkante meter

15 vierkante meter m. - een vrij algemene kamermeting voor huizen uit de tijd van het gebouw "Chroesjtsjov". Op kostbare meters kunt u een woonkamer, slaapkamer of een kinderkamer uitrusten, als u een appartement met twee of drie slaapkamers heeft, of u kunt alle functionele gebieden combineren, als u een appartement met één slaapkamer tot uw beschikking heeft.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle stijlen geschikt zijn om naar een kleine ruimte te kijken. Maar wanhoop niet - dit artikel zal u overtuigen dat 15 vierkante meter. m. genoeg om een ​​modern en spectaculair ontwerp te maken.

Projectcreatie

Hoe dan ook, of de professionele ontwerper nu werkt, of u gaat zelf ontwerpen en repareren, voordat u met het werk begint, moet u een project maken.

Het project moet rekening houden met:

 • oppervlakte en vorm van de kamer;
 • aantal ramen, aanwezigheid / afwezigheid van een balkon;
 • locatie van warmte en watervoorziening;
 • de noodzaak om een ​​kinderdagverblijf te creëren.

Het project kan op papier worden getekend (millimeterpapier is geschikt voor dit doel), of het kan worden gedaan met behulp van computerprogramma's. Door een project te maken, worden de kosten bepaald voor het afwerken van materialen, de juiste afmetingen van meubels.

De vorm van kamers kan vierkant en rechthoekig zijn, minder vaak vindt u opties met afgeschuinde hoeken.

Een vierkante kamer is een kamer met een regelmatige vorm, dus ontwerpers werken er graag mee - elke mogelijke bestemmingsmethode is geschikt voor zo'n appartement, je kunt bijna elk interieur ermee 'passen'. Maar vaker hebben de kamers een langwerpige vorm, wat bepaalde problemen in het ontwerp oplevert.

De belangrijkste taak bij het creëren van het interieur van een dergelijke kamer is de optische uitbreiding van de kamer, om deze van een "gleuf" naar een geschikte ruimte te transformeren. Voor dit doel kan accentschildering van muren worden gebruikt, het gebruik van strips - een horizontale streep maakt de ruimte visueel groter, maar tegelijkertijd lijkt het plafond lager. Hoe breder de strip, hoe lager de ruimte wordt weergegeven.De verticale strook maakt de ruimte visueel meer langwerpig en de plafonds zijn hoger.

Let op:

 • De verticale balk is verboden als de hoogte van de kamer groter is dan de breedte.
 • Het is ook belangrijk om rekening te houden met de zijkant van de ramen van de kamer: als de ramen naar de zonnige kant kijken, is het gebruik van lichtgrijs, turkoois, blauw mogelijk - dergelijke kleuren brengen verkoeling in het warme seizoen; als de schaduw - gebruik warme kleuren: beige, perzik en anderen.
 • Als u op het voorverweerde balkon werkt, kan het ook in een werkruimte worden veranderd - een studeer-, eet- of kleedkamer.

Ideeën voor een appartement met één kamer

Als de woonruimte van uw appartement 15 vierkante meter is. m., moderne ontwerpers bieden een nadere blik op de mogelijkheid om een ​​studio-appartement te maken. De eerste van dergelijke appartementen verschenen aan het begin van de vorige eeuw in Europa en zijn inmiddels populair geworden in ons land.

Hun belangrijkste kenmerk is de volledige afwezigheid van interne scheidingswanden, een privékamer is slechts een badkamer. K

Ruimte, keuken en hal komen samen in een enkele harmonieuze ruimte.

Met behulp van verschillende bestemmingsmethoden worden functionele gebieden in de kamer gemarkeerd.

Het kan gebruik zijn:

 • meubelstukken (rekken);
 • architecturale structuren (podia, bogen);
 • verschillende vloeren (tapijten, de implementatie van verschillende kleuren, respectievelijk zone);
 • juiste lichtaccenten.

Al deze methoden kunnen met elkaar worden gecombineerd om interessante en heldere oplossingen te krijgen.

Markeer die functionele gebieden die u nodig hebt. Iemand werkt thuis, dus het is belangrijk om een ​​volwaardige werkplek uit te rusten; voor anderen is het huis een rustplaats, het is daarom belangrijk om een ​​comfortabel bed te regelen.

werkplaats

Als werkplek kunt u een brede vensterbank gebruiken en daar kasten met intrekbare laden onder plaatsen. Als u kantoorbenodigdheden en een computer verwijdert, een matras op de vensterbank legt en kussens gooit, hebt u een gezellige plek om te lezen.

Installeer schansen of plaats tafellampen voor comfortabel werken.

Woonkamer

Als u de woonkamer wilt markeren, kunt u vloerelementen gebruiken: gebruik een laminaat in een andere kleur dan u in de slaapkamer en keuken hebt gedaan.

Meubelitems zullen ook helpen om het gastenverblijf te markeren - een bankstel "terug" naar de bar of naar het bureau zal het zitgedeelte en de keuken / studiegebied duidelijk afbakenen.

slaapkamer

Soms kunnen mensen een volwaardig bed niet opgeven voor het transformeren van banken, zelfs met beperkte ruimte. Ook, zoals bij een bank voor gasten, is het beter om het bed zo ver mogelijk bij de voordeur te plaatsen.

Om een ​​gevoel van privacy te creëren, verbergt u de slaapkamer voor nieuwsgierige blikken met een glazen wand, scherm of rekken. Gebruik meer ingetogen belichting in vergelijking met het gastenverblijf, leg een zacht tapijt.

Let op! Houd er bij het opzetten van een project rekening mee dat herontwikkeling moet worden gecoördineerd met overheidsinstanties. Sloop van dragende wanden is verboden.

Als u besluit om de keuken en de kamer te combineren, mag u niet beknibbelen op de kap.

Ideeën voor een appartement met twee, drie kamers

Zoals hierboven vermeld, is de eerste stap het maken van een projectplan, rekening houdend met alle kenmerken van de kamer en uw wensen.

Woonkamer

Bij het plannen van een ontwerp, is het belangrijk om rekening te houden met de functionaliteit van de kamer - of deze zal worden gebruikt voor het ontvangen van gasten of voor familiebijeenkomsten van huishoudens na de werkdag.Op basis hiervan is er een keuze uit de hoofdkleur en meubels van de kamer.

Als de woonkamer een verzamelplaats is voor gasten, moet de ruimte worden ingericht in heldere, dynamische kleuren - geel, oranje, rood. Het is niet nodig om deze kleuren als primaire kleuren te gebruiken - het volstaat om één muur in een contrasterende kleur te schilderen.

Als de ruimte rechthoekig van vorm is, moet het accent een van de korte wanden zijn.

Naast het introduceren van de dynamiek, zal een dergelijke schildering helpen om de onevenredigheid van de rechthoekige ruimte weg te werken, de muur visueel dichter bij het vierkant te maken.

Als de woonkamer een verzamelplaats is voor huishoudens, kiest u een rustigere toon. Contrastkleuring is hier ook geschikt, maar de keuze moet worden gemaakt voor een schaduw dicht bij de basistint van de muren.

U kunt een zone selecteren om tv te kijken, een zone met open haarden (met een tekort aan ruimte en een groot verlangen, kunt u een valse open haard gebruiken).

Houd bij het kiezen van meubilair rekening met de functionaliteit. Als u vaak gasten heeft, kijkt u naar de variant van de banktransformator, waarmee u ook extra opslagruimte kunt organiseren.Plaats de slaapplaats indien mogelijk ver weg van de ingang om het slapen niet te verstoren.

In de woonkamer hebben vaak een werkruimte. Een goede optie voor plaatsing is een plaats bij het raam, dichter bij natuurlijk licht. Om deze zone te markeren, kunt u alle zoneringsmethoden gebruiken: scheid het kantoor met een rek, glazen wand of contrastkleuring; installeer extra lichtbronnen.

Een interessante optie is de locatie van het kantoor in de kast: wanneer het gesloten is, is dit een regulier ogende kast, maar achter de deuren kan er een computerbureau zijn of een groot werkoppervlak voor creativiteit en handwerk.

Vaak is het nodig om de woonkamer en de slaapkamer te combineren, als de andere kamer dienst doet als kinderkamer. Gebruik voor het scheiden van het bed dezelfde methoden die in aanmerking zijn genomen voor een studio.

slaapkamer

Meestal in de Chroesjtsjov kamer met een oppervlakte van 15 vierkante meter. m. geven aan de woonkamer, maar als het beslissende voor u thuis gewoon rust is, kunt u een grote kamer voor de slaapkamer gebruiken.

Kies hoekmodellen - dit is de meest compacte optie met behoud van ruimte, of plaats deze achter een spiegel - dit zal niet alleen helpen om uw beeld tot zijn volledige hoogte te evalueren, maar ook om de ruimte visueel te vergroten.

In de slaapkamer kun je een kleedkamer plaatsen.

Het is het beste om een ​​werkruimte bij het raam te plaatsen en planken met alle benodigde accessoires te installeren voor werkzaamheden in de buurt van de raamopening. Als de werkplek niet hoort te zijn, kan een kaptafel bij het raam worden geplaatst.

Vergeet ook niet over het kiezen van de juiste verlichting - in de slaapkamer moet het licht vaag, diffuus, het meest ontspannend zijn en voor diegenen die graag in het bed lezen, is het belangrijk om extra lichtbronnen in de buurt van het bed te plaatsen - dit kunnen net als tafellampen op nachtkastjes zijn. en staande lampen.

Het is beter om het bed met een hoofdeinde tegen de muur te plaatsen zonder ramen en deuren, en daarvoor kunt u een kleine ladekast plaatsen en een tv aan de muur bevestigen.

stijl

Kies allereerst een stijl op basis van je levensstijl en voorkeuren, omdat je in dit interieur moet leven. Luister naar jezelf en het huishouden.

Maar bij het kiezen van een stijl moet men niet alleen uitgaan van zijn verlangens, maar ook van de eigenaardigheden van een visuele beoordeling van een kleine ruimte. De klassieke ontwerpstijl omvat bijvoorbeeld het gebruik van massief meubilair, een overvloed aan decoratieve elementen en stucwerk.Al deze elementen zullen de ruimte in de kamer nadelig beïnvloeden, het visueel nog kleiner maken.

Het is onwenselijk om verschillende stijlen tegelijkertijd in een kleine ruimte te combineren - geen van hen zal zich volledig kunnen ontvouwen, op voorwaarde dat er een beperkt gebied is, wat uiteindelijk leidt tot een chaotische stapel meubels, misschien mooi, maar kon het niet laten zien; misschien helder, maar verloren tegen de achtergrond van andere objecten.

Het is de moeite waard om de stijlen te gebruiken die kenmerken van eenvoud, duidelijkheid van lijnen en de afwezigheid van een weelderig decor onderscheiden:

 • minimalisme;
 • hightech;
 • Scandinavische stijl.

Als je in de war bent door de terughoudendheid van deze stijlen, maak dan heldere accenten - het kunnen schilderijen, posters, felle kussens, souvenirs zijn. Het aantal van dergelijke items mag niet groot zijn, u moet ruimte besparen.

Uiteraard lijkt het een ondenkbare taak om je appartement uit te rusten volgens alle regels en kanonnen, vooral als er niets achter zit. Maar geloof me, het resultaat is het waard. Wees niet bang om te creëren, creëren!

Ik zou willen eindigen met een citaat van de Amerikaanse architect Daniel Hudson Burnham: "Denk niet aan kleinere projecten.Er is niet genoeg magie in hen om het bloed op te warmen, dus ze zullen hoogstwaarschijnlijk niet worden gerealiseerd. "

Maak een kleine woonkamer, zie onderstaande video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer