Glazen speelgoed voor de kerstboom: kenmerken, geschiedenis en productie

Glazen speelgoed voor de kerstboom is een soort klassieker. Vanaf de Sovjettijd waren het beeldjes gemaakt van glas die traditionele symbolen van het nieuwe jaar waren. De geschiedenis van dit speelgoed en de kenmerken van hun productie bleef echter weinig bekend. Later, toen fragiele glazen bollen plastic speelgoed vervangen, was het voor niemand volkomen oninteressant. Nu ervaren glazen kerstdecoraties een wedergeboorte, en velen willen de geschiedenis kennen van het voorkomen van dit prachtige speelgoed.

Uiterlijk geschiedenis

Glass Christmas-speelgoed verscheen voor het eerst in Duitsland, in de stad Lauscha, in de 19e eeuw. De glazen appel, de stamvader van alle volgende generaties speelgoed van nieuwjaarsglas, werd gemaakt in duizend achthonderd achtenveertig.Deze vorm van het speelgoed was niet bij toeval gekozen: het jaar bleek onvruchtbaar, en slimme ambachtslieden bliezen een partij glasfruit uit, die meteen uitverkocht waren. Dit markeerde het begin van massaproductie.

In hetzelfde jaar 1848 werd de productie van glazen kerstboomversieringen in het Russische rijk geopend. De fabriek was gevestigd in de stad Klin, regio Moskou. Het bedrijf bestond al vrij lang en produceerde exclusief nieuwjaarsspeelgoed, totdat het tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna volledig verwoest was. Het was mogelijk om het pas in de jaren vijftig te herstellen dankzij de lokale bewoners.

Hoe?

Deze fragiele kunstwerken - glasspeelgoed voor de kerstboom - zijn met de hand gemaakt. Dit geeft ze een speciale waarde en charme, waardoor de menselijke warmte wordt bewaard van de meester die zo'n schoonheid heeft geproduceerd.

De productie is onderverdeeld in vier hoofdfasen:

  • juist blaaspoeder;
  • haar verzilvering;
  • schilderen en schilderen;
  • het trimmen van de "staart".

In de eerste fase blaast een glasblazer een stuk speelgoed uit een voorverwarmde tot duizend graden. De blank is een glazen buis van ongeveer een halve meter lang.Decoraties worden geblazen door de kracht van de lichte tovenaar, hier wordt geen speciale techniek gebruikt. De eenvoudigste manier om een ​​eenvoudige bal te maken, moeilijker gevormde of gevormde ornamenten.

Het ontvangen product in de eerste fase is nog geen nieuwjarenspeelgoed in de volledige betekenis van het woord. Dit is slechts een transparante figuur die moet worden gekoeld om de resterende fasen te doorlopen, waarvan de volgende is verzilverd. Zijn essentie ligt in het feit dat speelgoed in de "cakemengeling" een speciale oplossing giet, die bestaat uit zilver, ammoniak en eenvoudig gedistilleerd water. Vervolgens wordt het werkstuk in kokend water gedompeld en voorzichtig geschud om de zilveren wand van de figuur gelijkmatig te bedekken. Hierna wordt het product bedekt met een laag monochromatische verf en gedroogd.

De derde fase is het schilderen van het speelgoed. Natuurlijk zijn alle bewerkingen, inclusief deze, handmatig gedaan. Cijfers van een eenvoudige vorm tijdens het schilderen kunnen eenvoudig worden gedompeld in een container met verf. Complexere producten, zoals de notenkraker, huis, ijspegels in verschillende vormen, speelgoed in de vorm van dieren (konijn, uil, egel) worden met een spuitfles geverfd.

Wat betreft de toepassing van het patroon, patroon,hier is alleen handgeschilderd toegestaan. In dit geval is het ondanks alle vaardigheden van de kunstenaar moeilijk om twee volledig identieke figuren te vinden. Het is dit unieke karakter dat glas speelgoed zo waardevol maakt.

De laatste vierde productiefase bestaat uit één eenvoudige handeling. Deze besnijdenis van de "staart" van het speelgoed is de rest van de buis waaruit het product is gemaakt. Vervolgens wordt een lus vastgemaakt aan de kant-en-klare figuren, ingepakt en naar winkels gestuurd waar deze prachtige "vakantiestukken" op hun koper wachten.

fabrikanten

Natuurlijk zijn de fabrieken voor de productie van glazen kerstversiering niet zo weinigen. Het is niet nodig om alles op een rij te zetten, het is genoeg om er twee te noemen, waarvan de geschiedenis meer dan tien jaar teruggaat.

  • De oudste fabriek in Rusland bevindt zich in de stad Klin. Het was daar dat voor het eerst in het midden van de XIXe eeuw kerstboomversieringen werden gemaakt van glas. Het gebeurde op initiatief van prins Alexander Mensjikov, die een kleine productie in de stad opende. De locals die in de fabriek hadden geleerd, begonnen vervolgens voor zichzelf te werken door kleine werkplaatsen te openen die aan hun huis waren bevestigd.

Nu is het de "Yolochka" -fabriek, waarvan het werk prestigieus wordt geacht in de stad. De producten van de fabriek zijn van hoge kwaliteit en voldoen aan alle internationale normen. Het is te vinden op kerstmarkten over de hele wereld. Het is niet voor niets dat de geschiedenis van deze productie bijna twee eeuwen teruggaat, gedurende deze tijd is alle productietechnologie geperfectioneerd, wat niet alleen in Rusland, maar ook in het buitenland door kopers wordt erkend.

  • Een andere "veteraan" glasblazerij is de Ariel-fabriek. Het werd later gemaakt, "Fir Trees", maar de kwaliteit van zijn producten is niet minderwaardig. Bovendien is dit bedrijf een van de favoriete plaatsen voor excursies. Niet minder dan zestien groepen passeren de plant per dag, wat duidt op een oprechte interesse in deze al lang bestaande kunst.

De producten van dit bedrijf hebben ook uitstekende decoratieve eigenschappen, de coating is van hoge kwaliteit, het gaat lang mee en verkruimelt niet. De verven zijn helder, sappig en resistent. Geen wonder dat deze fabriek ooit speciale bestellingen ontving voor de productie van speelgoed uit de Verenigde Staten van Amerika. Het was nodig om op de ballen van president Barack Obama te portretteren.

De kunstenaars besloten dat het visitekaartje van de president (een brede glimlach) het meest geschikt zou zijn en portrette hem met zo'n brede glimlach. Klanten vonden echter dat Obama te opgewekt was en een beetje gestrengheid moest krijgen. Als gevolg daarvan vlogen ballonnen met discreet lachende Obama naar de VS en onze meesters bleven achter met de herinnering aan een open glimlach.

Een gedetailleerd verhaal over de productie van kerstversieringen - in de video hieronder.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer