Kenmerken van handgemaakte kerstversiering

Kerstboom, versierd met speelgoed - het belangrijkste kenmerk van het nieuwe jaar en de kerst. Het meest waardevolle zijn speelgoed dat je zelf hebt gemaakt. Ze maken, alsof je een verhaal over je eigen familie schrijft. En wanneer je eenmaal per jaar mooie kleine dingen uit de doos haalt, gemaakt met je eigen handen en de handen van kinderen, herinner je je de aangenaamste momenten van het leven doorgebracht in de kring van geliefden.

Uiterlijk geschiedenis

De eerste boom was versierd voor de vakantie op eerste kerstdag 1500 in Duitsland. Ze was versierd met kaarsen. Dan was er een traditie om de bovenkant te versieren at een ster, en de takken - appels en peperkoek. Samen met eetbare decoraties verschenen papieren bloemen op de schoonheid van het bos.

Glasdecoraties "vestigden zich" aan de boom aan het einde van de XVII eeuw. Er is een legende dat ze probeerden een kunstmatige versie van een appel te maken wanneer er een uitval van de oogst van deze vruchten was en dat er eenvoudigweg nergens was om de gebruikelijke versieringen te nemen.

De traditie om vakantiebomen te plaatsen en te versieren kwam naar Rusland door Duitse families die aan het einde van de 18e eeuw in St. Petersburg woonden.

Het idee van nieuwjaarsdecoratie werd opgepikt in de adellijke families van de hoofdstad, en tegen het midden van de 19e eeuw hadden kerstbomen een ongekende populariteit verworven.

De meest modieuze decoraties voor de vakantieboom in die tijd waren kegels en ijspegels, verschillende kleine dieren gemaakt van shortcake deeg, gewikkeld in folie.

Niet alleen gewone mensen die handgemaakte kerstversiering voor hun huis maakten, maar ook ambachtslieden die zich bezighielden met kleinschalige productie werden meegenomen voor de fabricage. Ze gebruikten verschillende stoffen, watten en papier-maché als materiaal voor speelgoed. Je kunt ook Duits speelgoed kopen. En pas na de Eerste Wereldoorlog in Rusland begon de industriële productie van glazen bollen voor kerstbomen.

In de Sovjettijd werd Kerstmis zelf verboden. Pas halverwege de dertig voor de parafernalia van Kerstmis vonden ze een waardig excuus en verklaarden het nieuwjaar. Mensen ontvingen het wettelijke recht om kerstbomen te versieren en een feeststemming te creëren.

Nieuwjaars kerstversieringen uit de Sovjetperiode werden onderscheiden door een verscheidenheid aan onderwerpen. Samen met de traditionele grootvader Frost en de Snow Maiden uit glas, bleek een astronaut op een vuren tak.

IJskegels en sneeuwmannen zij aan zij met raketten.

Wat en hoe speelgoed te maken op de kerstboom?

Tegenwoordig kun je in de winkelschappen in de periode vóór het nieuwe jaar echte meesterwerken zien van kerstboomversieringen - dezelfde glazen ballen die zijn geschilderd onder Khokhloma, palekh en gzhel.

Er is een aparte categorie verzamelobjecten in beperkte hoeveelheden. Unieke dingen voor de kerstboom zijn gemaakt van glas, porselein van hoge kwaliteit. In de loop is crunching en edele metalen. Deze unieke decoraties hebben hun eigen nummers en certificaten van echtheid.

Dit alles grenst aan goedkope Chinese goederen. Dergelijk speelgoed vecht niet, maar ze zijn niet bepaald blij met hun goedkope glans. Als er geen geld is voor de ballen versierd met schilderijen gemaakt door een professionele kunstenaar of voor andere unieke producten, kunt u de individualiteit van uw kerstboom alleen bereiken.

Het kunnen eenvoudige ornamenten zijn van wat er in een huis is:

 • garen;
 • lijm;
 • wire;
 • gloeilampen;
 • kralen;
 • kralen;
 • kleurenlinten en strikken;
 • plastic flessen;
 • karton;
 • gekleurd papier;
 • touw;
 • servetten;
 • stukjes doek, vilt;
 • watten en andere zachte vulstoffen.

Kan gemaakt worden en porselein speelgoed. En van zelfgemaakt porselein. Om het te maken, worden PVA-lijm, maïszetmeel, glycerine, citroenzuur en handcrème (zonder siliconen) genomen. Dit alles wordt in een bepaalde verhouding gemengd, enige tijd achtergelaten en vervolgens op een laag vuur opgewarmd. Het gerede deeg wordt in een plastic zak geplaatst, voorverwerkte room, afgesloten en 8 uur in een koude plaats teruggetrokken. Daarna kan de resulterende massa speelgoed modelleren en vervolgens bedekken met acrylverf.

Het is nogal moeilijk om thuis ballen of andere glazen figuren te maken. Hiervoor heb je een bepaalde vaardigheid en speciale uitrusting nodig.

Maar zulke blanks kunnen in de winkel worden gekocht voor creativiteit en ze versieren volgens uw eigen ontwerp.

Hoe doe je het zelf?

Sommige exclusieve decoraties voor de kerstboom kunnen zonder enige moeite gemaakt worden en hebben bijna geen vaardigheden om met hun eigen handwerk te knutselen.Neem bijvoorbeeld een prachtige dennenappel, plak deze niet met een lijmpistool van kralen en kralen, vernis en besprenkel met pailletten. Er moet nog een draad worden bevestigd en de decoratie voor de kerstboom is klaar.

Er zijn meer complexe opties voor het maken van sieraden.

Ballenschildering

Om de balkleuren te schilderen het is noodzakelijk om naast de basis voor het schilderen:

 • gemiddeld hard potlood;
 • gom;
 • acrylverf;
 • borstels;
 • water;
 • een stuk stof.

Het heeft de voorkeur dat het werk een glazen bol kiest in plaats van een plastic bol, aangezien een naad zichtbaar is op de plastic bol op de plaats waar de halve bollen bij elkaar passen. Het product moet mat en groot zijn, dan is het handig om het te schilderen.

Met goede artistieke vaardigheden, kunt u proberen een tekening te tekenen volgens uw eigen plan. Een andere optie is om een ​​kopie te maken van een afbeelding die op een ansichtkaart of in een dagboek is gepiept.

Ten eerste, stippellijnen toekomstige tekening. Doe het zonder druk, om niet door de basis te breken.

Een kleine hoeveelheid verf wordt aangebracht op het palet of gewoon op wit papier en gemengd om de juiste tinten te maken. De verf moet geleidelijk worden aangebracht, zodat de verf kan drogen, anders zullen ze uitvloeien.

Na het werk de sporen van het potlood wissen.

Sommige plaatsen van het patroon tijdens het schilderen kunnen met sprankelende accenten worden gemarkeerd. Ze moeten worden aangebracht voordat de verf grijpt.

Na het voltooien van alle werkrestanten om de bal op te hangen, geeft hij hem de gelegenheid om volledig te drogen.

Als er een sterke twijfel bestaat over hun eigen artistieke vaardigheden, zal de techniek van spotschilderen geschikt zijn voor werk. Door verf in kleine puntjes te plaatsen volgens een vooraf bepaald patroon of door een abstract ornament van cirkels of sterren te maken, kun je een unieke decoratie voor de kerstboom maken.

Zachte textieldecoratie

Van de restanten van de stof kun je leuke decoraties maken in de vorm van verschillende vormen - hart, sterren, oudejaarssok, herten. Het is heel goed mogelijk om zelf blanco's te maken, of je kunt ze op internet downloaden en afdrukken.

Het blijft om een ​​paar vodden patronen te maken en ze aan elkaar te naaien, een klein gat achterlatend om te vullen met opvulling polyester of holofiber. Gevulde speelgoed moet strak. Je kunt een potlood gebruiken. Naai daarna een lus om het gemakkelijk te maken om aan een tak te hangen.

Om dit speelgoed te maken, past een verscheidenheid aan stoffen. Hoe kleurrijker, hoe beter.De naad kan van binnenuit op de machine worden gemaakt en u kunt naar buiten.

Het ziet er anders uit, maar in beide gevallen is het mooi.

Een goed idee zou zijn om vilt te gebruiken. In winkels die goederen verkopen voor creativiteit, verkoopt u speciale vellen van dit materiaal. Dit soort textiel is van verschillende dikte. Er zijn erg dunne en er zijn dichte versies van vilt die perfect hun vorm behouden. Wanneer ze in één product worden gecombineerd, wordt een of ander effect bereikt. Je kunt ook vilt van verschillende kleuren gebruiken, met afbeeldingen, bijvoorbeeld in erwten of een kooi.

Zoals het geval is met speelgoed van gewone stof, worden hier dikke patronen van papier gemaakt.er worden paarelementen op gesneden, die met behulp van een draad en een naald worden verbonden en vervolgens wordt het resulterende speelgoed gevuld met vulmiddel.

Met behulp van knoppen, kralen, linten, kleine veelkleurige viltelementen, is het gemakkelijk om een ​​bepaalde hoeveelheid visuele kracht en elegantie aan een of andere decoratie te geven.

Lees meer over het maken van kerstspeeltjes, u leert van de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer